Dodaj do ulubionych

Auto Świat kłamie!!!

04.05.10, 17:05
Czasami czytuję to pisemko i takie sterty bzdur jakie tam wypisują to po prostu przechodzi wszelakie pojęcie.
A już dzisiejszy test primery p11 QG1.8 i wielki tytuł "nie wyjażdżać bez zapasu oleju" mnie po prostu rozwścieczył gdyż sam mam ten samochód dokładnie w takiej wersji i nawet gram oleju z niego nie ubywa pomimo że samochód ma ponad 200tys km a zresztą znam pare innych osób poruszającym się tym samochodem i żądna z nich takiego problemu nie ma, do tego dopisali że wachacz góry amortyzatora który kosztuje 1300zł a podróbka 35ozł, heh to dziwne bo na allego można podróbki spotkać za 100zł już nie wspominając że na zużycie tuleji tego wachacza jest bardzo prosty i bardzo tani sposób...heh kawałek sprężynki z zegara lub taśma miedziana i wachacz ten jest praktycznie wieczny, nawet mechanicy tak robią i wciskaja kientom kit że wymienili wachacz.
I to już mi sie w sumie nie rozchodzi o ten mój samochód ale wiem z własnego doświadczenia też co do innych samochodów że czasami to taką bombę przywalą że szkoda gadać:D
I ja to już nie wiem czy to wynika z niewiedzy dziennikarzy, może po prostu motoryzację znaja z programu TVN turbo i na tym swoją wiedzę opierają czy dziennikaże ci mają tak pisać bo ktoś ma w tym interes
Obserwuj wątek
    • wichura Re: Auto Świat kłamie!!! 04.05.10, 18:50
      Mnie Auto Świat kojarzy się z jednym: w każdym numerze jest porównanie 4 czy 5
      aut tej samej klasy. W 9 porównaniach na 10 wygra auto niemieckie, na ogół VW. I
      to tyle w temacie obiektywności tego tygodnika i interesów, o które dba (grupa
      Bild, czyli Axel Springer).
    • robert888 a mnie wkoorwia jak ktoś pisze wachacz 04.05.10, 19:22
      • wsk175 Re: a mnie wkoorwia jak ktoś pisze wachacz 04.05.10, 19:44
        a mnie najbardziej tylni wachacz, tylnie drzwi i chamulce
    • v-6 Re: Auto Świat kłamie!!! 04.05.10, 21:39
      isildur27 napisał:

>...heh kawałek sprężynki z zegara lub taśma mi
      > edziana i wachacz ten jest praktycznie wieczny ...

Wachacz pewnie jest, gorzej z wahaczem. Odkąd MacGyver zestrzelił Phantoma przy pomocy TicTaca i prezerwatywy, wiara ludu w cudowne właściwości plasteliny i agrafki wzrosła niepomiernie.
      Pozdrawiam
      v-6
    • przemekthor tuleji? 04.05.10, 22:16
    • schweppes1 Re: Auto Świat kłamie!!! 05.05.10, 00:07
      Auto Świat to dno totalne. Pisany przez głupców, durnych dziennikarzy bez
      pojęcia o niczym. W dodatku przekupieni. Swojego czasu, w latach 2000-2005, gdy
      był wielki boom na Skody w Polsce, było mnóstwo testów, w których uczestniczyła
      Fabia i Octavia i 90% tych testów wygrywała Skoda.

Szkoda pieniędzy na takie bzdury!
    • k2i poloniści:D 05.05.10, 13:23
      rozumiem że wczoraj matura z polskiego była i przedszkole czegoś tam się nauczyło, ale gościu na temat tego pisemka nie czepiając się ortografii ma rację, kłamstwa wypisują!
    • jeepwdyzlu nie ma silnika o przebiegu 200 tys który nie brał 05.05.10, 14:55
      by oleju...
      :-)
      a skoro nie dolewasz... to Twój problem jest jeszcze większy :-(
      ciał
      jeep
      • zenon77 Re: nie ma silnika o przebiegu 200 tys który nie 05.05.10, 16:20
        Bzdury Waść klepiesz. Znam, sam miałem kilka samochodów z
        przebiegiem ponad 200 kkm, które nie brały oleju.
        Nie kupuje tego gówna od bardzo dawna, ale jakiś czas temu
        przeczytałem siedząc u fryzjera artykuł na temat warsztatów
        sieciowych. Oczywiście sponsorowany. Były tam opisane najciekawsze
        przypadki z życia wzięte. Cytuje z pamięci.
        Zadzwoniła Pani, że pierwszy raz wzięła samochód męża i do
        benzyny nalała ON, bo był tańszy. Teraz nie może zapalić, stoi pod
        dystrybutorem i czeka na pomoc.

1. Która z Pań jadąc pierwszy raz samochodem pojechała na stację
        benzynową? I do tego zdecydowała się sama nalać paliwa?
        2. Jakim cudem udało jej się włożyć pistolet z ON do otworu wlewu
        paliwa w benzynówce? Wprawdzie mój kolega mawiał, że nie ma się co
        pieścić, to się musi zmieścić...
        3. Co się stało z paliwem w układzie zasilania za zbiornikiem, że
        auto po zatankowaniu niewłaściwego paliwa nie chciało nawet zapalić?
        4. Jakie pojęcie o motoryzacji miał ktoś, kto to spłodził?
      • crannmer Cud termodynamiczny 05.05.10, 18:46
        To znaczy, ze moj sp. Kadett i moja rowniez sp. Ascona jezdzily bez silnika. I
        to nawet calkiem szybko, jak na pojazd bez silnika.

Cud termodynamiczny po prostu.

A na powaznie, to obywatelu, nie chedoz bez sensu.
      • hutchence Re: nie ma silnika o przebiegu 200 tys który nie 05.05.10, 20:26
        2.9 12V od Forda Scorpio. Od ostatniej wymiany oleju minęło 20k i ani "grama"
        dolewki. Przebieg 220k.
      • k2i są ludzie którzy dzięki lekturze AŚ... 05.05.10, 20:33
        ...właśnie myślą tak jak ten pan który to mówi że nie ma silnika który po przejechaniu 200tys km nie będzie brał oleju...heh:D kup sobie pan nissana micrę, almerę, czy jakąkolwiek mazdę, hondę i sie pan przekonaj że jednak mamy rację:D...co do motoryzacji z innych krajów to nie wiem, wypowiadam się tylko w znanych mi przypadkach...a jeśli samochód japoński bierze olej to musi mieć już poważnie uszkodzony silnik który był zwyczajnie mocno zaniedbany
        • crannmer Re: są ludzie którzy dzięki lekturze AŚ... 05.05.10, 22:09
          k2i napisał:
          > jeśli samochód japoński bierze olej to
          > musi mieć już poważnie uszkodzony silnik
          > który był zwyczajnie mocno zaniedbany

Albo miec lekko uszkodzony silnik z powodu wady konstrukcyjnej calej partii
          silnikow.
          I bez zaniedban ze strony uzytkownika.

Acz w takich przypadkach mozna sie spodziewac akcji serwisowej.
        • jeepwdyzlu specjaliści z bożej łaski 06.05.10, 17:52
          właśnie myślą tak jak ten pan który to mówi że nie ma silnika który
          po przejechaniu 200tys km nie będzie brał oleju...heh:D kup sobie
          pan nissana micrę, almerę, czy jakąkolwiek mazdę, hondę i sie pan
          przekonaj że jednak mamy rację:D
          --------
          kolego
          jeżdze nowymi kupowanymi w salonach autami od 95 roku
          miałem corolkę, passata, v50, hondę civic i accord

kazde z tych aut przejeżdzało od przeglądu do przeglądu z mniejsza
          lub większa dolewka oleju.. Zwykle małą - około półlitrową..
          Wiedz, że KAZDE auto zużywa olej. Nawet jak jest nowe. A jak ma 200
          tys przebiegu - to olej bierze zawsze. Nie twierdze że litr na 1000,
          ale litr na 10 tys - na pewno...

Jesli tego nie widzisz - to albo nie umiesz sprawdzić poziomu, albo
          zuzywa go MAŁO, albo olej miesza sie z paliwem...
          Poczytaj sobie - nawet tu, na tym forum - jest o zużyciu oleju kilka
          niezłych wątków..
          jeep
          • k2i Re: specjaliści z bożej łaski 06.05.10, 19:26
            Wymieniam olej dokładnie co 10tys km "specjalisto" i różnica na grocie przed i po to jakieś hmmmm góra 3-5mm, poruszam się tak jak autor tego wątku właśnie primerą p11 i za chiny się nie zgodzę z autorami artykułu który zresztą dzisiaj z ciekawości przeczytałem:), pewni każdy samochód bierze olej ale nie aż tyle żeby co tys km dolewkę robić. Ale w artykule dotyczącym primery to brednie totalne są napisane.
            znam ludzi któzy się poruszają mazdami czy nissanami czy toyotami i jeszcze się naprawdę nie spotkałem z czymś takim aby te osoby wcześniej musiały olej wymieniać.
            • bezzebnypirat Re: specjaliści z bożej łaski 08.05.10, 22:17
              Chyba macie spor o semantyke.

'Nie bierze oleju' znaczy w rozumieniu potocznym, ze auto zuzywa na tyle malo
              oleju, zeby nie trzeba go bylo dolewac. No i kazde auto zuzywa olej, nawet Twoje
              jak sam wspomniales.

'Auta bezdolewkowe' to nie tylko japonce, sam mam takie niemieckie z
              przebiegiem prawie cwierc miliona. No chyba, ze przegonie auto kilkaset
              kilometrow przez kilkaset kilometrow z predkosciami w okolicach v-max. Po kazdej
              takiej podrozy widac ubytek odrobiny oleju na bagnecie. Ale ani mi to
              przeszkadza, ani mnie to martwi.
              • hrabia-monter-christo Re: specjaliści z bożej łaski 11.05.10, 05:29
                bezzebnypirat napisał:

> No chyba, ze przegonie auto przez kilkaset kilometrow z predkosciami
                > w okolicach v-max. Po kazdej takiej podrozy widac ubytek odrobiny
                > oleju na bagnecie.

to raczej "ubytek" paliwa (z oleju)
        • kerofca Re: są ludzie którzy dzięki lekturze AŚ... 08.05.10, 14:00
          Sam mam japończyka z przebiegiem ponad 200k.
          Od wymiany do wymiany bez dolewek,chodzi cudnie.
    • pietrekj Re: Auto Świat kłamie!!! 05.05.10, 22:56
      Trzeba brać pod uwagę fakt, że mało która współczesna gazeta ma odwagę napisać
      coś czego grupa docelowa czytelników wolałyby nie czytać...
      Ponieważ gazety motoryzacyjne (według sondaży) są najczęściej kupowane przez
      ludzi, którzy właśnie nabyli samochód i szukają potwierdzenia słuszności wyboru
      - patrz statystyki sprzedaży - a będziesz miał klucz do zagadki dlaczego
      dziennikarstwo czymś się zachwyca, a czymś jakby mniej.
      • k2i Re: Auto Świat kłamie!!! 06.05.10, 07:49
        załóżmy że kupiłem maybaha czy jak to się tam pisze i co dostane potwierdzenie słuszności mojego wyboru, hmmm nie bardzo, wiem chodzi ci o świerzych kierowców ale chyba raczej tego pokroju pisemkom nie o to chodzi
        • jestklawo Re: Auto Świat kłamie!!! 06.05.10, 09:55
          >hmmm nie bardzo, wiem chodzi ci o świerzych kierowców

pietrekj napisał: "patrz statystyki sprzedaży", tzn:

1. rednacz MUSI sprzedać jak najwięcej egzemplarzy AŚ, bo go
          właściciel zastąpi kimś innym
          2. sprawdza więc jakie auto jest kupowane najczęściej
          3. chwali pod niebiosa właśnie to auto, bo wie że jego nabywcy chcą
          potwierdzenia swojego wyboru
          4. więc potwierdza:)
    • swasix Re: Auto Świat kłamie!!! 06.05.10, 10:13
      Jest oczywiste, że omawiane czasopismo jest mało wiarygodne i po przeczytaniu
      kilku wydań wiemy iż stanowi część marketingu grupy vw. Rynek o tym doskonale
      wie dlatego powszechnie kierowcy nazywają owo pismo auto szma...tą.
    • remo29 Re: Auto Świat kłamie!!! 06.05.10, 10:42
      Heh, ciekawsze jest to, że jeśli Skoda "bierze olej", to jest to jak najbardziej
      ok, a jak taka - tfu! - na psa urok - Alfa, to dorabia się do tego stereotyp "no
      tak, ładne auto, ale bierze olej" :))
      Lubię czytać AŚ, bo można się pośmiać. Ale trochę się ostatnio zaniepokoiłem, bo
      wyszło w teście długodystansowym, że moja fiacina się nie psuje. Żeby cholera
      nie powtarzali tego drugi raz, bo jeszcze się złodzieje zainteresują...
      • alfik7 Re: Auto Świat kłamie!!! 06.05.10, 13:53
        Czytałem ten test.
        Katowali to Bravo przez 100 tys. km i się im za cholerę psuć nie chciał. Mało
        tego: był wygodny, komfortowy i fajnie jeździł (pewnie wielokrotnie sprawdzali
        czy to na pewno nie ałdi jakieś np.).
        To pod koniec testu wzięła i przegryzła "kuna" przewód w silniku. Dzięki temu
        parę punktów odjęto, co i tak wystarczyło na zdaje się 6 miejsce w generalce,
        przed toyotami, hondami i vw :)

Pragnę uspokoić niedowiarków: mam nowego Fiata i powiadam wam - tak dobry wynik
        Bravo to na pewno "przypadek", podobnie jak wcześniej katowanego Grande Punto, w
        którym też nie mieli za bardzo się do czego przyczepić a silnik 1.3 Multijet po
        100 tys. był dosłownie jak nowy ;)

Takie wyniki Fiata są na pewno "przypadkiem" ;)
        Więc nie ma co o tym nawet pisać.

> Lubię czytać AŚ, bo można się pośmiać. Ale trochę się ostatnio zaniepokoiłem, b
        > o
        > wyszło w teście długodystansowym, że moja fiacina się nie psuje. Żeby cholera
        > nie powtarzali tego drugi raz, bo jeszcze się złodzieje zainteresują...
        • lapufkasz A jakie media nie klamia? 06.05.10, 14:19
          To pismo ma taka sama mentalnosc jak polowa ludzi na tym forum.
          Dla was jest niewiarygodne tylko wtedy kiedy wam to pasuje .
          Na testy dlugodystansowe w ktorych np VW wypadl slabo bardzo chetnie sie
          powolujecie .Wtedy to nie jest szmata ale prawda.

Myslicie ze w pisemkach francuskich kto wygrywa testy i jakie samochody sa
          najmniej awaryjne?
          • alfik7 Re: A jakie media nie klamia? 06.05.10, 14:57
            Słabe noty VW w testach nie dają mi żadnej satysfakcji.
            Mam to szczęście, że kupuję i jeżdżę tym, co mi się podoba bez względu na opinie
            innych. I jestem zadowolony.
            Czego każdemu życzę :)
        • remo29 Re: Auto Świat kłamie!!! 07.05.10, 13:33
          > Katowali to Bravo przez 100 tys. km i się im za cholerę psuć nie chciał.

Już kiedyś redakcja którejś niemieckiej (polskojęzycznej) gazety zaczęła test
          długodystansowy Bravo. Zakończył się przy 30 tys.km w otwartej studzience
          kanałowej, bo złomiarze właz zajumali :) Auto straciło koło i przednie
          zawieszenie. Ale fakt - nie napisali, że "się zepsuł" :)
        • bezzebnypirat Re: Auto Świat kłamie!!! 08.05.10, 22:21
          Czytalem twoje posty w tym watku i... o co Ci wlasciwie chodzi? Ze auto swiat
          nieobiektywny, choc fiaty oceniaja obiektywne? Ze fiat to najlepsze auto na swiecie?
          • remo29 Re: Auto Świat kłamie!!! 10.05.10, 01:40
            Że każde auto się psuje, ale jednym markom wybacza się ewidentne niedoróbki (jak
            branie oleju), a innym in minus zapisuje się kunę gryzącą gumowy wężyk.
            Verstehen Sie?
      • pocieszne Re: Auto Świat kłamie!!! 10.05.10, 04:34
        remo29 napisał:

• alfik7 Powinieneś kupić ałdi, fałweja albo szkode. 06.05.10, 13:40
      Nie dość że wychwalają to to na każdym forum,w każdej gazecie i turbo tv, to
      jeszcze na dodatek, wszystkim znajomym by gacie z wrażenia spadły.
      Opad gaci byłby pewniejszy, gdybyś mieszkał we wiosce.

A tak co? Kupiłeś marnego nissana i teraz masz stresa czytając fora a do tego
      znajomi pewnie mówią że nie masz samochodu.

Ps. nie ważny wiek i stan techniczny tego ałdi - patrz żeby miał tedei na klapie
      z tyłu.
      • k2i Re: Powinieneś kupić ałdi, fałweja albo szkode. 06.05.10, 19:34
        heh nie wiem jak autor tego wątku ale ja primery za żadne skarby na nic innego nie zamienię na coś w podobnych pieniądzach:), Superniskie koszty utrzymania, wszystko mający i jeszcze jako tako wygląda na drodze
        • yasiek-23 Re: Powinieneś kupić ałdi, fałweja albo szkode. 09.05.10, 11:00
          primera ok.ale p11, o p12 to nawet as nie smial napisac ,ze lepsza bo
          nowsza wieec deczko obiektywizmu jest.Szkoda tylko,ze piszaa o takich
          taczkach a juz o pulsarze czy skylinie to ani slowa..za to z tzw
          quasisportowcoow wychwalajaa goownianego focusa rs ktoory w zestawieniu
          z 4napeedowym skylinem jest kupaa goowna
          • competer1 Primera 09.05.10, 20:57
            Nissan wypuścił partię Primer P11.144 i WP11.144 z silnikiem 1.8 z wadliwymi uszczelniaczami. Znany i głośny przypadek, o którym na każdym forum nissana można znaleźć sporo tematów. Sam miałem dylemat czy kupując primerę z tym silnikiem, nie będę miał kłopotów. I tak jak autor tego wątku również nie narzekam. Zapasu oleju nie wożę, pomimo sporej ilości km robionych w ciągu miesiąca, na bagnecie nie zaobserwowałem jakiegokolwiek ubytku.
    • ryar Re: Auto Świat kłamie!!! 09.05.10, 22:06
      akurat prawdę napisali, jeśli masz 1.8 i ci nie bierze oleju na potęgę
      to masz farta
    • pan666 Re: Auto Świat kłamie!!! 10.05.10, 12:01
      isildur27 napisał:
      " ... kawałek sprężynki z zegara lub taśma mi
      edziana i wachacz ten jest praktycznie wieczny, nawet mechanicy tak
      robią .."

.. bardzo interesujace,moglbys dokladnie to opisac ?-zdaje sie
      ze bede musial wymienic 4y wachacze,moze z tasma miedziana bedzie taniej?

jezeli to nie zbyt wielki wysilek to napisz prosze na moj mail/login.Pzdr.
      • remo29 Re: Auto Świat kłamie!!! 10.05.10, 12:20
        Heh, kiedyś w mojej starej cytrynie notorycznie gubiłem logo z przedniej atrapy.
        Dopiero jak ją zdrutowałem trzema spinaczami biurowymi problem się skończył. Tym
        bardziej chętnie poczytam jak blaszką i taśmą uczynić wahacz wieczystym :))
      • isildur27 Re: Auto Świat kłamie!!! 11.05.10, 00:10
        pewnie i tak zostanę wyśmiany ale problem dotyczy samego górnego wahacza amortyzatora!!!, otóż tulejki wykonane są z materiału plastkiopodobnego i są zazwyczaj dopasowane co do najmniejszego mm z szróbą która trzyma ten wahacz w uchwycie.
        Jeśli rozbierzemy samą tuleję tego wahacza to okaże się że to nic innego jak wcześniej wspomniany plastik który zwyczajnie podczas eksploatacji się wybija na boki co w dalszym okresie czasu powoduje delikatne stuki które jednak przez to że wahacz zawieszony jest na kolumnie mcpersona przenosi i potęguje stuki na całą budę samochodu, podowdując odczucie żę może się dziać coś naprawdę strasznego w zawieszeniu:D.
        No i dochodząc do końcówki porady to w tą wyrobioną tuleję wkładamy kawałek wyprostowanej sprężynki ze starego typu budzika:D, now iecie o co chodzi.....chodzi o wypełnienie miejsca między tuleją a śrubą mocowania, równie dobre do tego może być...hmm w sumie to nawet lepsza będzie taśma miedziana, tyle że trzeba będzie wykazać się większą cierpliwością podczas przebijania śruby przez tuleję, na koniec wkładamy wahacz do górnego mocowania i całość skręcamy oporowo i w zasazie nie ma co już się wyrabiać gdyż plastik w tuleji jest oddzielony warstwą metalu lub miedzi od śruby mocowania.
        Trochę pomotałem ale najlepiej było by schemat krok po kroku zrobić:)
        No teraz możecie się wyśmiać ja tam wiem swoje już tysiące km zrobiłem i jest gitara, zero stukań.
        • isildur27 Re: Auto Świat kłamie!!! 11.05.10, 00:11
          i sorki za ortografię...heh szruby/śruby itd...:)
    • ibryl Nissany z silnikiem benz. 1,8 palą olej jak smok 11.05.10, 14:21
      Nissany z silnikiem benz. 1,8 palą olej jak smok;
      mamy w firmie takiego nissana i od nowości pali ok. 1 litr oleju na
      1tys. km.; a teraz przy przebiegu ok. 170tys. jeszcze więcej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka