Dodaj do ulubionych

Nowa Octavia Tour od 39900zł

03.12.10, 08:02
Z tą ofertą można mieć Octavie w cenie archaicznego Logana :)
Octa 1.4 z pakietem optimum wychodzi 41900zł - chyba nikt nie przebije takiej oferty.
www.skoda-auto.pl/pl/modele-osobowe/nowa-octavia-tour/cenniki-i-promocje.html
Obserwuj wątek
    • elfkabezhaltera Archaizm 03.12.10, 09:51
      marco_tbg napisał:

> Z tą ofertą można mieć Octavie w cenie archaicznego Logana :)

Jeśli archaiczność Logana polega na wykorzystaniu częsci z Clio I, to przyganiał kocioł garnkowi. Octavia Tour również wykorzystuje "sprawdzone rozwiązania" - sięgające zeszłego wieku ...
      Lubie oba te wozy za ich bezpretensjonalność :)

Oraz przyznaje, Octavia za 40K to atrakcyjna cena.
      • marco_tbg Re: Archaizm 03.12.10, 10:17
        Nowy Tour to nic innego jak Octavia II produkowana od 2004 roku, ale za to z wnętrzem jaki pojawiło się w modelach po FL od 2008r.
        Clio I to debiutowało 14 lat wcześniej bo chyba pod koniec 1990 roku.
        • laisar Re: Archaizm 03.12.10, 11:23
          Tak dla ścisłości, to Logan oparty jest na platformie Clio II, a nie I - co daje "jedyne" 8 lat różnicy... <:
          • histe Re: Archaizm 03.12.10, 11:48
            Dla ścisłości platforma Clio I od Clio II prawie niczym się nie różni...wiec jednak korzenie Logana tkwią w 1990 r
            • laisar Re: Archaizm 04.12.10, 00:37
              > Dla ścisłości platforma Clio I od Clio II prawie niczym się nie różni...
              > wiec jednak korzenie Logana tkwią w 1990 r

Absurd <: - owo "prawie nic" to niemal kompletna zmiana technologiczna całej płyty, a gdyby w sugerowany sposób chcieć rozpatrywać korzenie Octavii, to okazałoby się, że tkwią one w roku 1974...
              • histe Re: Archaizm 06.12.10, 08:16
                Absurdem jest to co piszesz......zmiana technologiczna czego....mialem oba auta, a zmiany między nimi to tylko zmiany kosmetyczne Zmiany technologiczne to były ale miedzy R5 a clioI oraz między clio II i III
                • laisar Re: Do kolego Laisar 06.12.10, 15:58
                  Kolego Laisar piszesz bzdury jak potłuczony.
                  Może bym pisał, gdybym napisał cokolwiek z tego co mi zarzucasz <: - a ja piszę właściwie jedynie o faktach, które każdy może sprawdzić: Logan powstał na płycie Clio II. Koniec, kropka - niczego nie bronię, nie udowadniam, nikogo nie tłumaczę, do niczego nie namawiam...

(...Noo, co najwyżej żeby nie czytać i nie słuchać takich "szpeców" dopóki nie pójdzie się samemu do salonu i danego auta nie obejrzy i nim nie przejedzie - ale to dotyczy każdego samochodu, nie tylko Daćki, więc też się raczej nie liczy d: ).

Widać, że na 100% masz jakąś tam Dacie
                  Wystarczy zaguglać, żeby sprawdzić jaką i od kiedy, mister Szerlok <;

Jakby była taka doskonała to połowa polski jeździło by Daciami
                  Oplułem sobie monitor herbatą - dzięki za poprawienie humoru ((((:

Mimo wszystko pozdrawiam [:
          • elfkabezhaltera Clio I a Clio II 03.12.10, 11:52
            Mój błąd :)
          • archonix Re: Archaizm 03.12.10, 17:10
            logan jest oparty na plycie micry, ta octavia to znowu nie takie cudo w tej cenie do niedawna mozna bylo miec hyundaia i30, jest astra classic, juz nie mowiac o tym ze w cenie podstawowej jest thalia 1.6 z porzadnym wyposarzeniem. Moim zdaniem stary tour byl bardziej atrykcyjny bowiem do silnika 1.6 bylo lpg gratis, mozna bylo kupic 1.8 i 1.9 tdi, a tu slabe 1.4 i optymalne ale juz nie takie tanie 1.6.
            • laisar Re: Archaizm 04.12.10, 00:39
              > logan jest oparty na plycie micry

pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82yta_pod%C5%82ogowa_B_Renault-Nissan
              • archonix Re: Archaizm 04.12.10, 12:03
                Myslalem ze ta plytac cos nowsza jest niz z clio2.., a najlepsze ze tiida tez na niej jest a kosztuje jak norkmalny kompakt a w zamian dostaje sie samochod na plycie clio 2.....
                • laisar Re: Archaizm 05.12.10, 19:52
                  Myslalem ze ta plytac cos nowsza jest niz z clio2.., a najlepsze ze tiida tez na niej jest a kosztuje jak norkmalny kompakt a w zamian dostaje sie samochod na plycie clio 2.....

No ale co to właściwie przeszkadza? Przecież one nie zostały wtedy wyprodukowane, a jedynie zaprojektowane. Wbrew pozorom, od strony konstrukcyjnej aż tak wiele się znowu nie zmieniło w motoryzacji przez ostatnie -naście lat (przynajmniej jeśli mówić o popularnych modelach, nie jakimś topowym audi ze space frame z aluminium).

Poza tym "płyta" to pojęcie bardzo ogólne i nieprecyzyjne - jakieś zmiany w drobiazgach (kształt pojedynczych elementów, łączenie itp) zmienia się w trakcie produkcji praktycznie "w locie", co jednak nie pozostaje bez wpływu na całokształt wyrobu samochodowego (:

A jeszcze stare przysłowie pszczół mówi: "jak nie swędzi - to nie drapać" - największą zaletą podobnie leciwych konstrukcji (jak np wspomnianej już volkswagenowa) jest dopracowanie. W czasach codziennych akcji nawrotowych powinno się to bardziej doceniać...

(No i niektórzy doceniają, jak widać po wynikach sprzedaży - zarówno Daćki, jak i Skody [: ).
          • tarbonusiak Do kolego Laisar 06.12.10, 09:20
            Kolego Laisar piszesz bzdury jak potłuczony. Widać, że na 100% masz jakąś tam Dacie i bronisz ją na wszystkie możliwe sposoby. Chłopie jak kupiłeś Dacie to nią jeździj, a nie udowadniaj na siłę, jaka to ona jest dobra - to wygląda na tłumaczenie się. Jakby była taka doskonała to połowa polski jeździło by Daciami, a jeździ grono osób dla których posiadanie nowego samochodu z salonu za jak najmniejszą cenę to najważniejsza rzecz na świecie - mimo, że te samochody niestety nie dorównują konkurencji i wcale nie są takie tanie jak by się mogło wydawać.
            Zobaczymy jak będą wyglądać wasze Dacie za 10lat - jeśli wcześniej nie zeżre ich rdza. Powoływanie się na super jakość Renault to też niestety raczej argument dobry dla niewielu. Miałem Megane 1.4 ECO z 1997 (kupioną w salonie) i to był najgorszy i najbardziej awaryjny samochód jaki posiadalem.
            • laisar Re: Do kolego Laisar 06.12.10, 16:10
              Kolego Laisar piszesz bzdury jak potłuczony.
              Może bym pisał, gdybym napisał cokolwiek z tego co mi zarzucasz <: - a ja piszę właściwie jedynie o faktach, które każdy może sprawdzić: Logan powstał na płycie Clio II. Koniec, kropka - niczego nie bronię, nie udowadniam, nikogo nie tłumaczę, do niczego nie namawiam...
              (...Noo, co najwyżej żeby nie czytać i nie słuchać takich "szpeców" dopóki nie pójdzie się samemu do salonu i danego auta nie obejrzy i nim nie przejedzie - ale to dotyczy każdego samochodu, nie tylko Daćki, więc też się raczej nie liczy d: ).

Widać, że na 100% masz jakąś tam Dacie
              Wystarczy zaguglać, żeby sprawdzić jaką i od kiedy, mister Szerlok <;

Jakby była taka doskonała to połowa polski jeździło by Daciami
              Oplułem sobie monitor herbatą - dzięki za poprawienie humoru ((((:

Mimo wszystko pozdrawiam [:
    • motylanoga71 Re: Nowa Octavia Tour od 39900zł 03.12.10, 12:29
      a co w tym pakiecie jest?
      Klima automat ? - Nie ma
      Kurtyny powietrzne? - nie ma
      Przciwmgielne ?- nie ma
      kolo zapasowe pelnowym ? - nie ma
      podlokietnik? - nie ma
      ESP+ABS itp - nie ma
      Radio z MP3? - nie ma
      Regulacja ledzwiowa foteli z przodu? - nie ma
      czujniki parkowania - nie ma

Cena tych "dodatkow" i lakieru to + ok 17 tys .
      A kierownice to daja czy tez trzeba doposazyc auto?
      I czy ta oszalamiajaca ilosc koni (80 KM) z silnika 1.4 to aby nie za duzo dla kierowcy w kapeluszu?
      • tarbonusiak Re: Nowa Octavia Tour od 39900zł 03.12.10, 13:05
        Hehe, dobre.
        Widać, że jeździsz Golfem III kupionym id niemieckiego emeryta, 1,9TDI z przebiegiem 60kkm:)
        • jszafranski Re: Nowa Octavia Tour od 39900zł 03.12.10, 13:17
          jezdze nowa i30 i to wszystko czego nie ma Skoda mam w standardzie hehe

tarbonusiak napisał:

> Hehe, dobre.
          > Widać, że jeździsz Golfem III kupionym id niemieckiego emeryta, 1,9TDI z przebi
          > egiem 60kkm:)
          • wujaszek_joe Re: Nowa Octavia Tour od 39900zł 03.12.10, 13:23
            za te dwa tysiące masz już wyraźnie lepiej. reszta to zbędne gadżety. Jedynie mocniejszy silnik by się przydał no i jakiś diesel
            • v-6 Nie zgadzam się :) 03.12.10, 14:24
              wujaszek_joe napisał:

> za te dwa tysiące masz już wyraźnie lepiej. reszta to zbędne gadżety.

ESP, kurtyny, kolo zapasowe itd. - faktycznie zbędne gadżety. Ale nie PODŁOKIETNIK!!!
              Pozdrawiam
              v-6

• tarbonusiak Re: Nowa Octavia Tour od 39900zł 03.12.10, 13:42
            Na i30 byłem napalony strasznie, ale w konfrontacji z Octavią niestety przegrał. Choć jak będę kupował za 2 lata auto dla żony to i30 jak najbardziej pod uwagę wezmę - no chyba, że ix25 albo Kia Soul bo jej się podoba i zaczyna mnie męczyć, że Clio już się znudziło.
      • akodo78 Re: Nowa Octavia Tour od 39900zł 04.12.10, 01:47
        nie ma ABS?
      • nom73 Re: Nowa Octavia Tour od 39900zł 04.12.10, 22:08
        - ma 585l pojemności bagażnika,
        - 4 poduszki powietrzne i ABS z EBV, MSR, ASR, MBA,
        - wielowahaczowe zawieszenie,
        - elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka zewnętrzne,
        - regulowana w dwóch płaszczyznach kierownica,
        - reflektory projekcyjne,
        - średnie zużycie paliwa 7l/100km przy silniku 1,4/80KM.

Dodatkowo w pakiecie za 2000zł: klimatyzacja, komputer pokładowy, zdalne
        sterowanie centralnego zamka i 6 głośników.
    • alfik7 Fajne autko za rozsądne pieniądze. 03.12.10, 14:39
      Chciałoby się powiedzieć: i pozamiatane :)
      Trochę reklamy i pewnie będzie niezła sprzedaż.
      • jasiek-23 Re: Fajne autko za rozsądne pieniądze. 03.12.10, 20:09
        ochzesz jak latwo trafic do hiperekskluzywnego klubu posiadaczy skody..
      • cloclo80 Re: Fajne autko za rozsądne pieniądze. 03.12.10, 21:07
        Jak na dzisiejsze standardy to jest wersja ABC (absolutny brak czegokolwiek).
        • wujaszek_joe Re: Fajne autko za rozsądne pieniądze. 03.12.10, 22:29
          gołe auto to nie ma wspomagania, ABSu i klimy. Te czasy już minęły, jednak dzisiejszym golasem można poruszać się bez przeszkód.
          I znam mnóstwo osób, którym ten podstawowy silnik w zupełności by wystarczył.
          Przeciez to tylko samochód.
          • nom73 Re: Fajne autko za rozsądne pieniądze. 04.12.10, 22:51
            wujaszek_joe napisał:

> gołe auto to nie ma wspomagania, ABSu i klimy.

Wspomaganie ma elektrohydrauliczne (czyli elektryczna pompa), a i posiada ABS z EBV, MSR, ASR, MBA.
            Klima za dopłatą 2000zł w pakiecie z innymi duperelami. :-)
            Radio możesz dokupić jakie Ci pasuje, za 250zl wybór dość spory (z mp3, CD, USB, SD).
            :-)
    • wicehrabia.julian tak, ale... 03.12.10, 21:30
      bardzo ciekawa oferta, ale dla mnie nie do przyjęcia ze względu na archaiczny silnik, jak dołożą najsłabszego TSI to chętnie kupię combi

ps. to auto dla ludzi bez kompleksów, którzy nie potrzebują fajerwerków - szczerze się uśmiałem jak gdzieś u góry ktoś napisał, że nie ma czujników parkowania :) to gadżet dla zupełnych kalek, podobnie jak nawigacja w rodzinnym mieście
      • tocqueville Re: tak, ale... 03.12.10, 21:40
        szczerze się uśmiałem jak gdzieś u góry ktoś napisał, że nie ma czujników parkowania :) to gadżet dla zupełnych kalek, podobnie jak nawigacja w rodzinnym mieście

cieszy mnie, że na tym forum są sami macho, dla których ci co nie wymieniają samodzielnie kół czy żarówek w aucie, albo używają czujników czy nawigacji to kaleki
        dla takich cieniasów jak ja, nawigacja czy czujniki (choć tych akurat nie mam, to nie wykluczam założenia) to przydatne rozwiązanie ułatwiające korzystanie z auta - ale widocznie powinienem oddać prawko i chodzić piechotą
        • v-6 Re: tak, ale... 04.12.10, 01:03
          tocqueville napisał:

> cieszy mnie, że na tym forum są sami macho, dla których ci co nie wymieniają sa
          > modzielnie kół czy żarówek w aucie, albo używają czujników czy nawigacji to kaleki

Czuję się zobowiązany wyjasnić, że ja żartowałem, że ESP i koło zapasowe to nikomu nieprzydatne gadżety :)
          Z tego co wymienił motylanoga, tylko 2 rzeczy są dla mnie autentycznie nieprzydatne:
          - światła przeciwmgielne, bo polskie idiotyczne przepisy prawie zakazują ich używania
          - podparcie lędźwiowe, bo sam się dziwię dobremu stanowi mojego kręgosłupa, a poza tym bardzo rzadko jeżdżę na długich trasach
          Pozdrawiam
          v-6

• bzdzikot Re: tak, ale... 04.12.10, 18:58
            v-6 napisał:

> - światła przeciwmgielne, bo polskie idiotyczne przepisy prawie zakazują ich uż
            > ywania

A ty kiedy chciałbyś uzywać tych przeciwmgłowych? Zawsze?
            • v-6 Re: tak, ale... 05.12.10, 00:50
              bzdzikot napisał:

> A ty kiedy chciałbyś uzywać tych przeciwmgłowych? Zawsze?

Poza obszarem zabudowanym: nocą, na każdej drodze z wyjątkiem autostrady.
              W mieście: nocą, na drogach o złej nawierzchni. Że w polskich miastach to prawie każda droga? No to na każdej.
              Pozdrawiam
              v-6
              • bzdzikot Re: tak, ale... 05.12.10, 11:36
                v-6 napisał:

> bzdzikot napisał:
                >
                > > A ty kiedy chciałbyś uzywać tych przeciwmgłowych? Zawsze?
                >
                > Poza obszarem zabudowanym: nocą, na każdej drodze z wyjątkiem autostrady.
                > W mieście: nocą, na drogach o złej nawierzchni. Że w polskich miastach to prawi
                > e każda droga? No to na każdej.
                > Pozdrawiam
                > v-6

Lansować by się chciało, co? Na szczęście jest to jeszcze zakazane, ale możesz poddać ten pomysł jakiemuś Rychowi albo Mirowi czy innemu lobbyście.
                A tak jeszcze zapytam z ciekawości - co ma droga o złej nawierzchni do włączonych świateł?

I na koniec taka ciekawostka z przepisów homologacyjnych UE:
                2.7.19. „Przednie światło przeciwmgielne” oznacza światło używane do poprawy oświetlenia drogi w przypadku mgły, opadów śniegu, silnych opadów deszczu lub zapylenia.
                • v-6 Re: tak, ale... 05.12.10, 13:33
                  bzdzikot napisał:

> Lansować by się chciało, co? Na szczęście jest to jeszcze zakazane, ale możesz
                  > poddać ten pomysł jakiemuś Rychowi albo Mirowi czy innemu lobbyście.

Lans za 800 zł? Bo tyle kosztują reflektory przeciwmgielne do octavii.
                  Smutne, że musisz obracać się w tych rejonach finansowych.
                  Dla mnie lans samochodem zaczyna się gdzieś od pół miliona złotych.
                  Za 800 to się możesz wylansować w dobrej knajpie. Nie, nie rachunek. Napiwek.
                  Pozdrawiam
                  v-6
                  • bzdzikot Re: tak, ale... 05.12.10, 17:00
                    v-6 napisał:

> bzdzikot napisał:
                    >
                    > > Lansować by się chciało, co? Na szczęście jest to jeszcze zakazane, ale m
                    > ożesz
                    > > poddać ten pomysł jakiemuś Rychowi albo Mirowi czy innemu lobbyście.
                    >
                    > Lans za 800 zł? Bo tyle kosztują reflektory przeciwmgielne do octavii.
                    > Smutne, że musisz obracać się w tych rejonach finansowych.
                    > Dla mnie lans samochodem zaczyna się gdzieś od pół miliona złotych.
                    > Za 800 to się możesz wylansować w dobrej knajpie. Nie, nie rachunek. Napiwek.
                    > Pozdrawiam
                    > v-6

A coś na temat, pozerze? Takim jak ty powinno zabierać sie prawo jazdy.
                    A jak ci ciemno, to włącz sobie światło w kiblu i tam siedź.
        • skodaach Re: tak, ale... 04.12.10, 09:32
          pamietaj ze tylko prawdziwi twardziele pierdza przy szczaniu
      • dx-7 Re: tak, ale... 05.12.10, 13:45
        wicehrabia.julian napisał:

> bardzo ciekawa oferta, ale dla mnie nie do przyjęcia ze względu na archaiczny s
        > ilnik, jak dołożą najsłabszego TSI to chętnie kupię combi

Te nowe silniki TSI są bardzo wrażliwe na jakosć paliwa i jest ryzyko drogiej naprawy.Jak komuś wystarczy te ok. 100 km to chyba lepszy będzie silnik 1,6
        • dx-7 Re: tak, ale... 05.12.10, 13:46
          A paliwa w Polsce są jednak gorszej jakości niż w np. Niemczech
    • swasix Re: Nowa Octavia Tour 05.12.10, 12:44
      41900 plus lakier metalik to coś ok 43500 a ta suma za starego golfa 4 (technologicznie sprzed piętnastu lat) w innym opakowaniu z samobójczym silnikiem na polskich jednojezdniowych drogach to trochę za dużo. Gdyby ten wóz w tej konfiguracji kosztował 35 tys byłby hitem. Tymczasem jest to oferta przeciętna bez rewelacji.
      • dark13 Re: Nowa Octavia Tour 05.12.10, 13:31
        Wez sie chlopie doinformuj i przestan bredzic .
        • swasix Re: Nowa Octavia Tour 06.12.10, 17:59
          dark13 napisał:

> Wez sie chlopie doinformuj i przestan bredzic .

Może rozwiniesz swoją mysl?
          • dark13 Re: Nowa Octavia Tour 06.12.10, 18:13
            www.autoinfo.pl/targi/powraca-skoda-octavia-tour-z-bardzo-atrakcyjna-cena
    • flamengista fajna oferta 05.12.10, 19:49
      to Dacia Duster - w tej kategorii (SUV) nie ma tańszego auta, a wóz wygląda całkiem przyzwoicie.

Natomiast w tej kategorii cena 41900 za Octavię II to oferta przyzwoita, ale bez rewelacji.

Umówmy się, że nowym aucie klima to powinien być standard, za który tu się dopłaca 2000 PLN. Nie wspominając o braku świateł przeciwmgielnych, elektrycznie opuszczanych szyb z przodu, zapasowego koła oraz radioodtwarzacza z CD.

Powtarzam, to wszystko w nowym aucie to absolutne minimum! Tu trzeba za to dodatkowo płacić i nagle robi się ok. 45 tys. A przecież silnik 1.4 na tak spore auto to troszkę mało.
      • marco_tbg Re: fajna oferta 06.12.10, 08:12
        A w Dusterze masz klimę za friko:)
        Duster z klimą i paroma elektrycznymi dodatkami (lusterka, c.z., szyby z przodu, pseudo komputer) - ale nawet bez termometra zewnętrznego) - kosztuje 51tys. Radio Pionner (hehe fabryczne) kosztuje 1500zł. Jak Ci się tak podoba kupuj.
        Co do wyglądu zewnętrznego to nie oceniam czy jest ładny czy nie - ale oszczędności widać wszędzie (brak nadkoli, niechlujna tapicerka bagażnika, kiepskie archaiczne wnętrze i fotele).
        Ciekawe ile będzie tracił na wartości - ale patrząc na ceny używanych Loganów czy Sandero to spadek 30% wartości po pierwszym roku to norma.
        Duster 4x4 jest jednak faktycznie atrakcyjny dla niektórych osób czy grup zawodowych - ale znowu Duster 4x4 w dieslu kosztuje już grubo ponad 70tys.
        • flamengista dlatego właśnie 06.12.10, 11:16
          piszę, że to jednak inna półka, inny typ auta. Natomiast jeśli chodzi o relację jakość/cena, moim zdaniem nr. 1 na rynku.
        • tocqueville używana duster 06.12.10, 16:04
          Ciekawe ile będzie tracił na wartości - ale patrząc na ceny używanych Loganów c
          > zy Sandero to spadek 30% wartości po pierwszym roku to norma.

tymczasem:
          moteo.pl/news/Uzywana-Dacia-Duster-drozsza-od-nowej-z-salonu-1699
    • elfkabezhaltera Drugi rzut oka 06.12.10, 10:05
      Pomijając ten 2200 rabat dla pierwszych 500 nabywców, to ceny 46,5K i 51,5K za benzyniaki powalające nie są. Doliczam tu od razu 2K za Optimum - dla mnie klima i przednia okna "w prądzie" są niezbędne - oraz 500 złotych za pilota i składany kluczyk.
      Dziwi mnie brak opcji lakieru metalicznego - nie ma, czy nie widzę?

Przychylam się do już wypowiedzianego zdania - oferta za poprzednią Tour - ok.47,5K z klimą, metalikiem, szybami w prądzie, LPG - była znacznie korzystniejsza.

Za takie pieniądze - 45-50K bym wziął Logana MCV ...
      • elfkabezhaltera Lakier jest 06.12.10, 10:07
        Naprawdę brakuje mi opcji "edytuj post" - później znalazłem, metalik jest za 1900, nawet wliczyłem do kwoty całkowitej, ale nie wkasowałem niepotrzebnego zdania ...
    • mechanik72 Re: Nowa Octavia Tour od 39900zł 21.01.11, 14:05
      Super cen, super samochód i dodatkowo można założyć fabryczna instalację TWIN POWER LANDIRENZO u dealera bez utraty gwarancji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka