Gość: gość Re: LPG - fakty i mity IP: *.aster.pl 04.11.10, 17:37 Hej, ja jestem na TAK - przejechałem w ciągu kilku lat na instalacji prins ze 300k km ( dwa samochody /czterycylindy). Zgadzam się z twierdzeniem, że jak robisz przeglądy jak nalezy to wszystko będzie ok i będizesz sobie chwalił. Dlaczego tyle narzekania się słyszy zatem? LPG w PL kojarzy się z oszczędzaniem i próba utrzymania samochodu w życiu ponad stan (takie mamy w PL warunki powszechnie) - a to powoduje, że o ile stac nas na te 10 litrów LPG to juz na wymianę części eksploatacyjnych juz nie wychodząć z założenia, że można na tym oszczedzić (a to potem "leci" jak domino - jedno od drugiego). Z LPG jak z psem - jedni mówią, że zły, inni zaś nie wyobrażają sobie inaczej Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: LPG - fakty i mity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 17:41 Minus gazu jest taki, że butla gazowa standardowo mieści ok. 33 litry gazu do wykorzystania. Mi to daje 250-350km zasięgu. To malutko i przez to co chwilę muszę tankować 'do pełna' za 70zł. Jeżeli raz na rok, raz na 20 tys. km zrobimy mały przegląd instalacji gazowej to nie powinno być żadnych problemów z nią. Minusów większych brak, można swobodnie sobie ciągnąć na wysokich obrotach auto, jak przystało na silnik benzynowy, i nie płakać jednocześnie, że leci nam 15l na 100km :) Jeżeli już bluzgamy na siebie, to nie ma jak widok kierowcy w benzyniaku, który uprawia eko-driving, bo mu pęka serca jak widzi ile mu benzyny ubywa :] załóż sobie chłopie gaz i naciskaj na gaz od wyjazdu z garażu nie martwiąc się o stan portfela... pozdrowienia dla wszystkich, którzy czerpią przyjemność z jazdy, auto nie służy im tylko do wożenia tyłka z pracy do domu... Link Zgłoś
Gość: tofifi Re: LPG - fakty i mity IP: *.chello.pl 04.11.10, 17:50 tylko pogadajcie z pracownikami stacji diagnostycznych z których samochodów najwięcej syfu leci. Po prostu jakość gazu w polsce jest mierna. Link Zgłoś
hoovercraft Re: LPG - fakty i mity 04.11.10, 18:22 Następne moje auto na 100% będzie na LPG. Jak się moje aktualne dTi skończy, na rynku będą tylko fabrycznie wadliwe diesle z filtrami cząstek stałych. Więc zostaje w sumie tylko LPG. Bo nie będę płacił dwa razy więcej za benzynę, na której auto jeździ dokładnie tak samo jak na gazie. Co do prestiżu - nie kupuję auta dla prestiżu, tylko żeby się fajnie jeździło. Jeżeli za te same pieniądze (licząc zakup i użytkowanie przez kilka lat) można jeździć Punto 1.2 na benzynę albo 407 czy Laguną na gaz, to idiotą trzeba nazwać osobę wybierającą auto benzynowe. Link Zgłoś
hoovercraft Re: LPG - fakty i mity 04.11.10, 18:22 W sensie zaplanowane do użytkowania na benzynie. Wszak 407 z LPG też może być benzynowe. ;) Link Zgłoś
Gość: wicepremier burak Re: LPG - fakty i mity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 19:15 jeżdżę na gazie. jedyny minus taki, że mi zżarło rurę wydechową - od spalin gazowych szybciej koroduje wydech Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: LPG - fakty i mity 04.11.10, 19:36 Marcin słusznie napisał Dla zwykłego użytkownika jedną z głównych wad lpg jest konieczność tankowania 4 razy częściej - zamiast raz w miesiącu przez 2 minuty, tankuję raz w tygodniu przez 5 minut. Link Zgłoś
q-ku Re: LPG - fakty i mity 04.11.10, 20:28 "LPG jest ekologiczne i czyste" - kłamstwo jak jadę za jakimś gaziarzem to można się zrzygać, tak przeważnie śmierdzą te samochody Link Zgłoś
Gość: Pun Re: LPG - fakty i mity IP: *.trzebinia.mm.pl 04.11.10, 20:48 Zamiast jeździć na benzynie jeżdżę na gazie, to co zaoszczędzę pomiędzy jednym a drugim przechulam i przepiję oraz wydam na kobiety. Benzyna jest dla ped.a.łów którzy nie umieją się bawić bo ich na nic nie stać Link Zgłoś
Gość: ob Re: LPG - fakty i mity IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.10, 21:07 Nie rozumiem sensu instalacji gazowej w aucie którym jeździ się kilkanaście tys km rocznie. Koszt instalacji zwraca się po kilku latach. Wtedy - kupuje się nowy samochód. Całkowicie bez sensu. Jeśli ktoś jeździ 30, 50, 100 tys rocznie - wtedy może. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: LPG - fakty i mity IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 04.11.10, 21:08 Poziom frustracji i zawiści wypowiadających się właścicieli trzygarowych Skód Fabii TDI, służbowych Focusów, dwudziestoletnich Polonezów i Fiatów Punto po tacie sięgnął dna. Odróżnijcie panowie eksperci zagazowanego szrota toczącego się głównie dzięki godności osobistej właściciela od dobrze utrzymanego auta z instalacją LPG. Ilu z wypowiadających się fachowców nie zagazowało auta bo ich nie stać na wyłożenie 2-3 kPLN? Ilu zna LPG tylko z opowieści podobnych sobie dusigroszy, oszczędzających każde 100 złotych na montażu instalacji? A ilu ze zgrozą liczy ile ich będzie kosztowała trasa? :-) Link Zgłoś
vortex21 Re: LPG - fakty i mity 04.11.10, 21:09 Mialem dwa samochody marki Mazda MPV ktore przerobilem na gaz. Pierwszy wtedy, gdy wielopunktowe intalacje byly jeszcze w probach. Instalacje zalozyli mi jacys 'zlodzieje' z Koszalina. Do zaimportowanego samochodu w wersji amerykanskiej zalozyli mi instalacje, ktora nadawala sie do fiata 1500. Oczywiscie rozwalilo uklad dolotowy a po niecalym roku silnik przestal dzialac na benzynie. Caly bagaznik zajmowal wielki zbiornik, ktory wystarczal zaledwie na 300km i przy tym strasznie smierdzialo gazem i takim zapachem 'przypiekanych kartofli' (?!). Kolejna Mazda, nowsza 1996 rocznik, silnik 2.4L chodzila calkiem niezle, lecz instalacja kosztowala krocie - wilopunktowy wtrysk, wloska. Zbiornik w kole zapasowym (a co zrobic z kolem?). Caly czas sie zapychala bo gaz kiepski. Jednym slowem - NIE WARTO! Jedynie fabryczna instalacja zainstalowana przez producenta samochodu ma sens ! Wierzcie lub nie, doswiadczenia z praktyki. Poza tym nie cierpie smrodu gazu a tego uniknac sie nie da. Pzdr Link Zgłoś
Gość: gość Re: LPG - fakty i mity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 21:11 te komentarze są zajefajne!!! nie masz gazu nie wypowiadaj się bo nie wiesz jak to jest!! a hasełka typu wstyd, śmierdzi to lepiej sobie podarujcie!!!! (żałosne są niektóre wypowiedzi) Link Zgłoś
Gość: opec Re: LPG - fakty i mity IP: 89.229.207.* 04.11.10, 21:25 O czym tu ludzie gadać, jak sie mało zarabia to nie żyje sie jak hrabia. Jeżdże dieslem bo stać mnie na 11 letnie auto, a diesel z przed common rail jest dużo trwalszy od benzyniaka czy gazika. Miałem służbowe auto z fabrycznie założonym gazem, zrobiłem nim od nowości prawie 200 tys. i musze powiedzieć że nie miałem z nim praktycznie problemów i na pewno warto jeśli mamy na myśli rachunek ekonomiczny. A jak kupujemy wiekowe auto to tylko w dieselu bo wiadomo że nawet 500-600 tys bez remontu idzie przejechać. Link Zgłoś
Gość: kkd Re: LPG - fakty i mity IP: *.146.255.244.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.11.10, 21:25 @Alejandro Drutini Wstyd, to zrobić 9 błędów ortograficznych w jednym zdaniu... Link Zgłoś
Gość: mistrzu Re: LPG - fakty i mity IP: *.multimo.pl 04.11.10, 22:04 jasne Kermit - chłopie, od gazu VATu się nie odlicza, bo ustawa na to nie pozwal, więc nie pisz tutaj bzdur. Link Zgłoś
Gość: Domin Re: LPG - fakty i mity IP: 212.180.168.* 04.11.10, 22:05 "Nie rozumiem sensu instalacji gazowej w aucie którym jeździ się kilkanaście tys km rocznie" Panowie, nie piszcie głupot, ze się nie opłaca:. ja robię około 15 tysięcy roczne. Mam Vectre 1,8 16V, r. 97 - instalacja II generacji od 6 lat, koszt instalacji 1,8 tys zl (teraz podobno jeszcze taniej). Koszty LGP (srednie spalanie 11 litrow miasto- trasa): 150*11*2,2zł= 3630 zł Koszty benzyny (srednie spalanie 9 litrow miasto- trasa): 150*9*4,5zł= 6075zł. Wychodzi więc na plus okolo 2,4 tys zl. Przez te 6 lat zrobilem moze ze 3 razy przeglad instlacji (po 50 zł kazda) plus ze dwa razy wymienialem swiece i raz przewody. Wiecej konkretów proszę.... Przeliczalem kiedys i spalanie w mojej vectrze wychodzi kosztowo podobnie jak bardzo oszczednego dieasla w focusie 90KM (1,6 common rail). Pozdro. Link Zgłoś
Gość: Tom, W124 Re: LPG - fakty i mity IP: 188.33.202.* 04.11.10, 22:40 5 lat temu za 16 tys. PLN kupiłem Mercedesa 124, zaraz zamontowałem LPG, do dziś przejechałem 170 tys km, z obliczeń wychodzi że na LPG wydałem około 45 tys., na benzynę musiał bym wydać pewnie 90 tys. Cena samego auta wydaje się więc nieistotna w porównaniu z kosztami paliwa, a o 45 tys. niższe koszty jazdy to spora oszczędność. Wydaje mi się, że niewielki procent Polaków stać na wydanie w ciągu 5 lat 90 tys na paliwo, miesięcznie to 1500 zł, czyli tyle ile na miesięczne utrzymanie ma znacząca część społeczeństwa. LPG jest dla nas zbawieniem, bez LPG nasza gospodarka byłaby zapewne jeszcze bardziej to tyłu. Link Zgłoś
Gość: zawsze ggg Re: LPG - fakty i mity IP: *.radom.vectranet.pl 04.11.10, 22:45 a ja wam powiem krótko...trasa 450 km avensis 1,8vvti rocznik 2004 40 litrów w jedną stronę + powrót 40= 80x2,15=170 a mój brat ta sama trasa z tą samą prędkością bo jechaliśmy razem 6litrów ropki/100km= 54 x 4,40=prawie 240. I dodam,że ma młodsze autko i jest to przyznam szczerze piękny! touran 1,9 tdi. Nie mam zamiaru nikogo oszukiwać i namawiać do czegokolwiek bo co zrobi z samochodem to juz wyłącznie jego sprawa. A w krajach bogatych nie jeździ sie na tanim paliwie wiadomo dlaczego:) tu zarabiam okolo 3000 zł a tam zarabia sie tez 3000 ale euro. Ot i cała rzeczywistość! mam już kolejnego japońca też na gaz i na razie chwalę sobie. Jedyne auto, które z gazem sprawiło mi problem to lagunka 1998 rok bo trzeba bylo uszczelke pod glowica zrobic. kwota 650 zl ze wszystkim i planowanie i robota mechanika. Zrobilem ogolnie nim 30 000 a gaz miala zalozony juz duzo duzo wczesniej i tak sie oplacalo. gaz byl wtedy po okolo 1,50 a benzyna 3,7 albo coś kolo tego. wierzcie lub nie po naprawie mimo ze miala tylko 96 koni byla zaje.... Oszczedność jest trzeba przyznać ale jedno jest ważne!!!!! ma być dobrze ta instalacja zalozona!!!!!!!!!!!!!!! nie byle kto i ma sie nic na desce nie swiecic jak to w niektorych autach bywa. Jak sie świeci to hamownia i po problemie. Polecam ale tylko tym którzy chcą...... Link Zgłoś
talsen Re: LPG - fakty i mity 04.11.10, 23:06 LPG niszczy silnik i to jest niepodważalny fakt. Po drugie LPG nie jest wcale takie tanie gdy, weźmiemy pod uwagę fakt, że na 1 litr benzyny, przypada znacznie więcej gazu, niż jego cena jednostkowa. Link Zgłoś
tomek_atomek Re: LPG - fakty i mity 04.11.10, 23:29 taaa, LPG niszczy silnik.... mam megankę z 96, ma już 335 tys - od nowości na gazie. Co jakiś czas trzeba ustawić zawory, dwa razy wymieniałem uszczelką pod głowicą, tyle silnik. Jeden warunek - pełny syntetyk od nowości. Jeżdzę tym gratem, bo jest nieprawopodobnie tani w eksploatacji...8-10l gazu + jakieś 2000 kosztów napraw rocznie...rocznie robi 35tys. Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: LPG - fakty i mity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 23:49 faktycznie przy LPG tłumik, wydech szybciej koroduje, bo przy spalaniu LPG powstaje też trochę pary wodnej, więc racja, trzeba to częściej wymieniać... co do niszczenia samego silnika, w zauważalnym stopniu, to nic takiego nie zaobserwowałem, przejechane na gazie 230 tys. km przez prawie 10 lat, ta sama instalacja, ten sam silnik, żadnych remontów generalnych silnika, żadnych innych przygód... co do większego zużycia gazu to jest to faktem, ok. 10-15% więcej gazu (tankowanego jako płynny w litrach) pali, zatem przy cenie gazu 2x niższej niż benzyny oszczędność wynosi ok. 40-45%, innymi słowy, jadąc na LPG, zwykle ok. 3 tys. obrotów bo od tego zaczyna się jakaś moc w moim aucie, jeżdżąc dynamicznie, zmieniając biegi wysoko, spalanie wynosi ok. 11l/100km, to samo na benzynie to niecałe 10l/100km... w przeliczeniu na złotówki różnica ogromna... najmniej na gazie spaliłem 7l/100km... najwięcej 14l/100km... (dane dla całęgo baku LPG, ok. 33 litrów), jeżeli auto spala średnio 8-10l na 100km i rocznie robimy przynajmniej kilkanaście tysięcy kilometrów, zarazem lubimy przynajmniej z 80% możliwości naszego auta wykorzystać to instalacja LPG zwróci się w mgnieniu oka... co do samej eksploatacji, to jak wyżej pisałem, co roku przydaje się mały przegląd, na bieżąco trzeba świece wymieniać z przewodami (jak coś się przypali to na gazie nie pojedzie, gaz się 'cofa' i 'strzelać' będzie w filtrze powietrza, instalowane są takie specjalnie klapki, aby obudowy filtra nie rozsadziło), kolejna sprawa to szczelność filtra powietrza, przy LPG jest ograniczany dostęp powietrze, jeżeli będziemy mieli jakieś rozszczelnienie to moc na gazie spada), dalej to płyn chłodniczy, który to ogrzewa nam gaz aby z płynnego zrobił się gazowy, w mroźne zimy mam problem z tym, tj. jadąc szybko chłodnica za bardzo ochładza płyn, on jest za zimny aby ogrzać gaz i niestety na benzynie trzeba wtedy jechać... przy instalacji LPG nie ma na dobrą sprawę problemów, trzeba po prostu co roku rzucać okiem, wymienić te świece, sprawdzić szczelność, itd.. to co się powinno robić nawet jak nie mamy LPG... Link Zgłoś
Gość: mechanik Re: LPG - fakty i mity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.10, 00:00 bzdury same ... gaz nie tylko wplywa na słabsze osiągi ale tez powoduje różne uszkodzenia w silniku ... generalnie jako mechanik z wieloletnim stażem mogę powiedzieć że 8/10 auto trafiających do serwisu to właśnie te wyposarzone w instalację gazową ... Link Zgłoś
Gość: Gość Re: LPG - fakty i mity IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 05.11.10, 00:24 Dość tych żartów. Faktycznie, gaz to samo zło. Silniki się zużywają, gaz śmierdzi, był przypadek, że auto wybuchło, wydech leci w mgnieniu oka, trzeba co rusz tankować i regulować, spalanie dużo większe niż na benzynie, szwagrowi przestały się krowy nieść. Nie warto gazu zakładać. Warto jeździć na benzynie, to nobilitacja. Jeździsz na benzynie, jesteś cool. Jak Johny Bravo, albo lepiej. Serio. Link Zgłoś
Gość: TataRata Re: LPG - fakty i mity IP: *.c194.msk.pl 05.11.10, 00:35 Gość: suchy nie przypadek, tylko około 8/10 aut z silnikami benzynowymi ma gaz ===================================================== tiaaaaaa nawet mniej niz 2/10 aut ma LPG Link Zgłoś