Dodaj do ulubionych

Wkurza mnie NOVUM!!

01.05.07, 19:53
Zastanawiam się dlaczego lekarze w Novum robią sobie w niedzielę wolne. W
końcu owulacja nie wybiera dnia. Dwa razy miałąm inseminację w sobotę i nie
miałam możliwości kontroli pęknięcia pęcherzyka w niedzielę. Pani Doktor
powiedziała mi, że moge sobie zrobić usg w niedzielę, ale na własną rękę. Raz
zauważyałam, że mimo iż pęcherzyk chyba jeszcze nie osiągnął właściwej
wielkości przyspieszono mi inseminację na sobotę mówiąc, że idealnym dniem
byłabny niedziela, ale niestety w niedzielę nie pracują. A w końcu zostawiłam
tam ok. 1000PLN (inseminacja + koszty wizyty przed i po). Okazuje się, że to
my mamy z cyklem dostosować się do NOvum, a nie Novum do naszego cyklu.
Odpowiedzcie proszę, bo zamierzam te maile wydrukować i wysłać do
kierownictwa Novum. Domyślam się, że nie jestem jedyną osobą mającą "owulację
jak na złość w niedzielę"smile Poza tym uważam, że inseminacja powinna być
liczona jako całkowity koszt, a nie dwukrotne kontrole dojrzewania pęcherzyka
dwukrotne kontrole(w moim przypadku) pęknięcia pęcherzyka kosztowały mnie
dodatkowo 280 PLN. Bardzo proszę o odpowiedzi, może dzięki nim Novum coś
zmieni, tak abyśmy nie czuły się "naciągane" na dodatkowe koszty.
Obserwuj wątek
    • mika805 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 01.05.07, 21:28
      hej.ja leczę się w innej klinice i miałam nieraz usg monitoring, inseminację i
      chyba pierwsze in vitro też w niedzielę.nie wyobrażam sobie że klinika jest
      zamknięta w niedzielę.mi nawet inv wychodziło w święta i chcieli robić ale sama
      zrezygnowałam, ale wiem że robili i w boże narodzenie!dziwna ta klinika...
      • ola.x1 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 01.05.07, 22:00
        A gdzie jest taka cudowna klinika, która uwzględnia to, że kobieta ma czasem
        owulację w niedzielę.
    • sloneczko271 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 01.05.07, 23:43
      oleńo powiem ci że jestem w szoku! widocznie w novum mają w dupie swoje
      pacjentki.
      ja lecze (a raczej leczyłam się bo już jestem w ciązy w ,,gamecie" w łodzi) i
      tam obojętnie czy inseminacja wypada na sobote czy niedziele to oni sie z
      pacjentką umawiają jeśli tak jej wypada owulacja i obojętnie czy to są święta
      czy nie to oni zawsze jak jest potrzeba to mają otwarte. a tu w novum chyba
      sobie w kulki lecą!
      • sloneczko271 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 01.05.07, 23:47
        zapomniałam ci dopisać że ja właśnie miałam punkcje jajek przed ivf robioną w
        niedziele i jak przyjechałam do ,,gamety" w niedziele rano to też myslałam że
        pewnie będę jedną pacjentką a okazało się że wyło ok.10 takich kobiet jak ja.
        niektóre były też na punkcje jajek, inne na inseminacje a jeszcze inne na
        podanie zarodków i nie było żadnego problemu żeby któraś nie została przyjęta.
    • mika805 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 07:36
      ja leczę się w ab ovo w lublinie. i powiem ci że to bez sensu co robią w tej
      twojej klinice bo inseminacja robiona przed czasem jest bez sensu!a do transferu
      to nie wiem, jak oni podchodzą?wyciagaja za małe bądz za duże jajeczka?dziwne!
      • dagps Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 08:09
        domitrz i w swieta przyjmie jak trzeba, moze niekoniecznie o 18 w wigilie, ale
        zdarza mu sie w bardzo swiateczny dzien.
        z drugiej strony - nasza owulacja to nie raz cud, ale zeby caly swiat z tego
        powodu stawal na glowie? moze same za bardzo stajemy na glowie? w duzej klinice
        moga sobie ustalic dyzury co prawda. ale chyba nie mozemy wymagac ze ten
        konkretny lekarz bedzie pracowal zawsze kiedy nam sie trafi owulacja. to nie
        jest post do nikogo osobiscie, tak sie tylko zastanawiam nad tym calym
        szalenstwem naszymsad
        • sloneczko271 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 08:17
          dagps napisała:

> domitrz i w swieta przyjmie jak trzeba, moze niekoniecznie o 18 w wigilie, ale
          > zdarza mu sie w bardzo swiateczny dzien.
          > z drugiej strony - nasza owulacja to nie raz cud, ale zeby caly swiat z tego
          > powodu stawal na glowie? moze same za bardzo stajemy na glowie? w duzej
          klinice
          > moga sobie ustalic dyzury co prawda. ale chyba nie mozemy wymagac ze ten
          > konkretny lekarz bedzie pracowal zawsze kiedy nam sie trafi owulacja. to nie
          > jest post do nikogo osobiscie, tak sie tylko zastanawiam nad tym calym
          > szalenstwem naszymsad

dagps. pewnie że nie musi być akurat nasz lekasz kiedy nam wypadnie owulacja
          ale jakieś dyżury to powinni mieć bo po pierwsze to przecież te wszystkie
          przyjmowane przez nas hormony nie są bez znaczenia dla naszego organizmu a po
          drugie to wydajemy w tych wszystkich klinikach ogromne pieniądze.
    • juliza Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 08:23
      Witaj, ja leczyłam się w Invimedzie w Wawie i transfer (udany zresztą) miałam
      właśnie w niedzielę. Razem ze mną była dziewczyna na inseminację i jeszcze ze
      dwie pacjentki na wizytę. Wiem też, że jest dziewczyna, która miała transfer w
      poniedziałek wielkanocny, więc uważam, że jeśli się chce, to można. życzę Ci
      powodzenia smile
    • mbw78 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 08:35
      W Provicie w Katowicach są dyzury sobotnio-niedzielne, na które przyjeżdża
      sporo pacjentek, więc jak tzreba, lekarz i pozostały zespół są dostępni.
      • ola.x1 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 09:18
        Przyznam, że jestem trochę zaszokowana, bo odnoszę wrażenie, że Novum to chyba
        jedyne miejsce w Polsce tego typu, w którym jest takie podejście do pacjentek.
        Zaczynam zastanawiać się, czy jednak nie przeprowadzić In Vitro w innym miejscu
        w Warszawie (chyba zostaje mi tylko Invimed?), bo faktycznie co to będzie jeśli
        moje jajeczka nie dostosują się do ich dnia pracy, a jak dotychczas były
        niepokorne i nie dostosowały się. Poza tym uważam, że powinni mieć przynajmniej
        jedna osoba całodobowe dyżury chociażby po to, aby pacjentka po punkcji mogła
        skonsultować się, a nie szukać pomocy w innym miejscu. Moja znajoma miała kilka
        godzin po punkcji poważne krwawienie i niestety musiała szukać pomocy w
        państwowym szpitalu (zakończyło się to operacją, ale tego typu powikłanie może
        się zdarzyć) Myślę jednak, że to lekarz z Novum powinien być pod telefonem, a
        nie lekarz dyżurny w państwowym szpitalu.

Dziewczyny piszcie, bo ja naprawdę zamierzam poruszyć tę sprawę w Novum i
        zmienić to. W naszym kraju jest wiele patologii, a to jest jedna z nich. Nie
        zapominajmy że zostawiamy tam średnio po około 20 tysięcy i nie musimy chować
        się po kątach i dziękować lekarzowi, że znalazł dla nas czas.

Ja rozumiem, że Novum pomogło wielu osobom i doceniam to, ale z drugiej strony
        moje dwie inseminacje przeprowadzone "na siłę", bo dzień przed idealnym dla
        nich terminem (niedzielnym) świadczą o kompletnym braku szacunku dla mojego
        zdrowia i dla moich pieniędzy.
        • weronusia_33 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 09:34
          Ola czy rozmawiałaś o tym z lekarzem prowadzącym.Jak oni to tłumaczą. Podobno
          IUI można zrobić od 24-36 godzin od podania pregnylu - moze oni tak regulują
          podanie zastrzyku ,ze mimo wszystko jest to zgodne z zasadami.
          Nie wiem jak z punkcją jest - myślisz,ze pozwalają sobie na pobranie
          niedojrzałych albo przejrzałych komórek. to placówka z ponad 12-letnim stażem -
          nie wiem czy moze sobie pozwolić na tego typu zaniedbania. LAboratorium w Novum
          ma b.dobrych embriologów i materiały do pracy.
          rzeczywiście byłoby to dziwne,ze kobietę poddaje sie stymulacji ( do in vitro
          bardzo silnej) i lekceważy się potem terminy .sad sad myślę ,ze sukcesy Novum
          świadczą o jakimś sposobie na ten problem.
    • ola.x1 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 09:33
      Tak jeszcze sobie pomyślałam, ż eciekawe co to by było gdyby wszyscy lekarze
      robili sobie przerwę w pracy w niedzielę i święta/ Chirurg czekałby z operacją
      do poniedziałku, a szpitale ginekologiczne byłyby zamknięte dla rodzących w dni
      wolne od pracy. Myślę, że ich zawód polega na tym, że niestety powinni
      akceptować to, że czasem pracują gdy inni odpoczywają. A Novum zachowuje się
      trochę jak Urząd Skarbowy czynne od..do.., nd i świeta wolne. Tylko kasa jaką
      trzeba zostawić stała i niezmienna jak w zeznaniu podatkowym PIT.
      • ko_ma1 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 09:44
        Lecze sie u Polaka we Wroclawiu. Pracuje swiatek piatek i niedziela - jak
        potrzeba. Nie wyobrazam sobie zeby po stymulacji nie zrobic punkcji we
        wlasciwym momencie, albo zwlekac z transferem... Jak dr jedzie na urlop to duzo
        wczesniej tak planuje pacjentki in-vitrowe, zeby nic nie wypadlo podczas jego
        nieobecnosci.
        Novum nie lubie... Bylam raz, nie podobalo mi sie. Bylo bezosobowo, lekarka nie
        wzbudzila zaufania. Nie spodobalo mi sie tez to ze wlasnie nie pracuja w
        niedziele i ze za kazdym trafia sie do innego lekarza (np. na monitoring)
      • agwoj Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 14:46
        Ola, a może po prostu zmień klinikę?? Ja miałam transfer w niedzielę (Invimed)
        i nie był to żaden problem smile Dodam, że był to okres wakacyjno-urlopowy
        (sierpień) więc na pewno dużo trudniej zorganizowac pracę całego personelu.
    • edziu0482 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 20:47
      Nie wiem jak z inseminacją bo nie próbowałam (przy niedrożnych jajowodach to
      strata czasu i kasy) ale jesli chodzi o IVF i skuteczność to jestem najlepszym
      przykładem - spodziewam sie trojaczków!!! Miałam podane 2 zarodki, po punkcji
      mogłam o kazdej porze dnia i nocy zadzwonić do lekarza na komórke i naprawdę
      czułam się tam komfortowo. Dojeżdzałam 300km do Novum i nadal jeżdzę bo nie
      chcę ryzykowac z "taką" ciążą. I uważam że najwazneijsze jest to że oni
      naprawdę najlepiej w Polsce robią IVF i nawet brak pracy w niedzielę temu nie
      przeszkadza. Pozdrawiam
      • ola.x1 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 22:02
        edziu0482 napisała:
        Czy możesz mi powiedzieć, u którego lekarza w Novum lecyzsz się, bo skoro dał
        Ci swój numer komórkowy, to świadczy o pewnym profesjonalnym podejściu do
        pacjenta. Chyba zmienię w zwiazku z tym lekarza, u którego się leczę. Ta Pani
        doktor jest dość oschła i trudno mi nawiazać z nią jakiś przyjazny kontakt. A
        potrzebuję tego.
        • rasmusek Re: Wkurza mnie NOVUM!! 02.05.07, 22:17
          z IUI niestety jest tak jak piszesz, ale jeśli chodzi o IVF lub ICSI to w nOvum
          podchodzą do tematu b. profesjonalnie. Owszem nie pracują w niedzielę i święta
          ale ustawiają tak całą stymulację, że punkcja nie ma szans wypaść w niedzielę.
          Lekarz - przeważnie dr Lewandowski ustala datę i godzinę podania pregnylu i po
          36 godzinach jest punkcja. Po punkcji każda pacjenta dostaje kartkę z
          alarmowymi numerami telefonów zarówno do kliniki jak i do lekarza dyżurującego
          na komórkę - i zdażały się sytuacje, że dzowniły do lekarza w środku nocy - np
          2-3 nad ranem i nie spotkały się z odmową pomocy. Owszem nie zawsze można pomóc
          na telefon i w przypadku koleżanki z krwotokiem nie dziwię się, że została
          odesłana do szpitala - tam w razie potrzeby jest odpowiedni sprzęt i
          specjaliści, którzy są w stanie zareagować.
          Na pewno byłoby miło gdyby w nOvum był lekarz dyżurujący również w niedzielę -
          jestem za.
          Przypominam również, iż wybór kliniki zależy tylko i wyłącznie od nas samych i
          każda z nas sama podejmuje decyzję gdzie chce się leczyć.
          a i chyba się domyślam do jakiej lekarki chodzisz - pamiętaj, że zawsze możesz
          zmienić lekarza prowadzągo. a i jeszcze jedno ja również byłam w szpitalu ale
          lekarze z nOvum dzwonili do mnie i pytali jak się czuję i co się stało.

edziu miło Cię tu widzieć smile
          • ola.x1 Do Rasmusek 03.05.07, 00:10
            jestem ciekawa co do wrażenia odnośnie tej lekarki. Nie chcę tu wymieniać
            nazwisk, ale podaj mi proszę pierwszą literę. Czasami zastanawiam się, czy to
            ja zwariowałam, czy trafiłam na kobietę, która zachowuje się jak bryła lodu.
            Czuję się w gabinecie jakbym była nieproszonym gościem. Zero uśmichu, zero
            nawiązania kontaktu i zero pozytywnego nastawienia. Myślę, że jeśli ktoś się
            wypalił w tym co robi to powinien zmienić profesję.
            • rasmusek Re: Do Rasmusek 03.05.07, 19:55
              obstawiam dr H ewentualnie dt G
              z całego serca polecam dr Starosławską - u niej nigdy nie czułam się jak intruz
              niestety tak jest, że nie każdy lekarz nam pasuje
            • dot28 Re: Do Rasmusek 04.05.07, 15:13
              Ja też byłam pacjentką NOVUM. Może atmosfera nie jest za rewelacyjna ale
              skuteczność ogromna. I ICSI udane, 12tc. Polecam dr. Starosławska i dr.
              Wojewódzki. Mili i kompetentni.
    • pandziksa Re: Wkurza mnie NOVUM!! 03.05.07, 21:15
      www.ivf.com.pl
      Pobranie miałam w niedzielę a transfer 1 listopada. Więcej mówić nie trzeba smile
    • doorka6 Re: Wkurza mnie NOVUM!! 07.05.07, 10:59
      Ja uważam, że leczenie za pomocą technik wspomaganego rozrodu nie wymaga dyżurów
      świątecznych. Błędem jest porównywanie tego z np pracą chirurga. W Novum pracują
      do późnych godzin, a w soboty, pomimo, że przychodnia czynna jest do 14ej, mozna
      uzyskać pomoc i o 17ej.
      Lekarze też potrzebują odpoczynku. Jesli będą pracowac w niedziele - będą
      bardziej zmęczeni, mniej zadowoleni ze swej pracy, no i powinni więcej wtedy
      zarabiać - a to odbije sie i na jakości Ich pracy i na naszej kieszeni. Ponadto,
      mimo (a może właśnie dlatego), że w Novum nie pracują w niedziele mają daleko
      lepsze efekty niż kliniki pracujące non-stop.
      • lusiasia Re: Wkurza mnie NOVUM!! 07.05.07, 11:56
        powiem wam na pocieszenie ze w kraju w ktorym mieszkam kliniki (panstwowe i
        prywante) nie pracuje ani w niedziele ani w sobote
        jesli owulacja (przy iui) wypadlaby w weekend, iui nie byloby przeprowadzone i
        pary wtedy staraja sie naturalnie
        chociaz tak stymuluja zeby wlasnie wszystko bylo w godzinach ich pracy, co jest
        krytykowane, ale tego sie nie zmieni, kazdy chce miec weekend wolny i pacjent w
        swojej pracy i lekarz w swojej
      • aurita Re: Wkurza mnie NOVUM!! 09.05.07, 15:45
        NIestety ja raz nie podeszlam do transferu bo w niedziele trzeba bylo
        zmonitorowac czy pekl mi pecherzyk, wydalam kase na dwie wizyty i te
        czystosci/wymazy: ok 300 zl ziuuuuu poszlo w bloto, nie wspome o branych hormonach

a ostatnio zostalam nawet upomniana ze sie zapisuje na wizyte w sobote (no ale
        mi tak cykl wychodzi)

W niedziele powinny byc dyzury ale Nowum i tak jest wg mnie (podkreslam "wedlug
        mnie) najlepsza klinika
        • Gość: saldali Re: Wkurza mnie NOVUM!! IP: 213.17.163.* 11.05.07, 16:10
          W Novum niestety nie pracują w niedzielę. Ja byłam ich pacjentką. Później
          zmieniłam klinikę na Invimed i punkcję miałam właśnie w niedzielę rano. In
          vitro udało sie mamy blźniaki mają już 2 lata. Moja siostra miała inseminację w
          poniedziałek, ale w niedzielę miała jeszcze kontrolna wizytę czy wszystko jest
          w porządku. Właśnie kończy 17 tc.
          In vitro, które miałam w Novum powinnam mieć też puncję w niedzielę. Najlepsze
          pęcherzyki popękały przed samym zabiegiem i zostały tylko komórki marnej
          jakości. Oczywiście nic z tego nie wyszło. Wydałam pieniądze i nic więcej.
          • hamaa Re: Wkurza mnie NOVUM!! 12.05.07, 10:15
            dziwi mnie to co piszecie, bo juto (a własnie to jest niedziela) moja
            kolerzanka w nowum ma transfer. Spotkałam tez pare, która ma miec punkcje w
            niedziele.
            Apozatym sama słyszałam od pielęgniarki z nowum,ze jak trzeba to pracuje w
            niedziele.
            • Gość: slaka Provita tam nawet w swieta przyjmuja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 15:53
              nie mówiąc o niedzielach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka