Dodaj do ulubionych

o planowaniu płci

14.10.11, 13:31
Czyli w praktyce nie sprawdza się teoria, że plemniki "męskie" są szybsze, a "żeńskie" dłużej żyją:

"Na podstawie analizy tysięcy kart z poczęciem dziecka prof. Rötzer określił, że to, w jakim momencie cyklu miało miejsce współżycie, nie decyduje o płci poczętego dziecka. W laboratorium rzeczywiście plemniki na chłopców są szybsze, a plemniki na dziewczynki bardziej wytrzymałe. W związku z tym jeśliby nie było wpływu innych czynników, to współżyjąc na początku okresu płodności, małżonkowie powinni doczekać się córki, a współżyjąc blisko owulacji, syna. Ponieważ w praktyce nie ma takiej zależności (w archiwum centrali INER w Austrii przeanalizowano wszystkie karty cykli z poczęciem dziecka), przyczyny tego, że z komórką jajową łączy się plemnik na chłopca lub na dziewczynkę są bardziej złożone."

źródło: iner.pl/?x=1&s=116
Obserwuj wątek
    • martaaa123 Re: o planowaniu płci 14.10.11, 13:55
      Mi lekarz powiedział, że nie ma oficjalnych badań na temat, a w zasadzie wyników i w teorii nie ma techniki nieinwazyjnej planowania płci, że to w zasadzie przypadek, ale powiedział mi, że wielu specjalistów uważa, że jeśli chce się chłopca kobieta powinna mieć podczas stosunku orgazm, bo wtedy ze środowiska kwaśnego zamienia się w zasadowe, a żeńskie plemniki go nie lubią, a męskie wręcz przeciwniesmile. Ale ile w tym prawdy...smile
      Jeśli wierzyć metodzie o której pisałaś to w zasadzie u nas się sprawdziła, mam córeczkę z przytulanka 2 dni przed owulacją.
      • kotkowa Re: o planowaniu płci 14.10.11, 14:05
        No tak, ona się sprawdza w 50% wink
        A tak poza tym nie można bez monitoringu ustalić dnia owulacji. Dzięki pomiarom tempki i obserwacjom można ustalić tylko 7 dniowe okienko, kiedy mogła wystąpić.
        • olusiek81 Re: o planowaniu płci 14.10.11, 18:02
          my mamy synka i zanim zdecydowaliśmy sie na drugie dziecko to planowałam własnie postarać sie o córeczke, gadałam o tym przez rok no ale teraz jak już sie staramy to jednak tego w życie nie wprowadziłam bo z roznych wzgledów chce zajść w ciąże szybko , najlepiej już !! a współżyjąc tylko przed owulacją to pewnie bym przez rok w ciąże nie zasżła albo dłużej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka