marek_gazeta
02.08.07, 11:03
Zajrzałem na forum zwabiony reklamą z innego. Odpowiedź na pytanie w tytule forum jest prosta - z kimś. Dziecko potrzebuje obojga rodziców, matki i ojca, oboje są różni i zapewniają realizację różnego typu potrzeb. Wiem to, bo sam wychowywałem się bez ojca, który miał mnie gdzieś (widywałem go po parę godzin rocznie i nie mam żadnych wspomnień), przypomniał sobie o synku jak ten dorósł i dostał się na (niezłe) studia.
Wychowanie bez ojca często oznacza dla chłopaka stres, obniżone poczucie własnej wartości, brak możliwości zaznania wielu przygód i nauczenia się wielu rzeczy, których powinien się on nauczyć od ojca. Jednym słowem, jest spora szansa, że wyrośnie z niego zakompleksiona pierdoła życiowa.
W dalszej rodzinie mam dwóch facetów, już teraz dorosłych, i muszę powiedzieć, że są w jakimś stopniu upośledzeni i mają (i mieć najprawdopodobnie będą) kłopoty w życiu. Brak ojca wpłynął też niewątpliwie na moje życie, na pewne cechy charakteru, które teraz staram się prostować.
Czy tak musi być, nie wiem. Sporo zależy od matki, ale będzie trudno, to jest fakt. Dziewczynce wychowywanej samotnie przez matkę też będzie ojca brakowało, i to również odbije się na jej dorosłym życiu, ale tutaj znam jedynie opinię psychologa, nie mam własnych doświadczeń.
Co do dawcy genów... parę lat temu oglądałem w TV film (rzecz się działa w USA albo WB) - małżeństwo nie mające szans na dzieci zdecydowało się na (kolejno) trójkę dzieci "z próbówki". Nasienie pochodziło z renomowanego banku spermy, dawcami byli w każdym wypadku anomimowi, ale "topowi" dawcy, biali mężczyźni o dobrym zdrowiu i wysokim IQ (doktoraty, sukcesy itp.). Pierwsze dziecko - dziewczynka - było wybitnie zdolne. Kolejne - syn - nie objawiało już takich zdolności, ale nadal mieściło się w kategorii "bardzo udane dziecko". Trzecie dziecko urodziło się z zespołem Downa - nie pamiętam, czy robili badania i o tym wiedzieli, na pewno postąpili po ludzku i zdecydowali się pokochać i wychować i to ostatnie. Jak widać, sprawy dziedziczenia nie są proste.
Czyli - może spróbuj jeszcze trochę poczekać? Pamiętaj, że facet, który kobietę pokocha, na pewno będzie chciał mieć z nią dzieci.