Dodaj do ulubionych

Słowacki Raj!!

IP: 62.121.129.* 02.10.06, 14:49
Witam, słyszałam wiele dobrego o Słowackim Raju ;-) I zamierzam spędzić tam
kilka dni. Chętnie poznam opinie osób które już były tam - jak można dojechać
(nie dysponuję samochodem), gdzie najlepsza byłaby baza wypadowa. Czy te
wszystkie łańcuchy, tupaczki itd. są dostępne dla kilkuletnich dzieci? takich,
które już nie nosi się w nosidełku, chodzą zupełnie same i oznajmiają od czasu
do czasu, że się boją?
Jeśli możecie coś doradzić, będę wdzięczna!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • don_wasyl_79 Re: Słowacki Raj!! 02.10.06, 16:11
      Tutaj masz stronkę z info, www.slovenskyraj.sk/pl.html z własnych doświadczeń co do noclegów nie mogę pomóc,bo spaliśmy całkiem gdzie indziej i dojechaliśmy autokarem..A co do dzieci to mieliśmy w grupie córkę kolegi,tak na oko 6-7 letnią,dawała radę,a w trudniejszych miejscach nasz przewodnik ją asekurował liną,zapiął jej uprząż,pełen profesjonal,Mała śmigała jak kozica..ale są tam momenty gdzie można "przykleić" się do ściany i nie móc zrobić kroku ni w jedną ni w drugą stronę,jest to indywidualna sprawa.I jeszcze jedno,część szlaków jest_jednokierunkowa_,my szliśmy takim pod górę i faktycznie,ciężej byłoby nim zejść.W razie,odpukać,"zblokowania" się i chęci powrotu,w zależności od ilości osób na szlaku,mogą być z tym problemy..łatwiej już iść do góry..
      Nie chcę mędzić i zniechęcać,bo miejsce jest przeurocze i godne odwiedzenia,ale zobacz najpierw fotki i zastanów się czy twój Maluch da radę..
      ..czego oczywiście serdecznie życzę:)
      Pozdro.
      • don_wasyl_79 Re: Słowacki Raj!! 02.10.06, 16:26
        eeee,sorry że się tak kręce,ale co do np bazy wypadowej to jeszcze to:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=197&w=28020877&a=28425605
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=197&w=25185509&a=25185509
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=25198121&a=25241769pozdr
    • julka00 Re: Słowacki Raj!! 02.10.06, 21:53
      W odpowiedzi na pytanie o chodzenie z dzieckiem spróbuję przesłać kilka fotek
      na gazetowego maila, sama ocenisz. Mam nadzieję, że pójdą, bo duże
    • julka00 Re: Słowacki Raj!! 02.10.06, 21:54
      Ale jestem mądra! Nie wyślę ci na maila gazetowego, bo pisałaś jako gość.
      Jeśli chcesz, podaj jakiś adres. Wybrałam 3 fotki dobrze oddające warunki
    • Gość: MIKA Re: Słowacki Raj!! IP: 62.121.129.* 03.10.06, 09:21
      Dzięki wielkie za wszystkie opisy i linki ;-)
      Z tych wcześniejszych rozmów na forum chyba wynika jasno, że niezmotoryzowanym
      ciężko.
      Don Wasyl - czy ten przewodnik o którym mówisz (który pomogał córce kolegi) to
      ktoś wynajęty do oprowadzania czy przewodnik bardziej "spontaniczny" - ktoś z
      Was, kto już znał ten teren?
      Julka - chętnie zobaczę zdjęcia mój mail to: malgorzata100@gazeta.pl
      Pozdrawiam
      • don_wasyl_79 Re: Słowacki Raj!! 03.10.06, 16:46
        Przewodził nam zawodowiec..
        Pozdro
        • motorus Re: Słowacki Raj!! 03.10.06, 18:11
          Odwiedź forum poświęcone Czechom, Słowacji i Węgrom. Kliknij na wątek "Demanowa
          Dolina a Słowacki Raj z dnia 09.08.2006. Przeczytasz wiele informacji na
          interesujący Cię temat. Jest kilka postów o wędrowaniu z małymi dziećmi po
          Słowackim Raju.
    • Gość: MIKA Re: Słowacki Raj!! IP: 62.121.129.* 04.10.06, 09:54
      Po dokładniejszym obejrzeniu fotek, przeczytaniu opisu tras, wrażeń itd -
      zaczęłam się mocno zastanawiać, czy wyjazd tam z dzieckiem jest dobrym
      pomysłem... I to pewnie nie byłby problem dla mojej córki, bo dla niej mało co
      jest problemem ;-) ale ja chyba widząc ją posiwiałabym ze strachu (miałam już
      malutką próbkę w Tatrach...) Chyba najpierw osobiście sprawdzę, co i jak.
      Zastanawiam się też ewentualnie nad przewodnikiem który mógłby ją
      profesjonalnie asekurować w razie czego - a wtedy chyba dobrze byłoby jakąś
      większą grupą też jechać...
      • julka00 Re: Słowacki Raj!! 04.10.06, 14:16
        Jak dobrze się przyjrzysz, na jednym ze zdjęć, które ci wysłałam (z nr77) jest
        właśnie trójka dzieciaków na drabince, w uprzężach, asekurowana liną, przez
        gościa, który stoi na górze.
        Był też tata, który po prostu przypinał córkę do siebie.
        W połowie drabinki dziecko się zbuntowało i w płacz. zejście w dół byłoby
        czystym szaleństwiem, więc zdesperowany tata wziął jedną ręką dziecko pod pachę
        szybko wlazł do końca drabinki. Na koniec wszyscy przypadowi gapie bili mu
        brawo, ale tak naprawdę nie wyglądało to zabawnie, tylko przerażająco. Mam
        zresztą zdjęcie, może jeszcze podeślę, jeśli twoja skrzynka to zniesie.
        • Gość: MIKA Re: Słowacki Raj!! IP: 62.121.129.* 04.10.06, 15:06
          Wielkie dzięki za te zdjęcia. Znacznie lepiej to wszystko sobie wyobrazić. Będę
          sobie to musiała jeszcze przemyśleć. I chyba przede wszystkim pomyśleć o jakiejś
          bardziej profesjonalnej asekuracji, bo naprawdę różnie bywa, dzieci się różnie
          zachowują, a i dorośli też.
          • motorus Re: Słowacki Raj!! 04.10.06, 19:58
            Należy dodać, że w Słowackim Raju są różne szlaki i będąc z dzieckiem zawsze
            możesz wybrać odpowiedni dla Was. Najlepszym miejscem wypadowym jest Podlesok,
            możesz zamieszkać w domku campingowym, sa ogrzewane z kabiną prysznicową. Na
            miejscu można kupić mapę lub zapoznać się ze szlakami na terenia parku z dużych
            tablic. Jest regułą, że każdy szlak zaznaczony jako jednokierunkowy (ruch
            odbywa się tylko do góry) jest dosyć trudny, trzeba pokonać kilkunastometrowej
            wysokości metalowe drabinki. Będąc z dzieckiem nie można ich lekceważyć. Nawet
            osoby dorosłe wycofują się, rezygnując z dalszego przejścia szlaku.
            Ale jest kilka bardzo atrakcyjnych tras nadających się do wspólnych wędrówek z
            dziećmi bez większego dla nich ryzyka. Polecam szlak wzdłuż przełomu Hornadu.
            • Gość: gość Re: Słowacki Raj!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 22:29
              Byłam w Słowackim Raju w sierpniu z dziećmi w wieku 8 i 12 lat .Nam się
              podobało.Dzieci były zachwycone pionowymi drabinkami ,ale moje dzieci się
              wspinały na sztucznych ścianach razem ze mną więc to trochę inaczej .Mąż który
              był z nami stwierdził że czasem nogi mu się uginały.Moja rada należy dziecko
              podpiąć do siebie, naprawdę potrzebna jest asekuracja a szlaki są
              jednokierunkowe i często nie ma odwrotu .Może to być słaby wypoczynek a ogromny
              stres dla dziecka i rodziców .Nocleg mieliśmy daleko i się przemieszczaliśmy
              samochodem .
            • Gość: MIKA Re: Słowacki Raj!! IP: 62.121.129.* 05.10.06, 09:16
              Ja też jestem pewna, że będzie nam się podobało ;-)

Tylko nie mamy specjalnej wprawy w chodzeniu w okolice o mocniejszych
              wrażeniach, póki co chodziłam z córką po Beskidach, Gorcach, Pieninach. Raz
              byłam w Tatrach i po tej wyprawie dałam sobie i dziecku spokój ;-( Właściwie dla
              niej to oczywiście nie był żaden problem, pięcioletnie dziecko mało czego się
              boi i nie ma takiej wyobraźni, ale co ja przeżyłam, to moje!.. Szła beztrosko i
              rezolutnie, przy tym w ogóle oczywiście sama wiedziała najlepiej jak ma iść - a
              na ścieżce oblodzony śnieg, to samo z jednej strony, po drugiej przepaść. W tej
              chwili ma prawie 9 lat i chyba jednak więcej respektu dla wysokości - więc też
              nie jestem pewna, jaka będzie jej reakcja na bardziej ekstremalne warunki :-)

Podlesok - sprawdzę sobie, co i jak :-). Słyszałam też opinie, że dobrym punktem
              wypadowym są Hrabusice?
    • Gość: niemamweny2 Re: Słowacki Raj!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 11:04
      Witam,
      Moja córka (wtedy-4 lata), radziła sobie na drabinkach bez problemu, a moja 55
      mama (wtedy) również.Widziałem duzo rodzin z dziecmi, nie słyszałem io
      jakichkolwiek wypadkach.Drabiny są tak bezpieczne jak do stodoły- tylko
      metalowe i dłuższe.
      Dojazd bez samochodu- trzeba się dostać do Popradu (to nie jest trudne), a
      potem eletriczka lub autobus.Na Słowacji publiczny transpoprt jest o.k.
      Jeśli strach jechać tam (wszystko jedno czy uzasadniony) to zawsze można
      powidzac inne miejsca na Słowacji (ładnych miejsc dla rodzin z dziecmi tam nie
      brakuje).
    • Gość: MIKA Re: Słowacki Raj!! IP: 62.121.129.* 05.10.06, 12:08
      Wszystko jest dla ludzi:-)
      NO cóż - nie będę martwiła się na zapas. Myślę, że wystarczy odrobina rozsądku,
      ostrożności, asekuracji może też ;-) - tym bardziej, że wybór tras jest spory.
      Jestem wdzięczna za wszystkie uwagi, opinie, zdjęcia, linki.
      Jeśli ktoś miałby ochotę coś jeszcze dorzucić na temat Słowackiego Raju - to
      naturalnie bardzo chętnie przeczytam. Dzięki z góry!

• Gość: gość Re: Słowacki Raj!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 20:52
        tatromaniak.fr.pl/sr.php
        www.tatry.net/maps/
        www.atrakcje.etatry.com/atrakcje/atrakcje_tatr_sl.htm
        www.ceper.com.pl/slowackie.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka