awitur 29.03.10, 22:02 Lekarz zalecił naszej córce(ze schorzeniem dróg oddechowych)pobyt nad morzem w czystym środowisku.Czytałam,że takim miejscem są Rowy.Który ośrodek wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olis88 Re: Wczasy w Rowach 30.03.10, 10:35 Kwatery w Rowach znajdziesz tu: www.nocowanie.pl/noclegi/rowy/ Odpowiedz Link Zgłoś
andy810 Re: Wczasy w Rowach 30.03.10, 12:12 Myślę że w każdej nadmorskiej miejscowości znajdziesz powietrze czyste przesycone jodem,najodpowiedniejszym miesiącem byłby chyba czerwiec lub wrzesień.Sądzę że powinnaś szukać ośrodka wczasowego który oferuje inhalacje dla dzieci czy inne zabiegi z których warto skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
andy810 Re: Wczasy w Rowach 30.03.10, 12:15 Jeśli koniecznie Rowy to może tu coś znajdziesz www.rowy.com/noclegi_osrodki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
farot Re: Wczasy w Rowach 30.03.10, 13:49 Jeżeli mogę doradzić,to wybierz Willę Barwy Morza w Rowach przy ul.Azaliowej.Co prawda ośrodek ten nie leży przy samym morzu,ale w tym przypadku to tylko zaleta.Unikniesz woni spalin pojazdów dostawczych i samochodów turystów od samego rana,hałasu różnych gier i muzyki z pubów w dzień oraz wrzawy dyskotek do późnego wieczora.Ośrodek ten położony przy lesie okalającym Słowiński Park Narodowy daje gwarancję autentycznego wypoczynku i szansę na poprawę zdrowia-jak w przypadku naszych dzieci.Sam ośrodek jest nowoczesny i funkcjonalny.Na dodatek dzieci się tam doskonale czuły,ponieważ jest tam duży teren trawiasty do zabawy,z wieloma urządzeniami , np trampoliną .Sama plaża to nie wszystko ,gdyż z małymi dziećmi i tak nie można przebywać długo na plaży, a poza tym nie co dzień jest słoneczna pogoda . W sumie z pobytu tam wróciliśmy z naładowanymi na cały rok akumulatorami , a dzieci zadowolone i z podleczonym zdrowiem . W tym roku również zarezerwowaliśmy tam pobyt . Mogę podać nr tel do właścicieli ośrodka : 502 681 571 Odpowiedz Link Zgłoś
zaplanujurlop Re: Wczasy w Rowach 30.03.10, 13:43 Witam, nic nie piszesz na temat swoich oczekiwać w stosunku do tego obiektu (tani czy komfortowy, duży czy kameralny, pokój czy domek...) ani w jakim wieku jest dziecko a te informacje ułatwiłyby w zarekomendowaniu czegoś. Tak czy inaczej proponuję noclegi w ośrodku Jowisz w Rowach. - duży teren, plac zabaw, sensowne ceny, blisko plaży. Albo noclegi w ośrodku Columbus w Rowach - trochę droższy ale na pewno Ci się spodoba. Bardzo blisko plaży, plac zabaw, bardzo przyzwoite warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
nadmorze.de Re: Wczasy w Rowach 30.03.10, 16:05 Zapraszamy do naszych apartamentow, okolica willowa, blisko do lasu, wysoki standart, niskie ceny, www.nadmorze.de Odpowiedz Link Zgłoś
ania-bell Re: Wczasy w Rowach 30.03.10, 17:42 Ja w tym roku też wybieram się do tej miejscowości a wybrałam dla rodzinki Ośrodek Saturn. www.saturn.tp1.pl Pozdrawiam. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Wczasy w Rowach 30.03.10, 19:37 Wg mnie dla dziecka ze schorzeniem dróg oddechowych najlepszych byłby Hel, czyli miejsce wysunięte daleko w morze. Nie wiem o jakie schorzenie chodzi, astma, alergia? Jeśli dziecko jest np. alergikiem, uczulonym na pyłki zdecydowanie unikałabym domów z trawniczkami, kwiatami, z lasami też różnie bywa. W Rowach okolice Puszczy Słowińskiej, bagienna wilgoć w powietrzu (okolice jeziora) mogą nie być dobrze tolerowane przez chorego. Odpowiedz Link Zgłoś
farot Re: Wczasy w Rowach 31.03.10, 10:05 Nie zgadzam się ze stanowiskiem kol.3 w sprawie Rowów,bo podczas,gdy ona snuje rozważania teoretyczne-ja piszę,gdzie faktycznie byłam i z jakimi wrażeniami wyjechałam.Nawiasem mówiąc-kol.3 wysyłając 112 postów w ciągu dwóch lat na temat chyba wszystkich miejscowości na polskim wybrzeżu,musi mieć ze 120 lat,żeby to wszystko zwiedzić.I chyba rzeczywiście dopadła ją skleroza,gdyż wcześniej pisała,cytuję:"Jedź do Rowów,to najlepsze miejsce nad Bałtykiem"- 20.02.2010,czy "Jeździłam do Rowów 9 razy,uważam,że to boskie miejsce"-10.06.2007,itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Wczasy w Rowach 31.03.10, 23:35 Nie można Ci zarzucić logicznego myślenia natomiast złośliwość i zmyślanie - owszem. Rowy to boskie miejsce w ogóle, ale niekoniecznie dla schorzeń oddechowych. Lekarze zwykle dla wszelkich alergików i astmatyków polecają miejsca daleko wysunięte w morze. Rowy dla chorującego na drogi oddechowe mogą mieć akurat szereg minusów. Co do moich wypowiedzi na temat miejscowości nadmorskich, to zdecydowanie wypowiadam się na temat dwóch miejscowości - Rowów i Karwi oraz jej okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
farot Re: Wczasy w Rowach 01.04.10, 08:42 Muszę się zgodzić,że Hel znany jest ze swej wietrzności,ale i z kapryśnej pogody.Jednakże-jak wiadomo-leki należy zażywać w sposób umiarkowany,tzw."końska dawka"częściej może zaszkodzić,niż pomóc.Ale dojdźmy do wspólnego wniosku,że większość kryteriów jest subiektywnych-chwalimy to, skąd wyjeżdżamy wypoczęci i zadowoleni. De gustibus non est disputandum. Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę mojemu interlokutorowi kol.3 i wszystkim internautom wielu lat zdrowia i smacznego świątecznego jajeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
nadmorzem-com Re: Wczasy w Rowach 05.04.10, 22:57 Witam, Rowy faktycznie ciche i spokojne i z dala od przemysłu. Ciężko coś powiedzieć nad wpływem "klimatu bagiennego" z nad jeziora Gardno. Faktycznie jest tych terenów bagiennych sporo ale czy mają one taki wpływ na organizm. Moim zdaniem to na Helu jest dopiero wilgotność ze wszystkich stron i to się tam odczuwa. Można też polecić Dąbki k. Darłowa - niedawno otrzymały statut uzdrowiska, a jest to mała miejscowość z dala od przemysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
ibron74 Re: Wczasy w Rowach 06.04.10, 22:30 Zapraszam do Rowów www.villaroza.nadbaltykiem.pl Willa Róża to dwa samodzielne, nowowybudowane, komfortowo wyposażone o podwyższonym standardzie domy wakacyjne, w zabudowie bliźniaczej o powierzchni 90 m2 każdy, położone na działce o powierzchni 800 m2, w otulinie Słowińskiego Parku Narodowego. Duży taras z kompletem wypoczynkowym, możliwość grillowania, mały plac zabaw dla dzieci- huśtawki, zjeżdżalnie, domek, baseniki, piaskownica. Odpowiedz Link Zgłoś
farot Re: Wczasy w Rowach 07.04.10, 14:17 Martwi mnie,że na temat Rowów wypowiadają się osoby,które albo tam w ogóle nie były,albo z jakichś powodów starają się zniechęcić turystów do odwiedzenia tej miejscowości,jak nadmorzem- com.Fraza"faktycznie jest tych terenów bagiennych sporo" być może odnosi się do Dąbków,które położone są nad Jez.Bukowo,ale w Rowach,ani w pobliżu nikt nie widział bagna.Jak sama nazwa oraz kroniki wskazują,miejscowość tą i okolice zmeliorowano parę wieków temu.Same Rowy oddziela od jeziora ok.kilometrowy pas lasu,a dojść do jeziora można tylko wyznaczonymi szlakami. Nasuwa się tu porzekadło- "kocioł garnkowi przyganiał..." A tak w ogóle,to nie demonizyjmy obecności jezior w pobliżu miejscowości,gdyż cała turystyka na Mazurach nie miałaby sensu.Statutu uzdrowiska Dąbki na pewno nie mają ,gdyż nie są organizacją społeczną czy gospodarczą-być może mają taki status. Odpowiedz Link Zgłoś
ania-bell Re: Wczasy w Rowach 08.04.10, 15:40 Małe sprostowanie wypowiedzi farota. Dąbki uzyskały statut uzdrowiska w 2007 r. W sanatoriach w Dąbkach leczone są m.in. choroby układu oddechowego, choroby układu krążenia, schorzenia reumatyczne w okresie podostrym i przewlekłym, choroby przewodu pokarmowego, nerwice, moczenie nocne. Osobiście uważam, że Dabki są bardzo dobrym miejscem na pobyt sanatoryjny z dzieckiem ale głównie poza sezonem. Sama z synem byłam tam w Argentycie w lutym i wyjazd bardzo wiele dziecku pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
nadmorzem-com Re: Wczasy w Rowach 09.04.10, 20:05 Hmmm, akurat Rowy znam bardzo dobrze, terenów podmokłych wokół jeziora Gardno jest sporo, faktycznie zmeliorowanych i podzielonych kanałami ale są to jednak tereny podmokłe. Co do nazwy tej miejscowości to cytując z powiatslupsk.info - Najstarsza forma nazwy wskazuje, że pierwotnie była to nazwa w liczbie pojedynczej - Rów i z pewnością jest związana z korytem rzeki, nad którą leży. - a nie dotyczy melioracji wokół jeziora Gardno :). A akurat w Dąbkach to ciężko na typowe bagna trafić :). Na pewno nie staram się zniechęcić do Rowów, a wręcz przeciwnie zależy mi żeby Rowy były jak najlepszym kurortem. Co do statutu uzdrowiska w Dąbkach, to moje małe przejęzyczenie oczywiście chodziło o status uzdrowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
marduk82 Re: Wczasy w Rowach 08.04.10, 10:28 Polecam ośrodek Słoneczko: www.nocowanie.pl/noclegi/rowy/os__wypoczynkowe/60467/ Odpowiedz Link Zgłoś
farot Re: Wczasy w Rowach 09.04.10, 10:52 Ja wcale nie neguję,że Dąbki to kurort.Chodziło mi tylko o słowo"statut",które oznacza zbiór przepisów określających zasady działania,zakres,organy itd.-organizacji społecznych,gospodarczych i in.Natomiast"status" określa pozycję,prestiż-jaki ktoś albo coś posiada.Pozdrawiam więc wszystkich w kurorcie Dąbki i życzę samych sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
doniaak Re: Wczasy w Rowach 09.04.10, 13:00 Nam też zalecono ze względu na czeste infekcje górnych dróg oddechowych wyjazd z dziećmi nad morze. Wybralismy Rowy i taki pensjonat www.apartamentyjeanette.pl/index.php Bedziemy tam pierwszy raz wiec niewiele moge o nim napisac,ale z tego co słyszałam warunki sa dobre. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś