Dodaj do ulubionych

TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:)

08.04.14, 16:56
Dziewczynki, Wy wszystko wiecie, to na pewno mi powieciesmile Zrobiłam sobie dzisiaj podstawowe badania. TSH norma do 4, a ja mam 4,450. Trochę podwyższone. Nie wiem jak to się ma ewentualnych starań w przyszłości, czym to pachnie i czy pachnialo, ajk byłam w ciąży(którą niestety utraciłam). Czy jedno z drugim ma coś wspólnego? Jeśli tak, to co? Co z tym robić i czy to dla mnie duży problem. Nie dużo przekroczone to TSH i może to nic takiego, coooooooooo???????
Obserwuj wątek
    • m.domi Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 08.04.14, 17:00
      tsh dla staraczek powinno byc ok 1 (przy większym tez ponoć może być problem z utrzymaniem ciąży i prawidłowym rozwojem płodu)
      ja swoje pierwsze wyniki miałam ok 3,92 i od razu endokrynolog przepisała mi leki - tak żeby obniżyc tsh
      wybierz się do endo, ale zrób kompleksowy panel tarczycowy: tsh, ft4, ft3, antyTPO, antyTG
      • corkaswejmamy Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 08.04.14, 17:31
        dzieki m.domi. Na pewno wezmę to pod uwagę. Mam jeszcze ok 1,5 miesiąca do starań. Powinnam się wyrobić, prawda?
        • martka35 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 08.04.14, 17:38
          I to jak najszybciej. To tsh jest za wysokie.
          • corkaswejmamy Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 08.04.14, 17:45
            oj, no dobra. Nie spodziewałam się, że to aż taki problem. Jakiś czas temu miałam tsh za małe. Lekarka kazała poczekać, że to żaden dramat. A teraz jest za duże. Umówię się endokrynologiem.
            • cynamon23 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 08.04.14, 17:54
              No niestety, ale to nie jest blahy problem. Gdybys chciala teraz juz sie starac to byloby bardzo ciężko. Dla starających maks 2, do endokrynologawink
              • corkaswejmamy Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 08.04.14, 21:19
                zdołowalam sięsad
                • courrare Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 08.04.14, 21:37
                  Nie dołuj się córko. TSH jest dość łatwe do zbicia smile Ja też miałam 3,95 w ciąży, którą niestety poroniłam. Endokrynolog powiedział mi, że natychmiast powinnam dostać leki, niestety, moja ówczesna gin to zignorowała i było za późno...

Ale idz do endo jak najszybciej i weź leki, a na pewno będzie dobrze!
                  • corkaswejmamy Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 09.04.14, 08:35
                    Dzięki courrage. Dziś już lepiej. Mam już telefony do endokrynologów(każdy w innym mieściebig_grin) . Jeden robi usg, druga diagnozuje na podstawie tego, co zrobił ten pierwszy. Trochę sobie pojeżdżę, trochę kasy wydam(3 prywatne wizyty plus dojazdy w miesiącu to trochę sporo), ale co zrobić. Jak mus to mus. Cycki w górę i do przodu!!!! Ahoj!
                    • ryczacatrzydziecha81 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 10.04.14, 20:45
                      piszecie o TSH...ja nie kumam tego moze mi powiecie czy 2,07 tez trzeba zbijac do 1........moze tujest u mnie problem
                      • euforia1988 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 10.04.14, 21:08
                        no właśnie moje 3,36 też jest masakryczne ... obniżamy i zaciążamy ! smile
                      • mejbi-bejbi Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 10.04.14, 22:52
                        Rycząca,
                        Niby norma tsh jeśl do 4, ale dla starających się powinno wynosić 1, max 2, więc Twoje ponad 2 jest lekko ponad normę dla starających. Ja bym się za to wzięła.
                        • corkaswejmamy Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 11.04.14, 13:15
                          rycząca, powiem Ci tak. Maksymalną górną granicę TSH dla starającej/ciężarnej znalazłam 2,5. Tak więc na dwoje babka wróżyła. Nie zaszkodzi, jak skonsultujesz to z lekarzem. Mi daleko do hipochondrii, ale kurcze, głupio by było z powodu takiej "błahostki" nie zajść w ciążę.
                          • ryczacatrzydziecha81 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 11.04.14, 13:32
                            boże złoty.....crying ...nie mam nawet dobrego endokrynologa pod ręką... Tak sie zastanawiam zczy nie powtórzyc tego TSH...
                            • lolys Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 11.04.14, 13:37
                              Przy wysokim TSH koniecznie robić ft3, ft4 i przeciwciala, tak jak ktoś tu wyżej pisał.
                              Przy TSH powyżej normy albo w jej górnych granicach dobry lekarz powinien przepisać leki. Zwykle organizmowi zajmuje 4-6 tygodni nasycenie się lekami, wiec im szybciej się zbadacie i dostosujecie dawki tym szybciej się uda zaciazyc (pod warunkiem że nie ma innych problemów położniczych).
                              • ryczacatrzydziecha81 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 11.04.14, 13:47
                                anty-tpo mam ok ...
                                • lolys Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 11.04.14, 14:07
                                  A reszta wyników?
                                  • ryczacatrzydziecha81 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 11.04.14, 14:24
                                    ft3 i ft4 w normie..TSH - 2,07, anty-tpo - ok
                                    • kama1312 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 11.04.14, 14:56
                                      w normie? Co to znaczy??? Mówi się, że ft3 i ft4 powinny być na poziomie ok 60%. Ja tez zawsze mam "w normie" a jednak lekarze twierdzą, że mam niedoczynność, bo ft4 mam bliżej dolnej granicy....
                                      I lekarze stwierdzili, że moja mała tarczyca nie radzi sobie z produkcją tyroksyny i dlatego muszę ją przyjmować do końca życia....
                                      Norma nie zawsze jest normą!
                                      Polecam forum hashimoto forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
                                      masz tam odnośnik do kalkulatora, który obliczy Ci % Twoich hormonów i polecam założyć wątek, w którym opiszesz swoje wyniki... Dziewczyny tam znają się na rzeczy i z pewnością Ci coś podszepną!
                                      A co do TSH i starań, to od kilku lekarzy słyszałam, że tą górną granicą jest 2,5 i ani troche więcej!
                                      Ale spotkałam też na swojej drodze ginekologów, którzy twierdzili, że "norma, to norma" i nawet jak tsh jest 4, to jest ok! I szczerze, to wybierając ginekologa robiłam pierw taki test - pytałam o związek tarczycy i ciąży... i jak usłyszałam, że norma, to norma, to zmieniałam lekarza! W głowie mi się nie mieściło, żeby lekarz o tym nie wiedział, podczas gdy ja -zupełny laik dobrze to wiem!
                                      • ryczacatrzydziecha81 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 12.04.14, 15:48
                                        Moze ja zrobie jeszcze raz TSH ft3 ft4. Jakis konkretny dzien dla tych badan jest? Czy to obojetne? Aaaa ja jestem na clo i nie wiem czy to nie zaburzy wyniku...
                                        • gkoz Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 12.04.14, 17:00
                                          nie ma co siać paniki, jak zajdziesz w ciążę trzeba od razu zrobić trójkę tarczycową bo w ciąży może być potrzebny hormon ( to do ryczącej), tsh powyżej normy jest stanowczo za wysokie i leki konieczne
                                          • ryczacatrzydziecha81 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 12.04.14, 17:50
                                            Gkoz. Ja nie sieje paniki tylko sek w tym ze nie zachodzeuncertain i tu sie zastanawiam czy to TSH 2,07 nie jest przyczyna...
                                            • mejbi-bejbi Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 12.04.14, 22:15
                                              Też się zastanawiam co powinnam zrobić bo robiłam tsh w piątek i wynik mam 2.6. Chyba zrobię w poniedziałek albo wtorek ft3 i ft4 i wtedy będę konsultować z lekarzem, ale co Wy sądzicie?
                                              Podpowiedzcie kochane...
                                              • ryczacatrzydziecha81 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 12.04.14, 22:39
                                                Wszedzie czytam ze powinno byc nie wiecej jak 1 ... Kuzwa a tak serio to ginekolodzy wiedza jedno wielkie G.... Endokrynolog sie na sisinkach nie zna wiec tez wymieka bo niby tsh norma do 4 moze bycsad
                                                • mejbi-bejbi Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 12.04.14, 22:51
                                                  No i weź tu człowieku bądź mądry...
                                                  Dla mnie największą masakrą jest twierdzenie 'jak po roku nie będzie się udawać to wtedy zaczniemy się przyglądać' no chyba nic gorszego nie ma. Uważam że standardem poziom być zlecenie choćby podstawowych badań jak lekarz dostaje tylko info ze planujemy. Szczególnie w dzisiejszych czasach. Właśnie po to, żeby choć obniżyć statystyki poronien jakie mamy w ostatnich latach.
                                                  • ryczacatrzydziecha81 Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 12.04.14, 23:09
                                                    ale wogole powinni przyjac jakas taktyke z tym tsh skoro tak sie dzieje...no kurna ja bylam plodna jak cholera i nikt nie wie co sie porobilo...i nawet nie proboja sie dowiedziec....hsg do kliniki bo kasa 2500 za zabieg!!!
                                                  • corkaswejmamy Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 13.04.14, 09:43
                                                    Nie wiem kurna kiedy mam zrobić to ft3 i ft4. Brakuje mi wolnych poranków. A wyniki u nas w mieście zrobić można tylko do godziny 10. wrrrrr
                                                  • mejbi-bejbi Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 13.04.14, 09:54
                                                    Asia, ja chyba rzutem na taśmę pójdę w poniedziałek. Nie chce marnować czasu. Ale nie wiem czy zdążę do lekarza z wynikami bo niby że środę mam termin @.
                                                  • corkaswejmamy Re: TSH- podpowiedzcie moje wróżki serduszki:) 13.04.14, 09:59
                                                    No właśnie ja myślę o wtorku. Nie wiem jeszcze jak, co ale może się uda.
                                                  • corkaswejmamy ważne pytanie 13.04.14, 10:20
                                                    czy trzeba robić wyniki na ft3 i ft4 na czczo??? Bo slyszalam, że tsh niekoniecznie. Nigdy żadnym wyników nie robiłam na czczo.
                                                  • mejbi-bejbi Re: ważne pytanie 13.04.14, 16:33
                                                    Córa, ja i tak w domu tylko kawę pije więc dla mnie to żadne wyrzeczenie jedzeniowe. Dla mnie większe wyrzeczenie to nie wypić kawy w domu smile
                                                  • martka35 Re: ważne pytanie 13.04.14, 18:42
                                                    Dziewczyny badania tarczycowe robi się naczczo. Nie Wilno dzień wcześniej pić alkoholu i uprawiać zbyt męczących sportów, kolacja do 19 i zero sexu big_grin
                                                  • mejbi-bejbi Re: ważne pytanie 13.04.14, 20:45
                                                    No i wszystko jasne dlaczego mi zawyżone wyszło... Po alkoholu big_grinbig_grin
                                                    Zacznę chyba od powtórzenia tsh smile
                                                    Martka - wlałaś w me serce odrobinę nadziei smile
                                                  • corkaswejmamy Re: ważne pytanie 13.04.14, 21:13
                                                    ja też piwsko, ale jedno, wypiłam przed zrobieniem tsh. Niestety nie sądzę, żeby było to powodem skoku do 4,480 sad Własnie się nażarłam jak świnia, by jakoś wytrzymać do jutra do 9.30. Dopiero wtedy pójdę na te pieprzone wyniki. Niestety, wilczy apetyt jest u mnie na porządku dziennym. Jedzenie jest pierwszą rzeczą o jakiej myślę rano i ostatnią gdy zasypiam. I jeszcze mam mega wkurwa dzisiaj bo mnie wkurwili(sorry laski, ale dzisiaj będę bluzgać) moi teściowie, którzy wpierdolili się dzisiaj w moje metody wychowawcze odnośnie córek. Moje przestępstwo polegało na tym, że wymagam od córek sprzątania pokoi i przynajmniej minimalnej orientacji w temacie co gdzie jest(np kurtka, płaszcz). Summa summarum teściowa wyszła sama, a teścia wygoniłam. I o!
                                                  • ryczacatrzydziecha81 Re: ważne pytanie 13.04.14, 21:34
                                                    I bardzo dobrze corko! Ja tez wyraznie zaznaczam swoj teren... Nie obsikuje go co prawda ale dre gebe jak cos nie jest po mojemubig_grin ... Ja tez mam wkurwa bo mlody ma wlasnie 40 stopni goraczki i nie wiem co znowu sie rozwija... Co przytargal skad przytargal i jak sie z tym obchodzic... I tez go kuzwa nie mam z kim zostawic bo moja tesciowa wystarczy ze "pachnie"... I jej rola sie konczy.... Grrrr
                                                  • ryczacatrzydziecha81 Re: ważne pytanie 13.04.14, 22:44
                                                    Strach sie bac... Ja przeciez tez kiedys bede TESCIOWAbig_grin
                                                  • mejbi-bejbi Re: ważne pytanie 13.04.14, 23:07
                                                    To ja myślę że mnie w temacie teściowej nie pobijecie bo u mnie na samo hasło "teściowa" scyzoryk się w kieszeni otwiera i ciśnienie skacze. Ale dziś niedziela wieczór i na tym skończę ten temat big_grin zbyt miły dziś miałam dzień żeby kończyć go nerwami wink
                                                  • ryczacatrzydziecha81 Re: ważne pytanie 13.04.14, 23:16
                                                    Hahahahaha big_grin halo?? Pogotowie? Tesciowa umiera!!! ........kocham Gajosabig_grin
                                                  • lolys Re: ważne pytanie 13.04.14, 23:26
                                                    Alkohol i wysiłek dzień przed badaniem TSH nie ma wpływu na wynik. TSH to hormon który jest strażnikiem tarczycy, czyli reaguje na produkowane przez nią hormony. To prawda ze przy zwiększonym wysiłku zapotrzebowanie na t3 jest większe, ale są to zmiany w produkcji hormonów które nie maja odzwierciedlenia w wynikach dnia następnego. A o seksie pierwsze słyszę. To tsh powyżej 4 jest bardzo dobrym sygnałem żeby robić resztę badan. Tsh w okolicy 2-2,5 przy reszcie wyników tarczycowych jest ok (przy ft3 i ft4 powyzej 50%) choć zupełnie idealnie jest jak tu juz stwierdzono w okolicy 1, to się da zbić przyjmując leki o tyle o ile t4 jest w porządku.
                                                    Tarczyce robi się raczej na czczo i rano, ale jesli naprawde nie ma innej możliwości to robi się później w ciągu dnia po jedzeniu.
                                                    Idealnie jest robić hormony reguralnie i w jednym labie. Dzień cyklu nie ma znaczenia.
                                                    No to, badamy się!smile
                                                    A jak lekarz każe czekać rok to zmieniać lekarza.
                                                  • ryczacatrzydziecha81 Re: ważne pytanie 13.04.14, 23:34
                                                    Halo halo Lolys !!!! A nie wiesz moze czy zazywane leki do stymulacji owulacji (clo mam na mysli) maja wplyw na wynik? Czy moge robic badanie biorac to i wynik bedzie wiarygodny? Dzieki za odpowiedz
                                                  • lolys Re: ważne pytanie 13.04.14, 23:54
                                                    A tego niestety nie wiem, ale nie wydaje mi się. Najlepiej zadzwonić do labu i się spytac.
                                                    Najlepiej w ogole być pod kontrola lekarza który będzie w odpowiednim momencie programowal odpowiednie badania celem ustalenia czemu się nie udaje. Bo tarczyca to jedno, a wszystkie hormony włączone w owulację, endometrium i obydwie fazy cyklu to drugie. Nie mówiąc o jakości chłopaków u partnera.
                                                    Powodzenia!smile
                                                  • ryczacatrzydziecha81 Re: ważne pytanie 14.04.14, 00:02
                                                    Dziekiwink
                                                  • corkaswejmamy Re: ważne pytanie 14.04.14, 10:51
                                                    lolys, ale ty jesteś mąąąąąąąąąąąądraaaaaaaaaaaa, fju, fju. Normalnie zaimponowałaś mi. Ja to taki laik jestem, ze strach się bać.
                                                  • lolys Re: ważne pytanie 14.04.14, 12:25
                                                    Uuuh aleee poslodzilaaas.
                                                  • corkaswejmamy Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 15:29
                                                    tsh wzrosło do 4,813
                                                    ft3 4,14
                                                    ft4 10,71

zarówno ft3 jak i ft4 mieszczą się w dolnym granicach normy, ale chyba tak czy siak nie jest to wynik satysfakcjonujący dla przyszłej ciąży. Dziś usg tarczycy, mam nadzieję, że dostanę namiary na endokrynologa i w przyszlym tygodniu uda mi się umówić na wizytę.
                                                  • lolys Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 15:34
                                                    Super ze udało się zrobić te wyniki w końcu i świetnie ze USG tarczycy i endo tak szybko.
                                                    Powodzenia, tego się można nauczyćwink
                                                  • corkaswejmamy Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 16:05
                                                    lolys, ja początkowo zbagatelizowalam to tsh. Patrzę, ciut powyżej normy, to co będę się przejmować. Dopiero dziewczyny na forum uświadomiły i, że starające się i ciężarne "liczone" są nieco innymi kategoriamismile Jeśli to jest przyczyną utraty ostatniej ciązy- to cieszę się, że to wiemsmile Mogę wytoczyć odpowiednie działa i walczyć big_grin
                                                  • corkaswejmamy Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 16:14
                                                    a to procenty wg kalkulatora na hashimoto:

FT4 15.55% [wynik 10.71, norma (9 - 20)]

FT3 5.45% [wynik 4.14, norma (3.9 - 8.3)]

Ktoś co wie, hehehe, bo dla mnie to magiaaaaaaaaaaaaaabig_grin
                                                  • kama1312 Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 17:02
                                                    Krótko mówiąc wyniki pokazują, że jest do bani! Mówi się, że powinny być na poziomie ok 60% więc sporo masz do nadrobienia!
                                                    A jak z Twoim samopoczuciem? Nie czujesz się zmęczona, senna, rozdrażniona.....?
                                                  • kama1312 Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 17:00
                                                    Następnym razem podaj jeszcze dokładne normy Twojego labu dla tych wszystkich badań. TSH jest zdecydowanie za wysokie i śmię wątpić, czy przy takim wyniku udałoby się zajść w ciążę, a nawet jeśli tak, to marne szanse na utrzymanie jej....
                                                    I tym bardziej, skoro piszesz że reszta wyników jest w dolnej granicy normy, to trzeba je podnieść! I tym samym obniżyć tsh! Potrzebujesz tyroksyny od zaraz!!!! Mądry gin, jeśli kuma temat tarczycy powinien Ci od razu przepisać leki. A jak nie gin, to endo!
                                                  • lolys Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 17:56
                                                    No, nizutko wszystko, tak jak wskazywało wysokie tsh.
                                                    Endo zapewne zleci ci zrobienie przeciwciał atpo i atg, to badanie wykazuje czy jest zapalenie tarczycy w przebiegu Hashimoto. Możesz się pokusić o zrobienie tego badania juz, i pójściem do lekarza z kompletem badan. To, plus usg pomoże mu ustalić gdzie leży problem i dobrze dobrać dawkę, bo rzeczywiście wygląda na to ze będziesz musiała brać leki.
                                                    No i polecam lekturę forum Hashimoto, tam będziesz mogła rozwiać wszystkie wątpliwości jesli chodzi o niedoczynnosc, nawet jesli tej choroby nie masz.
                                                    Z tym się żyje, będzie dobrze!
                                                  • corkaswejmamy Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 19:55
                                                    jestem po usg. Diagnoza: hashimoto bez najmniejszej wątpliwości. Muszę jeszcze dla pewności lekarza, który będzie mnie prowadził, zrobić antyTPO. Potem leki i mam nadzieję, ze będzie dobrze.
                                                  • sedinum Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 20:01
                                                    Witaj w klubie Hashismile Niestety 3/4 moich znajomych to ma, mam i ja, i Ty .... Szczesliwie po diagnozie moje znjome plodza piekne dzieci wiec bedzie dobrzesmile polowa sukcesu to dobre rozpoznanie i suplementacja tyroksynysmile
                                                  • corkaswejmamy Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 20:22
                                                    hehehe, dzięki wielkiesmile Szczerze? Wielka ulga, ze już wiem. I teraz będzie już z górki. Jutro gin, jak nie on, to endokrynolog mi przepisze odpowiednią dawkę. Podobno ma być niewielka. Zobaczę co jutro gin powie. Potem od razu zapisać się do endo i do dziela. Mam nadzieję, ze nie będę musiala odkładać starań na długosmile
                                                  • martka35 Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 21:56
                                                    Lolys powiedz mi czy jak 14 lat temu nie było problemów z tarczycą i bez problemu zaszłam w ciążę to po kilku latach może się to zmienić?

P.S. Ja dostałam przed badaniem tarczycy karkę jak się przygotować i tam było napisane, że naczczo, a dzień wcześniej umiarkowany wysiłek fizyczny dieta lekko sprawna i zero alkoholu. Inna kwestia że więcej do tej przychodni nie pójdę bo na moje szczęście zmądrzałam i zmieniłam lekarza.
                                                  • lolys Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 22:04
                                                    O rany nie wiem. Tu jest tak wiele czynników które wpływają, ze to trochę jak wróżenie z fusow...najlepiej badac sie, informować, szukać przyczyn. Tarczyca jest perfidna i może zacząć wariowac w dowolnym momencie. Albo i nie smile
                                                    Cork, dla dobrze ze juz wiesz, teraz do leczenia.
                                                    Zrób jeszcze te przeciwciała dadzą pełniejszy obraz.
                                                  • martka35 Re: Dzisiejsze wyniki 14.04.14, 22:13
                                                    Dzięki mam wynik po ascezie z dnia poprzedniego wink 2,26 chyba nie będę tracić czasu i przejdę się do endo chociaż gin mówił że może być crying
                                                  • mejbi-bejbi To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpretacji. 15.04.14, 12:21
                                                    W piątek TSH: 2,6

Wyniki dzisiejsze:
                                                    TSH: 2,900 µIU/ml (Norma: 0,270 - 4,200)
                                                    FT3: 3,32 pg/ml (Norma: 2,00 - 4,40)
                                                    FT4: 1,17 ng/dl (Norma: 0,93 - 1,70)

Z przelicznika dostępnego na forum Hashimoto % wychodzą następująco:
                                                    FT3 55.00% [wynik 3.32, norma (2 - 4.4)]
                                                    FT4 31.17% [wynik 1.17, norma (0.93 - 1.7)]

I co mi podpowiecie?
                                                  • kama1312 Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 15.04.14, 12:32
                                                    A jak się czujesz przy tych wynikach? Zmęczenie? Senność? Rozdrażnienie?
                                                    Od kilku mądrych lekarzy słyszałam, że maksymalne tsh przy staraniach o dziecko to 2,5 więc chyba trzeba by było pomyśleć o lekkim zbiciu Twojego TSH. Poza tym, mówi się, że ft3 i ft4 powinny być na podobnym poziomie, powyżej 50%, a najlepiej 60%. U Ciebie to ft4 jest dosyć niskie, co świadczy o lekkim niedoborze tyroksyny, co zapewne wpływa na troszkę podwyższony wynik TSH.
                                                    Warto skonsultować to z lekarzem, tylko może być Ci trudno trafić na mądrego lekarza, bo wielu nie przejmuje się tym hormonem... a i niestety jest też dużo "mądrych" endokrynologów, którzy również uważają, że "norma, to norma" i że nawet wynik 4.00 jest ok!
                                                    Wg mnie mała dawka tyroksyny (np. letrox 25) by Ci się przydała, a na pewno nie zaszkodziła!
                                                  • mejbi-bejbi Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 15.04.14, 12:43
                                                    Generalnie ok aczkolwiek w zasadzie nie wiem czy senność i zmęczenie jakie oczywiście mi się przytrafia to efekt tempa życia codziennego czy właśnie tarczyca...
                                                    Kurczę to teraz mam niezłą zagwózdkę żeby znaleźć dobrego lekarza...
                                                  • kama1312 Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 15.04.14, 14:04
                                                    Prawda jest taka, że często przyzwyczajamy się do zmęczenia i senności, zrzucając winę tego właśnie na tempo życia.... Sama też tak miałam, choć było to wręcz nienormalne, że młoda osoba, wstając ok 9 rano po przespanej nocy już ok 15 ma absolutny "zjazd" i zasypia!
                                                    Jak się okazało, gdy zaczęłam przyjmować tyroksynę, to szybciutko się to zmieniło!
                                                    No i powodzenia w szukaniu lekarza! Niestety z doświadczenia wiem, jak to jest trudne.... 3 endo do jakich trafiłam, to byli absolutni idioci i moja wiedza na temat tarczycy była większa niż ich! Niestety, "stara szkoła" sprzed wielu lat się tu kłania.... a nie wszyscy lekarze nadążają za "nowinkami" medycznymi....
                                                    Powodzenia!
                                                  • mejbi-bejbi Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 15.04.14, 14:38
                                                    Dzięki.
                                                    Jakość lekarza będę mogła sprawdzić już bo z marszu się umówiłam - na 18.45. Mam nadzieje że nie potraktuje mnie jako rozhisteryzowaną laskę co pół internetu przeczytała i jest mądra...
                                                  • lencia102011 Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 15.04.14, 15:15
                                                    Ja nawet przy tsh 20 czułam się dobrze, żadnej senności ani nic. W ciąże zaszłam, donosiłam bez żadnych problemów. Ale w szoku byłam jak zobaczyłam wynik, bo parę lat wcześniej leczyłam nadczynność, przez 2 lata był spokój i nagle ostra niedoczynność i to w pierwszych tyg ciąży. A teraz tsh piękne 0.8 , reszta wyników super a ciąży niet ;/ starość chyba mnie dopadła big_grin
                                                  • kama1312 Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 15.04.14, 15:48
                                                    hehehe no tak, ten internet to działa na naszą niekorzyść wink
                                                    Nie daj się zbyć, albo olej głupka, jeśli Ci powie, że "norma, to norma"!
                                                    I daj znać po wizycie!
                                                    Powodzenia! smile
                                                  • lolys Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 15.04.14, 21:21
                                                    Jak masz fajnego i dobrego interniste to on tez ci może przepisać leki. Ale do endo zawsze dobrze się wybrać. I nie dac się łatwo zbyć, mnie nikt długo nie chciał leczyć, zupełnie bez sensu.
                                                    Powodzenia!
                                                  • mejbi-bejbi Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 15.04.14, 21:55
                                                    Więc tak. Mimo że lekarz wzięty 'pierwszy z brzegu co miał wolny termin' to pani doktor okazała się być bardzo w porządku. Długi i szczegółowy wywiad zrobiła, przebadała mnie, wymacała tarczyce o mało nie wywołując u mnie wymiotów (bo ja bardzo wrażliwa na ściskanie krtani, nawet mocniej związanego szalika nie mogę mieć nic nie mówiąc o golfach big_grin), zrobiła usg. Na szczęście w usg nic nie znalazła, potwierdziła że wyniki najgorsze nie są ale skoro staramy się o dziecko to tsh powinno być niższe. Dostałam póki co Euthyrox 25, jutro mam zrobić dodatkowo anty-Tpo i anty-Tg. Wyniki mam jej wysłać mailem i wówczas będziemy decydować o ewentualnym wprowadzeniu mocniejszych hormonów. Dodatkowo w późniejszym terminie cyklu mam zrobić progesteron.
                                                    Muszę powiedzieć że wizyta ta dała mi dużo spokoju. Cieszę się że poszłam.
                                                    Dzięki dziewczyn za wsparcie, dam znać po jutrzejszych badaniach.
                                                  • kama1312 Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 16.04.14, 11:07
                                                    NO to dobrze, że tak trafiłaś! Pamiętaj, żeby tabletkę łykać na czczo na ok pół godziny przed jedzeniem, bo tylko wtedy dobrze się wchłonie. I jakoś po miesiącu, dwóch warto skontrolować, czy wyniki się zmieniły, czy ft4 wzrosło, a tsh zaczęło spadać....
                                                    Pamiętaj tylko, że badania kontrolne robi się absolutnie na czczo, czyli bez tabletki z rana! Jeśli zbadasz po tabletce, to wyjdzie zafałszowany wynik ze sztuczną tyroksyną z tabletki!
                                                    Daj znać, jak reszta wyników. smile
                                                  • mejbi-bejbi Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 16.04.14, 12:16
                                                    O widzisz... kurde jednak nie ma to jak forum. Wczoraj wzięłam wieczorem, dziś jeszcze nie...Zaraz wezmę i za godz. dopiero coś zjem.
                                                    Ale jutro już wezmę na czczo, przepije kawą. Śniadanie i tak jem dopiero w pracy smile
                                                    I dobrze że mówisz mi o tych badaniach - bez tabletki. Ja sama nie wiem czy bym o tym pomyślała...
                                                    Wyniki sprawdzałam, jeszcze nie mam...
                                                    Dzięki, odezwę się jak będę mieć wyniki.
                                                  • mejbi-bejbi Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 16.04.14, 13:45
                                                    No to mam wyniki anty-TPO i anty-TG:
                                                    anty-TPO: Wynik: 255,40 IU/ml Norma: 0,00 - 34,00
                                                    anty-TG: Wynik: 337,30 IU/ml Norma: 0,00 - 115,00
                                                    I co teraz?
                                                  • corkaswejmamy Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 16.04.14, 15:14
                                                    Ania, myślalam o Tobie i nie bardzo rozumiem, dlaczego, bądź c bądź przy TSH w normie, masz takie wysokie te przeciwciala. A może one wcale nie są wysokie...? A ja się po prostu nie znam...Z niecierpliwością czekam na ocenę naszych forumowych ekspertek oraz na opinię Twojej Pani doktor.
                                                  • lolys Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 16.04.14, 16:06
                                                    P.ciała mogą być wysokie nawet przy wyrównanych hormonach. Powinny spadać przy odpowiednio dobranej dawce, ale nie zawsze się tak dzieje, z różnych powodów (niedobory, stresy, inne choroby). A teraz będziesz musiała dobrze dawkę ustawić.
                                                  • corkaswejmamy Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 16.04.14, 18:36
                                                    czyli z tego wynika, że badanie samego tsh nie ma sensu...?
                                                  • sedinum Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 16.04.14, 18:40
                                                    Nie ma sensusmile ja mam TSH 1,6 ale pojechane przeciwciala i Hashismile
                                                  • corkaswejmamy Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 16.04.14, 20:39
                                                    no to cały mój światopogląd legł teraz w gruzach tongue_out
                                                  • kama1312 Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 16.04.14, 22:49
                                                    Z te co mi wiadomo, to tsh nie musi miec związku z przeciwcialami. Samo tsh moze (ale nie musi) wskazywać na niedoczynnośc/nadczynnosc tarczycy, a podwyższone przeciwciała świadczą o autoimmunologicznym zapaleniu (tarczyca sama sie niszczy). Wysokie przeciwciała mogą tez wpływać na poronienie, bo organizm sam sie atakuje i moze atakować płód.
                                                  • kama1312 Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 16.04.14, 22:25
                                                    No to wyglada zdecydowanie na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Dobrze ze dostałaś leki i ze juz je bierzesz. Skontaktuj sie z lekarzem zeby omówić te wyniki i ustalić co z lekami, czy nie zwiekszyć dawki. Musisz byc pod kontrola lekarza. I bardzo polecam forum hashimoto ba gazecie. Tam jest masa specjalistek które od lat sie leczą. Zawsze Ci cis podpowiedza smile
                                                  • corkaswejmamy Re: To teraz ja proszę ładnie o pomoc w interpret 21.04.14, 11:49
                                                    Dlaczego lekarze każą robić tsh, skoro ono samo w sobie żadnej informacji nie daje? Nie rozumiem tego. W przeciągu dwóch tygodni zrobiłam tsh 3 razy. Za każdym razem wynik był inny, przy czym ostatni w normie:
                                                    pierwszy raz: 4,480
                                                    drugi raz: 4,850
                                                    trzeci raz: 3,595

Oczywiście ft 3 i ft4 też róznie, w zależności od wyniku tsh. Gdybym wyniki zrobiła tylko jeden raz i wyszlyby mi takie jak za trzecim razem(nie przyjmuję jeszcze żądnych leków), to przecież pomyślałabym, że ze mną wszystko w porządku i dalej byłabym w czarnej dupie. Bo, moje drogie, przy najlepszym tsh, czyli tym trzecim przeciwciala mam następujące:

anty TPO: 459,9(norma <5)
                                                    TG: 800(norma <12)

Jutro mam endo umówionego, mam nadzieję, ze dostanę leki i już zacznę je brać.

Ania, a jak u Ciebie? Odpisala ci lekarka drugi raz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka