Dodaj do ulubionych

problem vw passat

23.09.10, 19:41
Witam mam do kupienia bogato wyposazonego passata z 2001r z 130 konnym silnikiem 1.9 TDi .Problemem w nim jest tylko to ze auto ma przejechane 485 tys km(przebeg oryginalny), to dusc duzo jak na VW ale mam pytanie ile moglbym takim autem jescze najezdzic, auto jest po remoncie generalnym(podobno), nie bylo bite musialbym wymienic tylko przednie lampy poniewaz sie poprzepalaly i daja "mdłe" swiatlo.Cena to 12 tys zł. Prosze doradzcie co robic ewantualnie jaki inny samchod kupic za podobne pieniadze(wazne zeby byl to diesel) Czekam na szybkie i sesowne odpowiedzi. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • cloclo80 Re: problem vw passat 23.09.10, 19:57
      Wszystko rozbija się o ten "podobno" przeprowadzony remont i o cenę za którą (o ile przebieg jest prawdziwy) oferentowi należy się kop w dupę.
      • lapufkasz Re: problem vw passat 23.09.10, 20:07
        A co tobie w cenie nie odpowiada?
        Taki Passat z tym silnikiem, z tego roku to przynajmniej 19-22 tys a w zdecydowanej wiekszosci z nich realny przebieg jest grubo powyzej 300tys
        W zwiazku z tym ta cena jest wrecz bardzo okazyjna, co nie powinno odwiesc kupujacego od dokladnej analizy stanu technicznego.

Ten przebieg to jeszcze nie jest smierc dla tego samochodu, mozna przyjac ze byl wykorzystywany glownie w trasie gdzie zuzycie samochodu nie jest tak szybkie .
        • analny_wybawca Re: problem vw passat 23.09.10, 20:19
          lapufkasz, sensowna odpowiedź. 12 tys za paska z awx to tanio, golfa w tej cenie się nie znajdzie. Przebieg tragiczny nie jest, ale sprawdź dobrze stan pompowtrysków, jak bardzo zjechana jest turbina (na 99% nie będzie to oryginał z którym wyjechał z salonu, sprawdź czy jest włożona odpowiednia), jak pracuje skrzynia. Trzeba po prostu uważniej sprawdzić stan auta niż przy 100-150 tys przebiegu
    • skodaach Re: problem vw passat 23.09.10, 20:31
      wiekszosc passatow z niemiec ma takie przebiegi tylko maja skorygowane liczniki.
      • maks-777 Re: problem vw passat 24.09.10, 09:18
        Passat to bardzo fajny samochód, ale niestety drogi w eksploatacji.
        Bardzo łatwo wydać na naprawę więcej niż połowa wartości rynkowej samochodu.
        Przykłady:
        pompowtrysk 1200 za jeden a mamy 4, komplet wachaczy to ok 2000-3000 w zależności od marki, turbina (regeneracja ) 1500, oryginalny reflektor to 800/ szt.
        Te wszystkie rzeczy mogą się zdażyc i pewnie coś się zdarzy.
        Wiem co pisze bo mam takie auto.
        • dark13 Re: problem vw passat 24.09.10, 10:23
          Nie strasz ludzi. Bez problemu mozna kupic odpowiedni NOWY pompowtryskiwacz za 500-600zl
          Komplet wahaczy
          oryginal zestaw 1550zl
          moto.allegro.pl/wahacze-lemforder-oryg-passat-b5-audi-a4-a6-skoda-i1236060235.html
          dobry zamiennik 890zl
          moto.allegro.pl/wahacze-komplet-audi-a4-a6-vw-passat-b5-oryginal-i1210739892.html
          Regenerowana turbosprezarka po zwrocie starej - ok 800zl
          reflektory od 180zl podrobki , 139 euro - Valeo
        • analny_wybawca Re: problem vw passat 24.09.10, 16:24
          O pompkach kolega już napisał, teraz reszta:
          "turbina (regeneracja ) 1500"
          aha, czyli tylko w Passacie 1500zł kosztuje regeneracja turbo? :D Inna sprawa to sama cena, dać 1500zł za regenerację turbiny to trzeba się nieźle napocić, mi za regenerację proponowano 800zł, 1200-1500 kosztuje praktycznie każda regenerowana albo używana turbina. Nie strasz ludzi kosztami użytkowania ze względu na turbinę, ja swoją pierwszą wymieniałem przy 200 tys km bo poprzedni właściciel zamulił auto i szkoda było jej regenerować.

> Te wszystkie rzeczy mogą się zdażyc i pewnie coś się zdarzy.
          Zdecyduj się czy coś się zdaŻy, czy nie zdaRZy :D
          > Wiem co pisze bo mam takie auto.
          I dałeś 1500 za regenerację swojej dmuchawki :D
    • flugzeugwerke Re: problem vw passat 24.09.10, 22:21
      Przy takim przebiegu czekają Cię wymiany wyeksploatowanych części, które nie są ujęte w planie przeglądów;) A tak serio, to po za standardową ostrożnością, zwróć uwagę na sprzęgło i skrzynię biegów -jeśli się wysypią to wymień bez marudzenia, takiemu autu należą się jak psu zupa. Tarcze hamulcowe np. też mogą być do wymiany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka