Dodaj do ulubionych

ryzyko ciąży mnogiej

07.02.17, 12:09
Witam, staram się o dziecko już długi czas. Teraz mam 4 cykl na clo i na usg 3 pęcherzyki. Lekarz kazał się starać ale ja się obawiam. Jak to jest u Was? Czy któraś przy tej ilości ryzykowała?
Obserwuj wątek
    • nie_fikaj Re: ryzyko ciąży mnogiej 08.02.17, 15:59
      3 pęcherzyki nie oznaczają, że zajdziesz w ciążę mnogą. U mnie zapłodnił się jeden.
    • lidek0 Re: ryzyko ciąży mnogiej 08.02.17, 16:27
      Ryzyko to jest raczej czegoś niedobrego a ciąża mnoga to chyba szczęście więc raczej szanse na ciąże mnogą. Szanse raczej takie same jak u każdej innej kobiety, każda często produkuje więcej niż jeden pęcherzyk.
      • dziubek-4 Re: ryzyko ciąży mnogiej 09.02.17, 11:33
        określiłam to ryzyko z racji mojego wieku, no i za dużo widziałam wcześniaków na których to wcześniactwo źle się odbiło. Poza tym mam już dziecko niepełnosprawne i stąd moje obawy
        • car.in Re: ryzyko ciąży mnogiej 09.02.17, 12:05
          Ja miałam 6 stymulacji clo. Pękały od 1 do 3 pęcherzyków. W żadnym z tych cykli nie zaszłam w ciążę. Staram się 2,5 roku.
      • aguar Re: ryzyko ciąży mnogiej 09.02.17, 16:00
        lidek0, ciąża mnoga jest w medycynie zaliczana do ciąży patologicznej, a przy liczbie dzieci powyżej 2 praktycznie nie udaje się donosić.
        • lili.80 Re: ryzyko ciąży mnogiej 09.02.17, 20:23
          dokladnie, znam kilka ciaży bliźniaczyk ktore rozwiazały sie w ok 30/31tc. Szczescie to donosic do tego 35-39tc. Ostatnio kolezanka urodzila w 30tc, maluchy ciut ponad 1200. Dluga walka przed nimi.
          • olenienie88 Re: ryzyko ciąży mnogiej 10.02.17, 12:06
            Ja widziałam na patologii jak dziewczyny walczą żeby donosić bliźniaki, modlą się o każdy tydzien, nie mówiąc już o nieprawidłowościach, ktoóre mogą wystąpić, jak np jeden bliźniak rozwija się kosztem drugiego sad ja nikomu bliźniaków nie życzę, sobie rownież nie.
            • lili.80 Re: ryzyko ciąży mnogiej 10.02.17, 13:21
              ciaze mnogie sa bardzo trudne, tylko Ci co nie spotkali sie ze skutkami wczesniactwa bezpośrednio moga innym (i sobie) takiej ciazy zyczyc. Oczywiscie jak sie ja donosi, dzieci urodza zdrowe to tylko szczescie. Kolezanka (matka zdrowych blizniat) jest na grupie fb o wieloraczkach i zawsze mowi ze jest tam tyle ludzkich tragedi jak na zadnej innej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka