Gość: Play IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 19:44 Planuję tam zakotiwczyć na kilka dni, ile fajnych tras można zrobić, zakładając bazę noclegową w tym schronisku ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
detroit Re: Schronisko "Ornak" 13.09.05, 08:37 Z Ornaka możesz zrobić 2 góra 3 wycieczki Będą to Czerwone Wierchy na raz i Błyszcz plus Starorobociański przez Ornak na dwa , dodatkowo możesz na rozruch udać sie do Jaskiń w Dolinie Kościeliskiej - Mroźnej, Mylnej, Raptawickiej, do Wąwozu Kraków czy na Polane Stoły. Jeśli masz więcej krzepy to po przejściu do dol.Chochołowskiej zrobisz pętle z Grzesiem Wołowcem i Jarząbczym ale to już lepiej przy noclegu tamże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hola Re: Schronisko "Ornak" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 12:08 warto się wybrać na Smreczyński Staw, pół godziny drogi ze schroniska- przepiękny widok. schronisko jest suuuper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akim Re: Schronisko "Ornak" IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 20.09.05, 23:26 jezeli jestes prawdziwym turysta omijaj to schronisko szerokim lukiem nie dosc ze pokoje budne ciemne i wilgotne to do tego obsluga bardzo nieuprzejma i stale sa problemy zeby dostac podloge Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: granatfans Re: Schronisko "Ornak" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 12:45 W Ornaku spałem kilka noc, to był koszmar, na ścianach straszny grzyb, wilgoć, na drzwiach pokoju w którym spałem było napisane "schowek na kartofle" i jest to słuszna nazwa-tak więc nie polecam pokoju ośmioosobowego. Jedyne co jest tam dobre to szarlotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiG Re: Schronisko "Ornak" IP: *.aster.pl 25.11.05, 00:00 Iiii tam, ludzie, nie przesadzajcie... Może nie ma tam luksusów, ale to przecież schronisko górskie, a nie pensjonat w centrum uzdrowiska. Szkoda tylko, że jadalnię otwierają dopiero o 8.00 :-( MiG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: granatfans Re: Schronisko "Ornak" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 13:11 Ale gdy budzisz się i widzisz przed sobą czarną od grzyba ścianę to nie jest to zbyt przyjemne. A co do otwarcia jadalni to na wycieczkę i tak wyszedłem o siódmej i sam sobie zorganizowałem posilek (pomimo kilku noclegów odbyłem stamtąd tylko jedną wycieczkę ze względu na pogodę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: Schronisko "Ornak" IP: *.chello.pl 25.11.05, 16:57 Kiedy się budzisz i widzisz grzb na ścianie to wychodzisz przed schronisko i widzisz piękny tatrzański krajobraz. A szarlotka naprawdę dobra. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiG Re: Schronisko "Ornak" IP: *.aster.pl 26.11.05, 11:57 Na szczeście ominął mnie widok grzyba :-) (a ostatnio miałem okazję przyjrzeć sie trzem pokojom) Jak ktoś jest bardziej wymagający to informuję, że "dwójki" są urządzone całkiem-całkiem (jest nawet dywanik :-D ). MiG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Schronisko "Ornak" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 23:53 Ceny wyżywienia w tym schronisku są skandalicznie horrendalne nawet na tle całej tatrzańskiej komerchy. 7 zeta za herbatę?? Przecież to paranoja! Zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę to, że nie ma problemu z transportem żywności "szosą" Kościeliską. Ceny noclegów zdecydowanie nie odpowiadają warunkom panującym w pokojach tego obiektu. Ździerstwo! Byłem w większości schronisk górskich w Polsce i to uważam za jedno ze słabszych (choć do miana najgorszego jeszcze trochę mu brakuje). Jego zaletą jest położenie na wylocie ciekawych szlaków po Tatrach Zachodnich, no i jadalnia jest całkiem klimatyczna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaca Re: Schronisko "Ornak" IP: 212.126.17.* 28.11.05, 15:43 Okolica przepiękna - Czerwone Wierchy, Błyszcz, Starorobociański, Ornak, Jaskinie w Dolinie Kościeliskiej, Wąwoz Kraków. Schronisko ogladac bedziesz przeciez rano i wieczorem - świetna robota stolarzy swoją drogą. Jedynie ceny przyprawiają o zawrót głowy średniozamożną kieszeń studencką (ale wrzątek gratis;) - śniadanie 8 PLN (za dwie parówki z chlebem;), herbatka od 3 do 8(góralska), obiad ok. 17. Cena nocleg zdaje sie 26 PLN za dobę. Byłem zimą i dwie uwagi - grzeją dopiero od około 19 i krótko co powoduje, że rzeczy mogą nei wyschnąc do rana (buty zwłaszcza;). Druga - obsługa strasznie niesympatyczna dla ceprów;) Odpowiedz Link Zgłoś
holah Re: Schronisko "Ornak" 29.11.05, 13:10 eee sama jestem ceprem ale sie pod tymi narzekaniami nie podpisuję. schronisko jest klimatyczne, wpisane jak ulał w otaczającą scenerię. co do warunków- spałam tam wiele razy - w tym raz przez tydzień na sylwestra. I właśnie w ósemce.i pamietam ze bylo ciemno i wilgotno, ale to tylko dodawało uroku.bo przeciez światło można zapalic, nie? jak ide w góry z plecakiem to schronisko traktuje jako miejsce na odpoczynek, przekimanie i posilenie sie (głównie swoimi zupkami, kisielami etc, wiec ceny w stołówce mnie nie obchodza). w związku z tym nie oczekuję od schroniska warunków hotelowych. podejrzewam ze ceny w schronisku windowane są z powodu dużej liczby tzw"komerchy", która dołazi bądz dojezdza do niego bryczkami, chce sie "najeść" i wrócić do domu.i opowiada potem ze była w obleśnie drogim , zaniedbanym schronisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: Schronisko "Ornak" IP: *.chello.pl 29.11.05, 17:02 Mi też standard schroniska nie przeszkadza. Ale ceny to już przesada. oczywiście nie trzeba tam kupować ale z samej przyzwoitości mogliby obnizyć ceny. Odpowiedz Link Zgłoś