Dodaj do ulubionych

Honda traci charakter i klientów

• Gość: CR-V Re: Honda traci charakter i klientów IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.10, 17:09
      Już to pisałem. Sprzedaz leci w dól, głównie dlatego,że Honda nie ma działu sprzedaży aut flotowych, jak np Toyota, Ford czy Opel. I to jest wielki błąd Hondy,a może taka strategia..sam nie wiem?? Mnie cieszy to, że nie widze na ulicy przedstawicieli handlowych i menedżerki średniego stopnia "popylających" służbowymi Hondami.
      Druga wada Hondy, to odstapienie od sportu,i postawienie na układność, spokojność, czyli silniki dobre ale mało sportowe. Poza tym wykonanie hond jest ok, są niezawodne/
      Do stef- multijet pomylił sie i napisal 2.0 zamiast 1.9 ,ale faktem jest,że obecnie Faity to całkiem dobre auta, i nie wiem czy nie wolałbym Bravo od Aurisa, bo od Civoca na pewno nie.
    • Gość: maxx Re: Honda traci charakter i klientów IP: 173.233.200.* 09.12.10, 17:12
      "5. Brak możliwości personalizacji. Problem ten tyczy się chyba większości japończyków. Kupujesz daną wersję i jedyne co możesz sobie zażyczyć, to inny kolor lakieru."

To chyba dotyczy rynku w Polsce, czy moze - szerzej - w Europie...
    • Gość: iv Re: Honda traci charakter i klientów IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.10, 20:44
      brak mozliwości personalizacji - to oczywiście dobrze i w tym cały urok Japońców. Nie sztuką jest mnoyć w oparciu o różnicowanie bzdetów wersje silnika, kolorki podłokietników i 5 rodzajów klimy, zwłaszcza gdy robią to marki tak tandetne jak np. VW gdzie potem wszystko sie psuje a serwisy kosza jak za zboże za ściągnięcie każdej nieco innej pierdółki do wariacji silnikowych bądź wyposażenia wnętrza. Tak na to trzeba patrzeć i w tym także jest przewaga japońskiej mechaniki i trwałości całego auta.

Subaru, Mazdy, Hondy, Mitsu - te głównie wschodnioazjatyckiego pochodzenia "oryginalnego" nie mają szerokiego wyboru bzdetów pokładowych. I całe szczęście
    • Gość: 2.0 Multijet Re: Honda traci charakter i klientów IP: 46.112.172.* 09.12.10, 21:47
      @stef
      Cienki "Bolek" jesteś.
      Poczytaj najpierw zanim coś napiszesz o silnikach Multijet.
      Skośnooki fanatyzm nie zwalnia od elementarnej wiedzy na temat osiągnięć innych marek.
      Teoretyku od siedmiu boleści...

• Gość: darek Re: Honda traci charakter i klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 21:54
      i-cdti@ jakoś mam wrażenie, że z tymi silnikami zatrzymałeś na TDI PD sprzed 2007 roku kiedy 2 litrowe faktycznie sprawiały problemy. Poprawiono je, a teraz są i tak w wersji Common Rail. Dlaczego zatem obecnie silniki VW są wyróżniane. Ostatnio choćby na moto.pl/MotoPL/1,88571,8786911,Najlepsze_silniki_2011_roku.html
      Nie jestem jakimś fanem VW (mam inne), ale potrafię docenić ich pracę.
    • Gość: wera Re: Honda traci charakter i klientów IP: 46.112.172.* 09.12.10, 22:10
      Honda traci charakter?
      Jak można stracić coś, czego nigdy nie miała?
      Przecież to są zwykłe (nie piszę o Accordzie i wyżej), przeciętne auta, którym pryszczaci rodacy-maniacy dorabiają dziwną otoczkę i ideologię.
      Widać jak dobrze się u nas sprzedają te "super" samochody :)))
      Choćby sprzedaż Skody bije na łeb Hondę.
      Czyżby ciemny lud się nie znał na arcy-świetnych Hondach :)))
    • Gość: CR-V Re: Honda traci charakter i klientów IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.10, 23:27
      Skoda ma auta w sprzedaży flotowej dla firm jako służbówki-Honda nie, więc to nie argument.
    • Gość: i-cdti Re: Honda traci charakter i klientów IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.10, 12:56
      @darek nie żartuj proszę. Dziennikarze przyznają laury w oparciu o marketing, promocję, prospekty, ściemy własne producentów. Nie ma tam mowy o testowaniu na stanowiskach samych wydzielonych silników, testach długookresowych czy hamowniach. Po prostu nagradzaja według książeczek. VW ma taka dziwna specyfikę, że z czymś wyskakuje a potem jak się okazuje że gniot to reperują i reperują. No wybacz ale ja traktuję np.: Veyrona jako pomnik diskopolo. Biadolili nad nim 5 lat, wyszło że ma chyba 80 litrów płynu chłodzącego, 2 litrów oleju, 4 turbiny, 2 tony masy. Pomnik pychy i próżniactwa - samochód to jeszcze czy już helikopter. To nie jest klasa ale próżniactwo. Klasa to McLaren F1 czy Carrera GT.

Nie zmienia nic faktu że gdy przejrzałem i upewniłem sie jak bardzo wieszał psy na Passacie, Touranie, Polo niemiecki lekko szmatławy tygodnik - złapałem się za głowę. Równie lekko jak mogą promować niemiecka motoryzacje tutaj wprost nazwali te auta "gratami" i "pełnymi usterek" o pomyłce nie może byćmowy. Więc i tak wiem że mam świetne auto ze specyficznym szumem metalicznym od łańcuchów. I-cdti rzęxi tak fajnie bo ma dwa łańcuchy - wał na rozrzad i wał na pompę oleju i jeszcze rozrząd napędzają wzajemnie dwa koła zębate kręcące przeciwlegle - stąd brak wibracji. Kocham to auto i znam i nikt mi nie powie że tak samo kochałbym 6 letniego Passata w którym posypało by sie już 1/3 części
    • Gość: wera Re: Honda traci charakter i klientów IP: 46.113.10.* 10.12.10, 15:54
      @i-cdti
      tylko zauważ łaskawie, że piszesz o Accordzie i sprytnie to uogólniasz na całą markę Honda.
      I o ile Accord diesel jest bardzo fajnym ale też drogim samochodem, o tyle Jazz/City i Civic są dużo słabsze i wcale nie tanie.
    • Gość: ack1 Re: Honda traci charakter i klientów IP: 80.240.166.* 10.12.10, 16:39
      Miałem civica 5d 1.4iS rocznik 1999 i przekazałem go rodzinie z żalem
      zalety :
      bardzo dobra welurowa tapicerka
      gdyby nie moje stłuczki żadnych awarii

wady : dość paliwożerny silnik

Aktualnie Honda CRV 20 2009
      zalety:
      pojemność kabiny , kufra , przestrzeń na tylnych siedzeniach
      wyciszenie

wady :
      drogie akcesoria -kabel do iphona 1000 PLN
      fatalne plastiki na progach i w bagażniku.
      tania tapicerka ( w starym Civicu po 11 latach brak śladów zużycia)
      mało inteligentny , brutalnie działający system napędu tylnych kół
      w tej klasie i tej cenie samochodu powinno być więcej bajerów elektronicznych
      czy kupiłbym raz jeszcze po wprowadzeniu tych zmian kto wie?

ogólnie samochód przyjemny ale wymaga liftingu - może zmiany oprogramowania w sterownikach napędu?
      na pewno do wymiany plastiki na progach i w bagażniku .

• Gość: CR-V Re: Honda traci charakter i klientów IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.10, 16:50
      do ack1 - własnie w wakacje 2010 ,wprowadzili wersję po liftingu. Poprawili te plastyki na dole i na progach, Mają sie tak nie rysowac. Kabel do IpHOne'a 1000? Chyba u dealera. Mozna go kupic na allegro za 150-200 PLN.
      Tez mam 2.0 I-Vtec. Napęd 4x4 moze nie wyrafinowany,ale jestem w szoku, bo dawał rade tam ,gdzie wydawało mi się że nie da rady. Ale mogł by byc lepszy,to fakt.
    • Gość: jacek Re: Honda traci charakter i klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 20:01
      Tak na podsumowanie naszej dyskusji: w USA J.D. Power opublikował właśnie wyniki lojalności klientów poszczególnych marek. Wygrał Ford i Honda (po 62%), ostatnie miejsce zajął Saab (4%). Gorąco polecam zapoznanie się choćby z kolejnością, bo wyniki są zaskakujące, np pozycje 3-5 dla Hyundaia, Lexusa i Toyoty (po 60%), albo Kia lokująca się tuż za Mercedesem, ale 3 miejsca przed BMW.

wot.motortrend.com/6709723/miscellaneous/ford-and-honda-top-jd-power-customer-retention-study/index.html
    • Gość: i-cdti Re: Honda traci charakter i klientów IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.10, 16:35
      @jacek wytłumaczenie tego badania jest akurat proste: od dawna klientela amerykańska kupuje najchętniej F-150 (Ford), Accord, Civic (Honda) lub Camry (Toyota) lub w ostatnich latach Sonata (Hyundai). Widac są to auta tak udane i mające stałe miejsce w kulturze Ameryki że kupuja wciaż kolejne generacje. Tak to tłumaczę, bo w eurpejskich czy ADAC-owskich podobnych badaniach Ford jest daleko. A prowadzą: Subaru, Porsche, Honda,.... Dacia!
    • sselrats Re: Honda traci charakter i klientów 11.12.10, 19:08
      Amerykanskiej Hondy Accord nie nalezy mylic z europejska. Amerykanska jest wieksza, silniki do 270 koni. O dizlu w USA nie slychac bo nazywanie "samochodem" pojazdu z silnikiem wysokopreznym to jak nazywanie McDonald'sa "restauracja".
    • Gość: accurate Re: Honda traci charakter i klientów IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.10, 20:13
      ale ACura TSX to akurat idealnie Accord z Europy. Oprócz diesla i słabszych silników plus ten koło 270 KM :)
    • sselrats Re: Honda traci charakter i klientów 13.12.10, 17:54
      Nic dziwnego, ze Honda traci klientow w USA skoro nowa Accord wyglada jak Saturn.
    • Gość: Reoo Re: Honda traci charakter i klientów IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 10:39
      dlaczego Hyundai odbiera kliętów hondzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka