Gość: GOSC IP: *.um.katowice.pl 01.04.04, 09:31 jak w temacie- oleju na bagnecie jakies 5 mm powyzej max, co robic? upuscic, jezdic dalej i sie nie przejmowac, co mi grozi ? dzieki. auto-felicia 1.6 Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Olgierd Re: za duzo oleju IP: *.grassavoye.pl / *.grassavoye.pl 01.04.04, 10:12 Najpierw ustal skąd się ten nadmiar wziął, trzeba sprawdzić czy uszczelka pod głowicą nie puszcza (wtedy płyn chłodniczy miesza się z olejem co silnikowi nie służy). Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: za duzo oleju IP: *.um.katowice.pl 01.04.04, 10:33 hmmmm... to w moim przypadku bardzo prawdopodobne( nie tak dawno zmienialem termostat,plyn w chlodnicy sie gotowal i moze wtedy...), jednak... nie zauwazylem zadnych mi znanych objawow, to znaczy-plynu w chlodnicy nie ubywa i nie widac tam znakow wystepowania oleju, spaliny w normie(nie ma bialego dymu), wprawdzie jest majonez czy jak kto woli maselko pod korkiem oleju, ale to podobno moze byc efekt jezdzenia na krotkich dystansach,na bagnecie nie widac przebarwien- barwa oleju taka jak powinna byc tzn czarna,ale oleju za duzo jak powiedzialem. Ogolnie moje pytanie brzmi- jak dosc do tego czy uszczelka poszla,jest jakis sposob,zeby miec pewnosc na 100%? Link Zgłoś
Gość: charlie_x Re: za duzo oleju.= kłopot z.. IP: *.tvgawex.pl 01.04.04, 10:49 ..uszczelniaczami silnika, wycieki murowane.Obowiązkowo odessać- w serwisach mają te urządzenie / .bagnet do ściągania oleju/.Zasada jest taka na drugi dzień po wymianie oleju w silniku / przez noc olej dokladnie opada/ bagnet idealnie pokaże ci faktyczny poziom oleju. Jeśli jest między min, a max. to ok. jesli powyżej koniecznie należy ściągnąć nadmiar.Inaczej przy wysokich obrotach silnika wytwarza się wysokie ciśnienie i... po uszczelniaczach. Link Zgłoś