Dodaj do ulubionych

wynik progesteron i estradiol

22.11.12, 21:12
Witam wszystkie forumowiczki!
Od kilku miesięcy śledzę Wasze wpisy,bo nie ukrywam że tematyka jest u mnie jak najbardziej na czasie. Wraz z mężem od 4 miesięcy staramy się o dziecko, póki co bezskutecznie.
Cykle mam ok 30-31 dni, miałam podejrzenie że moga być one bezowulacyjne ( niska temperatura ok 36 stopni, mało śluzu) więc w 21 dniu cyklu zrobiłam badanie progesteronu, estardiolu oraz prolaktyny.Moje wyniki:
estradiol 519, 9 pmol/l
progesteron 48, 94 nmol/l
prolaktyna 515,5 mU/i
Czy wg. Was są one OK?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wargusia1 Re: wynik progesteron i estradiol 22.11.12, 21:16
      masz za wysoką prolaktynę i to może być przyczyna niepowodzeń ale głowa do góry bo to naprawdę da się naprawić bo to nic groźnego!! Ja biorę norprolac i po miesiącu wynik idealny.
      • sona.tka Re: wynik progesteron i estradiol 22.11.12, 22:05
        Norma prolaktyny to 127- 637 mU/I- więc mieszczę się w górnej granicy normy. Czy się mylę? Problemy z prolaktyną zaczęły się u mnie 2 lata temu, wtedy mój wynik wynosił niecałe 1100!! Więc ten wynik to dla mnie rewelka smile Przez kilka miesięcy brałam Bromergon, który skutecznie zbił mi prolaktynę do granicy poniżej normy.
        Czyli o progesteron i estradiol nie musze się martwić?
        • wargusia1 Re: wynik progesteron i estradiol 22.11.12, 22:18
          oj sorki ja mam na wynikach podane inne normy więc jak się mieścisz zgodnie z tym co masz na wyniku podane to jest ok. Estradiol wysoki czyli ok ale na progesteronie to srednio się znam. A mąż robił badania?
          • sona.tka Re: wynik progesteron i estradiol 22.11.12, 22:29
            mąż jeszcze nie robił badań, ale muszę go wysłać..
            Ehh zajście w ciąże wcale nie jest takie proste. Jakież było moje zdziwienie, jak po 1 cyklu przyszła @..naiwna byłam smile
            • wargusia1 Re: wynik progesteron i estradiol 22.11.12, 22:50
              oj niestety nie jest łatwo ;/ moze inaczej jest łatwo ale dla tych którzy nie chcą mieć dzieci smile głowa do góry zaglądaj tu do nas zawsze mozesz zasiegnac jakiejś dobrej rady wink
              • kotkowa Re: wynik progesteron i estradiol 23.11.12, 09:18
                Kurcze nie znam się na tych jednostkach. Gdzieś w necie jest przelicznik.
                Estradiol w 7 dpo powinien wynosić ok 150-180 pg/ml (jak przeliczysz jednostki to wyjdzie, czy jest ok)
                Progesteron min. 18 ng/ml (też musiałabyś przeliczyć).
                Prolaktyna nie wyższa, niż 25 ng/ml - tu też masz inne jednostki.

Normy laboratoryjne nie są adekwatne do starań o dziecko. Dla starających się normy są bardziej restrykcyjne.
    • jessica1986 Re: wynik progesteron i estradiol 23.11.12, 11:03
      przeliczyłam Tobie Estr. i prog.
      -Estradiol -> 519,9 pmol/l / 3,67= 141,66 pg/Ml
      -Progesteron-> 48,94 nmol/l / 3,18= 15,38 ng/ml

Jeśli faktycznie był to 7 dpo. to progestern mógłby być ciut wyższy (ale tragedii nie ma wink ) - można powiedzieć, że na styk masz smile
      Prolaktyny Tobie nie przeliczę, bo nie wiem jak, a nie mam neta tu w pracy (tylko gazeta działa), ale wpisz sobie w google: "Przelicznik jednośtek - prolaktyna". Będzie nam łatwiej określić smile bo na tych "dużych" jednostkach się nie znam.
      Pozdrawiam.
      • sona.tka Re: wynik progesteron i estradiol 23.11.12, 18:23
        Dzięki Wam za pomoc w przeliczeniu jednostek. Wychodzi na to, że mój estradiol jest trochę za niski ( 141, 66 pg/mI a powinno być 150-180) progesteron trochę za niski 15, 38-> choć jak Jessica 1986 zauważyła tragedii nie ma bo powinien mieć od 18 .Przeliczyłam sobie prolaktynę, która mi wyszła 25,77 ( a norma jest bodajże do 25). Cóż... to co trzeba to za niskie a co nie za wysokie... kurcze no a cieszyłam się jak odebrałam wyniki, bo wg tych jednostek co mam na wynikach wychodzi że
        estradiol w fazie lutealnej norma 161.0- 774.0 ( u mnie 519,9)
        Progesteron w fazie lutealnej norma 5,3-86 ( w tym kobiety ciężane I trymestr ciąży 52-154)
        ( u mnie 48,94)
        Prolaktyna norma 127- 637. ( u mnie 515, 5.
        Jak to jest z tymi normami ? bo przyznam, że zrobiłam sobie nadzieję: skoro mam 48, 94 nmol/I to w sumie blisko do wartości 52 dla kobiet ciężarnych w I trymestrze i może jestem w ciązy smile
        Dziewczyny czy zasugerowałybyście na moim miejscu mojemu ginekologowi, aby przepisał mi coś na podwyższenie progesteronu i bromergon na zbicie prolaktyny( który w domu jeszcze mam nieprzeterminowany- brałam kiedyś więc może łykać już od teraz?
        Z góry dziekuję za cierpliwość czytając mój wywód smile i liczę na rady smile
        Pozdrawiam
    • kotkowa Re: wynik progesteron i estradiol 26.11.12, 11:34
      Wyniki masz zupełnie niezłe, może jedne minimalnie za niskie, prolaktyna odrobinę za wysoka - ale takie niepewne wyniki powinno się powtórzyć jeszcze w 2 cyklach, poobserwować cykl, czy te hormony na coś wpływają, czy jest owulacja, jak długa jest faza lutealna itd. Oczywiście lekarz może zapisać Ci leki, trochę "na wszelki wypadek", pogadaj z nim. To są wyniki na granicy - ja bym już leki dostała zważywszy na moją historię, a inne kobiety niekoniecznie, każdy organizm jest trochę inny, a wyniki są na granicy.
    • maciasia Re: wynik progesteron i estradiol 15.12.12, 23:21
      Witam serdecznie, mam 3 opakowania Norprolacu 75 (zaszłam w ciążę i nie mogę ich przyjmować). Data ważności 09.2016. Lek kupiony w aptece Kwiaty Polskie. Cena to 100 zł za opakowanie (dodatkowo przy zakupie kompletu dorzucę listek z opakowania które rozpoczęłam).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka