Dodaj do ulubionych

Co wybrać??

06.09.10, 10:47
na razie rozważamy pomiędzy:
- Suzuki grand Vitara
- peugeot 5008
- citrioen C5
- Citroen C4 piccasso (ten większy)
- Mitsubichi outlander

zaletą pierwszego i ostatniego jest naped na 4 pozostałych bogate wyposazenie
w stosunku do ceny, C4 i 5008 dodatkowo w tylnym rzedzie maja zamiast kanapy 3
osobne fotele....
obecnie mamy xare picasso - kupiona nową ale juz ma 7 lat - bardzo ja lubie,
sprytna, wygodna, pomysłowa Naprawy tylko "eksploatacyjne"
oraz pełnoletnia suziki vitere 3 drzwiowa - fajne małe autko, idealna do scholowani adrzewa z lasu, offroudowych wycieczek itp.
Ona po pewnych przeróbkach zostaje jako auto typowo offroudowe

to auto o którym piszę ma byc tym większym w rodzinie, słuzyc do wyjazdów na
wakacje i weekendy.

Francuzy lubie bo za porownywalne z konkurencja pieniadze maja o 100% lepsze
wyposazenie a mit o usterkowosci jest o kant dupy potłuc bo znam i passaty nowe
co sie psuja na potege.

tak na prawde rozterka jest pomiedzy - naped na 4 a bardziej komfortowe
wyposazenie i lepsze osiagi na trasie typu autostrada (przy czym wszystkie auta
wyposazone w caly alfabet typu ASP, ASR czy inne nic nie mowice skroty :d)
Obserwuj wątek
    • milos75 Re: Co wybrać?? 06.09.10, 11:34
      Musisz się najpierw określić czy chesz mini-vana czy SUV-a. Ja bym na Twoim miejscu wziął Forda S-MAX-a, a jeśli Ci on nie pasuje, to któregoś z Francuzów, przy czym nie skreślałbym Grand Scenica, dostępnego za bardzo dobre pieniądze.
      Peugeot 5008 - bardzo dobrze się prowadzi ale nie podobały mi się różne kiczowate detale we wnętrzu i na zewnątrz typu plastikowy chrom no i jest za drogi, bo za niewiele większe pieniądze możesz mieć S-MAXa który jest większy, ładniejszy i prowadzi się jeszcze lepiej. W 5008 niezbyt wygodny jest też system składania foteli 2 i 3 rzędu.
      Citroen C4 piccasso jest bardzo miękko zawieszony, prowadzi się jak typowa kanapa. Jeśli Ci to pasuje, to ok, ja wolę samochody bardziej przewidywalne na drodze, stabilniejsze przy większych prędkościach i w zakrętach.
      • opium74 Re: Co wybrać?? 06.09.10, 12:33
        ani suzuki ani mitsubischi nie sa "bulwarówkami" ;) suzuka to w sumie normalna terenówka.
        zawsze miałam słabośc do takich... :)
        Fordy mi nie leżą - jakoś tak się przekonać nie mogę :)
        5008 patrzyłam na wersję z szarą skórą itd i on ma wtedy to wnętrze takie jakieś ładniejsze.
        3 rzędu foteli używać nie będę.
        musze się wybrać na jazdy próbne francuzami ....
        • simon_r Re: Co wybrać?? 06.09.10, 14:06
          Jeśli się zdecydujesz na GV to nie bierz diesla!!.
        • novationen Re: Co wybrać?? 06.09.10, 14:08
          w vitarze silnik pracuje jak w traktorze... w dodatku to auto ani "szosowe" ani terenowe tak naprawdę... i nawet jeśli zdecydowalbym się na to auto, to tylko jeśli warunki finansowe pozwoliły by na kupno auta do jazdy po leśnych duktach i polnych ścieżkach i tyle.

no chyba, że nie przekraczasz magicznej liczby 130 km/h to wtedy ok. powyżej tej prędkości - poprostu przykro w środku.

choć auto wizuwalnie bardzo mi się podoba, nawet z wyglądu bardziej mi pasuje niż nowa RAV, ale ten silnik...heh :/

hmm Kuga ładna, aczkolwiek gabarytowo to olbrzymem nie jest, a co do pozostałych to osobiście zastanawiałbym się nad outlanderem (ale tylko w nowej, ładnej budzie :)) albo tymi cytrynkami...

swoją drogą to nieźle masz te opcje wyboru rozstrzelone :D

jak bym miał wybierać to stawiał bym na C5 - kombii, głównie za wnętrze, wygodę i w sumie auta z koncerny PSA są mi bliskie :D choć mam hopla i mam opla :P
          • opium74 Re: Co wybrać?? 06.09.10, 21:11
            dzis byliśmy oglądać cytrynę.
            mnie sie spodobała duża C4 picasso mąż nadal nieśmiało przebąkuje o C5 kombi :)
            o wiele fajniejsza w srodku niz 5008
            w sobote jedziemy na jazdy probne vitara i C4
            outlander przegrywa cenowo - za pieniadze ktore chce wydac mialabym "golasa"
            zniecheciles mnie tym ze vitara powyzej 130 jest niemila dla prowadzacego - bylam juz na jezdzie testowej ale takiej bardziej offroudowej ;)
            i niby wiem ze polskie drogi to wiecej wybojow niz autostrad ale za granice tez czasem sie czlowiek wybiera :D
            • novationen Re: Co wybrać?? 06.09.10, 21:21
              może benzynówka była by cichsza, ale za to spalanie ma dość duże.

natomiast jak dla mnie diesel jak w traktorze :P - takie odniosłem wrażenie po jeździe testowej (byłem z czystej ciekawości) - kultura pracy silnika no duuuużo bardziej inna niż ta, jaką poznasz w C.
            • novationen Re: Co wybrać?? 06.09.10, 21:26
              w cytrynce czy to Picasso - tej dłuższej, czy to w C5 to na autostradzie naszych zachodnich czy też tych baaardzo południowych sąsiadów wrzucisz 6 bieg, trochę powyżej dopuszczalnej bądź zalecanej prędkości i oprócz radia i szmeru powietrza opływającego auta dookoła nie będzie nic. natomiast vitara no ten współczynnik oporu powietrza ma większy co by nie było... wyższa, bardziej kanciasta, wyższy prześwit to wszystko wpływa na dynamikę, prowadzenie i ogólną frajdę z jazdy po szosie...

natomiast w terenie - jest napewno bezapelacyjnie lepsza niż C5 czy picasso - ale to kwestia zdroworozsądkowego podejścia do sprawy - :) i jak tak czytam o modelach jakie oglądacie/oglądaliscie to jestem pod wrażeniem :D w sumie chyba trochę niezdecydowania :) bo naprawdę niezły rozjazd klasowo/użyteczny :D

no ale mogę się mylić - wszak jak to gdzieś pisałem, ja młody ogólnie jestem:)
              • ulubiony19 Re: Co wybrać?? 06.09.10, 23:10
                Jeśli żywicie się normalnym pożywieniem i bierzecie regularnie kąpiel, to zrezygnowałbym na waszym miejscu z Grand Vitary. Owszem, to Suzuki jest fajne i dobrze zrobione (i mnie się podoba, bo wygląda jak Suzuki i jak "terenówka"), ale to hebel trochu jest. Zbyt dużo irytujących wad/cech ma ta konstrukcja, przez co nigdy nie osiągnę pełnego zadowolenia z pokonywania długich tras.
                Jeśli rzeczywiście mocno interesi Was takie Suzuki, to koniecznie sprawdźcie je na wszelkie możliwe sposoby.

Outlander natomiast to niby fajne i niby dobre auto dla niby fajnych "przyjemniaczków", którzy myślą, że mają fajne i dobre auto, a o autach więdzą tyle, co ja o cukinii.
                Wygląda to to dość brzydko, wnętrze też dość brzydkie ma, ale to ogólnie dość przyzwoite wozidło. Ale dla mnie i tak klonkier!
                Najmniejsze zło to wg. mnie wybór C-Crossera (i raczej nikły wpływ na ten mój wybór ma marka).

Peugeot 5008 to jeszcze gorąca nowość, a przy tym kolejny udany i raczej ciekawy van, więc dobrze byłoby go dobrze poznać.

Ja wybrałbym Citroena C5, bo to ciekawe i pod kilkoma względami rewelacyjne auto (ale głównie w swoim segmencie ofkoz). Jeśli nie potrzebujecie wybitnych zdolności co do wykorzystania przestrzeni w przypadku vana, czy pewnych właściwości terenowych (myślę tu o Suzuki), to wybór tego auta byłby bardzo na miejscu. Sprawowałby się raczej wyśmienicie.
                Również na mniejszych kamulcach, szutrze i krzywej łące:)

Macie rozmach, to może zainteresujecie się jeszcze inną ofertą Peugeota, modelem 3008?:)
                Jego wygląd mnie intryguje do tego stopnia, że dalej nie mogę jednoznacznie stwierdzić, że "to auto mi się podoba/nie dońca mi się podoba". Podoba mi się głównie jego wnętrze. Ma styl, jakość i zapewnia spory komfort (chociaż co nieco możnaby dopracować tak, by spełniało lepiej swoje zadania). Poza tym auto daje się pewnie prowadzić po dobre drodze i takiej hoojovej.
                Albo właściwie to nie:) Najbardziej to mi się podoba ten niejasny wizerunek 3008. A to nie jest regułą w moim przypadku:)

Pozdr
                • simon_r Re: Co wybrać?? 07.09.10, 16:09
                  heh... jestem właścicielem GV DDiS i to co tu od Was czytam średnio pokrywa się z rzeczywistością. Otóż mimo, że osobiście odradzam diesla bo też uważam, że jest traktorowaty to jednakowoż czynię to z dokładnie innego powodu niż WY.
                  Otóż, dlaczego odradzam diesla:
                  1. nie nadaje się do miasta ze względu na FAP i kłopoty z tym związane.
                  2. na niskich biegach, przy ruszaniu z miejsca szczególnie wychodzi jego traktorowatość.. i to kolejny powód dla którego marnie się jeździ po mieście.
                  3. stosunkowo dużo pali bo ok. 8-9l/100km średnio. W trasie tyle samo jeśli jedzie się szybciej niż 100/h.

Natomiast w każdym innym przypadku GV to same zalety:
                  1. wysoki jak to SUV więc świetnie wszystko widać
                  2. na czwórce i piątce pięknie się zbiera od 80/h do 140 co w trasie jest bardzo wygodne przy wyprzedzaniu
                  3. wszędzie wjedzie... bo to prawdziwa terenówka. Ostatniej zimy nie było problemów z parkowaniem i omijaniem korków :))... a i na ryby można pojechać.

W trasie, w przeciwieństwie do tego co pisali przedmówcy, silnik bardzo miło mruczy i zdecydowanie cichnie. Na autostrady idealny... ustawiasz tempomat i cichutko mrucząc sobie jedziesz.

Aha.. ja FAP'a wyciąłem i wgrałem mocniejszy program, więc teraz autko ma 357Nm i 147KM.. to tez trochę zmienia odczucia z jazdy :) Ale gdybym miał kupować nowego to wybrałbym benzynę 2.4.
              • milos75 Re: Co wybrać?? 07.09.10, 08:40
                Jeżeli nie zależy Ci na 3 rzędzie i chcesz mieć dobre prowadzenie na autostradzie to odpuść sobie minivany. Najlepiej z nich jeżdżą S-MAX i 5008 ale Ci nie pasują. Co do SUV to widzę, że problemem jest cena, poza tym one też gorzej jeżdżą po drogach niż zwykłe auta. Sprawdź może jeszcze hyundaia ix35 ale do off-roadu to on się zupełnie nie nadaje. Ja bym jednak brał zwykłe kombi, jak chcesz dobre wyposażenie i cenę to sprawdź Lagunę i Avensis.
    • tocqueville Re: Co wybrać?? 07.09.10, 09:22
      mazda 6 kombi :)
      ewentualnie mazda 5
    • tocqueville Re: Co wybrać?? 07.09.10, 09:25
      przy takim dylemacie brałbym hondę CRV
      - dobra na asfalt i na polne drogi, akeptowalny napęd 4x4, dobry silnik benzynowy, bardzo przestronna w środku - takie auto do wszystkiego
      • milos75 Re: Co wybrać?? 07.09.10, 09:43
        Miałem zaproponować Hondę CR-V lub Subaru Forester, ale skoro Outlander jest za drogi to one też będą. Jak rozumiem, cenowo w grę wchodzi Suzuki GV ale nie jeździ dobrze po asfalcie i ma sporo różnych wad, poza tym po co jej drugie Suzuki i zaproponowany przeze mnie Hyundai ix35 ale on z kolei nie bardzo jeździ w terenie, nawet lekkim.
        • opium74 Re: Co wybrać?? 07.09.10, 11:05
          to ja się wytłumaczę z tego "rozrzutu" fatalnego :)
          1. ja mam skłonności do "autobusów" samochodów dużych, pakownych w których się siedzi wysoko.
          2. sedanów nie uznaje ponieważ dla mnie to ogromne marnotraswto przestrzeni - ta "dziura" nad bagażnikiem :D
          3. terenówka wzieła się w tym towarzystwie z 2 powodów: 1. wyjazdy w polskie góry na narty (w sezonie czasem co weekend), 2. nie najlepsze polskie drogi - jakoś tak mi się wydawało że przy wertepach i średnio odśnieżonych drogach to mi lepiej będzie z samochodem wyższym z napędem na 4 koła :)
          4. offroudowo to my nie jeżdzimy za bardzo - ot przejechac czasem do lasu po drewno od leśniczego
          5. mam słabość do minivanów - obecnie mamy Xarę Picasso i bardzo ja lubię
          6. podoba mi się że np. w grand picasso C4 moge wstawić wózek do bagażnika bez składania :)
          • tocqueville Re: Co wybrać?? 07.09.10, 11:12
            no, ale przy takich założeniach to mi naprawde najbardziej pasuje Honda CRV
            - siedzi się wyżej
            - wyższe zawieszenie
            - napęd 4x4
            - dużo miejsca, obszerny bagaznik
            - mozliwość przesuwania, składania foteli

wg mnie crv to właśnie taka krzyżówka minivana z suvem
            typowe auto dla małej rodziny na wypady weekendowe
            chyba dlatego honda zaprzestała oferowania na rynku europejskich minivanów (stream, frv) bo zastępuje je crv
            • opium74 Re: Co wybrać?? 07.09.10, 13:21
              Honda niestety poszybowała cenowo... :( moze kiedyś :)
          • milos75 Re: Co wybrać?? 07.09.10, 14:36
            opium74 napisała:

> to ja się wytłumaczę z tego "rozrzutu" fatalnego :)
            > 1. ja mam skłonności do "autobusów" samochodów dużych, pakownych w których się
            > siedzi wysoko.
            > 2. sedanów nie uznaje ponieważ dla mnie to ogromne marnotraswto przestrzeni - t
            > a "dziura" nad bagażnikiem :D

> 4. offroudowo to my nie jeżdzimy za bardzo - ot przejechac czasem do lasu po dr
            > ewno od leśniczego
            > 5. mam słabość do minivanów - obecnie mamy Xarę Picasso i bardzo ja lubię
            > 6. podoba mi się że np. w grand picasso C4 moge wstawić wózek do bagażnika bez
            > składania :)

Wyciąłem więc fragment o terenówce, bo mi nie pasował do koncepcji, poza tym w końcu na coś się trzeba zdecydować :-) A pozostałe punkty programu spełnia Toyota Verso, jest też dostępna w zupełnie przyzwoitych cenach i z bardzo bogatym wyposażeniem. Mam to auto od kilku miesięcy i bardzo polecam. Nie ma oczywiście napędu 4x4, ale siedzi się wysoko. Ma bardzo praktyczne i funkcjonalne wnętrze, możesz liczyć na wszystkie typowe udogodnienia jak 3 niezależne fotele w 2 rzędzie, przesuwane do przodu i tyłu i z odchylanymi oparciami, stoliki lotnicze, płaską podłogę po rozłożeniu siedzeń, schowki w podłodze itp. Ja mam co prawda wersję 7-osobową, ale Ty pewnie wybrałabyś 5-osobową, która będzie miała większy bagażnik od mojego. Prowadzi się bardzo pewnie i stabilnie przy dużych prędkościach, nie ma żadnego porównania pod tym względem z C4 Picasso i Scenikiem, choć do S-MAXa i 5008 troszkę brakuje. Polecam wersję z silnikiem benzynowym 1.8 147KM i manualem. Silnik jest bardzo oszczędny jak na moc i wagę auta (ok. 7 l w trasie, ok. 8.5 w mieście) i niespotykanie cichy, przy 160 km/h go nie słychać, przy 180 jest tylko troszkę głośniej, ale wciąż nie przeszkadza w rozmowie. Szybciej (jeszcze) nie jechałem. Dynamika i elastyczność jest ok, choć moment obrotowy mógłby być wyższy (tzn. dostępny niżej :-) Manual pracuje bardzo precyzyjnie, jest to nowa skrzynia 6-biegowa, trochę się tylko trzeba w mieście namachać, bo przełożenia sa krótkie, przy spokojnej jeździe już przy 80 km/h wskaźnik sugeruje wrzucenie 6 biegu. Ja już się nauczyłem przechodzić z 3 na 5, z 4 na 6 i z powrotem. Niestety do tego silnika nie ma "prawdziwego" automatu, tylko skrzynia bezstopniowa Multidrive, która sprawdza się tylko przy spokojnej jeździe i w mieście. Co do diesli to 2.0 126KM jest trochę za słaby i pracuje jak traktor, a doskonałe silniki 2.2 (150KM tylko z "prawdziwym" automatem i 177KM tylko z manualem) niestety mają już filtry FAP/DPF, co może rodzić problemy przy częstej jeździe w mieście i na krótkich odcinkach. Benzynowy 1.6 jest trochę za słaby.

Więc ostatecznie, biorąc pod uwagę potrzeby i ograniczenia cenowe, proponuję rozważyć:
            - kombi: Laguna, Avensis
            - SUV: Hyundai ix35
            - mini-van: Toyota Verso, Renault Grand Scenic
            • milos75 Re: Co wybrać?? 08.09.10, 09:02
              Ps. Właśnie dla takich niezdecydowanych wymyślono tzw. crossovery. Nie to, żebym polecał, bo sam nie lubię takich rzeczy, które teoretycznie są dobre do wszystkiego, ale przy Waszym rozstrzale, może rozważenie Mitsubishi ASX, Skody Yeti czy nawet Nissana Kaszkaja (brrr) miałoby sens ?
              • tocqueville Re: Co wybrać?? 08.09.10, 09:47

te crossovery są małe, z niewielkim bagażnikiem - widziałeś kaszkaja w środku?
                autorowi chodzi chyba o większe auto
                znajomy miał służbowe renault koleos - bagażnik to jakiś zart - moze na dwie walizki
                • milos75 Re: Co wybrać?? 08.09.10, 10:25
                  Tak, rozważałem też i Kaszkaja +2, byłem na jeździe próbnej, ostatecznie auta nie wybrałem, bo jego funkcjonalność, komfort i przestrzeń we wnętrzu w porównaniu do Verso jest zwyczajnie żałosna. O prowadzeniu i silnikach nie wspominam. Jednak co do ASX to ma on bagażnik ok. 440 l i sporo miejsca w środku, bo jeździ na płycie podłogowej Outlandera i ma taki sam rozstaw osi. Nie miałem co prawda okazji się przejechać, bo jak kupowałem auto to jeszcze go nie było, ale skoro Outlander się podoba, tylko jest za drogi, to propozycja wypróbowania ASX wydaje się logiczna. Z kolei Yeti też wydaje się ciekawe, w UK się podoba, jako alternatywa dla Suzuki GV chyba można ją rozważyć. Pewnie, że CR-V czy Forester a nawet RAV-4 i Outlander byłyby lepsze ale cóż, jak się nie ma co się lubi...

Tak jak napisałem, sam też bym nie brał crossovera, ale widząc niezdecydowanie i ograniczenia cenowe (praktycznie wszystkie SUV-y wypadają za drogo) poddaję pod rozwagę, żeby podjechać do salonu i obejrzeć, choćby z czystej ciekawości.
                  • opium74 Re: Co wybrać?? 08.09.10, 14:05
                    ja nie jestem niezddecydowana :D ja chciałabym mieć ciastko i zjeść ciastko :D
                    cytryna w fajnej opcji (full wypas jeśli chodzi o literki alfabetu) ale bez skóry (proponują tylko czarną lub w rzadkim odcieniu brązu :>) to koszt ponizej 100tyś. Dlatego kusi bo podobnie jak autorka wątku o Zafirze i Kia mam niezrobiony ogród :D
                    Pytanie - czy te ESP i inne literki na prawdę pomagają??
                    • milos75 Re: Co wybrać?? 08.09.10, 14:12
                      Mieć ciastko i zjeść ciastko to nie problem, trudniej zjeść ciastko i mieć ciastko :)

Co do literek to najważniejszy jest ABS, a to jest w każdym aucie. Co do reszty - lepiej jak jest ASR czy ESP, ale obędziesz się i bez nich.
                      ASR zapobiega buksowaniu kół przy ruszaniu jak za mocno dodasz gazu
                      ESP to kontrola trakcji w czasie jazdy, koło które traci przyczepność jest wyhamowywane, moc przenoszona jest na koło(a), które przyczepność ma(ją) i niebezpieczna jazda staje się bezpieczniejsza :)
                      • opium74 Re: Co wybrać?? 08.09.10, 14:32
                        ABS mam obecnie, te inne mnie zainteresowały :)
                        plan mam taki: na jazdę próbną vitarka wybrać się na autostradę a cytrynką do naszego domu gdzie wiodą drogi nie do końca asfaltowe a nawet jeśli asfaltowe to więcej dziur niz asfaltu ;)
                        • sonia-3 Re: Co wybrać?? 08.09.10, 20:14
                          W czerwcu kupiliśmy Grand Vitarę. Jeżdżę nią głównie ja, mąż rzadziej.Nie jestem znawcą aut, ale jeździ mi się nią bardzo dobrze. Bardzo dobra widoczność, super lusterka boczne. Jest bardzo skrętna, więc bardzo dobrze mi się parkuje. Nie zamieniłabym jej na nic innego. Wcześniej jeździliśmy Hondą Civic. Nie wiem dlaczego, ale w GV, mam większe poczucie bezpieczeństwa. My jesteśmy zadowoleni. Pali ok 10l benzyny, więc ekonomiczny nie jest, ale coś za coś.
                          • misiaczek1281 Re: Co wybrać?? 12.09.10, 11:41
                            opium74

Usterkowość francuskich aut to nie mit , to fakty....popatrz na rankingi niezawodności...na czele same audi, volkswageny
                            • opium74 Re: Co wybrać?? 18.11.10, 18:54
                              pomyślałam że odwiedzę stary wątek :D
                              po jazdach próbnych zakochałam się w C5, nieporównywalny komfort prowadzenia z np. C4 Picasso.
                              Wybraliśmy C5 kombi, 2 litry disel :)
                              dzieki wszystkim za zaangazowanie i rady :)

ps. znajomym właśnie po raz 2 poważnie zepsuł się nowiutki passat......
                              inni sprzedali focusa na gwarancji bo mieli dość napraw....
                              • michaelm3 Re: Co wybrać?? 20.11.10, 00:22
                                opium74 napisała:

> Wybraliśmy C5 kombi, 2 litry disel :)
                                > ps. znajomym właśnie po raz 2 poważnie zepsuł się nowiutki passat......
                                > inni sprzedali focusa na gwarancji bo mieli dość napraw....

Co jak co ale Citroen to przynajmniej gwarancja bezawaryjnego uzytkowania!
                                No i jeszcze do tego wszystkiego to diesel wiec i na benzynie zaoszczedzisz...

Gratulacje!
                              • tanhauser Re: Co wybrać?? 20.11.10, 08:48
                                Dobry wybór ;-) U mnie też Xsara Picasso (druga zresztą) zamieniła się w C5 Kombi ;-)
                                To autko to prawdziwy orgazmotron, szczególnie na długich trasach. Ta wygoda jest nie do pobicia. Życzę radości z użytkowania!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka