Dodaj do ulubionych

sprzedaż spółki z.o.o

10.05.05, 22:25
Czy to prawda, że sprzedając spółkę z.o.o nic się nie zyskuje. Tak mi
powiedzieli moi wspólnicy, że nie otrzymali żadnych korzyści majatkowych i
samo jej przepisanie jest korzyścią, bo nie ma problemów. Mamy teraz spółkę
cywilną i samochód z tamtej spółki musieliśmy jeszcze odkupić.
Obserwuj wątek
    • frida4 Re: sprzedaż spółki z.o.o 10.05.05, 22:54
      Jeszcze chciałam dodać,że spółka miała zawieszoną działalność i nie miała
      żadnych długów.
    • dariusz.sobolewski Re: sprzedaż spółki z.o.o 15.05.05, 12:32
      Nie jestem pewnien czy dobrze rozumiem Pani pytanie. Czy chodzi o
      przeksztalcenie spolki cywilnej w spolke z ograniczona odpowiedzialnoscia? Czy
      tez o kwestie sprzedazy udzialow w spolce z o.o.? W przypadku sprzedazy
      udzialow, sposob ich wyceny moze byc okreslony na przyklad w umowie spolki [np.
      metoda likwidacyjna, metoda na podstawie przeplywow pienieznych]. stwierdzenie
      ogolne ze nic sie nie zyskuje sprzedajac spolke czy tez udzialy w spolce jest
      nie precyzyjne. W pewnych przypadkach moze tak byc gdy cene sprzedazy udzialow
      ustala sie na poziome ceny ich objecia [w momencie oplacenia kapitalu spolki].
    • gotowespolkipoznan Re: sprzedaż spółki z.o.o 10.04.19, 13:08
      Jeśli chodzi o sprzedaż spółki to najlepszym miejscem gdzie można uzyskać tego typu porady jest - www.sprzedazspolki.org - znajdziecie tam pełen poradnik dotyczący tego w jaki sposób zorganizować transakcję przedaży spółki.
    • gotowespolkipoznan Re: sprzedaż spółki z.o.o 10.04.19, 13:09
      Jeśli chodzi o sprzedaż spółki to najlepszym miejscem gdzie można uzyskać tego typu porady jest - www.sprzedazspolki.org - znajdziecie tam pełen poradnik dotyczący tego w jaki sposób zorganizować transakcję przedaży spółki. Macie tam wzór umowy, poradnik dotyczący wyceny udziałów oraz jakie obowiązki mają obie strony transakcji.
    • andrewwiec1 Re: sprzedaż spółki z.o.o 03.06.19, 12:27
      Jeżeli chodzi o sprzedaż spółki to proponuje Ci udać się do odpowiednich doradców w tej dziedzinie. Ja też na wstępie myślałem ze to łatwy proces ale po jakimś czasie zleciłem to odpowiednim ludziom. I tak naprawdę to był najlepszy krok. Sprawnie przygotowali mi wycenę i ofertę. Sami skontaktowali się z potencjalnymi kontrahentami. Przeprowadzili perfekcyjnie cały proces sprzedaży zarówno pod względem finansowym jak i formalno - prawnym. Jednym słowem od a do z. T masz namiary na tą firmę rsq-associates.pl/sprzedaz-firmy-produkcyjnej-uslugowej/.
    • spolkiwarszawa Re: sprzedaż spółki z.o.o 14.10.24, 13:18
      Sprzedaż spółki z o.o. może przynieść różne korzyści majątkowe, ale to zależy od kilku czynników. Jeżeli wspólnicy przekazują swoje udziały w spółce z o.o., wartość tych udziałów może być ustalona na podstawie majątku spółki oraz jej perspektyw rozwojowych. Jeśli spółka ma aktywa, takie jak nieruchomości, samochody czy inne wartościowe przedmioty, sprzedaż może wygenerować zysk. Jeśli jednak spółka ma długi, zobowiązania lub trudności finansowe, to rzeczywiście sprzedaż spółki może służyć bardziej rozwiązaniu problemów niż uzyskaniu bezpośrednich korzyści majątkowych.

W przypadku, który opisujesz, jeżeli wspólnicy nie uzyskali korzyści ze sprzedaży spółki z o.o., mogło to wynikać z faktu, że majątek spółki był obciążony zobowiązaniami lub że realna wartość rynkowa spółki była niska. Samochód będący własnością spółki musiał zostać odkupiony, ponieważ w momencie sprzedaży spółki jej aktywa należą do nowego właściciela, chyba że wspólnicy zawarli umowę, w której zastrzegli sobie prawo do wykupu konkretnych aktywów.

Jeśli teraz macie spółkę cywilną i rozważacie kolejne kroki, warto przemyśleć przyszłą strategię zarządzania majątkiem. Może przekształcenie spółki cywilnej w spółkę z o.o. byłoby korzystniejsze, jeśli planujecie dalsze inwestycje. Biuro Zakładania Spółek Warszawa Sp. z o.o. może pomóc w przeprowadzeniu takiego przekształcenia i doradzić, jak efektywnie zarządzać majątkiem spółki, aby uniknąć takich problemów w przyszłości.

Rozważając sprzedaż spółki, zawsze warto skonsultować się z ekspertem, który pomoże ocenić realną wartość firmy i doradzi w kwestii korzyści płynących z takiej transakcji.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka