Gość: wolniej Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.11, 16:38 do tych 105km/h auto jeszcze jest przewidywalne na zwykłych drogach. Młodzi ludzie nie maja wyobraźni i doświadczenia co się może zdarzyć jadąc 180km/h. Kupię dzieciom forda. Link Zgłoś
Gość: wolniej Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.11, 16:39 przydatna była by tez funkcja uniemożliwiąca zbyt długie przebywanie w aucie po zatrzymaniu :) Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: 195.33.27.* 05.01.11, 16:53 Według mnie bardzo fajna sprawa. Takie blokady nie tylko możemy ustawiac dając samochód dzieciakom ale równiez oddając samochód do serwisu czy parkingowym aby odprowadzili nas samochód na parking. A kto jest temu przeciwny to najprościej może poprostu nie uzywac tych blokad i nie widze sensu aby sie negatywnie wypowiadał na ten temat. Link Zgłoś
Gość: otto Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.ip.netia.com.pl 05.01.11, 16:53 Fajna funkcja, pomyśle o fordzie za kilka lat ;) Link Zgłoś
pi_rez Re: Ustaw dziecku limit prędkości 05.01.11, 18:53 a czy to nie jest przypadkiem niebezpieczne ? załóżmy że daliśmy komuś prowadzić samochód - nie może wyłączyć ESP , czyli może się bezproblemu rozbić na gołoledzi ewentualnie zakopać. Nie może jechać szybciej niż 105km/h - czyli szybciej zakończyć manewru wyprzedzania bo z naprzeciwka nadjeżdża pojazd. Nawet cross-traffic jesli mógłby zatrzymać samochód wydaje się stwarzać zagrożenie w pewnych specyficznych sytuacjach. Po prostu nie wydaje mi się aby to był najlepszy pomysł - bo w sumie z góry zakłada on że młodzi kierowcy są kretynami i wbijają się w inne samochody dla samej zabawy. Link Zgłoś
Gość: sasa Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 19:17 co to jest mph? Link Zgłoś
Gość: ulaw Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 19:19 @pi_rez o to chodzi, zeby dziecko w ogole nie wykonywalo manewru wyprzedzania Link Zgłoś
Gość: tekaj Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.internetia.net.pl 05.01.11, 19:33 @sasa Nie wiem czy sobie jaja robisz ale to mila(drogowa) na godzinę. Sam jestem młodym kierowcą, i uważam, że to raczej głupi pomysł. Oczywiście są tacy co się popisują i uważają, że jak zdali prawo jazdy to są zajebistymi kierowcami. Miałem kilka razy okazję obserwować takich. Ale nie można traktować tego, że wszyscy tacy są. Po za tym jak już ktoś wyżej napisał i to jest główna kwestia, że czasem może być nagła potrzeba, żeby uniknąć jakiejś sytuacji i trzeba wykonać nietypowy manerw lub szybko zwiększyć pręd. i może być kiszka gdy blokada będzie włączona. Link Zgłoś
jpsi Re: Ustaw dziecku limit prędkości 05.01.11, 20:15 W stanach nie robi sie takich manewrow wyprzedzania jak w Polsce. Wiec ten argument nie ma sensu. Bedac tutaj od pieciu lat w 3 stanach (NH, CA, MA) wyprzedzilem samochod wyjezdzajac na przeciwlegly pas mniej niz 5 razy. Najlepiej byloby ograniczyc predkosc z GPS, tak zeby w miescie nikt sie nie rozbijal Link Zgłoś
Gość: master Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.180.7.106.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.01.11, 20:38 Pomysl jest super. Dziwi mnie ze tak pozno wporwadzaja. Co do wyprzedzania to skad wiecie jak dziala? Moze producent przewidzial takie akcje jak chwilowa predkosc konieczna do wyprzedzenia i przy kick down na chwile zwiksza sie ponad ustalony limit. Link Zgłoś
Gość: złodziej kołpaków Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: 89.228.3.* 05.01.11, 20:52 Nie wiem czemu wszystkich tak interesuje potrzeba chwilowego przyspieszenia (np. do wyprzedzania). Gdy samochód nie może jechać szybciej, to nie wyprzedzasz. Za trudne do zrozumienia? Jakoś dziwnie okazuje się, że kierowcy maluchów (tak tacy jeszcze istnieją) nie zabijają się gremialnie, bo nie mają kopa do wyprzedzania. Ponadto te 70 mph to na większości naszych dróg (oprócz autostrad) maksymalna dozwolona. Więc o co chodzi? Link Zgłoś
Gość: RPWL Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.11, 22:29 Cos dla ludzi, ktorzy zamiast rozmawiac z dziecmi, miec z nimi dobry kontakt i pelne zaufanie wola chamska kontrole zachowania. To droga do nikad. Mlody gniewny gwizdnie ojcu / matce kluczyk i... hulaj dusza, piekla nie ma!! Wtedy sie dopiero zacznie... Z reszta, utawisz dzieciakowi (ladny mi dzieciak, ktory ma juz prawo jazdy ;-) limit dajmy na to 105 km/h. Wjedzie ci z taka wlasnie predkoscia w zakret, na ktorym maksymalnie da sie jechac twoim samochodem 60 km/h. Hmmm... jak sadzisz, co sie stanie? Jak na moj inzynierski nos wypadek, ze wszystkimi jego konsekwencjami. Takie "kagance" tylko zwiekszaja sklonnosc do tego typu zachowan. Dla dziecka trzeba byc prawdziwym przywodca i autorytetem. A "prawdziwy przywodca to taki, za ktorym ludzie ida sami, a nie taki, ktory ludzie pedzi przed soba" (nie pamietam kto to wymyslil, ale naprawde madre :-) Link Zgłoś
Gość: Kid Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 22:46 Wole już bez muzyki jehać niż pasy zapinać! A zresztą luz - przeciesz mam ipoda Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: 91.196.215.* 05.01.11, 23:32 Pomysł genialny i powinien być obowiązkowym wyposażeniem każdego samochodu. Argument o braku możliwości nagłego zwiększenia prędkości jest co najmniej chybiony. Dla dużej ilości samochodów przedstawione tu limity są maksymalną prędkością jaką mogą osiągnąć i jakoś ich właściciele nie rozbijają się masowo z powodu braku możliwości nagłego zwiększenia prędkości do 190 km/h. Prawda jest taka że takie właśnie zwiększanie prędkości ponad dopuszczalną na danym odcinku podczas wyprzedzania w przypadku niedoświadczonych kierowców nieumiejących przewidzieć zachowania samochodu w różnych warunkach drogowych i nieumiejących dostosować prędkości do panujących warunków jest przyczyną sporej ilości wypadków. Inna kwestia, że przydałoby się faktycznie sprząc taki system z nawigacją GPS tak żeby na podstawie wgranej mapy i zaznaczonych na niej ograniczeń nie pozwalał na przekraczanie ograniczeń prędkości obowiązujących na konkretnych drogach. A zamiast niewłączającego się radia przy niezapiętych pasach powinna być funkcja nie pozwalająca na włączenie silnika dopóki pasy nie zastaną zapięte. Link Zgłoś
pi_rez Re: Ustaw dziecku limit prędkości 06.01.11, 00:13 @złodziej.kołpaków: Więc o co chodzi?: o to że w czasie wyprzedzania nie masz limitu prędkości , przynajmniej nie w polsce, nie przy pojedynczym wyprzedzaniu. nawet na egzaminie państwowym pojedziesz przez chwile 70km/h w zabudowanym bo każą ci wyprzedzać mimo ze limit 50. @Gość: Ktos: "Prawda jest taka że [...] jest przyczyną sporej ilości wypadków." Niewątpliwie trudno wykazać że to zdanie jest fałszywe - tylko pytanie na ile jest istotnym fakt że przy zachowaniu pewnych warunków ( tu 3 , brak przewidywania, brak dostosowania, brak doświadczenia) można przyporzadkować grupe zdarzeń których jest "sporo" nie wiadomo tylko czy jest to 30% wypadków w polsce i czy to jest sporo - ale myślę że jest to mniej niż 1% co na mój mały racjonalny rozumiem nie jest "sporo" no chyba że to byłby 1% PKB przelany na moje konto. Bo przecież młodzi ludzie mają słabe stare samochody, które ciagle naprawiaja czyli znają je jak zły szeląg - natomiast nowymi autami jeżdzą albo ludzie których na to stać albo kompletnie sie na samochodach nie znają np. kobieta która nie wie kim jest kubica. i jeśli się na autach nie znająto kupią sobie coś co ma vmax 120km/h bo na nówke więcej ich nie stać - także moim zdaniem ta grupa o której mówisz jest naprawde mała. Moim skromnym doświadczeniem ( byłem ofiarą dwóch wypadków w tym roku- taki mój fart) najczęstsza przyczyną na tej 2 elementowej próbie był stres, brudne szyby i i erozja zachowań ostrożnościowych. kierującego pojazd. i oba wypadki odbyły się przy prędkości 5km/h . cofanie na drodze to nie jest ten sam manewr co cofanie z miejsca parkingowego, włączanie się do ruchu z drogi gruntowej to nie to samo co wyjężdzanie z działki na ulice - tu jest więcej elementów i czynności które należy wykonać i sprawdzić. muszę przyznać że to o czym kierowcy pamiętają to otwieranie drzwi - na ulicy sprawdzi w lusterku czy nic nie jedzie , nie otworzy bezmyślnie jak na parkingu - pewno dlatego że mogą się "popsuć" i trza będzie naprawiać drzwi a to droga impreza. Link Zgłoś
Gość: mk Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.szczecin.mm.pl 06.01.11, 01:19 "o to że w czasie wyprzedzania nie masz limitu prędkości" - Pierwsze słyszę, mógłbys podać paragraf z kodeksu drogowego który o tym mówi? Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.11, 01:34 to jest chole... może będzie jechal 130 i będzie chcial wyprzedzić i co? wtedy podziekuje za smierc matce i tym co takie glupoty wymyslają.. Link Zgłoś
von_seydlitz Re: Ustaw dziecku limit prędkości 06.01.11, 06:50 Prędkość nie zabija, tylko jej nieumiejętne dostosowywanie i brak innych umiejętności. Już lepiej zafundować dziecku dodatkowe lekcje i odpowiednio długi staż za kierownicą... Link Zgłoś
Gość: złodziej kołpaków Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: 89.228.3.* 06.01.11, 11:00 06.01.11, 01:34 Gość: gosc A po jaką cholerę ma przy 130 km/h jeszcze wyprzedzać? Link Zgłoś
Gość: złodziej kołpaków Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: 89.228.3.* 06.01.11, 11:05 06.01.11, 00:13 pi_rez napisałeś: "@złodziej.kołpaków: Więc o co chodzi?: o to że w czasie wyprzedzania nie masz limitu prędkości , przynajmniej nie w polsce, nie przy pojedynczym wyprzedzaniu. nawet na egzaminie państwowym pojedziesz przez chwile 70km/h w zabudowanym bo każą ci wyprzedzać mimo ze limit 50." Wyobraź sobie, że za takie wyprzedzanie zapłaciłem odpowiedni mandat (autobus miejski jechał 40 km/h , ja przyspieszyłem do jakichś 70 km/h). Podaj mi odpowiedni paragraf, a podam łachudry do sądu Link Zgłoś
Gość: fizyk Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: *.12.rev.vline.pl 06.01.11, 13:19 każda akcja powoduje reakcje... już są firmy oferujące banalnie proste w obsłudze urządzenia do hackowania zabezpieczeń forda. 30 sekund w Google i mam "Ford Speed Limit Removal Module" za 145$ [australijskich]... na pewno da się znaleźć taniej, a jeśli takie zabezpieczenia staną się powszechne to wskutek zwiększenia popytu, wzrośnie produkcja crack-chipów i ceny spadną jeszcze bardziej. Więc jak zawsze w wojnie rodzice nastolatki, dzieci wychodzą zwycięsko... Link Zgłoś
popijajac_piwo Re: Ustaw dziecku limit prędkości 06.01.11, 16:20 Pomysł bez sensu. Albo się ma zaufanie do swoich dzieci, albo się go nie ma i wtedy lepiej wogóle samochodu nie dawać. Albo kupić jakiegoś Golfa I z 1978 na wolnossącym dieslu 1.5, co to się do setki rozpędza w pół godziny. Link Zgłoś
Gość: złodziej kołpaków Re: Ustaw dziecku limit prędkości IP: 89.228.3.* 06.01.11, 18:36 popijajac_piwo Jak dzieciak zapracuje na zaufanie, to będzie miał zdjętą blokadę. A poza tym 130 km/h to jest prędkość wystarczająca do jazdy po wszystkich drogach. Po jaką cholerę ma się rozpędzać do 180? Jak chce zaszpanować, to niech sam zarobi na odpowiednią bryczkę. Link Zgłoś
puch4cz Re: Ustaw dziecku limit prędkości 06.01.11, 20:52 O co chodzi? Dlaczego samochody moga jechac ponad 200 km/h, skoro maksymalna predkosc na autostradach to 110-130? Takie rozwiazania sa potrzebne dla osob, ktore czesto dostaja mandaty za szybka jazde. Link Zgłoś