08.11.10, 11:22
Kolejne okazje.
otomoto.pl/peugeot-207-okazja-C15751965.html
Czy sprawdzał ktoś na czym ten przekręt mógłby polegać? Żadnych namiarów poza @ na yahoo.com. Widziałem już kilka takich ogłoszeń.
Obserwuj wątek
    • robert888 idź lepiej coś ugotować 08.11.10, 11:35
      internet jest pełen forów naciagniętych poszukiwaczy "okazji" i innych "młodych wykształconych".
      Wyguglaj se te fora i tam się dowiesz na czym polegają "okazyje" he he.
    • zimnokrwisty Re: "Okazja" 08.11.10, 11:57
      > Widziałem już kilka takich ogłoszeń.
      Popowodziowe?

• macgregor-72 Re: "Okazja" 08.11.10, 12:02
        > > Widziałem już kilka takich ogłoszeń.
        > Popowodziowe?
        >
        Nie sądzę. W tych ogłoszeniach nie ma konretnego adresu ani podanego kontaktu telefonicznego poza adresem meilowym na yahoo.com.
        • macgregor-72 Re: "Okazja" 08.11.10, 12:05
          Bardziej mi tu "pachnie" przekrętem nigeryjskim.
          • qqbek Re: "Okazja" 08.11.10, 12:39
            macgregor-72 napisał:

> Bardziej mi tu "pachnie" przekrętem nigeryjskim.

Hehe- też o tym samym pomyślałem.
            Kiedyś wystawiłem samochód na otomoto i poza konkretnymi zapytaniami przyszło też kilka maili napisanych łamaną, nigeryjską, angielszczyzną, proponujących mi kosmiczne (dwukrotność ceny rynkowej) pieniądze za ten samochód... rzecz jasna były też "drobne problemy" z przelaniem itp/itd.
    • josner Re: "Okazja" 08.11.10, 12:06
      Ojeju, znudził się człowiekowi diesel, wyjeżdza do UK, potrzebuje nagle gotówki a nikt nie chce kupić auta, bo gość nie ma ani rodziny ani znajomych ani w okolicy nie ma autokomisu.

Napisz że chcesz kupić-obejrzeć, ciekawe co odpiszą. Pewnie że jest wielu chętnych i żeby zarezerwować auto musiałbyś wpłacić gotówkę.
      Szkoda, że nie można odczytać rejestracji z nalepki na szybie.
      • novationen Re: "Okazja" 08.11.10, 12:51
        no właśnie... zarezerwować to wpłacić - przekręt polega na tym, że wpłacasz i nie masz ani samochodu, ani wpłaty.

jak poprzednicy - poszukaj na google. o tym było dość głośno ostatnio
        • josner Re: "Okazja" 08.11.10, 14:50
          No, temat jest znany. Ale widać, że rynek nie lubi próżni. W kraju islamskim pewnie przekręciarza by powieszono. U nas musi być humanitarnie. Zadzwonisz na policję, to ci pewnie powiedzą, że przecież nic się nie stało, nikt nie został okradziony. A w ogóle to należy osobiście przyjść na komendę.
    • josner nasz "przyjaciel" z Nigerii odpisał: 09.11.10, 23:43
      Chciałem wkleic list ale super program wyborczej mówi że wykryto spam.
      Więc nasz kolega pisze po angielsku że wóz jest cud-miód, nie bity, nie reperowany itd. I ma nadzieję, że jeszcze jestem zainteresowany kupnem wozu. Ile chce? 3800 euro. W cenie mam ubezpieczenie, shipping bo wóz z polską rejestracją jest w Londynie. A sprzedaje go bo się przenosi i nie moze go zarejestrować bo to kosztuje ogromne pieniądze. Tam gdzie jest znalazł wóz który chce kupić ale musi najpierw sprzedac ten co niby ma. Wóz do mnie zostanie wysłany ze wszystkimi dokumentami i tytułem własności.

Odpisałem, że oczywiście jestem napalony i czekam na odp co mam robić.
      CDN :)
      • wielki_czarownik Powiem Ci, co odpisze 10.11.10, 00:01
        Że jest super hiper firma, która zabezpieczy transakcję. Ty wpłacasz kasę na konto ale oni ją dostaną dopiero jak Ty odbierzesz i zaakceptujesz auto, a jak Ci się nie spodoba, to nie wyślesz kodu potwierdzającego i kasę firma Ci zwróci.
        Poproś ich o adres - powiedz, że masz brata w Londynie i on obejrzy auto :P
        • josner Re: Powiem Ci, co odpisze 10.11.10, 07:51
          Pierwszego maila dostałem ok. godziny 3 w nocy, później około północy.

Kali napisał mi o 1900 łełro, przez 5 dni mogę auto testować. Prosi o mój adres itd. Podam dane komisariatu policji :) Jak mi się nie spodoba to im zwrócę auto a oni mi kasę. Jak się spodoba to uczciwie dopłacę resztę. Czekam na numer konta bankowego Kalego.
          cdn
        • josner Re: Powiem Ci, co odpisze 13.11.10, 11:34
          Jak go poprosiłem o numer konta bankowego to mnie oczywiście zaczął uspokajać.
          Nie napisał że Western Union działa tak, że jak podasz mu numer wpłaty czy coś takiego, to on podając numer wpłaty może w każdym punkcie WU odebrać kasę.
          Super sprawa dla przekręciarzy.

Hello again dear [..],

Thank you for the time you spent explaining me your point of view.
          If you're in the market, you could understand that doing business with unknown people is risky. To many fakes buyers or sellers.
          I have to beware of the risks associated to every situation...
          Just look at this deal: I have very good feedback and I'm sure you're honest. The reason that I prefer Western Union is because we save time, paying with bank account will slow us down.
          Well, I usually go ONLY for Pay Pal, unfortunately, I won't be able to use my Pay Pal account because of an e-mail I received from them telling me that someone tried to access my account using another IP address, other then mine, so I asked their service dept. to block it until the situation will be clarified (I was told this is a frequent situation for them, people are getting e-mails appearing to be sent from them but they're actually spam messages).
          If you want I also could take time to meet you and to close the deal watching to our eyes but only if the payment is sent trough Western and the founds are available.

I will mail you again with my information because everything I want to be clear for you:

Manul Birdo
          8 Tower Close
          SE20 8NH
          London
          United Kingdom

You can have also my ID

To make a western union transfer you will have to go at a local western union local office and complete there a "send money" paper using my name and address. You can locate a western union office by following this website link: www.westernunion.com/info/agentInquiryIntl.asp?
          After the transfer is made you will have to send me the following information's from the transfer:
          -sender name and address
          -exact amount wired
          -MTCN # (10 digits)

Please proceed as I instructed you,plus- you do know my name and address, so who would just run away with your money under these conditions?! Besides that, they do have surveillance cameras (at WU offices) and they do ask for your ID, so it's impossible for me to just run away with your money.

I will wait your confirmation to finish our deal,
          Manul Birdo
    • galtom Taki pomysl!!!! 10.11.10, 07:04
      Zanim zaczne to chcyalbym wiedziec czy nie szkoda Wam czasu na kupowanie na niby auta, ktorego nie ma? :-)

W zasadzie jak juz tego Londynu do nas doplynie (co pewnie potrwa klika miesiecy) to powinna to byc fura wspolna, forumowa! :-)
      W zasadzie mozna by stale szukac takich okazji, testowac tak auta i opinie wrzucac na bloga - potem oczywiscie okazyjnie sprzedac :-) ( w opisie ogloszenia napiszemy auto testowe, prawie nie jezdzone - tylko do niedzielnych testow po starszych spokojnych forumowiczach - mamy wsrod nas lekarza z niemiec???? bedzie potrzebny!)
    • josner Kali już mi wysyła wóz :) 11.11.10, 18:29
      Show must go on :)
      Więc Kali już mi ten wóz wysyła. Ale jako uparta polska dziewuszka :) poprosiłem o numer konta bankowego bo boję się wysyłać przez WU. Mój adres to oczywiście adres komendy policji a telefon jest do Wydziału Kryminalnego :)
      Kali nawet nie zauważył że otomoto zdjęło jego ogłoszenie.

Poniżej list od Kalego:
      Apologies for my delay response. I was very busy with my job and I couldn`t contact my laptop.
      The company contacted me in the morning with your Tracking Number : AVO1KYR5VU4K
      Please check it on company website: www.GetaxDeco.com and you will see that the car is on the way.
      Like I told you before visit a Western Union office today and make payment to my name and address with â?Ź 1.900 euro = 7.397 Poland Zlotych , after you have made payment the folks from Western Union will give you a MTCN# (Money Transfer Control Number), please email me this number and I will check on Western Unionâ??s web page.
      You will have 5 days to test it,and after you have to pay rest of the money:â?Ź 1.900 euro ( 7.397 PLN ).

I will mail you again with my information because everything I want to be clear for you:

Manul Birdo
      8 Tower Close
      SE20 8NH
      London
      United Kingdom

I will wait your confirmation to finish our deal,
      Manul Birdo
      • galtom Re: Kali już mi wysyła wóz :) 15.11.10, 11:18
        To dzis powinien dojechac :-)
        Daj znac czy kolor sie zgadza z opisem!
        • josner Re: Kali już mi wysyła wóz :) 15.11.10, 13:57
          galtom napisał:

> To dzis powinien dojechac :-)
          > Daj znac czy kolor sie zgadza z opisem!

Pewnie otworze szampana, bo kolor to pewnie wielki błekit jak niebo będzie bezchmurne :)

Kali jest cwany, nie chce dac numeru konta bankowego, ani numeru komórki. Skanów dokumentów też nie da bo już są w firmie transportowej.
          Muszę Kalemu wykręcić jakiś numer. Chyba napiszę mu że wysłałem kasę, tylko musiałbym widzieć jak wygladają te numery nadania przekazu pienięznego w Western Union.
          Niech chłopak sobie połazi do banku i z powrotem do laptopa :)
          • kontik_71 Re: Kali już mi wysyła wóz :) 15.11.10, 16:18
            Numer wyglada tak
            • josner Re: Kali już mi wysyła wóz :) 15.11.10, 23:18
              Dzięki ale w międzyczasie znalazłem informację, że MTCN to numer 10-cyfrowy.
              Jeszcze trochę przed snem podrażnię się z Kalim :)
              Napisałem mu że zrobiłem transfer przez WU ale nie podałem mu tego MTCN.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka