Dodaj do ulubionych

Nowy silnik z Polski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 22:06
Mój 2.0D4D mimo że ma 126 koni idzie jak 140, kapitalny silnik na autobahnie spokojnie jedzie 210kmh
Obserwuj wątek
    • Gość: RPWL Re: Nowy silnik z Polski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.10, 22:50
      Avensis Verso 2.0 D4D 116 KM, 250 Nm - fajny silnik, ale nie przekracza 400 obr/min. i nie jedzie ponizej 1500. Oszczedny, trwaly w miare kulturalny. Niemniej jednak przy 1.9 CDTI / Multijet sie chowa ;-)
    • sselrats Re: Nowy silnik z Polski 16.09.10, 00:37
      Nazywanie samochodem pojazdu z silnikiem wysokopreznym jest jak nazywanie McDonald'sa restauracja.
    • Gość: Ambitny Re: Nowy silnik z Polski IP: *.static.ptr.magnet.ie 16.09.10, 00:40
      Oby wiecej takich fabryk w Polsce!

--------------------
      Zobacz profil F1 2010 - Gra na Facebooku. Najświeższe informacje o F1 2010 - symulacji Formuły 1 firmy Codemasters.
      www.facebook.com/pages/F1-2010-Gra/149181418444071?ref=sgm
    • Gość: daro Re: Nowy silnik z Polski IP: *.elopole.bot.pl 16.09.10, 07:57
      Właśnie tacy laicy jak sselrats z benzyną blokują mnie na skrzyzowaniach.
    • Gość: gosc Re: Nowy silnik z Polski IP: 158.75.70.* 16.09.10, 08:27
      "Zastosowano w niej nowe piezowtryskiwacze, poprawiony system recyrkulacji spalin (EGR) i filtr cząstek stałych DPF (Diesel Particulate Filter). Dzięki temu udało się obniżyć spalanie i emisję dwutlenku węgla."

Na dobrą sprawę można z tego wywnioskować, że m. in. dzięki filtrowi cząstek stałych udało się obniżyć spalanie...
    • Gość: góral Re: Nowy silnik z Polski IP: 91.200.94.* 16.09.10, 08:30
      niestety, silnikom Toyoty na razie daleko do nowych konstrukcji Fiata i Volkswagena :)
    • Gość: hanys Re: Nowy silnik z Polski IP: *.pai.net.pl 16.09.10, 08:55
      Do fiata może i tak, ale do vw to chyba odwrotnie:)
    • Gość: Tom Re: Nowy silnik z Polski IP: *.icpnet.pl 16.09.10, 09:27
      @daro:
      nie przesadzaj, to raczej miszczowie handelku w swoich dizlach nie mogą wyjść z turbodziury na światłach, dlatego też najczęściej nie pozwolą przejechać więcej niż trzem autom na jednym zielonym po czym jak prawdziwi miszczowie prostej zaczynają pedzić tam gdzie nie trzeba.
    • Gość: pablito Re: Nowy silnik z Polski IP: 217.243.253.* 16.09.10, 10:23
      Szkoda tylko że nie wszystkie podzespoły do tych silników sa robione w PL. Zawodowa ciekawość wymusza na mnie pytanie: Kto i gdzie robi do tych silniczków turbosprężarki?
      Bo na pewno nie BorgWarner pod Rzeszowem, a szkoda bo mają tutaj ludzie talent i możliwości ;)
    • Gość: driver Re: Nowy silnik z Polski IP: *.alcatel.de 16.09.10, 10:44
      @Tom

ja nie mam problemu z dynamiczna jazda. zarowno w benzynie 1.0, benzynie 1.6 jak CDTI 1.9 jestem pierwszy spod swiatel.

najwiekszy problem na drodze to driver, nie maszyna
    • part_of_the_game Re: Nowy silnik z Polski 16.09.10, 10:44
      Diesel Engines are for Senior Citizens :)
    • Gość: CWS.. Re: Nowy silnik z Polski IP: 91.212.2.* 16.09.10, 11:14
      Szkoda że "silnik z Polski" a nie że "silnik polski"
    • dc99 Re: Nowy silnik z Polski 16.09.10, 11:48
      @Tom, part_of_the_game, sselrats

Teraz już wiem czemu za każdym tirem wlecze się sznurek osobówek - to przez miłośników benzynowych zdechlaków, których przyspieszenie kończy się po przekroczeniu 70 km/h. Za to w mieście rusza taki z piskiem opon, nie wiadomo tylko po co skoro zaraz będzie gwałtownie hamował na następnych światłach.

Teraz już wiem kim był polaczek-buraczek który w Monachium ruszał spod świateł jak rakieta, ale potem na autostradzie wlókł się 80km/h. Nie stać go było na benzynę dla swojego żarłoka, ale co lansu (w swoim mniemaniu) zadał to jego.

Wyścigi spod świateł to taki prozac, którym posiadacze złomu z poprzedniej epoki leczą swoje kompleksy. Sorry winnetou, ale bliska przyszłość należy właśnie do takich małych oszczędnych diesli (a daleka przyszłość do samochodów elektrycznych na akumulator). Paliwożerne benzynowce o nonsensownej charakterystyce silnika (największa moc i moment obrotowy wtedy kiedy nie są potrzebne) trafią do skansenu pasjonatów, tak jak płyty winylowe.

A korki pod światłami powodują ofermy, którzy zaczynają szukać jedynki dopiero w momencie jak samochód z przodu jest już 10 metrów dalej. Oraz idioci, którzy nie potrafią skojarzyć że zmiana światła dla pieszych na czerwone oznacza zazwyczaj że zaraz będzie zielone dla samochodów i po czasie gdy 3 już mogłyby przejechać dopiero zaczynają ucierać kogel-mogel dźwignią biegów. Tacy powodowali by korki nawet mając silnik rakietowy.
    • Gość: do cws Re: Nowy silnik z Polski IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.10, 17:24
      dokladnie tez jestem tego zdania. Niech sobie go produkuja gdzie chca... najlepiej w chinach, zeby byl tani, ale zaprojektowac to by mogli w polsce.
    • flugzeugwerke Re: Nowy silnik z Polski 16.09.10, 18:23
      dc99 nie rozpędzaj się tak z tą nonsensowną charakterystyką benzynowców, do tego worka na pewno nie pasują współczesne turbo-benzyny, które charakterystyką np. momentu obr. właśnie przypominają turbodiesle.
    • Gość: gosc Re: Nowy silnik z Polski IP: 87.115.209.* 17.09.10, 19:23
      Diesel dla farmerów, dla ludzi ktorym sloma z butów wychodzi, zaden dieslel nie daje frajdy z jazdy to raz, a jezeli mowa o przyspieszeniu to ciezko porównywac turbo do silnika bez turbo. Ale swoim bezynowym moge jezdzic codziennie do sklepu i spowroten czego nie zrobisz dieslem bo jakis filtr czastek sie zapcha, a jak nie filtr to problemy z wtryskami wysokocisnieniowymi, a jak nie z tym to z zaworem EGR, albo kola dwumasowe ojeju sporo tego co jest zawodne zapomnialem o pompie. Moze i bezynowy wiecej pali ale spaliny sa czysciejsze i auto tansze w zakupie i eksploatacji a przy ewentualnej naprawie nie zaplace za wtryskiwacze 6 tys zl tylko 320 zl.
    • Gość: gosc Re: Nowy silnik z Polski IP: 87.115.209.* 17.09.10, 19:45
      Ewentualne naprawy:
      Awaria turbo i intercoolera 5-8 tys zl
      EGR 1,5 tys zl.
      Pompa zasilajaca 5-10 tys zl
      wtryski: 1.2 - 7 tys zl
      filtr czastek stalych: 1.2 - 7 tys zl.
      swiece zarowe do 5 tys zl. jezeli nastaplilo kruche pekniecie i trzeba glowice sciagnac adekwatnie drozej

Inna sprawa ze obecnie USA z procesu rafinacji duza czesc Oleju Napedowego sprzedaje do Europy, kiedy i u nich diesle zaczna byc popularne to i cena diesla zdrozeje, jak rowniez dlatego ze bedzie ich wiecej w Europie, nie da sie z Ropy Naftowej produkowac tylko Olej Napedowy. Diesel OK , ale nie zawsze jest tanszy.
      Volvo XC60 turbo diesel pali tyle samo co Subaru STI ani ten diesel szybki ani ekonomiczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka