Dodaj do ulubionych

Progesteron a owulacja

03.06.05, 17:47
dziewczyny, właśnie odebrałam wyniki progesteronu i mam 1,0 ng/ml i badanie
robiłam w 26 dc a w 27 dc dniu robiłam test owu i był pozytywny - czy
faktycznie miałam owulację ???? Akurat bylam u gin w 27 dc i nic nie
zauważył. Piersi i sutki bolą a brzuch mam napuchnięty - o co chodzi ?
Czy jeśli owulacji nie było to poziom progesteronu przez cały cykl jest
niski ? bardzo proszę o interpretację.
Obserwuj wątek
    • fifka123 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 17:57
      bardzo proszę podpowiedzcie mi co to znaczy smile
      • asiulka1976 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 18:14
        Krótko przed owulacją przysadka wydziela hormon LH, który powoduje, że
        dochodzi do owulacji ten hormon pokazuje test owulacyjny. W jajniku powstaje
        tzw. ciałko żółte, które od tej pory odpowiedzialne jest za produkcję
        progesteronu i jesli masz go mało oznacza ze cos dzieje sie z cialkiem zoltym.
        czyli w samym srodku owulacji cos sie chrzani !!!
        • fifka123 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 18:52
          Mój gin. coś wspominał o środku, który ewentualnie mógłby mi pomóc -czy może
          znasz jakiś ? A jeżeli ja owulację miałam w 27 dniu a progesteron robiłam w 26
          to może teraz z moim ciałkiem żółtym jest OK ? Co Ty na to ? wiem, wiem, szukam
          trochę nadziei smile
    • fifka123 Re: do Asiulki 1976 03.06.05, 19:00
      Chciałam Ci także bardzo podziękować za każdą Twoją odpowiedź. Zauważyłam, że
      jesteś takim dobrym duszkiem na tym forum - naprawdę. Potrafisz praktycznie
      każdemu doradzić i podpowiedzieć co ma zrobić - super. Jeszcze raz wielkie
      dzięki w imieniu swoim i z całą pewnością całej reszty dziewczyn smile
      • asiulka1976 Re: do Asiulki 1976 03.06.05, 19:58
        Jesli nie poprawisz progesteronu to nic sie nie zmieni :o(
        Pewno przepisal Ci duphaston lub luteine to jest sztuczny progesteronja go
        biore ale mam dobry progesteron za to niskie LH i biore po to bo to LH moze nie
        dac rady samo z cialkie zoltym i duza dawka progesteronu mu pomoze no ale w tym
        cyklu odpoczynek od dupha (czyt.duphaston)bo ide do gina a go biore juz 7 cykli
        podobno max to 6 wiec robie przerwe hhmm
        • fifka123 Re: do Asiulki 1976 03.06.05, 20:14
          co sądzisz o tym, żebym dzisiaj czyli w 30 dc zrobiła progesteron - może owu.
          była w 27 dniu i teraz progesteron jest ok ???
    • asiulka1976 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 20:47
      w przeciagu roku jak dlugie mialas cykle ?????
      czy miewasz plamienia przed @ ???
      • fifka123 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 20:58
        cykle mam od 26-33 dni( 6 m-cy) ale ostatnio miałam nawet 45 dni i wywołany
        duphastonem. Tak chyba zareagował mój organizm jak zdecydowałam z mężem że to
        już czas sad
      • fifka123 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 21:00
        plamienie ( dosłownie parę kropelek) pojawiło mi się w 21 dniu jak robiłam
        siusiu. Nigdy wcześniej nic takiego nie miałam.
        • asiulka1976 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 21:12
          Z dlugosci cykli wynika ze jednak teraz ju jestes po owu, proponuje mierzyc
          tempke obserwowac sluz i dodatkowo robic testy surprised)
          • fifka123 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 21:19
            no tak, ale może w 26 dniu to jeszce byłam przed owu ze względu na ten ostatni
            bardzo długi cykl i mój progesteron dopiero teraz wzrasta ???? hm...
            • fifka123 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 21:34
              no oczywiście będę mierzyć temp i obserwować śluz ( choć to w moim przypadku
              dość ciężkie) ale co z tym progesteronem - czy gin. powinien mi coś dać na
              podwyższenie ?
              • asiulka1976 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 21:44
                zobaczymy jaki cykl bedzie. Moim zdaniem badajac cie powinien widziec jesli
                jest po owu przed i w trakcie jesli to progesteron po owulacji robiony to
                koniecznie duphaston lub luteinka
    • greeneyes27 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 21:59
      A kiedy dokladnie nalezy badac progesteron? Mi ginekolog powiedziala, zebym
      zrobila cytologie i progesteron miedzy 20 a 23 dc, tylko nie wiem, do czego ten
      termin sie odnosi, tzn. czy jest istotny dla wynikow cytologii czy progesteronu?
    • asiulka1976 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 22:10
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=22854466&v=2&s=0
      • fifka123 Re: Progesteron a owulacja 03.06.05, 22:47
        mam jeszcze jedno pytanie - czy jeśli wynik progesteronu w 33 dc wyjdzie OK a
        owulacja była w 27 dc to czy powinnam i tak dostać duphaston lub luteinę ?
        • mia79 Re: Progesteron a owulacja 05.06.05, 12:02
          Fifuniu badanie progesteronu powinnaś wykonać po około 7 dniach od spodziewanej
          owulacji(+/- jeden dzień).Jeśli wówczas będzie go powyżej 10 jednostek(nie
          pamiętam jakich) to można być pewnym ,że owulacja była.A zbyt długie cykle i
          plamienia przed @ są wlaśnie oznaką zbyt małej ilości progesteronu.
          • mia79 Re: Progesteron a owulacja 05.06.05, 12:09
            Zapomiałam jednak dopisać,że progesteron w fazie owulacyjnej powinien być w
            granicach od 0,7 do 1,6 ng/ml, a więc twój był w normie, a w fazie lutealnej od
            4,7 do 18 ng/ml.Musiałabyś sprawdzić za około 7 dni licząc od owulacji czy
            mieści się w tych granicach.
            • fifka123 Re: Progesteron a owulacja 05.06.05, 16:27
              Mia - śliczne dzięki - wykonam ponownie progesteron i dam znać. Jeszcze raz
              dzięki smile. Może ze mną nie jest az tak bardzo źle smile
              • olek771 Re: Progesteron a owulacja 05.06.05, 19:25
                Witaj. Dziewczyny już Ci wszystko napisały - ja tylko dorzucę swoje 5 groszy (z
                własnych doświadczeń).Progesteron faktycznie najlepiej sprawdzać około 7 dni po
                owulacji (wtedy ciałko żółte produkuje go najwięcej).Tylko tak myślę, ze skoro
                masz nieregularne cykle, to może warto mierzyć temperaturę albo zrobić
                monitoring (żeby z dużym przybliżeniem określić termin owulacji) i potem
                progesteron, 7 dni po. Życzę dobrych wyników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka