Dodaj do ulubionych

Kolejna ciąża

06.07.13, 21:24
Witam. Już mnie dawno tutaj nie było. W zeszłym roku urodziłam synka który obecnie ma skończone 7 miesiecy. Postanowiliśmy starać się o kolejne dziecko aby za jednym zamachem przechodzić przez pieluszki,nocne karmienia itd.
Jeśli ktoś już tak się starał o dziecko czy może mi powiedzieć jak wygląda płodność po porodzie,w sumie po tylu miesiącach? Nie karmie już piersią( nie cały miesiąc), liczę dni płodne,ale powiem szczerze nie wiem czy w tym momencie nie jest ten cykl nadal poprzestawiany? Jakie mam szanse? Takie same jak z pierwszą ciaża? czy mniejsze? większe?W ciaze zaszłam po 3 lat starańcrying mam nadzieję że teraz tyle lat nie będę czekać na następne szczęście. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • prosumentka Re: Kolejna ciąża 06.07.13, 22:44
      Nie karmisz tylko miesiąc, więc ma to wpływ na Twoje cykle i liczenie dni płodnych nic Ci nie daje, bo cykle jeszcze przez jakiś czas będą rozregulowane. Przemęczenie opieką nad niemowlęciem i niedosypianie też na płodność wpływa negatywnie.
      Lepiej naucz się wyznaczać dni płodne po objawach np. z tego samouczka o dniach płodnych (do ściągnięcia - pdf 10 stron)

Mój ginekolog mówi, że spokojnie to w kolejną ciążę można zachodzić po 2 latach od porodu, a po roku to jest już totalne minimum. Organizm matki po ciąży musi się zregenerować.
      • katharin Re: Kolejna ciąża 07.07.13, 20:48
        Cykle mam co 27 dni od samego początku,czyli już 3 miesiac. Zmęczona się nie czuje,stresu też nie wiele. Określiłam dzień płodny po śluzie.
    • malpkap Re: Kolejna ciąża 09.07.13, 12:02
      A jaki był powód tego, że o poprzednią ciążę tak długo się starałaś?
      • katharin Re: Kolejna ciąża 09.07.13, 13:53
        Lekarze nic nie wykryli,prawdopodobnie psychika,za bardzo chciałam.
        • ewelinka_1986 Re: Kolejna ciąża 11.07.13, 21:21
          nie dziwie sie, ze chciecie jak najszybciej zaczac starania o braciszka lub siostrzyczke.
          zycze powodzenia!
          moze faktycznie lepiej do roku poobserwowac cykle i wtedy zaczac, roznica wtedy i tak bedzie mala smile)
          u mnie w rodzinie bylismy co 2 lata rodzeni, kuzynki, kuzyni co rok, jakos wszyscy dali rade
          • ryczacatrzydziecha81 Re: Kolejna ciąża 28.02.14, 20:54
            Z tego co slyszalam to ciazy jest bardzo latwo o poczecie, ja bym od razu probowala, teraz zaluje ze po 1 ciazy nie probowalam zajsc od razu... Moj syn ma niespelna 6 lat a ja caly czas szukam przyczyny niepowodzen (ciaza pozamaciczna, abrazja, puste jajo plodowe...) Ja bym szla za ciosem...organizm sie szybko regenerujewink
    • lidek0 Re: Kolejna ciąża 03.03.14, 15:44
      Porozmawiaj z lekarzem, zleci badania, sparwdzi czy do kolejnej ciąży jesteś już gotowa. Jeszcze niedawno kaarmiłaś więc ja sprawdziłabym hormony. No i czas starań o pierwsze dzieck często ma się nijak do kolejnych starań.
    • kasiakant Re: Kolejna ciąża 04.03.14, 09:47
      Witam,
      Myślę że może w tym wypadku znów zadziałać Twoje nastawienie. Moja przyjaciółka starała się od 6 miesiąca od porodu o drugiego malca. Cały czas karmiła i po 3 miesiącach jest efekt.
      Powodzenia !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka