Dodaj do ulubionych

Samochód dla rodziny 2+2

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 00:01
Zastanawiam się nad kupnem samochodu dla 4 osób (2 małych dzieci). Planowałem zakup na wiosnę przyszłego roku, ale wobec trendu wyrównywania cen aut w Europie (u nas są niby sporo tańsze) może kupię wcześniej. Interesuje mnie samochód, którym pojadę na wakacje w 4 osoby, zabiorę wózek, albo rowerki (nieco później), tudzież narty i w ogóle. Poza tym będę jeździł w mieście, ale zaledwie kilka razy w tygodniu, bo do pracy mi się nie opłaca brać samochodu.Poważnie myślę o jakims kombiaku. Mój brat ma Renault Megane i sobie chwali. Zastanawiam się nad Fordem Focusem, bo niby mało awaryjny. Chciałbym, żeby samochód był cichy, wygodny, oczekuję min. 4 poduszek, klimy, el. szyb, lusterek, radia z mp3 sterowanego z kierownicy, komputera pokładowego. 1,6 powinno mi wystarczyć - nie mam zacięcia rajdowego, a lubię niskie zużycie paliwa. Aha, nie chcę nówki, bo mi szkoda kasy. Chciałbym nabyć dwu-trzylatka. Z przebiegiem nie większym niż 50 kkm.
Będę wdzięczny za opinie i sugestie.
Obserwuj wątek
    • niki27 Re: Samochód dla rodziny 2+2 27.01.04, 10:06
      Wal bracie smiało w Megane II. Jestem nieobiektywy, bo sam je mam, ale samochod
      mnie nie zawiódł (na razie przejechałem nim 15 tys. km).

Jeżeli dzieciaki są duże, to weź pod uwagę Megę Kombi. Zarówno hatch jak i
      kombi mają jedne z największych bagażników w klasie, ale Kombi ma troche
      wiekszy przeswit miedzy fotelami / kanapą.
      Za rozsądną cenę kupujesz mnóstwo wyposażenia dodatkowego.
      Co więcej: Megane jest jedynym samochodem, który w standardzie Twoje dzieci
      osłania kurtynami powietrznymi. Mam jednak nadzieję, że NIGDY tego nie
      sprawdzisz.
      Wersja 1.9 dci - podobni cudo (stadox powie Ci zapewne więcej). Wersja 1.6 -
      zupełnie wystarczająca. Żaden sportowiec, ale ze 115 konikami przyspieszasz
      dobrze i nawet zaladowany wyprzedzasz tiry na luziku. (Choć nie tak jak BMW :)

Focus? Nie wiem, mnie nie zachwycil, jakos nie potrafie odkry c tego cudownego -
      ponoć - zawieszenia. Silnik podstawowy (1.6) ma zrywnosc muła pociągowego.
      Diesel jest podobno b.dobry (ale ni emialem okazji wyprobowac).
      Po podliczeniu wszystkich dupereli wyjdzie Ci, ze Focus jest droższy. Podobnie
      zreszta jak Corrolla (nad którą zastanawiałem się do samegoi końca).
      Jak maż jakieś bardziej szczególowe pytania (spalanie itp.) - wal.
      pozdr.

niki
      • Gość: frequent flyer Re: Samochód dla rodziny 2+2 IP: 80.241.130.* 27.01.04, 10:17
        megane II grandtour 2-3 letni? czytasz nieuważnie czy ja coś przeoczyłem?
        • niki27 Re: Samochód dla rodziny 2+2 27.01.04, 10:22
          To ja przeoczyłem. Sorki, opcja "używany" wyklucza Grandtoura.
          Nie mniej jednak także "stara" Meganka kombi oferuje jedną z najwięszych
          pojemości bagażnika w klasie, a silnik 1.6 100 km jest zupełnie wystarczający
          (aczkolwiek trapiły go ponoc awarie cewek - nie wiem, ile w tym prawdy).

Jeżeli jednak wicio gotów jest mnie jeszcze posłuchać: namawiam na nówkę.
          Owszem wydatek większy, ale w zamian dostaje się naprawdę dobrze przemysłane
          autko, jedne z lepszych w klasie.
          Ot co.
          pzodrawiam

niki
          • ogolone_jajka Re: Samochód dla rodziny 2+2 17.04.04, 21:24
            Też chcę kupić coś w tym stylu.
            Mam pytanie; jak sprawuje się w Megane kombi silnik 1.4? Bo znalazłem kilka ofert sprzedaży. Ale może właśnie dlateog że mułowaty to sprzedają?
            Dodam, że dużo w trasie jeździć nie będę. Głównie po mieście. 1.4 powinien palić w korkach mniej niż 1.6, nieprawdaż?
            Dzięki
            • Gość: pawel Re: Samochód dla rodziny 2+2 IP: 62.233.233.* 18.04.04, 12:10
              Mialem okazje jezdzic megankami z tymi dwoma silnikami i powiem Ci szczerze
              jakbym mial kupowac nowy i wybierac miedzy 1.4 i doplacac do 1.6 to bym wzial
              1.4. Naprawde nie odczulem duzej roznicy. Megana 1.4 byla z 2000 roku. Mialem
              tez okazje przejechac sie 1.4 z 2001 i ten byl duzo bardziej zamulony od tego z
              2000. Moze cos w nim namieszlai zeby spaliny byly czystsze, nie mam pojecia ale
              roznica byla spora mimo tej samej mocy. Oba 1.4 jakimi jezdzilem to kombi. 1.6
              to hatchback.
              • Gość: Wicio Re: Samochód dla rodziny 2+2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 12:17
                A jak z elastycznością 1.4? Bo widzisz, mam Poloneza z silnikiem 1.4 (Rover) wyżyłowanego na 100 koni z hakiem i trzeba go ostro wkręcać, żeby dał kopa. A powyżej 4000 obr./min. robi się dosyć głośno. Nie chciałbym mieć podobnych zabaw w Megance.
                Gdzie mogę znaleźć informacje nt przyspieszenia i zużycia paliwa w Megankach z roku 2001 wzwyż z silnikami 1.4 i 1.6 (poza tymi najnowszymi modelami, bo pewnikiem na używany nowy model nie trafię)?
                • ogolone_jajka Re: Samochód dla rodziny 2+2 25.04.04, 20:35
                  Słyszałem, że 1.4 trzeba trochę cisnąć, żeby jechał. Ciekawe jak jest z dieslem - zwłaszcza drgania i hałas (mówię o roczniku 2001-2003). Wie ktoś?
    • olga.55 Re: Samochód dla rodziny 2+2 26.04.04, 15:21
      Jeżeli myślisz o nowszym niż 5lat to raczej kupuj teraz, za granicą takie są
      akurat w cenie
      Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka