Gość: Kwachu IP: *.magma-net.pl 19.08.10, 12:44 cóż za zdzierstwo... 24-26gr za km?? toż to więcej niż za paliwo... przy obecnych cenach ON przejechanie 1 km passatem b4 1,9tdi kosztuje średnio 23gr/km... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: eeetam Re: Autostrady dla bogatych IP: 194.169.228.* 19.08.10, 13:14 Pitolenie! Jak większość TIRów i reszty ciężarówek przeniesie się na autostrady, to nawet po zwykłych krajówkach będzie się dało w końcu w miarę normalnie jeździć. Ci, którzy bardzo dużo jeżdżą osobówkami, i tak robią to służbowo, więc wrzucom sobie opłaty w koszty i po sprawi. A reszta - "normalni" - jak zapłacą raz na kwartał to też bardzo nie zbiednieją. Takie życie, że za luksusy trzeba płacić - nawet Niemce myślą o wprowadzeniu opłat... Link Zgłoś
Gość: honda Re: Autostrady dla bogatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 13:18 Powiedzcie mi - dlaczego do cholery jasnej nie można u nas wprowadzić winiet na autostrady? każdy płaciłby rocznie, np 70 zł i mógłby jeździć po autostradach do woli. Teraz spójrzmy na oszczędności - nie trzeba stawiać punktu poboru opłat, nie trzeba płacić ludziom za siedzenie na tyłu i przyjmowanie kasy, kierowcy mogą normalnie, płynnie jechać zamiast się zatrzymywać i czekać w kolejkach. Wreszcie, Państwo dostaje spory zastrzyk gotówki. Jeśli jaka autostrada nie należy do Państwa, część kasy oddaje właścicielowi. Nie prostsze? nie lepsze? wystarczy pomyśleć czasem! Link Zgłoś
Gość: Gacie Re: Autostrady dla bogatych IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 19.08.10, 13:43 Winiety są niesprawiedliwe. Niby dlaczego mam bulić 7 dych kiedy na autostradzie jestem raz na ruski rok? Niech każdy buli tyle ile korzysta. Tak jak z paliwem - jeździsz dużo - bulisz dużo, jeździsz mało - bulisz... też dużo, cholera ;( Link Zgłoś
Gość: gość Re: Autostrady dla bogatych IP: *.zone3.bethere.co.uk 19.08.10, 13:50 Honda jaki tu niekumaty jestes, jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o kase porawda, a myslisz ze kulczyk to sobie nowy palac za co wybuduje ;] Pozatym to zal jak na to panstwo patrze, tu gdzie mieszkam podatki wysokie benzyna droga ale przynajmniej panstwo szanuje obywateli i nie kaze placic im za jazde po "prywatnych autostradach" bo takich nie ma! Link Zgłoś
Gość: m Re: Autostrady dla bogatych IP: 195.205.23.* 19.08.10, 15:23 ja moim 11 letnim polo nie jezdze autostradami tylko bocznymi! szkoda kasy na autostrady, jezdza nimi frajerzy co daja 50 tys zl za auto z salonu! Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: Autostrady dla bogatych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 16:06 ..zarządzaną przez spółkę Jana Kulczyka - sie cwaniak uwłaszczył podczas transformacji i teraz je4szcze naród naciąga... co robi prokuratura?!? .. gdzie jest kasa z akcyzów , Vatów i innych obciążeń !!! motocykliśći juz protestowali , kierowcy ,m jest was wiecej, zróbmy pospolite ruszenie !!! chcieliscie kaczorów wyje..w kosmos to teraz maice rząd prywaciarzy ! Link Zgłoś
Gość: mf Re: Autostrady dla bogatych IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 17:22 P**dolę te autostrady. Kupię sobie Dacię Logan MCV z usztywnioną płytą podłogową i zawieszeniem idealnie nadajacym się na okrężne, dziurawe drogi. A poza tym.. jest co podziwiać na Takich trasach. Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Autostrady dla bogatych IP: 89.230.159.* 19.08.10, 19:11 @Gacie Jakbyś nie wiedział, są także winiety np tygodniowe, miesięczne itd, nie musisz kupować winiety rocznej, jeśli wiesz, że będziesz korzystał z autostrad tylko dwa razy w roku. Tzn są w normalnych krajach, np Austrii, w Polsce tego nigdy nie będzie, bo to zbt logiczne i sensowne rozwiązanie Link Zgłoś
Gość: dymek Re: Autostrady dla bogatych IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.10, 21:30 "Winiety są niesprawiedliwe. Niby dlaczego mam bulić 7 dych kiedy na autostradzie jestem raz na ruski rok?" Winietę np. w Szwajcarii kupujesz tylko wtedy jeśli masz zamiar jeździć autostradą. Jak poruszasz się tylko drogami bocznymi to nie masz obowiązku jej kupować. Link Zgłoś
Gość: lol Re: Autostrady dla bogatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 21:36 Chcieliście PO, to macie. Wg liberałów nic nie ma za darmo. Tylko czekać aż emerytury zaczną obcinać..... Ja pier do tej pory ledwo buliłem na A4, a teraz kuu....wwaaaa gdzie mam jechać??!!! Pytam się!!!!! Za co takie ceny!!?? Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Autostrady dla bogatych IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 20.08.10, 00:04 "Za co takie ceny!!??" Za głupotę. Naród ma taką władzę na jaką sobie zasłużył. Link Zgłoś
Gość: turkish Re: Autostrady dla bogatych IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.08.10, 01:08 mili panstwo, te ceny sa naprawde nieprzyzwoicie wysokie. niemniej jednak, przy okazji, zwrocic tez chcialbym panstwa uwage na dosyc archaiczny, a czasami takze niebezpieczny dla kierowcow (przy nieodpowiednich warunkach drogowych), sposob inkasowania oplaty za przejazd. dwudziesty pierwszy wiek trwa juz sobie w najlepsze. dlaczego wiec jadac autostrada w roku 2010, mialbym nagle zwalniac, zatrzymywac sie w koncu kompletnie przy rzedzie budek, hamowac wraz z innymi wspoluczestnikami ruchu, i wyciagac z portfela 10 zlotych myta w kierunku zwinnych rak pani krystyny (a pani krystyna mialaby szukac reszty, bo powiedzmy myto wynosi akurat nie rowne dziesiec zlotych , tylko 9 z kawalkiem). tak sie juz nie robi, tak bylo 5, 10, 20 i 30 lat temu, teraz nie. obecnie mozliwe jest przejechanie autostrady platnej z punktu a do punktu z (placac przy tym za przejazd), bez zatrzymywania sie - szybciej, taniej i bezpieczniej. reasumujac: wtf. dziekuje Link Zgłoś
Gość: szejk Re: Autostrady dla bogatych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.08.10, 02:15 Tak to jest, jak sie mieszka w dziadowskim panstwie dziadowskiej unii. Teraz niech wam sie przysni, ze sa kraje z dziesiatkami tysiecy kilometrow autostrad. I wszystkie nieplatne, a benzyna kilka razy tansza. Sweet dreams niewolnicy europejskiej komuny. Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Autostrady dla bogatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 09:40 Niestety przyszło nam żyć w kraju, który gospodarczo pozostaje w ogonie Europy. A następstwem naszej "zamożności" jest m.in to, że nie stać nas na darmowe autostrady. Obserwując inne europejskie kraje, można wysnuć założenie, że im biedniejszy kraj (Hiszpania, Francja, Włochy) tym wyższe opłaty za autostrady. Idąc tym tropem my powinniśmy mieć (i po części mamy) najdróższe drogi w UE. Po prostu nie stać nas na darmowe autostrady, których utrzymanie wiele kosztuje. Jest jednakże kilka sposobów, aby obniżyć koszt przejazdu 1km. Oto one: Zamiast winiet proponowałbym wprowadzenie elektornicznego systemu poboru opłat (taki jaki jest np w Londynie) Oznacza to m.in brak spowolnień w ruchu ( brak bramek) oraz oszczędności związane z samą obsługą opłat a więc etaty kasjerów, cała infrastruktura przy bramkach i same bramki. Elektorniczny system działa już w wielu miejscach na świecie s prawdza się znacznie lepiej niż tradycyjne bramki. Kamery skanują tablice rej. i wtedy kierowca w ciągu max 24 godz. musi uiścić stosowną opłatę. A można to zrobić na dziesiątki sposobów (m.in smsem, telefonicznie, online, karta-zdrapka na stacji paliw itp). Ponadto proponowałbym przeniesienie całego tranzytu ciężarowego na tory. Absolutnie żadnych tirów kursujacych między wschodem i zachodem (bądź odwrotnie) na naszych drogach. Takie rozwiązanie niewątpliwie poprawiłoby bezpieczeństwo naszych dróg a także postawiło PKP na nogi. Co więcej- opłaty za tranzyt mogłyby nawet w części zostać przeznaczone na utrzymanie autostrad. I w końcu : zaostrzenie kar/mandatów dla piratów na naszych drogach. Obecne kary wydają się być szczególnie śmieszne zwłaszca dla obcokrajowców. Jeśliby tak,. wzorem Szwajcarów (pomijam przypadek SLSa i miliona kary, ale...) zamiast obecnych smiesznych 500PLN mandatu delikwent otrzymał 5000 euro....które poszłoby naturalnie do autostradowej kasy... Link Zgłoś
Gość: Wisior Re: Autostrady dla bogatych IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 20.08.10, 11:54 Wszczep sobie czipa w tyłek, a nie tylko system poboru opłat będziesz miał elektroniczny. Link Zgłoś
Gość: trr Re: Autostrady dla bogatych IP: *.p.lodz.pl 20.08.10, 11:57 kurcze, ale zrzędzicie! Choć nie jestem majętnym człowiekiem (stać mnie co najwyżej na kilkuletni używany samochód klasy sredniej ) to cena 20 zł za 100 km jest dla mnie spoko. Jadąc na wakacje z rodzina np.z centrum nad morze zapłacę za drogę około 70 zł (licząc 20 zł za 100 km). W zamian mam bezpieczną, bezstresową i szybką podróż. . Ale Polska to dziwny kraj w którym każdy chce wszystko za darmo. Z takim podejściem nigdy nie będzie u nas autostrad. Narzekacie że drogo, ale wiekszość kierowców na bezsensowne spojlery, tłumiki, dywaniki i inny wieśniacki tuning rocznie wydaje o wiele więcej... Link Zgłoś
Gość: Kasa Re: Autostrady dla bogatych IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 20.08.10, 12:23 Polacy na podatki wydają 3/4 dochodów a takich idiotów doi się do spodu. Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Autostrady dla bogatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 21:02 Cudownie. Najpierw wybudowali za nasze pieniądze (np. A4), a teraz będą nam za nasza dobroczynność naliczać stawki "europejskie" za przejechany kilometr. Czy również możemy liczyć na europejskie zarobki ? Bo jak na razie to mamy coraz więcej "europiejskich" kosztów. Przecież już teraz posiadanie i użytkowanie jakiegokolwiek auta staje się luksusem. Przy zakupie akcyza i VAT, potem podatek drogowy, akcyza i VAT od paliwa, ubezpieczenie OC (które oczywiście - jak mówią ubezpieczyciele - jest za tanie). Na co idą te pieniądze ? Bo chyba nie na służbę zdrowia i szkolnictwo. ----------------------- trynid.pl - kliknij po nagrody Link Zgłoś
Gość: Fajka Re: Autostrady dla bogatych IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 21.08.10, 13:01 Pieniądze idą na: gigantyczną biurokrację, obsługę deficytu budżetowego (który powinien zostać zdelegalizowany), socjał dla wczesnych emerytów, bezrobotnych, górników, czeczenów, cyganów i innych darmozjadów, napady zbrojne na suwerenne kraje jak Irak czy Afganistan, reszta jest kradziona albo trafia do kieszeni klasy średniej-wyższej typu Kulczyki itp. Link Zgłoś