Dodaj do ulubionych

testy owulacyjne

19.08.14, 15:52
Dziewczyny, jakich testów owulacyjnych używacie, jakie polecacie?
Ja na razie próbowałam tylko facelle i moim zdaniem to one codziennie były pozytywne (kreski testowa i kontrolna b. podobne przez kilka dni z rzędu)
Czy to przypadłość wszystkich testów ovu czy tylko tych?

podzielcie się doświadczeniami!
Obserwuj wątek
    • m.domi Re: testy owulacyjne 19.08.14, 19:17
      ja miałam podobnie z większościa testów owu, aż zaraz się zawsciekłam i postanowilam robić testy codziennie aż do drugiej ciemnej kreski (pomimo tego że według moich wyliczeń było już po owulacji)
      po każdym dniu test sobie zostawiałam i przykładałam do niego następnego dnia kolejny
      oczywiście przestrzegałam zasad - stałe godziny, nie poranny mocz i nie piłam długo przed testem
      i w końcu mi wyszły te testy , czyli druga kreska ciemniejsza, z tym że tak jak mowie w terminie w którym według mnie już było po owu, czyli po połowie cyklu
      ps.system chyba skuteczny bo udało mi się zajść w upragnioną ciążę smile
    • annapaulina85 Re: testy owulacyjne 20.08.14, 00:12
      Ja polecam testy LH niestety firmy nie pamietam, takie z niebieskim napisem, dostepne w aptece za ok 25 pln za 5 sztuk. Zrobilam je zgodnie z instrukcja mimo ze wg moich obliczen owu powinna byc wczesniej, pewnego dnia wyszla mi druga mocna kreska. To byl pierwszy miesiac staran, a teraz wlasnie koncze 6 tydzien ciazysmile testy pomogly wycelowac, to pewne!
    • lidek0 Re: testy owulacyjne 20.08.14, 06:43
      Niestety nie sa wiarygodne /wogóle a nie tej konkretnej firmy/ dlatego warto pomysleć o monitoringu tym bardziej, że takie testy nie potwierdzą samej owulacji.
      • mar.sew87 Re: testy owulacyjne 22.08.14, 05:23
        Tak jak pisze lidek, testy te nie są w ogóle wiarygodne. Nie pokazuja owulacji, tylko dni teoretycznie najbardziej plodne, a do owu moze w ogóle nie dochodzić.
        Ja mam pco, owulacji swojej nie mialam, a testy zawsze wychodzimy pozytywne. Dopiero monitoring i badania m.in. progesteronu mi to wykazaly.
        Testy te moga ulatwic "wycelowanie" w owu, ale przedtem powinnaś zrobić dokladne badania hormonalne i przy pewnosci ze owu występuje, mozesz probowac z testami.
        • sowa.szara Re: testy owulacyjne 22.08.14, 13:57
          > Testy te moga ulatwic "wycelowanie" w owu, ale przedtem powinnaś zrobić dokladn
          > e badania hormonalne i przy pewnosci ze owu występuje, mozesz probowac z testam
          > i.

tak czy owak wracamy do punktu wyjścia, czyli do mojego pytania dlaczego te testy zawsze wychodzą pozytywne smile

Wiem że te testy nie wskazują kiedy na 100% wystąpi owulacja. Różnicę pomiędzy owulacją "teoretyczną" a faktyczną uważam za oczywistą. Nie chciałabym jednak aby ten wątek poszedł w stronę badań, monitoringu i PCO - chciałam wiedzieć po prostu jak najlepiej stosować te testy, przy założeniu że świadomie ograniczam się tylko do testów.

Zgodnie z Waszymi doświadczeniami, kupiłam kilka opakowań testów i poszukam tego piku LH w całym cyklu, a nie tylko tam gdzie mi się wydaje że powinien być wink
          • dziubasekk Re: testy owulacyjne 23.08.14, 09:29
            A może masz PCO? Przy tej chorobie testy często wychodzą pozytywnie. Albo jesteś w ciaży. Wtedy też wink
            • sowa.szara Re: testy owulacyjne 23.08.14, 11:34
              no tak, ale pytanie czy te testy rzeczywiście są pozytywne - czy kreska testowa jest już w odcieniu kontrolnej czy jeszcze nie.. swoją drogą dlaczego testy ciążowe wychodzą jednoznacznie, a te owulacyjne trzeba pod lupą oceniać i strzelać z odpowiedzią? smile

a może to kwestia wprawy.. i choć mi się nie pali to nie ukrywam że nie chciałabym nabierać zbyt dużo tej wprawy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka