Dodaj do ulubionych

Daewoo-awaryjność

IP: 80.252.4.* 09.04.04, 14:35
czy ktoś wie jak w statystykach awaryjności wypadają samochody Daewoo? Gdzie
ewentualnie znajdę dane na ten temat? Firma znów zamierza sprzedawać na
polskim rynku(pod inna nazwa), a nowe modele wygladają zachęcajaco. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • niknejm Re: Daewoo-awaryjność 09.04.04, 14:59
      Jedyne Dełu na liście TUV, w kategorii do 3 lat (Nubira) zajęło 104 miejsce na
      113 ogółem, a więc w 'ogonie' raczej.
      Choć jest to lepiej, niz wynik BMW 3 :-)

W kategorii do 5 lat - 101 miejsce na 103 auta ujęte w klasyfikacji.

Pzdr
      Niknejm
      • Gość: Gradus Re: Daewoo-awaryjność IP: *.ksiazat.v.pl 09.04.04, 15:19
        hmmm a ja widzialem liste TUV na ktorej Matiz byl wyzej niz E-klasa... Wiec cos
        mi sie tutaj nie zgadza. :)
        • niknejm Re: Daewoo-awaryjność 09.04.04, 18:18
          Gość portalu: Gradus napisał(a):

> hmmm a ja widzialem liste TUV na ktorej Matiz byl wyzej niz E-klasa... Wiec
          > cos mi sie tutaj nie zgadza. :)

Raczej mało prawdopodobne. Sprawdziłem kompletną listę i tam w ogóle nie ma
          Matiza. Być może go nie sklasyfikowano ze względu na zbyt niską sprzedaż.

A co do E-klasy - średniak. Wcale nie ścisła czołówka.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Gradus Re: Daewoo-awaryjność IP: *.ksiazat.v.pl 09.04.04, 19:39
            To bylo chyba rok temu. Jak bylem w salonie Toyoty to oczywiscie dali mi pelno
            prospektow i wsrod nich byla ulotka o bezawaryjnosci Toyoty. Byla lista
            stworzona przez TUV chyba w 2002 roku. Patrzylem akurat na Matiza bo moj ojciec
            ma. Inne Daewoo chyba tez byly ale nie pamietam dokladnie.

Co do E-klasy to moj szef mial ta poprzednia wersje i co jakis czas mu sie
            psula. Najgorsza byla awaria klimatyzacji w lecie na dzien przed trasa liczaca
            800 km w jedna strone (4 osoby na pokladzie)... To byla meczarnia :). No ale
            mimo tego zamienil sobie teraz na nowa E-Klase. Jak widac milosc do marki
            wybacza pewne niedociagniecia :D.
        • Gość: cc Re: Daewoo Matiz lepszy od Hondy Civic IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 19:41
          ...
          (coś mi ucięło posta)
          Honda Civic na tej liście była 43 z wynikiem 4,4%

Tak było w TUV 2003, ale dlaczego nie ma matiza na TUV 2004? nie wiem :(
          • Gość: cc Re: Daewoo Matiz lepszy od Hondy Civic IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 19:43
            sorry, ale nie tylko ucięło, ale i wcięło...
            więc jeszcze raz:
            TUV 2003, auta do 3 lat
            23. Daewoo Matiz - 3,7% usterek, na równi z Audi TT, a lepiej od 110 innych
            popularnych samochodów.
    • Gość: MARS Re: Daewoo-awaryjność IP: 195.117.1.* 10.04.04, 03:31
      Mam Matiza z 2001 r. Za tą cenę , nawet gdyby coś strzeliło , to i tak bym nie
      narzekał . Tylko chciałbym zwrócić na jeden szczegół - tylu forumowiczów
      narzeka na Daewoo , ale rzadko jakiś właściciel . Ciekawe , prawda ?
      Pozdrawiam niezestresowanych !
      • Gość: wamal Re: Daewoo-awaryjność IP: *.proxyplus.cz / 213.17.208.* 13.04.04, 11:30
        Mój czołg to LaniSE0 (~1500ccm 100KM). Przejechałem 70 000 km, usterki: pół
        roku temu wymieniłem akumulator (staruszek miał już pięć lat). A, byłbym
        zapomniał: jeszcze na gwarancji wymieniłem zamek od schowka po stronie
        pasażera. Więcej grzechów nie pamiętam, za wszystkie żałuję ;-) pzdr
        • Gość: WK Re: Daewoo-awaryjność IP: *.ig.pwr.wroc.pl 13.04.04, 12:54
          W statystykach awaryjności modele Daewoo bezpośrednio pochodzące od Opla maja
          wyniki takie jak Ople (czyli takie sobie) zaś pochodzące od Suzuki (Tico,
          Matiz) już dużo lepsze. A Lanos jest lepszy od Nexii. Wygląda na to, że
          Koreańczycy poprawiają jakość swoich modeli, czyli idą śladem Japonii.
          W zeszłym roku rzeczywiście Matiz był wysoko sklasyfikowany przez TUV
          (przed "włochami", "francuzami", oplami, BMW, większościa VW). W tym roku go
          nie ma, ponieważ w 2000 Daewoo już bankrutowało i sprzedaż w Europie Zach.
          spadła, więc po trzech latach jest ich za mało, by klasyfikować. Za rok
          powinien być w grupie "5 lat".
          Znalazłem informację, że na rynku brytyjskim 3-letni Matiz kosztuje 3000 funtów
          a 3-letnie Seicento - 1500 funtów.
          Też jestem zainteresowany nowymi modelami Daewoo.
          Pozdrowienia
    • oliwkap Re: Daewoo-awaryjność 13.04.04, 22:00
      Hej! Od 4 lat jeżdżę Matizem i to nie mało. Dopiero w marcu tego roku
      odwiedziłam warsztat samochodowy w celu wymiany przedniego łożyska i to byłoby
      na tyle jezeli chodzi o naprawy, więc ogólnie rzecz biorąc jest ok. Pozdrawiam!
      • Gość: tomek Re: Daewoo-awaryjność IP: *.aster.pl 14.04.04, 00:00
        lanos 1,5 dohc.przebieg 85 kkm - do tej pory nie zrobiłem przy aucie nic po za
        standardowymi, przewidzianymi ksiązką eksploatacji czynnościami.Chociaż w środku
        porażka (plastiki ) to naprawde sobie chwale auto tym bardziej, że poprzednio
        miałem passta 1992 rok i ten niestety szwankował.
        tomek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka