Dodaj do ulubionych

kupno auta i uniknięcie problemów

20.01.11, 23:50
Witam serdecznie

Chciałbym kupić auto, ale jestem kompletnie zielony w temacie. Nie interesuje się motoryzacją. Problem polega na tym, że chce kupić auto, ale nie chce aby o tym dowiedzieli się moi rodzice (myślą, że studiuje a pracowałem za granicą). Przepuszczam, że do domu mogą przychodzić dokumenty związane z rejestracją i ubezpieczeniem, a to mnie martwi Więc chciałabym się dowiedzieć czy jest jakas szansa aby tego uniknąć i aby się nie dowiedzieli. Drugi problem stanowi to, że tak jak mówie nie znam sie na motoryzacji i nie wiem jak kupić to auto, a przecież mogę zostać oszukany np. kupić auto powypadkowe. Nie wiem kogo się doradzić, myślalem aby wynajac jakiegos mechanika i aby ze mna pojechał na giełde, nie wiem czy jest taka możliwość. Mieszkam w innym mieście, nie było mnie jakis czas, a teraz nie mam tu znajomych i nie ma kto mi doradzić. Prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • bmwracer Re: kupno auta i uniknięcie problemów 21.01.11, 01:19
      Wyglada ze mieszkasz w domu wiec przestan krecic - powiedz rodzicom poniewaz i tak sie dowiedza wczesniej czy pozniej i popros Tate to Ci pomoze.
    • costa666 Re: kupno auta i uniknięcie problemów 21.01.11, 20:35
      ale ja mieszkam w innej miejscowosci wyjechalem na studia ale zrezygnowalem, zameldowany jestem w domu rodzinnym i to mnie martwi
      • carfan Re: kupno auta i uniknięcie problemów 21.01.11, 23:08
        Najlepiej podejdź do Komunikacji, gdzie mieszkasz i zapytaj czy można na tymczasowy adres zamieszkania zarejestrować auto.
      • swan_ganz Re: kupno auta i uniknięcie problemów 22.01.11, 00:02
        > ale ja mieszkam w innej miejscowosci wyjechalem na studia ale zrezygnowalem, za
        > meldowany jestem w domu rodzinnym i to mnie martwi

ręce opadają... Człowieku... no jak ty się zachowujesz? Przeciez ty jestes dorosły, tak?
        Skoro nie chcesz studiować to nie studiuj i miej odwagę powiedzieć to swoim rodzicom. W końcu masz pełne prawo do podejmowania decyzji dot; samego siebie więc zupełnie nie rozumiem Twojego problemu... Wstydzisz sie tej decyzji? To po cholere podejmujesz takie kroki, których później musisz się wstydzić?
        Weź ty sie troche ogranij bo wstyd rodzajowi męskiemu przynosisz...
        • tomek854 Re: kupno auta i uniknięcie problemów 23.01.11, 22:47
          Ale jak im się przyzna że nie studiuje, to mu obetną kieszonkowe :-)
    • czujny_obywatel Re: kupno auta i uniknięcie problemów 22.01.11, 12:09
      @costa666, powiedz, czy ty i twoja rodzina należycie do jakiejś sekty, która swoim członkom zabrania posiadania samochodów i musisz się z tym faktem ukrywać, czy nie chcesz się przyznawać rodzicom, bo chcesz udawać bardzo biednego studenta i naciągać ich na kasę ?
      • swan_ganz Re: kupno auta i uniknięcie problemów 22.01.11, 12:30
        bo chcesz udawać bardzo biednego studenta i naciągać ich na kasę ?

o tym nie pomyślałem... Do łba mi nie przyszło, że mozna chcieć orznąc swoich własnych rodziców dla kasy... Kuziwa - to żałosne...
    • costa666 Re: kupno auta i uniknięcie problemów 22.01.11, 22:58
      Wam się wydaje, że to wszystko takie łatwe, z moimi rodzicami się nie dogadam, zwyzywają mnie od nieuków i leniów, nie zaakceptują tak łatwo mojej decyzji. Mam zamiar wrócić na studia od października i dopiero wtedy im powiedzieć, że wcześniej zrezygnowałem, nie będą tak źli a także wtedy poinformować, że pracowałem za granicą i kupiłem auto. A tak to będą gadki 'skończysz jako śmieciarz', nie chce wysłuchiwać tego darcia, dlatego w ten sposób chce postąpić. Więc proszę poradźcie mi co w tej sprawie zrobić.
      • tow_beton Re: kupno auta i uniknięcie problemów 23.01.11, 20:42

gdy rejestrowałem swoje samochody, to wszystkie czynności miały miejsce w urzędzie, nie było powodów wysyłania żadnych pism do domu, bo i po co. Idziesz, rejestrujesz i koniec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka