Dodaj do ulubionych

wklejam skądś

26.03.07, 21:35
Udało się naturalnie.
Tak naprawdę starania zaczęliśmy w czerwcu 2005, zaszłam w sierpniu 2005,
niestety poroniłam już we wrześniu.
Od grudnia 2005 staraliśmy sie ponownie i bez rezultatu, aż do teraz. W
czerwcu
2006 zrobiliśmy badania hormonalne, spermy i usg. Wszystkie wyniki w normach i
lekarza kazał probować jeszcze 3 m-ce, ciagle pudło. We wrześniu kolejna
wizyta
zapisał duphaston od 15 do 25 dc, a jeśli nie zaskutkuje to w styczniu hsg i
zobaczymuy co dale. Brałam duph. przez 2 m-ce i ciągle pudło. W końcu po nowym
roku poszliśmy do kliniki niepłodności ze wszystkimi posiadanymi wynikami. A
lekrz z marszu zaproponował nam iui. "Trochę" mnie to zdziwiło. Wtedy
zaproponował usg w 14 dc i badanie progesteronu w 22 dc.
Oboje z mężem mieliśmy mieszne uczucia.
W międzyczasie czytałm o porodach domowych i o takim zaczęłam marzyć.
Od 5 dc brałam tylko wit. E 400 i później kwas foliowy (wtedy też zaszłam
biorąc
wit. E). Jeszcze jedno to ja wiedziałam kiedy mam owulację (czułam kłucie i
miałam piekny śluz) a nie tak jak liczył lekarz. Bo była ok. 10 dc i wtedy
działaliśmy. A w 14 dc wogóle!
Zaufałam intuicji i mnie nie zawiodła!
Nie wiem zatem czy ta wit.E zadziałała jak placebo, czy podbudowana byłam
perspektywą porodu w domu, coś jednak zadziałało.
Podkreślam, że nie wierzę w blokadę psychiczną!
Ale tak myślałam, że jeśli Bóg pozwoli mi na poród w domu to podejmę taką
decyzję. I ja ją podjęłam.
Przepraszam za taką nudną historię
Obserwuj wątek
    • aanetkaw74 Re: wklejam skądś 26.03.07, 23:49
      kurcze nie chcę rodzić w domu ale ta vit. E to niezły pomysł. Jutro kupuję ale
      ciekawe czy 400 to nie za dużo?
      • vrubelek78 Re: wklejam skądś 27.03.07, 10:11
        moja koleżanka też długo nie mogła zajść w ciążę i lekarz - starszy pan -
        zalecił jej wit A+E i zaraz potem jej sie udało - dziś jej synek ma juz 6 lat.
        nie chciało mi sie wierzyc, ze akurat to pomogło ale tarz chyba sama spróbuję.smile
        • aanetkaw74 Re: wklejam skądś 27.03.07, 17:50
          moja lekarka mówiła ż e tak ale a nie wolno w pierwszym trymestrze
          • nuluska Re: wklejam skądś 28.03.07, 19:59
            Powiedzcie prosze o co chodzi z tą witaminą E? Na co ona ma wpływ, że może
            pomóc w zajściu?
            Wystarczy Capivit A+E?
            Czy może polecacie coś innego?
            • 87lnbv Re: wklejam skądś 28.03.07, 21:07
              autorka pisała E400, myslę że w aptece bedą wiedzieli jaka to dawka
              • 87lnbv Re: wklejam skądś 28.03.07, 21:09
                to jeszcze cos wkleję z NPR
                1. Magnez + wit B6 - łykasz codziennie
                2. Olej z wiesiołka brany od 1 dc aż do owulacji
                3. Castagus

Powyższe praparaty wpływaja na pracę ciałka żółtego i tym samym na przedłużenie
                fazu lutealnej.
                Najważniejsze 2 zasady
                1. Brac regularnie
                2. Nie zrazać się początkowym brakiem efektu - czasem trzeba czekać kilka cykli
                na widoczne efekty

Przemyśl podane preparaty zanim dasz się zapchać sztucznym progesteronem. Możesz
                w naturalny sposó wpłynąć na długość fazy poowulacyjnej.
                • nuluska Re: wklejam skądś 28.03.07, 21:23
                  Dziękuję Ci za odpowiedź. Wiesiołka biorę, castagnus próbowałam 2 razy po 3
                  cykle ale już nie chcę bo moje cykle po nim warują. Magnez z wit B6 też biorę.
                  Wiesiołek i magnez z wit B6 biorę od poczatku staranek, czyli prawie już rok.
                  Wszystko biorę regularnie.
                  Przeczytałam ten wątek i pomyślałam, że chyba nie zaszkodzi spróbować. Nie
                  wiedziałam ze wit E to sztuczny progesteron.
                  Jeśli myślisz żeby lepiej nie próbować to dlaczego?
                  • 87lnbv Re: wklejam skądś 28.03.07, 21:33
                    jak w tytule ja do wkleiłam z NPR, to jest wyrwane z kontekstu, wit E nie jest
                    progesteronem, to zdanie "Przemyśl podane preparaty zanim dasz się zapchać
                    sztucznym progesteronem. Możesz w naturalny sposó wpłynąć na długość fazy
                    poowulacyjnej" tyczyło się duphastonu

przepraszam za zmylenie

Iwona
                    • nuluska Re: wklejam skądś 28.03.07, 22:04
                      Ok. Źle zrozumiałam.
                      Pozdr
                      • jesienna100 Re: wklejam skądś 28.03.07, 22:23
                        ojej gratuluje ci bardzo! ...ja tez staram sie tak dlugo jak ty, i bez
                        skutecznie, wlasnie dzis kupilam wit A+ E i magne b6. sciskam i zycze ci
                        zdrwego bobasa
                        • 87lnbv Re: wklejam skądś 28.03.07, 22:38
                          hej hej dziewczyny czytajcie uwaznie, ja to skads wkleilam, taka ciekawostka,
                          nie podalam autorki, bo moze by sobie tego nie zyczyla, ale widze ze wowczas
                          bylo by to czytelniejsze, no sorki tak juz wyszlo
                        • aanetkaw74 Re: wklejam skądś 29.03.07, 11:21
                          ale dziewczyny nie wolno jeść vit A w pierwszym trymestrze!! nawet kremów z
                          retinolem (retinol to vit A) nie powinno się stosować. vit A przedawkowana jako
                          nie rozpuszczalna w wodzie (czyli nie moża nadmiaru szybko odiskać : )) może
                          wiele krzywdy wyrządzić. Można zażywać tylko w wyjątkowych sytuacjach kiedy
                          lekarz stwierdzi niedobór!
                          • 87lnbv Re: wklejam skądś 29.03.07, 17:25
                            czyli w sumie witaminki do owu, a pozniej lepiej odstawic, prenatalu tez pewnie
                            lepiej nie, ja nie raz zetknelam sie z opinia, ze w pierwszym trymestrze
                            poprostu nic, tylko folik?
                            • aanetkaw74 Re: wklejam skądś 29.03.07, 18:44
                              słyszałam że folik obowiązkowo, vit E można, niektórzy twierdzą że spulementy
                              dopiero w II trymestrze z drugiej strony w jakiejś gazecie czytałam że kobiety
                              ktore regularnie zażywają suplementy witaminowe przed zajściem i zaraz po
                              wykazują mniejsze predyspozycje do stanu przedrzucawkowego. Mój mąż jednak
                              twierdzi że to moze nie być kwestia supelment\ow, ale tego że kobiety które
                              kupują sobie witaminy w tym czasie bardziej dbają o siebie i pewnie mają
                              bardziej urozmaicną dietę, stąd może to zaciemnić wynik.
                              Podobno najlepej jest zdrowo jeść, zdrowo tzn. "urozmaicono" : )
                              • maggga1 Re: wklejam skądś 29.03.07, 20:20
                                to samo mi powiedzial moj gin, nic oprocz kwasu foliowego jesli jestem zdrowa
                                nie mam zadnych niedoborow. trzeba uwazac zeby nie przedobrzyc z witaminami.
                                dlatego ( mimo zachwalania przez aptekarzy) nie poleca sie tych wszystkich
                                preparatow- 100 w 1 dla kobiet w ciazy w 1 trymestrze. a z ta wiatmina e to
                                zapytam lekarza bo do tej pory kazal ja brac ale mojemu m i beta karotensmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka