Dodaj do ulubionych

Przełęcz pod Chłopkiem

20.09.11, 09:51
Wczoraj wróciłem z Zakopanego i podzielę się wrażeniami z drogi tym dość mało uczęszczanym szlakiem.
Ruszamy z Łysej polany tramwjem konnym po 40 zł od osoby w towarzystwie jednego wstawionego już moco miejscowego. Śpiewamy wszystkie możliwe góralskie piosenki i biesiadne też.Jest wesoło. Potem mijamy bez wstępowania schronisko przy Morsim Oku i idziemy drogą na Rysy w prwą stronę aby iść w słońcu. Za godzinę jesteśmy przy Czarnym Stawie.Większość idących wybiera drogę na Rysy. My idziemy zielonym szlakiem w prawo.
najpierw jest b. łatwo po kamiennych schodkach aż do masywu Kazalnicy.Tu kończy się zabawa i coraz częściej trzeba wspinać się na czworakach starannie szukając miejsca do uchwycenia się i postawienia nogi. I w sumie tak jest do końca z pewnymi tylko łatwiejszymi miejscami gdzie idzie sie pewnie na nogach. Na szczycie wieje halny od słowackiej strony i jest takie zjawisko że o krok naprzód wyrywa plecak a krok w tył cisza. Widoki są niebywałe przez całą drogę na Morskie Oko okoliczne szczyty, widać Orlą, i z góry na słowackie Hincowe Pleso. Zejście wydaje sie łatwiejsze. Przy Czarnym Stawie mam kryzys ale zadaję sobie "dopalacza z piersiówki" i to tak pomaga że rezygnujemy z koni w drodze powrotnej i idziemy 10km asfaltem. Było pysznie.
Obserwuj wątek
    • malgosia19734 Re: Przełęcz pod Chłopkiem 20.09.11, 15:49
      jakoś nie mogę uwierzyć, że zejście był łatwiejsze :). Ja mam zawsze odwrotnie - pod górę OK, z górki - zazwyczaj dłużej. Może to problem z błędnikiem? w każdym razie cieszę się z Twojej udanej wycieczki. pzdr, M
    • turysta77 Re: Przełęcz pod Chłopkiem 21.09.11, 04:50
      Zdjęcia, zdjęcia fredoo

Ja podobnie jak moja poprzedniczka uważam że w dół jest znacznie trudniej niż pod górkę.
    • yestor Re: Przełęcz pod Chłopkiem 20.12.11, 12:51
      Podejście na Kazalnicę ma kilka trudniejszych miejsc, bez łańcuchów, ale nie ma ekspozycji. Rzeczywiście, w tych miejscach gorzej jest w dół, niż pod górę, bo trudniej jest wyszukiwać stopnie. Poza tym skała jest znakomicie urzeźbiona i doskonale się wspina.
      Trawers Mięguszowieckiego Czarnego od Kazalnicy jest bez trudności, ale jest duuużo powietrza pod nogami.
      Pyszne widoki, mało ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka