Dodaj do ulubionych

Turystyka na Słowacji

IP: *.ds17.agh.edu.pl 18.03.03, 12:37
Drogi przyjaciele gór,
bardzo miło mnie zaskoczyło forum w górach i nie mały interes o Słowacje
(oprócz zakupów alkoholu i sensu turystyki górskiej). Jestem Słowak,
tymczasowo żyje w Polsce, w Krakowie, otrzymałem pobyt stypendialny. Moim
tematem jest dokładnie turystyka i współpraca transgraniczna w owej
dziedzinie między Polską i Słowacją.
Szkoda, że to forum zdycha,ale można to jest tylko zmęczenie po długiej
zimie. Bardzo miło mi będę podać informacje o Słowacji na temat turystyka
oraz ciekawe są wasze doświadczenia. Dla mnie i mojej pracy to jest z
drugiej strony cenny materiał - opinia obywatel Polski, głownie w kierunku
turystyki górskiej, ale nie tylko.
Jednocześnie przepraszam za mój język polski, studiuję go dopiero od
września.

Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał Re: Turystyka na Słowacji IP: *.int.warszawa.tdci.pl 26.03.03, 12:48
      Cześć !
      Napisz , jak na Słowacji wygląda sprawa kwater prywatnych na krótkie pobyty.
      Czy przyjeżdzając do takiego Smokowca , czy Łomnicy od razu udać się do
      hotelu , czy rozsądniej ( czytaj : taniej ) popytać " na mieście" Jest to dość
      popularna forma szukania noclegu np. w Zakopanem - mieszkam tam , gdzie mi się
      podoba i na co mnie stać. Kiedyś ( 10 lat temu...) Słowacja była bardzo
      sformalizowana i generalnie - odstrzaszająca ( różne ceny dla swojoziemców i
      cudzoziemców ) - a jak teraz ????
      Czy wiesz może , jakie są średnie ceny za np. pokój dla dwóch osób ???
      Pozdrawiam !
      • Gość: turysta Re: Turystyka na Słowacji IP: *.amwaw.edu.pl 30.03.03, 01:27
        Nie zgadzam sie z Rafalem w kwestii sformalizowania.
        A ceny sa bardzo konkurencyjne.

To co mi sie na Slowacji podoba to znizki dla dzieci do 6 lat.
        Chociazby na splyw Dunajcem, gdzie dorosly bilet kosztuje 250 Sk, a dzieciecy
        100 Sk. W Polsce zaczyna sie zabierac znizki dzieciom. Moj synek, jak mial 4
        lata wjechal na Lomnice za darmo i jeszcze dostal specjalny medal. Bylo to
        bardzo mile i zachecajace na przyszlosc.

A moze by tak w ramach Forum Turystyka zrobic osobny dzial pod tytulem Slowacja?
        Ulatwiloby to wymiane uwag, zbieranie informacji przez planujacych wyprawy.

Ja na Slowacji bywam bardzo czesto, pomomo, ze mieszkam w Warszawie.
        I zawsze odkrywam cos nowego, cos co mnie fascynuje.

Tym razem pragne polecic wszystkim przejazdzke pociagiem na trasie Martin -
        Diviaky - Banska Bystrica. Trasa, zwana Trasa SNP ( Slowackiego narodowego
        Powstania) jest unikalna i wyjatkowo malownicza. Wiedzie poprzez 22 tunele, z
        ktorych najdluzszy Cremosniansky Tunel ma prawie 5 kilometrow dlugosci. Widoki
        naprawde niezapomniane.
        Poza tym zarowno Martin, jak tez Banska Bystrica to wyjatkowo urocze miasta,
        ktore przy okazji tej podrozy warto zwiedzic.

• kasia_57 Re: Turystyka na Słowacji 03.04.03, 13:54
          Doskonale, że taki temat się pojawił!
          Czy bilety na taki przejazd można dostać bez porblemu i czy to są jakieś ceny
          do przeżycia???
          A co do ogólnych informacji o Słowacji, to bardzo zależałoby mi na planie
          podróży (wiem, wiem, samemu takie plany się robi, ale tu prosze tylko o
          ewentualne sugestie) - po zamkach. Byłam 2 lata temu i zachwycona jestem
          Słowacją!!!

Acha - i jażeli ktoś posiada informacje o Bytczy, to bardzo chętnie przeczytam.
          Wiem, że Elżbietka Batorówna tam była sądzona(?), ale nic więcej, te malatury
          ścian - tak dziwne, i a tmosfera miejsca...
          POza tym, poszukuję wiadomości - szerszych o Zogfii Bośniakowej ze Streczna
          (jej zmumifikowane ciało znajduje się w Teplanach).
          Pozdrawiam
          Kasia
          • Gość: turysta Re: Turystyka na Słowacji IP: *.visp.energis.pl 04.04.03, 23:50
            Kasiu, to jest najnormalniejsza linia pasazerska kolei slowackich.
            Bilet po prostu kupuje sie w kasie na dworcu w Martinie, albo Banskej Bystricy, zalezy skad jedziesz.
            Powrotny z Martina do Banskej kosztuje dokladnie 137 Sk czyli cos ok 14 zlotych.
            • kasia_57 Re: Turystyka na Słowacji 07.04.03, 11:40
              Gość portalu: turysta napisał(a):

> Kasiu, to jest najnormalniejsza linia pasazerska kolei slowackich.
              > Bilet po prostu kupuje sie w kasie na dworcu w Martinie, albo Banskej
              Bystricy,
              > zalezy skad jedziesz.
              > Powrotny z Martina do Banskej kosztuje dokladnie 137 Sk czyli cos ok 14
              zlotych
              > .

No prosze, i tak wierzyć plotkom. A mnie naopowiadali, że jeżdżą, jak chcą te
              pociągi, że bardzo drogie bilety.. i takie tam. A ja uzaleznowna byłam od
              znajomych (bardzo rozhisteryzowanych), z którymi podróżowałam i nie poleciałam
              na dworzec sprawdzić samej... Dobrze wiedzieć na przyszłość! Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka