Dodaj do ulubionych

tatry słowackie

23.07.03, 15:28
mam prośbę: czy ktoś mógłby wypowiedzieć się o prawidłowości stwierdzenia:
Jak jedzie się w Tatry Słowackie (Smokowce, Tatrzańska Łomnica lub okolice..)
to nie trzeba wcześniej mieć zaklepanego noclegu, bo można tani i miły
znaleźć bez problemu na miejscu. Z góry dziękuję. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gregorius_silesius Re: tatry słowackie - ja też 23.07.03, 23:25
      Ja również wybieram się w tatry słowackie (w sierpniu). Mam kilka pytań:

1. Gdzie warto jechać ? - interesują nas wysokie góry oraz 'działalność
      rozrywkowa' :). Na nocleg zamierzamy przenaczać po ok. 20-25 zl / dobę.

2. Jak wygląda sprawa z wyjściem w góry. Słyszałem, że ponoć na wycieczki w
      wyższe góry (np. Gerlach) trzeba wynajmować przewodnika. Czy to prawda ?

3. Jeżeli ktoś z miłośników pięknych gór i dobrego piwa chciałby się podzielić
      innymi uwagami, wskazówkami, tudzież refleksjami - chętnie poczytam.

Z góry dziękuję.

Pozdr.

P.S. I sorry za to, że na kilku forach wklejam ten sam tekst, ale potrzebuję
      szybkiej i rzetelnej informacji.
      • kenio5 Re: tatry słowackie - ja też 03.08.03, 16:33
        Polecam rejony Tatrzańskiej Łomnicy, Smokowca i okolic, gdyż stamtąd masz
        najlepszą bazę wypadową w wysokie Tatry; o działalności rozrywkowej zapomnij(po
        prostu nic innego tylko browarek na noc); co do Gerlachu to dobrze słyszałeś
        koniecznie przewodnik(ok.500pln)max. ilość osób 5 (jeśli będą chętni)czyli na
        głowę wychodzi stówka, nie wiem czy sie opłaca bo nie byłem; mogę ci polecić te
        które nie wymagają przewodnika, kolejność wejść dowolna ze wszystkich roztacza
        się niebiański widok a więc: Krywań, Sławkowski, Mała Wysoka, Przełęcz Lodowa,
        Koprowy, Bystry Przechód - myslę, że na dobry początek wystarczy. Powodzonka,
        pozdrawiam.
    • wanaporowski Re: tatry słowackie 01.08.03, 19:40
      spoko możesz jechać w ciemno jeżeli będziesz nocować w NOWEJ LESNEJ ok.6 km od
      STAREGO SMOKOVCA dojazd elektriczką 15 minut.Swojska atmosfera 50 % Słowacy 50
      % Cyganie ,my jedziemy za tydzień.
    • wanaporowski Re: tatry słowackie 01.08.03, 19:43
      gremius z działalnością rozrywkową w WYSOKICH TATRACH będziesz miał trochę
      problemów jeżeli już to browar,browar a póżniej BROWAR .Nocleg za 20 tak,pod
      namiotem za dychę.
    • kenio5 Re: tatry słowackie 03.08.03, 16:15
      Co prawda nie jest to Zakopane gdzie możesz znaleźć nocleg w 2 min. wysiadając
      chociażby z pociągu; ale nie jest to problem na Słowacji,(tymbardziej w
      Tatrzańskiej czy Smokowcu), dlatego don't worry; ja też za dwa dni jadę tam w
      ciemno. Pozdrawiam
      • ciuchcia1 Re: tatry słowackie 22.08.03, 21:50
        Byłam i sprawdziłam. Nocowałam w Nowej Leśnej: rzeczywiście polecam!!! Z tym że
        ja akurat trafiłam na jakiś dziki njazd turystów i miałam szczęście że
        znalazłam nocleg ( i to tanio bo po 180 koron!!) pozdrawaiam i dzięki za
        współpracę 8)))))))))))) A góry......... mmmmmmmmmm........ cos pieknego!!!!
        • bebicka Re: tatry słowackie 15.01.04, 19:05
          Hej a nie macie namiarow na te rozne fajne noclegi??? Czy w zimie tez nie ma z
          nimi problemu ? Mozna jechac w ciemno? Na poczatku lutego? Doradzcie bo nie
          wiem:-(
          Dzieki pozdrawiam
          B.
    • annarosedec Re: tatry słowackie 09.08.22, 19:59
      Ja w Słowacji bywam często, noclegi można bez problemu znaleźć na miejscu, ale czasem trudno się dogadać po angielsku. Jak ktoś też ma z tym problem to polecam: tłumacz słowacko polski skrivanek.pl/tlumaczenia-slowacki/.
      • stefan4 Re: tatry słowackie 09.08.22, 20:38
        annarosedec:
        > Ja w Słowacji bywam często [...] czasem trudno się dogadać po angielsku

Ze Słowakiem po angielsku?! A po co? Trudno się dogadać, bo on nie może wyjść ze zdumienia, co Ty wyrabiasz. Mów po polsku, tylko powoli i wyraźnie, i słuchaj uważnie. To wystarczy.

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka