ewciam123 14.10.09, 20:03 czy też macie ten problem?? Jakie sposoby na radzenie sobie z tym problemem posiadacie?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
wielki_czarownik Re: okropnie parujące szyby 14.10.09, 20:16 1. Wymienić filtr kabinowy. 2. Używać klimy. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: okropnie parujące szyby 14.10.09, 20:51 Jaki masz samochód? Możesz mieć to wymiany filtr kabinowy,bo ten nawet w aucie mało użytkowanym łapie wilgoć i po dłuższym okresie nawet grzybki wyjdą... Poza ty,jeśli masz klimę,to ta sugestia z jej używaniem jest jak najbardziej porządna(najberdziej właśnie dla tego układu). Poza tym podstawa to bardzo dobrze WYCZYSZCZONE SZYBY OD ŚRODKA. Dobrze też,jakbyś nie woziła ze sobą kałuży wody i innych zawilgotniałych rzeczy. Aha,jazda z kimś dużo mówiącym i rozemocjowanym też powoduje parowanie szyb.No i inne sytuacje(patrz:"Titanic"). Generalnie unikaj syfu i wilgoci z pominięciem ostatniego punktu;) Pozdrawiam Link Zgłoś
dewulot1 Re: okropnie parujące szyby 14.10.09, 20:54 Unies do gory wszystkie dywaniki podlogowe. Jezeli jest pod ktoryms mokro, to znalazlas przyczyne parowania szyb. Woda moze pochodzic z nieszczelnej uszczelki okna, z przerdzewialego kawalka blachy (blotnik, podloga, taki wlocik powietrza przed przednia szyba itd.) albo z cieknacej nagrzewnicy dmuchawy. To ostatnie jest najgorsze do naprawienia ze wzgledu na trudny dostep. Mokro byloby wtedy (najczesciej) z przodu po stronie pasazera. Link Zgłoś
piesior666 Re: okropnie parujące szyby 14.10.09, 20:59 Na firmowym,bezpiecznym parkingu,zawsze zostawiam troche uchylone szyby.Wietrzy sie i schnie. Link Zgłoś
ewciam123 Re: okropnie parujące szyby 14.10.09, 21:38 nio filtr mam wymieniony woda nigdzie nie stoi, klimy nie posiadam więc nie poużywam jej sobie. jesteście bardzo pomocni panowie ale nadal nie wiem czemu tak strasznie parują. a przy dzisiejszej pogodzie non stop trzeba było je wycierać a jechałam sama:) Link Zgłoś
ulubiony19 Re: okropnie parujące szyby 14.10.09, 21:43 Sugestia z nagrzewnicą dobra.Nie czuć w aucie dziwnego zapachu? Wsadz paluszek w dywanik podłogowy i polizaj:)-jak poczujesz dziwny słodko-gorzki smak,to masz nieszczelność(albo nagrzewnica puściławtedy TYLKO wymiana,albo jakiś wąż do niej prowadzący nie trzyma lub sparciał). No i szyby muszą być czyste;) Link Zgłoś
dewulot1 Re: okropnie parujące szyby 14.10.09, 21:47 Klime posiadasz:) Trzeba pokrecic taka korbka na drzwiach! Zawsze pomaga uchylenie szyby jak inne sposoby zawioda. Trzeba tylko uwazac zeby nie "zawialo". Jak trzeba to jechac w czapce i rekawiczkach. Link Zgłoś
2romki Re: okropnie parujące szyby 14.10.09, 21:50 Być może masz za szczelną kabinę. Zobacz czy uchylenie okna pomaga. Jaki to samochód? Link Zgłoś
2romki Re: okropnie parujące szyby 14.10.09, 22:01 Być może zepsuł Ci się wewnętrzny obieg powietrza i jest cały czas aktywny. Sprawdź to :) Link Zgłoś
ulubiony19 Re: okropnie parujące szyby 14.10.09, 22:09 Aha,sprawdz czy same mechanizmy działają.Ustaw nawiew na szybę i sprawdz czy coś dmucha.Jak nie,to klapa nie kręci. Link Zgłoś
piesior666 Mam rozwiazanie ! ! ! 15.10.09, 18:03 ewciam123 napisała: > nio filtr mam wymieniony woda nigdzie nie stoi, klimy nie posiadam więc nie > poużywam jej sobie. jesteście bardzo pomocni panowie ale nadal nie wiem czemu > tak strasznie parują. a przy dzisiejszej pogodzie non stop trzeba było je > wycierać a jechałam sama:) Wlacz nadmuch !!! Link Zgłoś
szymizalogowany trza nie pierdziec i nie bekac w aucie 14.10.09, 23:01 mi tez parowalo wszystko i klima nie pomagala dopiero Manti pomoglo Link Zgłoś
hazzard Re: okropnie parujące szyby 15.10.09, 10:17 mam identyczny problem - klima pomaga, ale w plusowych temperaturach, natomiast w taką pogodę jak wczoraj sprężarka się nie włączyła (za niska temperatura). Jako że jestem świeżym kierowcą i do tej pory nie miałam do czynienia z takim problemem, poeksperymentowałam zgodnie z radami forumowiczów i okazało się, że najlepszy efekt daje włączenie ciepłego nawiewu na przednią szybę przynajmniej na poziomie 2 lub 3 albo wybranie opcji ogrzewania tylne szyby . Najbardziej paruje mi tylna szyba (jeżdżę Hyundaiem Getzem). Oczywiście pomaga też staranne wypucowanie szyb od środka. Wszelkiej maści filtry miałam wymieniane w lipcu przy okazji przeglądu okresowego (robił to znajomy mechanik, więc faktycznie wszystko wymienił). Link Zgłoś
ewciam123 Re: okropnie parujące szyby 15.10.09, 16:21 To super parujące auto to KIA PRIDE. Kolego polecający lizanie paluszków chyba dość nie typowy pomysł, kto by podłogę oblizywał:) ale to napewno był żart. Dziś przeprowadziłam wiele eksperymentów dzieki waszym radom ale tylko troszkie pomogło Link Zgłoś
mjf1 Re: okropnie parujące szyby 15.10.09, 16:30 Na poważnie sprawdź, czy nie masz ustawionego zamkniętego obiegu powietrza w kabinie ;) Moja znajoma tak miała. pojechała do serwisu, bo szyby strasznie parowały i "naprawili" jej w 3 s. Dobrze, że samochód był nowy (na gwarancji), bo nie mogli jej skasować za, np. wymianę wentylatora lub czegoś podobnego ;))) Link Zgłoś
ulubiony19 Re: okropnie parujące szyby 15.10.09, 17:04 Eee koleżanko,właśnie że sugestia z lizaniem paluszków jak najbardziej serio,bo wyciek moze byc tak mały,że ciężko będzie poczuć wilgoć w dywaniku,a to już może wystarczyć,żeby parowało nadmiernie.Ciężko czasem "wymacać" obecność płynu w tapicerce,więc posmyranie jej paluszkiem i degustacja mogą być potrzebne:) Ale do tego lepiej zawołać jakiegoś "jelenia",bo smak płynu nie jest czymś,do czego byś chętnie wracała... Poza tym można by zajrzeć pod maskę i powyciągać liście z okolicy podszybia. Doraznie możesz też wozić SE lub fakta pod fotelami-zajebiście podobno wilgoć wchłania;) Pozdr Link Zgłoś
dewulot1 Re: okropnie parujące szyby 15.10.09, 17:46 A czy napiecie w akumulatorze sprawdzasz jezykiem? Glikol (nie probowalem) jest trujacy i podobno slodki. Dlatego zwierzeta potrafia zlizac rozlany plyn i zdechnac. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: okropnie parujące szyby 15.10.09, 18:19 Nie no,takto miernikiem:) Tak jest trujący,ale jakby ktoś sie go po prostu napił.Ale chyba nikt mądry tak nie zrobi.Chodzi o przyłożenie paluszka do języczka,bo ten wyczuwa smaki różne:) Potem można pluć;) A smak jest ciężki do określenia,ale typowy.Dlatego parę postów wyżej napisałem "słodko-gorzki":) Pozdr Link Zgłoś
tymon99 Re: okropnie parujące szyby 18.10.09, 06:26 akumulator, to on klemy ma za daleko jedną od drugiej.. ale jak się baterii 9v używa, to do rozróżniania między "stara" a "stara, ale jeszcze można użyć" język jest najlepszy :D Link Zgłoś
tomek854 Re: okropnie parujące szyby 15.10.09, 20:31 Ja miałem ten sam problem. Zdobyłem z jednej fabryki stosik takich pochłaniaczy wilgoci jakie czasem znajduje się w opakowaniach i wysypałem w bagażniku. Pomogło ;-) Link Zgłoś
nioma Re: okropnie parujące szyby 15.10.09, 21:46 ja mam ten sam problem jezdze, a jakze, oplem astra kombi paruja strasznie szczegolne tylne szyby Link Zgłoś
organista_pl Re: okropnie parujące szyby 15.10.09, 22:24 astraklub.pl/viewtopic.php?t=3329&highlight=parujace+szyby Link Zgłoś
etom Re: okropnie parujące szyby 16.10.09, 02:09 Sprawdz tez, czy wylot obiegu powietrza nie jest przytkany. W wiekszosci aut znajduje sie gdzies w bagazniku, a tam czesto wozimy koce, szmaty i tym podobne. Zatkanie tego wylotu skutkuja tak samo, jak zamkniecie zewnetrznego obiegu powietrza (zalaczenie wewnetrznego obiegu). Link Zgłoś
prasco Re: okropnie parujące szyby 18.10.09, 14:53 pride tak ma (tak jak spora część starszych autek). Jedyna metoda to nadmuch+włączenie ogrzewania tylnej+uchylone okno...a i tak zawsze coś zaparuje (wtedy najczęściej tylne pasażerów). Można eksperymentować z pochłaniaczami wilgoci ale też nie zawsze się udaje. Znaczy się udaje ale do pierwszego deszczu Link Zgłoś
ewciam123 Re: okropnie parujące szyby 31.10.09, 19:01 pochłaniacz wilgoci HUMI STOP i po problemie Link Zgłoś
etom Re: okropnie parujące szyby 01.11.09, 04:10 ewciam123 napisała: > pochłaniacz wilgoci HUMI STOP i po problemie Tyle, ze to jest leczenie skutkow. Waratloby znalezc przyczyne. :-) Link Zgłoś
awatar71 Re: okropnie parujące szyby 22.11.09, 23:27 Na Allegro można kupić bardzo dobrej jakości wkłady do pochłaniaczy, w znacznie niższej cenie (nawet doliczając przesyłkę), niż wszelkie inne produkty dostępne w marketach. Tańsze też od znanych humistopów, a identycznie działające. Np. tu: www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=13956629&order=p&change_view=1 Link Zgłoś
k2ekspert Re: okropnie parujące szyby 03.11.09, 10:25 Sprawdź wszystkie elementy mechaniczne, o których pisali poprzednicy, a dodatkowo pomoże Ci produkt przeciw parowaniu szyb...np. Fox lub anti fog. Link Zgłoś
fredoo Re: okropnie parujące szyby 01.11.09, 17:39 Ktoś już o tym pisał. Musi być sprawny nawiew powietrza z zewnątrz. Reszta to bzdety.Taki Polonez nie miał klimy i innych bajerów a nigdy szyby mu nie parowały o ile otwarty był zewnętrzny nawiew zresztą sterowany ręcznie. I komu to przeszkadzało? Link Zgłoś