Gość: Gabriel IP: *.ipt.aol.com 08.02.04, 20:02 Slyszalem,ze opony zimowe sa jeszcze lepsze gdy napelni sie je specjalnym gazem do opon zimowych. Kto to robi ? I ile to kosztuje ? Z gory dziekuje za porady. Pozdrowienia. Link Zgłoś Obserwuj wątek
devote Re: Helem albo freonem! Happy motoring ... 08.02.04, 20:25 azot bo nie zmienia objetosci przy zmianie temperatur Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Helem albo freonem! Happy motoring ... IP: *.toya.net.pl 08.02.04, 20:36 devote napisał: > azot bo nie zmienia objetosci przy zmianie temperatur Powinieneś wiedzieć ze szkoły podstawowej że to nie jest prawda. Link Zgłoś
devote Re: Helem albo freonem! Happy motoring ... 08.02.04, 22:34 Gość portalu: Ada$ napisał(a): > > Powinieneś wiedzieć ze szkoły podstawowej że to nie jest prawda. co mowiles? www.norauto.pl/stacja.php?id_usluga=1 Link Zgłoś
mlekota Re: Helem albo freonem! Happy motoring ... 08.02.04, 23:47 Pompowanie opon azotem pewnie ma jakieś zalety skoro tu i ówdzie jest stosowane. Ale ewidentną bzdurą jest stwierdzenie, że azot nie zmienia ciśnienia (w tej samej objętości) przy zmianie temperatury. Link Zgłoś
devote Re: Helem albo freonem! Happy motoring ... 08.02.04, 23:52 mlekota napisał: > Pompowanie opon azotem pewnie ma jakieś zalety skoro tu i ówdzie jest stosowane > . Ale ewidentną bzdurą jest stwierdzenie, że azot nie zmienia ciśnienia (w tej > samej objętości) przy zmianie temperatury. nie znam sie calkowicie ale w linku ktory podalem jest wyraznie napisane ze "oraz zachowanie stabilnego ciśnienia" Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Helem albo freonem! Happy motoring ... IP: *.toya.net.pl 09.02.04, 00:13 devote napisał: >... > nie znam sie calkowicie >... No właśnie: NIE ZNASZ SIĘ CAŁKOWICIE Link Zgłoś
devote Re: Helem albo freonem! Happy motoring ... 09.02.04, 00:48 Gość portalu: Ada$ napisał(a): > devote napisał: > >... > > nie znam sie calkowicie > >... > > No właśnie: NIE ZNASZ SIĘ CAŁKOWICIE a ty sie znasz? przeczytaj to co pisze na stronie a pisze ze trzyma stale cisnienie Link Zgłoś
Gość: vonNogaj Re: Helem albo freonem! Happy motoring ... IP: 195.94.201.* 09.02.04, 09:14 W Moskwie na Placu Czerwonym rozdają samochody. Co prawda nie w Moskwie tylko w Petersburgu, nie na Placu Czerwonym, tylko na Placu Gorkiego, nie samochody tylko rowery i nie rozdają tylko kradną. A poza tym wszystko się zgadza. :-) Zawsze wierzycie w to co jest napisane??? Gratulacje! Wygraliście tytuł "idealnego klienta". Można Wam wcisnąć każdy bałach. A papier jest taki cierpliwy... pozdrawiam vN Link Zgłoś
niknejm Re: Helem albo freonem! Happy motoring ... 09.02.04, 14:15 devote napisał: > a ty sie znasz? > przeczytaj to co pisze na stronie a pisze ze trzyma stale cisnienie Ech, Devote, spałeś na fizyce: wiem.onet.pl/wiem/003717.html I jeszcze cytat: "Model gazu doskonałego opisuje poprawnie zachowanie tylko granicznie rozrzedzonych gazów, w praktyce stosuje się jednak dla większości gazów w warunkach normalnych." Stąd: wiem.onet.pl/wiem/00517d.html Pzdr Niknejm P.S. Azot stosuje sie gdzieniegdzie, bo w odróżnieniu od powietrza: - nie zawiera tlenu, więc jest obojętny i w przypadku zapalenia sie opony jest bezpieczniejszy (istotne w lotnictwie, gdzie prędkości przy lądowaniu i starcie, jak równiez obciążenia opon, są ogromne) - powoduje mniejsze starzenie sie gumy (mało istotne, gdy wymieniamy opony w samochodach i tak co kilka lat). Link Zgłoś
greenblack Re: Helem albo freonem! Happy motoring ... 10.02.04, 11:34 devote napisał: > przeczytaj to co pisze na stronie a pisze ze trzyma stale cisnienie A jak bendzie pisało, że gówno jest smaczne i zdrowe, to zaczniesz jeść gówno? Link Zgłoś
kierowiec1 Znowu sie zaczelo :-(((((((((( 09.02.04, 11:03 Chetnie bym podal link, ale po przebudowie forum wyszukiwarka siega tylko do stycznia. mlekota napisał: > Pompowanie opon azotem pewnie ma jakieś zalety skoro tu i ówdzie > jest stosowane Przy czym przyczyny jego stosowania w lotnictwie i ew. Formule 1 (w tym drugim przypadku bez gwarancji) sa ZUPELNIE nieistotne dla pojazdow samochodowych. > . Ale ewidentną bzdurą jest stwierdzenie, że azot nie zmienia ciśnienia (w > tej samej objętości) przy zmianie temperatury. Taka sama bzdura sa i inne podawane na cytowanej stronie inne zwiazki miedzy azotem w oponach a kozysciami z jego stosowania. Pozdr. K. Link Zgłoś
greenblack Re: Helem albo freonem! Happy motoring ... 09.02.04, 13:30 Dewota, żal mi Ciebie. Nawet nie chcialo mi się otwierać tej strony. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=7997321 Link Zgłoś
devote AZOT 10.02.04, 00:07 greenblack napisał: > Dewota, żal mi Ciebie. Nawet nie chcialo mi się otwierać tej strony. > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=7997321 to w koncu mam racje czy nie? bo ja sie zgadzam z tym co napisal kicur w swoim watku cytuje: kicur napisał: > Więc kłamią Ci, co > mówią, że to "niemożliwe"! Sprawdzałem ciśnienie w różnych sytuacjach: > 12°C; > 42°C w cieniu - lub cieplej w słońcu; > po postoju na zimnym lub w ww. temperaturach; > po trasie 15 km; > po trasie 150 km; > po trasie 1500 km > etc. ;)) > ZAWSZE, powtarzam ZAWSZE ciśnienie jest TAKIE SAME Link Zgłoś
lukasz_j Re: AZOT 10.02.04, 08:15 > bo ja sie zgadzam z tym co napisal kicur w swoim watku > cytuje: To sie zgłoście razem z kicurem po Nobla. Należy się wam za taką rewolucję w fizyce. Link Zgłoś
Gość: Gabriel Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? IP: *.ipt.aol.com 08.02.04, 20:43 Slyszalem,ze przy adaptacji silnika na gaz(LPG), mozna wykorzystac te okazje i napelnic opony gazem ziemnym.W takim przypadku opony pelnia rownoczesnie role kanistrow gazowych, w razie braku gazu w glownym pojemniku mozna jechac dalej bo ma sie gaz w oponach.Ze tez na to nikt wczesniej nie wpadl. Tylko co na to policja i gazownie. A mam jeszcze jedno pytanie,czy majac instalacje gazowa trzeba udawac sie do kominiarza aby ustawic gaznik czy robia to w gazowni? Pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: Braził Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.04, 22:45 LPG nie jest gazem ziemnym tylko mieszanką propanu i butanu w różnych proporcjach zależnych od pory roku i uczciwości dystrybutora. A azot jest dominującym składnikiem powietrza, tak więc i w oponach jest go najwięcej. pzdr Link Zgłoś
Gość: gazownik Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 22:52 A najlepszy gaz to będzię jak ci pruknę w oponki !!!! Tylko uważaj przy spuszczaniu powietrza bo zapach moze być ciut nieprzyjemny i OSTROŻNIE Z OGNIEM !!!!! hehehehe :)))))) Link Zgłoś
Gość: gazownik Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 22:54 A jeszcze jedno. A propos tego ile kosztuje, cena jest konkurenyjna w stosunku do LPG i przy wiekszych ilościach mozesz liczyć na spory rabat :))) Link Zgłoś
wiktor_l Ciepłym 08.02.04, 23:00 Wtedy nawet na łysych letnich poradzisz sobie zimą. Może jak gazownik pryknie, to temperatura będzie ok? Link Zgłoś
devote Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? 08.02.04, 23:00 ale mosisz sporo wydac na fasole lub inne tego podobne produkty :) Link Zgłoś
Gość: ojotojo Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 04:51 Najlepiej gazem musztardowym. Link Zgłoś
robke Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? 09.02.04, 08:44 Najlepiej helem. To lekki gaz, potrafi unieść balonik nad ziemia! Przy odpowiedniej dawce (ciśnieniu) spowoduje, że Twoje zimówki pzry starcie spod swiateł będa się odrywały od ziemi. Oszczędzasz je w ten sposób. Link Zgłoś
Gość: Odin Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? IP: *.telia.com 10.02.04, 14:59 ojotojo:))) Najlepiej gazem musztardowym. Odin:)) .. jezeli zamierzasz "obrobic" bank i spodziewasz sie pogoni policyjnej, gaz musztardowy lub inny gaz bojowy w oponach bylby jak znalazl,gdyby opony policaje przestrzelili. he he Link Zgłoś
Gość: Odin Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? IP: *.telia.com 09.02.04, 08:57 Argonem,-jest ciezszy od powietrza,bedziesz pewniej lezal na drodze. Link Zgłoś
Gość: zx Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? IP: *.crowley.pl 09.02.04, 13:27 A może cyklonem-b ??? Link Zgłoś
Gość: znawca tematu Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 18:13 A ja wam mówię najlepiej je wypchać szmatami !!!!!!!!!! raz i spokój, pompować nie trzeba........ Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? IP: *.honeywell.com 09.02.04, 18:31 Co drugi samochod wracajacy z Meksyku ma opony wypchane kokaina ale to chyba nie gaz. Link Zgłoś
mikoad Re: Jakim gazem pompowac zimowe opony ? 09.02.04, 22:58 Firma oponiarska Pneuman oferuje gaz około 12 zł. za 15' Link Zgłoś
Gość: pepo Re: Jakim gazem pompowac?-ROZWESELAJACYM !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.04, 18:12 Link Zgłoś