Dodaj do ulubionych

Motodziennik: BMW wypala mózgi

IP: *.plock.mm.pl 21.12.10, 07:59
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: MarekW Re: Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.plock.mm.pl 21.12.10, 08:06
      Panie Jacku a gdzie można znaleźć pełne rankingi awaryjności samochodów o których Pan wspomina? Przymierzam się do zakupu nowego samochodu i chciałbym poczytać.
    • kamillo.net Motodziennik: BMW wypala mózgi 21.12.10, 08:21
      Nadal twierdze ,że gaz to do zapalniczek :D ,ale ranking super!!

Co do tych kradzionych nawigacji to już na Niemców się przerzucili ,dla kumpla wujka ukradli ,pełen profesjonalizm bez żadnych uszkodzen wyciągneli. ;/
    • Gość: sailor Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 08:44
      zgadzam się , sam mam forda mondeo MK3 tdci - nie miałem wcześniej tak przestronnego wygodnego bezpiecznego dynamicznego ( 320 Nm ) auta , przejechał 220 tys km , nie wiem ile możne przejechać ale mam nadzieję że dojedzie bez większego remontu jeszcze drugie tyle -))
    • Gość: gość Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.aster.pl 21.12.10, 09:00
      Panie Jacku odcinek super, w końcu ktoś powiedział ludziom jak faktycznie wygląda sprawa z VW i że nie są wcale tak super jak piewcy na forach piszą :)
    • Gość: Prześmiewca Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 21.12.10, 09:14
      Skąd się bierze ten głupi mit o tym, że diesle są bardziej elastyczne?! Od 10 lat na przemian jeździłem dieslami i benzynami i pomimo posiadania mocnego diesla (3.0 184KM) nigdy nie poczułem czegoś takiego jak mityczna elastyczność. Aby kogoś dynamicznie wyprzedzić ZAWSZE trzeba było bieg/dwa zredukować. Mając więc do wyboru w tej samej cenie diesla 3.0 286KM i benzynę 3.0 306KM bez wahania wybrałem benzynę. Koszt obsługi takiego silnika jest mniejszy, co sam pan Balkan wczoraj udowodnił, a spalanie marginalnie większe, za to frajdy co nie miara. I wracając do elastyczności - przy automacie to pojęcie w ogóle nie istnieje, bo biegi same się zredukują o ile trzeba.
      I co do tego, co było powiedziane w motodzienniku, co lepsze 90konny diesel czy benzyna - oczywiście że beznyna, bo zaoszczędzone pieniądze z diesla pójdą na droższe naprawy to jedno, a drugie, że najczęściej te małe diesle to tak klekocą, że plomby wypadają. Dieslomania to choroba europejska, ale może kiedyś do ludzi dotrze, że co2 i spalanie to nie jedyne koszty generowane przez auta.
    • Gość: jacek Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 09:16
      Mity jak mity, niektóre są stare, a przecież świat się wciąż zmienia. W motoryzacji prawie od zawsze sprzedawało się zresztą mity, a nie rzeczywiste produkty. Jest jednak parę "ale": niezawodność samochodów na F - jeśli jest taka wysoka, to skąd te opowieści na forach o katastrofalnej awaryjności Renówek z bieżącej produkcji, o korozji Fordów, o męczarniach z Fiatami? Wszystko czarny PR? No i skąd te ceny na rynku wtórnym? Z kolei starą i prawdziwą kiedyś zasadę, a dzisiaj tylko mit, przypomniał nam redaktor z dizlem, który przy mocy silnika benzynowego przyjemniej jeździ. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się podobnej bzdury usłyszeć w MD, szczególnie przy okazji obalania mitów. Rzeczywiście dizle były całkiem przyjemne przy mocy podobnej do benzyny, jak nie miały turbiny, tylko komorę wstępną. Niestety, było to bardzo dawno, za mocą szła bardzo duża pojemność skokowa, zgadza się też, że zużycie paliwa nie było aż tak powalająco niskie. Do rozważań o elastyczności silników o podobnych pojemnościach wystarczy porównanie zakresu użytecznych obrotów dizla i benzyny, a jeśli ma się przy tym elementarne pojęcie o fizycznym znaczeniu pojęć takich jak moc, moment i obroty, dalszej dyskusji nie powinno być.
    • Gość: Jarni Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: 81.210.9.* 21.12.10, 09:33
      Do kwestii Diesel vs Benzyna: Wczoraj podawał Pan informację dotyczącą zestawienia kosztów serwisowych aut kompaktowych w opcjach z silnikiem benzynowym i diesla. W przeważającej części wyników koszt utrzymania diesla jest większy o około 5 tys. zł. głównie za sprawą występowania wynalazku zwanego filtrem cząsteczek stałych, koła dwu masowego etc. Mówienie z pewnością iż diesel jest lepszy od benzyny tylko ze względu na rzekomą elastyczność jest sporą przesadą gdyż przy współczesnych silnikach benzynowych ta różnica również zanika (silniku typu TSI itp.). Silniki benzynowe przez lata, pod względem konstrukcyjnym, były zaniedbywane. Dopiero w ostatnich 5-8 latach nastąpił poważniejszy rozwój.

Podobną wierutną bzdurą jest pisanie iż Polo jest wieczną awarią. Należało dodać iż chodzi o Polo poprzedniej generacji bo obecnej niewiele wiadomo pod względem testów długodystansowych.

Bardziej ciekawym pytaniem byłaby odpowiedź na pytanie dlaczego benzyna jest droższa od diesla pomimo znaczącego przyrostu liczby pojazdów wykorzystujących ten rodzaj napędu?

Nie będę wklejał tego tekstu na forum, jak Pan Jacek chce to przeczyta to i być może zechce odpowiedzieć na moje pytanie.
    • Gość: Wombat Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: 94.75.121.* 21.12.10, 09:49
      Generalnie zgadzam się z Jarnim w kwestii diesli - niestety, koszty utrzymania współczesnego diesla tak naprawdę zabijają sensowność zakupu w przypadku, gdy ktoś nie jeździ za wiele - no chyba, że ów ktoś ma masę pieniędzy do wyrzucenia w błoto...
    • Gość: yanek Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 10:30
      Ta kasetka w passatach to porażka producenta jakby nie mogli tak zaprojektować deski żeby utrudnić złodziejom życie. Widziałem już w holandii kilka passatów wystawionych na sprzedaż bez navi i z wybitą szybka
    • Gość: pawel Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 10:36
      90KM benzyna vs diesel...dieslem będzie sie jeździć lepiej? jest Pan pewny Panie Jacku? Domyślam sie, że mówiąć "diesle" w tym porównaniu i tak miał Pan na myśli tak naprawde turbodiesla a to ogromna różnica.
    • Gość: rrrob Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.pools.arcor-ip.net 21.12.10, 11:08
      Dopoki bedzie zbyt na 'uzywane' nawigacje, dopoty beda one znikaly, nie tylko w Holandii. A jak chcecie sie dowiedziec, czy i gdzie jest na to zbyt, poszperajcie na gieldach albo aukcjach internetowych... Nie bedzie chyba wielkim zaskoczeniem, ze cala mase ogloszen / ofert sprzedazy znajdziecie w Polsce.
    • Gość: wierny widz Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.238.73.201.ip.abpl.pl 21.12.10, 11:18
      Mój Focus przejechał już prawie 100tyś bez najmniejszych problemów. Nie licząc paru wizyt w serwisie z powodu blachy, to pod względem technicznym samochód jest bardzo dobry i przede wszystkim mega wygodny i komfortowy. Zmienili technologię malowania w ASO i nic już się nie dzieje z perforacją. Cena przy zakupie też była atrakcyjna, porównywalny Golf wtedy kosztował 15tyś więcej. Naprawdę nie bałbym się teraz kupić samochodu Forda. Nie mówię, że niemieckie samochody są bee, aktualnie mają bardzo atrakcyjną linię stylistyczną i mogą się podobać, ale zawodność techniczna drastycznie wzrosła z tego co tak słyszę i czytam czasami opinie. Jeżdżę też Hyundaiem 10-letnim i jest super, auto nie wie co to serwis, leję i jeżdżę, ale nie kupiłbym teraz Hyundaia po tym jak słyszałem o kosztach części zamiennych i to mnie bardzo zmartwiło. Panda rzeczywiście jest bezawaryjna, brat w pracy ma już przejechane prawie 200tyś km Pandą i dalej jeździ super. Trwałość auta w dużej mierze zależy też od kierowcy.
    • Gość: mk Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.szczecin.mm.pl 21.12.10, 11:28
      @ pawel
      Jezeli w ogole produkuje sie dziś osobówki z dieslami bez turbo to jest to bardzo mały procent, więc można w domyśle założyć że diesel to turbo diesel.

Nie jeździłem dieslami o mocy 300KM, ale w przypadku aut o mocach około 100-150 KM potwierdzam słowa pana Jacka. Są o wiele bardziej elastyczne i wynika to z prostego faktu.
      W trakcie normalnej jazdy, utrzymując obroty 1500-2000 obr/min masz do dyspozycji max. moment. Od razu.
    • Gość: Turbokozik Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: 195.114.174.* 21.12.10, 12:05
      Chyba ci co nie jeździli dwulitrowym nowoczesnym turbodieslem nie odczuli nigdy tych cudownych fal momentu obrotowego który tak pięknie pcha auto do przodu (taki ze mnie poeta). Bardzo mi w moim dieslu brakuje tych paru tyś dodatkowych obrotów. Poprzednie autko miało mały benzynowy silniczek ale dzięki temu nieraz czułem się jak wyścigowiec cisnąc go do 6.5 tyś ;))) A tu, 4.2 tyś i koniec ;( Ale już jestem dwa tiry dalej i ostatecznie to wybieram, no i spalatnie w trasie ok 5.5 - 6l...
    • Gość: das auto schrott Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 12:16
      VW - "nasz wieczny pacjent" "podnośnik to jego drugi dom"

Panie Jacku Brawo! W interesie szeroko rozumianego interesu konsumenta jest mówienie prawdy o szrotach, które z niewiadomych przyczyn polskie wiesniactwo czci jak Bożka. Do nich fakty nie przemawiają, do nich nie przemawia nawet własna kasa utopiona w wieczne usterki.

VW - das Auto? Dziękuje, wolę porządny japoński samochód a nie germański wóz na gnojówkę
    • Gość: paw Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.ipp-hgw.mpg.de 21.12.10, 12:16
      Mam malego nowoczesnego disla (1.4 90KM) i musze przyznac ze rzeczywiscie elastycznie sie jezdzi. Moc sie osiaga obrotami x momentem, wiec disla sie kreci do 3000, tak jak benzyne do 5000, roznica jest coraz mniej zauwazalna, mowiac o nowoczesnych turbodislach. Nie mam plety, pisze o odczuciach.
    • Gość: e92 Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 12:19
      @Prześmiewca . Spalanie bety 3.0 turbo 305 KM MARGINALNIE większe od 3.0 diesel 286 KM? Lecz się człowieku, melisę pij i psychotropy łykaj.
    • Gość: 98 Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 12:26
      fani ropy kompletnie mylą pojęcia. Co innego jest elastyczność słabowitego ropniaka, który tylko dzięki turbinie i krótkim przełożeniom jakoś jedzie. Do setki trzema biegami by na każdym załapać się na tę chwilę (przedział 2000 obrotów) jak pompka da mu troche mocy

Elastyczność? Prosze bardzo: Miasto wrzucam IV przy 40,50,60 jedzie całkiem płynnie i kończę skalę obrotomierza na 192 km/h. Zrób to diselem jeden z drugim.
      Wbij w dieslu dwójkę i wystartuj bez zająknięcia tym jednym biegiem i dobij do setki i ponad...

Powtarzam: diesel jedzie jako tako tylko dzięki turbinie i krótkiej skrzyni która rekompensują oczywsite wady tego napędu. Wystarczy sprzęgnąc diesla z przełożeniami benzyny i odłączyć turbo. Co otrzymamy? Traktor
    • Gość: stanczyk Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 13:25
      spoko "ranking mitowy"....
    • Gość: piter Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.range86-141.btcentralplus.com 21.12.10, 13:54
      Właściwie dlaczego turbo-diesle są porównywane z wolnossącą benzyną? Powinny być raczej porównywane z turbo-benzyną - a wtedy szala zwycięstwa przechyla się raczej w stronę benzynki. 1.4 TSI > 1.4 TDI
    • Gość: greg Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.aster.pl 21.12.10, 13:56
      W jaki sposób jazda na gaz jest 2 razy tańsza skoro: 1. gaz nie jest 2 razy tańszy od benzyny 95, 2. gazu spala się więcej od benzyny?
    • ionen76 Motodziennik: BMW wypala mózgi 21.12.10, 14:26
      @mk
      > W trakcie normalnej jazdy, utrzymując obroty 1500-2000 obr/min masz do dyspozycji max. moment. Od razu.

Porównanie jest do du...
      Powinno się porównać podobne konstrukcje czyli TURBOdiesla z TURBObenzyną. Dieslem bez turbo nadaje się do traktora, a jak się porówna moment dobrej turbodoładowanej benzyny to diselkiem można pomarzyć o takiej elastyczności - przykład - silnik Saaba B234R - stary ale jary, tylko 250 KM ale moment 350 Nm od 1800 do 4500 obrotów/min. Jaki diesel tak ma i tak jeździ?
    • Gość: czarnuchv12 Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.echostar.pl 21.12.10, 14:27
      zostawcie pana jacka w spokoju, chłopak sie pomylił....:-), (ale to sie każdemu zdaża) jak można porównywać dizla z benzyną skoro dizli sie juz dziś nie produkuje, tylko turbo dizle, proponuje porównac z turbo benzyną, ....każdy, nawet fan dizli stwierdzi że turbo benzyna jest elastyczniejsza i daje większą przyjemność z jazdy, a spalanie to przecież rzecz indywidualna.
    • Gość: Motomaniak Motodziennik: BMW wypala mózgi IP: *.subscribers.sferia.net 21.12.10, 14:29
      Tytuł odcinka : "BMW wypala mózgi" dość odważny ale ja bym powiedział "BMW zmienia ludzi", niektórzy może wiedzą o czym mówię. Panie Jacku odcinek też można nagrać w jakimś ładnym wnętrzu np. salon Porshe, Ferrari lub w muzeum motoryzacji. Oprócz samych nowości z życia Hundaia i Kii przydałoby się w odcinku trochę porządnej wiedzy samochodowej z technikum przynajmniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka