Dodaj do ulubionych

PN Durmitor

01.02.10, 17:55
Witam. Mam pytanie odnosnie Gor Dynarskich, a konkretnie PN
Durmitor. Znalazlam na necie kilka map, ale niestety nie ma tam
czasu przejsc... Nigdy tam nie bylam, wiec nie wiem tez, jakiego
stopnia trudnosci sie spodziewac. Jade tam "na probe", na 3
noclegi, a potem na wybrzeze. W zwiazku z tym mam pytanie: czy ktos
moglby mi polecic jakies 2 trasy, ktore warto odwiedzic? Bede po
rozgrzewce w Tatrach, wiec kondycyjnie powinnam podolac ;)
Bede tez bardzo wdzieczna za jakies namiary na kwatere w okolicy
Zabljaka. Na necie jest tego bardzo malo :(
Obserwuj wątek
    • lima Re: PN Durmitor 01.02.10, 19:45
      mhmmmmm.... polecić, nic Ci nie polecę, bo byłam tylko u ich podnóży
      przejazdem... nawet gdzieś zdjęcie ichniej mapy będącej przy wejściu na szlak
      miałam, tylko gdzie, ups... ale zazdroszczę wyprawy bo pięknie wyglądały! :)
      może poszukaj w księgarni przewodnika turystycznego np Czarnogóry, na pewno
      będzie opis tras, ja mam taki mały z Bezdroży i jest kilka tras opisanych.

• katja_24 Re: PN Durmitor 01.02.10, 19:51
        Opisy znalazlam na necie, tyle ze po angielsku. Poszukam jeszcze
        cudzych relacji. Zalezy mi glownie na kwaterach, bo z tym widze
        jest krucho...
        Pozdrawiam :)
        • lima Re: PN Durmitor 01.02.10, 19:59
          Przewodnika mam wydanie sprzed kilku lat, a to "rozwojowy" kraj w ostatnich
          latach był więc i namiary na kwatery, które tu podają mogły się pozmieniac.
          Twierdzą jednak, że w Zabljaku jest kilka hoteli, 2 kempingi, i "łatwo jest
          znaleźć prywatną kwaterę" :).
          Mam nadzieję, że ktoś kto tam był niedawno Ci pomoże bardziej.

Udanej podróży życzę, napisz po powrocie jak wrażenia. :)
          • katja_24 Re: PN Durmitor 02.02.10, 09:40
            Na slepo jechac nie chce, bo to troche za daleko. Cos, szukam dalej
            przez neta.
            Dzieki, na pewno sie pochwale, ale do wrzesnia jeszcze czas :)
            • jutan Re: PN Durmitor 06.02.10, 21:47
              W Żabliaku z zakwaterowaniem nie ma żadnego problemu. Podobnie jak w
              Zakopanem tak i tam ludzi zaczepiają na ulicy i oferują kwatery.
              Warto się potargować, bo ceny wywoławcze są zawyżone i koniecznie
              pytać o wyposażenie, aby nie placić za jakąś norę. Większość szlaków
              zaczyna się w okolicy Ćrno jezero i korzystnie jest tam załatwić
              pokój. Jest też kilka campingów i to są najtańsze noclegi -
              przeważnie 5 euro od osoby za noc, ale spotkałem też tańsze oferty.
              W górach warto iść na szczyt Meded i najwyższy Bobotov Kuk.
              • katja_24 Re: PN Durmitor 07.02.10, 11:45
                Dziekuje za informacje, w koncu ktos sie zlitowal ;)
                Postanowilam jednak nie robic rezerwacji, tylko jechac w ciemno i
                kwatery szukac na miejscu. Boje sie, ze robiac rezrwacje wyladuje w
                jakiejs norze.
                Bede szukac w okolicy jeziora :)
                Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam
                • jutan Re: PN Durmitor 08.02.10, 19:49
                  Katja, w Żabljaku buduje się bardzo dużo małych domków z myślą o
                  wynajmie kwater. Byłem na campingu Ivan Do, tuż za ogrodzeniem było
                  kilka domków z kwaterami i zauważyłem, że w sierpniu były wolne
                  pokoje. A to jest bardzo dobre miejsce do wyruszenia w góry. Można
                  stamtąd dojść do jeziora drogą bez opłaty. Poniżej campingu jest
                  oficjalna droga nad jezioro, gdzie pobierają opłaty. Uważam, że bez
                  problemu znajdziesz kwaterę i nie zapomnij o targowaniu się o cenę,
                  zwlaszcza jak będziesz kilka lub wiecej dni.
                  • katja_24 Re: PN Durmitor 10.02.10, 10:53
                    Mam nadzieje, ze nie bedzie problemu. Jedziemy we dwojke, a
                    wiekszosc kwater oferuje pokoje na wiecej osob...Ja tam moge
                    mieszkac w "czworce", ale nie zamierzam za tyle osob placic ;)
                    Powiedz mi, jak odroznic ta platna droge od bezplatnej? Wlasnie
                    czekam na mape, wiec na razie nie mam mozliwosci sprawdzic, czy
                    jest to jakos zaznaczone?
                    Pozdrawiam
                    • jutan Re: PN Durmitor 10.02.10, 22:37
                      Na kwaterach płaci się od osoby bez względu na liczbę miejsc
                      noclegowych w pokoju.
                      Nie bardzo rozumiem o jakie drogi pytasz i w jakim kraju. Jeśli
                      chodzi o Czarnogórę to nie ma płatnych dróg. Na ważniejszych
                      przejściach granicznych pobierają Czarnogórcy opłatę w wysokości 10
                      euro od pojazdu - podobno za użytkowanie dróg, ale nie słyszałem aby
                      to sprawdzali w głębi kraju. Ja wjeżdżałem do Czarnogóry od strony
                      Dubrownika i nigdy nie płaciłem.
                      • katja_24 Re: PN Durmitor 11.02.10, 10:06
                        Sorry, moze nie wyrazilam sie precyzyjnie. Chodzi mi o droge do
                        Czarnego Jeziora, o ktorej wspomniales w swojej poprzedniej
                        wypowiedzi. Napisales, ze sa dwie:platna i bezplatna. Chcialam sie
                        dowiedziec, czy sa jakos oznaczone, zeby w razie czego wiedziec,
                        ktoredy pojsc/jechac.
                        • jutan Re: PN Durmitor 11.02.10, 18:21
                          Już precyzuję dokładnie w czym rzecz. Jadąc główną drogą przez
                          Żabljak dojeżdża się do końca asfaltu. Po lewej stronie jest duży
                          parking i dalej nad jezioro można się dostać przez bramkę po
                          uiszczeniu opłaty. Można pojechać jeszcze dalej kilkaset metrów
                          gruntową drogą dla mieszkańców i do campingu Ivan Do. Obok campingu
                          jest też wąska, gruntowa droga, która prowadzi do jeziora.
                          • katja_24 Re: PN Durmitor 11.02.10, 19:00
                            A czy wjechanie dalej ta droga nie wiaze sie z jakimis przykrymi
                            konsekwencjami finansowymi? Tudziez z odholowaniem auta albo
                            twarzowa blokada na kolach?
                            • jutan Re: PN Durmitor 15.02.10, 18:31
                              Ta boczna droga, o której wspomniałem umożliwia dojazd do campingu,
                              kilku prywatnych domów i dalej już staje się nieprzejezdna. Chcąc
                              dotrzeć do jeziora należy już iść na piechotę - jakieś kilkaset
                              metrów.
                              • katja_24 Re: PN Durmitor 15.02.10, 19:22
                                Ok, dzieki za pomoc. Wlasnie jestem w trakcie doksztalcania za
                                pomoca przewodnika, ale az tak praktycznych informacji tam nie ma ;)
                                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka