Dodaj do ulubionych

Astra III, focus II, ceed czy i30

15.02.11, 14:59
Planuję kupić kompaktowe kombi i rozważam 4 modele: astra III, focus II, kia ceed lub hyundai i30.
Silnik 1,6 benzyna, min. 100 KM.
Budżet – do 52 tys. zł., szukam nowego w promocji lub testowego dealera. Samochód na dłuższy okres użytkowania – do 8-10 lat.
Jazda – przede wszystkim po mieście, plus weekendowe i wakacyjne dalsze wyjazdy (typu Chorwacja).
Co dla mnie istotne – często jeździmy do rodziny na wsi, więc szukam samochodu z trwałym zawieszeniem, który dobrze będzie znosił nasze dziurawe drogi. Z drugiej strony dominuje u nas jazda po mieście, dlatego z uwagi na wyższe spalanie nie myślę o SUV-ie.

Kia ceed i hyundai i30 kuszą niższą ceną w relacji do wyposażenia, ale są niesprawdzone i nie wiadomo, w jakim będą stanie za kilka lat. Poza tym i30 ma niski min. prześwit (15 cm) i obawiam się jechać nim po polnych drogach.

Głównie rozważam astrę III i focusa II. Który z nich ma lepsze zawieszenie?
Obserwuj wątek
    • mechanik72 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 09:05
      Lepsze zapewniające lepsze właściwości jezdne zawieszenie ma Focus natomiast też droższe w naprawie. Aby obniżyć koszty polecam też LPG sprawdzony system LandiRenzo lub Lovato. Po przejechaniu 150 tys. km zaoszczędzisz na nowy samochód wystarczy policzyć.
      • jestklawo Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 11:53
        mechanik72 napisał:

>sprawdzony system LandiRenzo lub Lovato

co za bajki tu opowiadasz. To najgorsze złomy. Są drogie i beznadziejne. Nie ma do nich części zamiennych, a padają po 5 tys. km. Najlepsze są BRC
        • konrad022 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 17.02.11, 14:19
          najlepsze sa skladanki typu stag w ktorych mozesz sobie dobrac najlepsze komponenty.
    • novationen Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 09:15
      ja bym brał Astre III, kombi wygląda całkiem zgrabnie. Diesel tez jest spoko. Przede wszystkim opel ma dość trwałe zawieszenie przynajmniej w porównaniu do innych zachodnio-europejskich (Francja) aut...
    • rysiek2011 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 10:29
      > Kia ceed i hyundai i30 kuszą niższą ceną w relacji do wyposażenia, ale są niesp
      > rawdzone i nie wiadomo, w jakim będą stanie za kilka lat.

Co do Cee'd-a to jeździ po naszych drogach już ponad 4 lata i chyba można już co nieco stwierdzić że jest nie najgorzej wykonany. Co do zawieszenia to jest trwałe za wyjątkiem łaczników stabilizatorów ale te na szczęście są wymieniane na gwarancji.
      Kupując samochód miałem ten sam dylemat co Ty - Astra, Focus czy Cee'd (I30 po prostu mi się nie podobał). Przejechałem się każdym z nich i Focus odpadł jako pierwszy ponieważ niewygodnie mi się w nim siedziało (prawa noga musiała opierać się o środkowy tunel co było dla mnie nienaturalne). Ostatecznie z Astry i Cee'd-a wybrałem tego drugiego (kwestia ceny do wyposażenia oraz gwarancja 5 lat na samochód i 7 na układ napedowy). I szczerze powiem jak na razie jestem zadowolony z mojego wyboru.
      Najlepiej zrobisz jeśli umówisz się na jazdę próbną każdym z wybranych przez Ciebie samochodów tylko koniecznie z tymi samymi (lub podobnymi) wersjami silnikowymi żebyś mógł też porównać osiągi. Drugą sprawą są fora użytkowników poszczególnych modeli. Tam mozesz przeczytać na co najczęscie ludzie się skarżą, możesz porównać koszty eksploatacji i przeglądów, rzeczywiste spalanie i tym podobne sprawy. (w przypadku Cee'd-a to www.forum.mojaceed.pl )
      Generalnie nie słuchaj opini pseudo znawców typu "Ford g...o wart", "Koreańczyka nie kupuj" (choć jest robiony na Słowacji), i że "niemieckie już nie są takie porządne jak kiedyś". Przetestuj każdy model, porównaj cenę do wyposażenia, sprawy ubezpieczenia (ile bedzie kosztowało), gwarancji i opini ludzi na temat najbardziej istotny dla Ciebie czyli trwałości zawieszenia i wybierz najbardziej odpowiadający Tobie samochód. Który byś nie wybrał model z tej czwórki to i tak będzie to dobry wybór.
      • eurofan74 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 17:06
        Dziękuję za cenne rady. LPG nie potrzebuję – rocznie robimy ok. 18 tys. km, więc gaz nie ma dla nas sensu. Pierwsza decyzja – na razie wystarczy nam hatchback. Po porównaniu „statycznym” focusa II i astry III – focus ma faktycznie ciekawsze wnętrze, ale pochylona tylna szyba utrudnia widoczność (choć to pewnie kwestia przyzwyczajenia), a ponadto ogranicza możliwość włożenia do bagażnika czegoś wyższego. Astra III ma mniej ciekawe wnętrze (przynajmniej wersja, którą oglądaliśmy), za to mocniejszy silnik (115 KM vs. 100 KM w fokusie), lepszą widoczność z tyłu i praktyczniejszy bagażnik.
        Pozostało obejrzenia kii ceed i jazdy testowe.

Co do opinii na forach – są mocno niejednoznaczne. Zawieszenie w kii nie jest oceniane bardzo wysoko.
        Rysiek2011, czy kia ceed ma większy prześwit od hyundaia i30? Nie masz problemów np. na krawężnikach?
        • elfkabezhaltera Prześwit Cyda 16.02.11, 17:13
          Ja co prowda mam kombi, a nie klapozada, lecz podobno mam prześwit 17cm ...
          • arka33.3 Re: Prześwit Cyda 16.02.11, 20:21
            W Focusie i Astrze zapomnij o LPG, te silniki się do tego nie nadają. (między innymi brak hydraulicznej kompensacji luzu zaworowego)
            Sam jeżdżę Astrą kombi z silnikiem 1.6 115KM, mogę polecić ze względu na :
            -spalanie po W-wie 9-9,5l/100km , trasa 6-7
            -ciche zawieszenie
            -elastyczny silnik na trasie
            -dobre materiały wewnątrz
            -cena i gabaryty (kombi)
            Z wad :
            -mało schowków
            -brak możliwości LPG

Z tego co się orientuję, to Ceed w wersji 1.6 126KM lubi wypić i ma problemy właśnie z zawieszeniem. Ja w Astrze po 3 latach i 80tys. mam do wymiany gumki stabilizatora po 14zł/szt.......
            • elfkabezhaltera Re: Prześwit Cyda 16.02.11, 20:41
              arka33.3 napisał:

> Z tego co się orientuję, to Ceed w wersji 1.6 126KM lubi wypić
              Zaiste - żłopie jak smok!

> i ma problemy właśnie z zawieszeniem.

Jeszcze nie odnotowałem.
            • ulubiony19 Re: Prześwit Cyda 16.02.11, 20:45
              A może Renault Megane Grandtour? Auto bez większych mankamentów, w dodatku ładne i chyba niedrogie.

A jeśli nie Renault, to...

Astra III trąci myszką jak na mój gust, w sumie niezłe auto, ale konkurencja odjechała - robi bardziej kompetentne auta.
              Na mnie najlepsze wrażenie robi generalnie Focus. Ale to głównie dlatego, że dobrze mi się takimi jeździ (ale 1.6 słabawy). Poza tym nieco obskurny (w tanich wersjach) i trochu nijaki, ale dalej praktyczny i pojemny. No i podobno ma nie rdzewieć tak, jak kilkuletnie Focusy 2. gen.
              Hyundai generalnie jako całość wydaje się najlepszy, ale znowu siiid nie jest specjalnie gorszy (bardzo udany lifting), no i ma te 7 lat gwarancji. Poza tym oprócz znanym wszystkim niedociągnięciom, które raczej wyeliminowano, konstrukcja przemyślana i pewna. Ale wolę go z dieslem pod maską jednak, tym bardziej teraz po liftingu (of koz dopłata w Twoim przypadku do wersji wysokoprężnej zupełnie nieuzasadniona).

Pozdr
              • rarely Re: Prześwit Cyda 18.02.11, 08:54
                kompetentne auta.

cudeńko
          • laisar Re: Prześwit Cyda 16.02.11, 21:18
            elfkabezhaltera napisała:
            > Ja co prowda mam kombi, a nie klapozada, lecz podobno mam prześwit 17cm ...

Chyba jednak 15 - www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,37/con/327902/__Kia-ceed.html

(Na KIA.PL nie znalazłem...).
            • elfkabezhaltera Re: Prześwit Cyda 16.02.11, 21:45
              laisar napisał:

> elfkabezhaltera napisała:
              > > Ja co prowda mam kombi, a nie klapozada, lecz podobno mam prześwit 17cm .
              > ..
              >
              > Chyba jednak 15 - www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,37/con/327902/__Kia-ceed.html
              >
              > (Na KIA.PL nie znalazłem...).

No to mi się poplątało .... :)
        • rysiek2011 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 18.02.11, 09:18
          eurofan74 napisał:
          > Rysiek2011, czy kia ceed ma większy prześwit od hyundaia i30? Nie masz problemó
          > w np. na krawężnikach?

Cee'd i I30 to taka sama konstrukcja (bliźniaki) natomiast nie wiem jak się ma sprawa prześwitu czy jest taki sam. W Cee'dzie jest wystarczający na miejskie krawężniki i mi osobiście jeszcze się nigdy nie zdarzyło zahaczyć zderzakiem przy wjeżdżaniu lub zjeżdżaniu z krawężnika.
          A jeszcze co do zawieszenia Cee'd-a to najwięcej ludzi narzeka że jest za sztywne (mało komfortowe) ale za to trzyma się drogi jak przyklejony co mi osobiście bardzo odpowiada :)
    • no_okki Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 20:35
      z tego wszystkiego to astra hatchback, choć dziwne, że golfa piątki nie bierzecie pod uwagę.
      Ogólnie silniki 1.6 mają nieprzyzwoicie duże zużycie benzyny i w segmencie C lepiej na dieslu oko zawiesić
      • arka33.3 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 20:48
        Przy deklarowanych przebiegach (18tys/rok) zakup diesla nie koniecznie się opłaci. Jedyne czego mi brakuje w benzynie to moment obrotowy którego w dieslu jest pod dostatkiem. Całe szczęście że dostępne finansowo są już turbo benzynki i tam już ten moment jest :)
        • no_okki Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 20:55
          zgoda, ale turbinki dość awaryjne; honda potrafi z benzynki wykrzesać wszystko, co najlepsze, choćby w silniku 1.4 Civica
        • ulubiony19 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 21:02
          arka33.3 napisał:

Jedyne czego mi brakuje w benzynie to moment obrotowy

Taka karma:)

No niestety kijanowskie 1.6 ubogie w parę, ubogie...

Pozdr

• cloclo80 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 21:26
            Tylko w porównaniu do motorów poturbowanych. W kategorii wolnossących 1.6 jest zupełnie w porządku.
            • ulubiony19 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 21:33
              Nie tylko. Focus lepiej odchodzi, Astra minimalnie, ale też lepiej, nie wspominając o Megane.
              W sumie kijanowskie 1.6 bez rewelacji, za to bezszelestny, jak nie smyramy obrotomierza po całości.
              • no_okki Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 21:40
                = jednak niedopracowany rozstaw pedałów dyskwalifikuje focusa z jego odejściem
              • cloclo80 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 22:16
                1.6 w Megane w porównaniu do 1.6 Kia to totalna porażka. Mniejsza moc, pasek zamiast łańcucha, awaryjne cewki. Dobre dla Rumunów z Dacii, ale dla dużego koncernu motoryzacyjnego to powód do wstydu.
                • ulubiony19 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 22:49
                  cloclo80 napisał:

> 1.6 w Megane w porównaniu do 1.6 Kia to totalna porażka. Mniejsza moc, pasek za
                  > miast łańcucha, awaryjne cewki. Dobre dla Rumunów z Dacii, ale dla dużego konce
                  > rnu motoryzacyjnego to powód do wstydu.

Weź se amol hi hi:)
              • p_a_m Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 22.02.11, 15:37
                Mówimy o fordowskim 1.6? Przecież to masakra. Jeździłem takim fordem (rocznik 2010, dostałem jako auto zastępcze za i30 crdi). Ani przyspieszenia, ani wyciszenia (przy 80km/h wiertarka wkręcała mi się w głowę:)). Do tego mało miejsca w środku. Przy żwawszej jeździe pali jak smok.
          • no_okki Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 21:28
            = święta racja - coś za coś
    • tocqueville Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 21:59
      chyba brałbym astrę
      ma chyba największy prześwit
    • laisar Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 22:24
      eurofan74 napisał:

> niski min. prześwit (15 cm)

Oj, chyba ciężko będzie znaleźć coś o większym, jednocześnie będącego zwykłym kompaktem...

Zobaczmy:

1) www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,63/__Katalog-modeli-Szukaj.html

2) kompakt, czyli segment C

3) cena do 150 kzł

4) moc od 100 KM

5) benzyniak

6) kombi

7) prześwit od 155 mm

Wynik:

http://www.samar.pl/index.html?__la=pl&__ac=sec,91¶ms={"carTypes"%3A{"1"%3A"1"}%2C"segments"%3A{"263"%3A"263"}%2C"priceRange"%3A[""%2C"150000"]%2C"specItems"%3A{"3082"%3A"3082"%2C"2766"%3A"2766"%2C"1375"%3A"1375"%2C"1392"%3A"1392"}%2C"specItemsValuesRange"%3A{"1375"%3A["100"%2Cnull]%2C"1392"%3A["155"%2Cnull]}%2C"priceCurrency"%3A"pln"%2C"priceIncludeIncentives"%3Afalse}

- czyli:

Dacia Logan MCV
      Skoda Octavia II Scout
      ...

d:
      • eurofan74 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 17.02.11, 00:13
        Część producentów nie podaje prześwitu - pytałem o astrę III i focusa II, sprzedawcy nie wiedzieli. Może faktycznie te 15 cm to standard. Hyundai i30 sprawia wrażenie mniejszego prześwitu, ale to może tylko takie wrażenie. Faktem jest, że na forum i30 użytkownicy narzekali na mały prześwit i dlatego przyjąłem, że jest niższy od innych.
        • p_a_m Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 22.02.11, 15:39
          Jako właściciel i30 cw też muszę przyznać że jest niski (na polnej drodze daje radę, ale spora część krawężników odpada)
    • frax1 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 23:00
      Zobacz, może Ci starczy na Astre IV. Chcesz dłużej potrzymać to auto to ma sens kupienie nowszego modelu. Pomyśl jeszcze nad Octavią i Golfem oraz Seatem Leonem i Altea oraz Bravo. Może Lancer? Sporo jest aut w tych granicach więc moim zdaniem warto się przejechać po salonach wszystkich większych marek i zobaczyć co jeszcze jest do kupienia.
      Zwróć uwagę by auto miało komplet poduszek i ESP, a także automatyczną klimę (choć w tej cenie o to trudno).
      Pozdrawiam
      • eurofan74 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 16.02.11, 23:30
        Dzięki za sugestie :) Przy naszym budżecie astry IV teraz nie kupimy, sprawdzaliśmy w salonie opla. Chyba, że wstrzymamy się do końca roku i poszukamy egzemplarza testowego dealera. Co do innych propozycji - zdecydowaliśmy, że na razie wystarczy nam w klasie C hatchback, a nie kombi. Golfa i seata leona zapytam. Z kolei fiaty mają podobno słabe zawieszenia?
        • frax1 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 17.02.11, 00:23
          Warto czasem poszukać "w Polsce" bo są salony, które mają znacznie niższe ceny.
          Co do A IV to sugerowałem się tym: otomoto.pl/opel-astra-essentia-rabat-13-8-550-zl-C16443744.html , jednak z tego co widzę to auto nie ma nawet klimy, ale może to przeoczenie?
          Jest dobra promocja na 308 - wszystkie w cenie 57700 - choć teraz już są przebrane, ale może warto poszukać.
          Warto pomyśleć o Megane - to dość niezłe auto i nie przekombinowane elektronicznie jak poprzednik, jest w świetnych cenach www.renault.pl/media/cennik-promocyjny/-pdf-/att00191989/AM10_MB3.pdf
          Ewentualnie Skoda - tylko że ten silnik będzie słabszy niż 1.2, z drugiej strony jednak prosty jak cep i potencjalnie mało awaryjny: vw-skoda_bednarek.otomoto.pl/skoda-octavia-mint-1-6-mpi-102-km-C17434638.html

To są oczywiście poglądowe oferty - masz w czym wybierać i przejedź się wszystkim a podejmiesz dobrą decyzję. Kupujesz nowe auto z gwarancją i jeżeli nie będziesz miał strasznego pecha to każde będzie długo bezawaryjne.
          Pozdrawiam
          Leon ma dość ciekawy silnik i jest nie za drogi - choć w porównaniu do renault to "golas" otomoto.pl/seat-leon-reference-C17522061.html
          Golf jest znacznie droższy z tym silnikiem vw-skoda_bednarek.otomoto.pl/volkswagen-golf-comfortline-1-2-tsi-105-km-C16839309.html

• eurofan74 Benzynowy czy diesel i jaki? 17.02.11, 00:07
      Dzięki wszystkim za Wasze opinie i sugestie :) Teraz mamy skodę fabię 1,4 60 KM z 2001 r. Oboje jeździmy spokojnie, ale chcemy kupić samochód, którym wyprzedzanie na trasie nie będzie powodować gwałtownego skoku ciśnienia i wymagało długich prostych. Widzę jednak, że wybór benzynowego 1,6 jest chyba przesadą.

Zapytam więc ogólniej – jaki silnik i jaki kompakt klasy C (hatchback) byście polecili przy następujących potrzebach:
      - rocznie do 18 tys. km,
      - głównie miasto (więc preferowane niskie spalanie) + dalsze wyjazdy weekendowe i wakacyjne,
      - na razie tylko 2 osoby + bagaż,
      - przewidywany kilkuletni okres użytkowania,
      - klimatyzacja (może być manualna),
      - wytrzymałe zawieszenie (z powodów, o których pisałem na początku),
      - cena max 52 tys. zł.(z promocyjnymi rabatami).

Warto wziąć diesla przy takim rocznym przebiegu? Spokojnie brać też słabsze silniki, typu benzynowy 1,4?

Z góry dziękuję za sugestie :)
      • frax1 Re: Benzynowy czy diesel i jaki? 17.02.11, 00:29
        Diesel w tej cenie to marzenie, poza tym przebiegi raczej nie dają sensownego i ekonomicznego wytłumaczenia zakupu diesla. Kupiłbym benzynę i tyle. W obecnych warzących po 1200kg kompaktach 1.6 to minimum, może inaczej 100-120km to minimum - wersjami 1.4 nie da się normalnie jeździć. Ew. warto zwrócić uwagę na 1.2 i 1.4 turbo. Co do wytrzymałego zawieszenie, to jeżeli nie będziesz codziennie jeździł 100km/h dziurawymi duktami to sporadycznego przejazdu ze spacerową prędkością polną drogą zawieszenie nawet nie poczuje - gorsze są codziennie miejskie dziury i dziurki.
        Pozdrawiam
      • tocqueville Re: Benzynowy czy diesel i jaki? 17.02.11, 00:43
        piszesz "na razie" jest was dwójka a planujesz kupno auta na 8-10 lat
        przyjdą dzieci i będziesz wymieniał auto na kombiaka - nie lepiej od razu taki kupić? (dla mnie focus kombi wygląda lepiej niż htback)
        podobnie z silnikiem - nie ma tym nie ma co oszczędzać - kupisz słabszy a za rok będziesz żałował i szukał silniejszego. 1.6 to żadna przesada, tylko standard w tej klasie (choć ja dzisiaj 1.6 bym nie brał, bo dla mnie za słaby)
        szukaj astry lub focusa kombi, ew. idź do salonu skody i kup sprawdzone auto

ps: jak jeździsz głównie po mieście to nie bierz diesla

• arka33.3 Re: Benzynowy czy diesel i jaki? 17.02.11, 11:47
        Moja propozycja dla Ciebie to:
        otomoto.pl/renault-megane-1-6-16v-110km-nowy-okazja-C16670948.html
        Jak ktoś już pisał, dużo mniej przekombinowany od poprzednika. Mam w rodzinie 1.4 TCE od prawie 2 lat i bardzo dobrze się sprawuje.
        Lub
        otomoto.pl/opel-astra-1-6-115km-classic-wyprzedaz-C17097557.html
        Sprawdzony model, pozbawiony wad wieku dziecięcego, może trochę smutny i szary w środku (po fabii i tak będzie lepiej)
        Ale tak naprawdę jeżeli planujesz pojeździć nim te 7-8 lat ja bym wybrał :
        otomoto.pl/kia-cee-d-rabat-4-500-wyprzedaz-rocznika-C16956262.html
        Bądź co bądź to jest 7 lat gwarancji, jak coś się zje..e to niech się serwis martwi.
        Lub dołóż te 4tys. i weź diesla np.
        otomoto.pl/kia-cee-d-rabat-6-000-pln-kredyt-50-50-C17082540.html
        też masz gwarancję i święty spokój ,a zawsze trochę mniej palić będzie :)
        Powodzenia
        • misiaczek1281 nowego nie kupuj... 17.02.11, 12:20
          kup 4-5 letnie zadbane....oszczedzisz 50-60% ceny nowego i nie bedziesz miał DPF-a którego wymiana kosztuje 8-10 tys.zł...polecam Astre II lub Golfa V...mają twarde zawieszenie i dobrze trzymaja sie drogi
        • misiaczek1281 nowego nie kupuj... 17.02.11, 12:20
          kup 4-5 letnie zadbane....oszczedzisz 50-60% ceny nowego i nie bedziesz miał DPF-a którego wymiana kosztuje 8-10 tys.zł...polecam Astre II lub Golfa V...mają twarde zawieszenie i dobrze trzymaja sie drogi
          • motylanoga71 Re: nowego nie kupuj... 22.02.11, 11:21
            misiaczek1281 napisał:

> kup 4-5 letnie zadbane....oszczedzisz 50-60% ceny nowego i nie bedziesz miał DP
            > F-a którego wymiana kosztuje 8-10 tys.zł...polecam Astre II lub Golfa V...mają
            > twarde zawieszenie i dobrze trzymaja sie drogi

koniecznie od emerytowanego niemieckiego lekarza/prawnika ktory jezdzil nim wylacznie w niedziele do kosciola i raz w tygodniu do Aldi.
      • jszafranski Re: Benzynowy czy diesel i jaki? 17.02.11, 13:58
        dacia duster
        z napedem na 4 kola
        dacia.pl/gama-dacii/dacia-duster/konfigurator/index.jsp?modelKey=79H&stepTo=5&userPriceType=
        albo na dwa

dacia.pl/gama-dacii/dacia-duster/konfigurator/index.jsp?modelKey=79H&stepTo=5&userPriceType=
        • laisar Re: Benzynowy czy diesel i jaki? 17.02.11, 17:57
          Albo "bojowy" (; Sandero Stepway...
          • cloclo80 Re: Benzynowy czy diesel i jaki? 17.02.11, 22:57
            Stepway jakby bojowo nie wyglądał nie jest nawet w przybliżeniu terenówką.
            Co do Dustera problemem jest mocno żarłoczna benzynówka i co tu nie mówić dość spartańskie wnętrze. Nie pracujesz autem nie widzę powodu dla którego miałbyś akceptować skromność doprowadzoną na granice przesady.
            • laisar Re: Benzynowy czy diesel i jaki? 18.02.11, 01:28
              cloclo80 napisał:

> Stepway jakby bojowo nie wyglądał nie jest nawet w przybliżeniu terenówką.

Oczywiście, że nie - ale prześwit ma jednak jeden z wyższych.

> Co do Dustera problemem jest mocno żarłoczna benzynówka i co tu nie mówić dość
              > spartańskie wnętrze. Nie pracujesz autem nie widzę powodu dla którego miałbyś a
              > kceptować skromność doprowadzoną na granice przesady.

To już kwestia gustu - więc ocenę tego standardu najlepiej pozostawić danej osobie.

No i przy założonym dość ograniczonym budżecie oraz określonych wymaganiach nie oczekiwać cudów...
            • clo-clo80 Re: Czym ty jeździsz, jeżeli tobie nic nie odpowia 18.02.11, 12:24
              da. Mam podejrzenie, że FIATEM 126P.
              • cloclo80 Re: Czym ty jeździsz, jeżeli tobie nic nie odpowi 18.02.11, 12:39
                W każdym razie nie Skodą klocku.
      • tajlerdarden Re: Benzynowy czy diesel i jaki? 17.02.11, 22:23
        Przy takim przebiegu nowy diesel się nie opłaca.
        To prosta matematyka. Poza tym serwis diesla jest droższy (świece, turbo, koło dwumasowe itp.).

Rozważ jeszcze mitsubishi lancer sportback, fajne zgrabne autko, trochę ciężkie, ale dość trwałe i stosunkowo niedrogie (nowe).
        • v-6 Najdroższe są oczywiście świece :)) 17.02.11, 22:57
          tajlerdarden napisał:

> Przy takim przebiegu nowy diesel się nie opłaca.
          > To prosta matematyka. Poza tym serwis diesla jest droższy (świece, turbo, koło
          > dwumasowe itp.).

• cloclo80 Re: Benzynowy czy diesel i jaki? 17.02.11, 22:48
        W pobliżu proponowanej ceny mieści się Fiat Linea i to zarówno w mocnej 120KM turbowanej benzynie jak i w dieslu 1.3 Multijet.
        W podobnej cenie mieści się też Bravo, choć nieco gorzej wyposażone i tylko w turbowanej benzynie.
        Linea o ile mnie pamięć nie myli ma dość pancerne zawieszenie z relatywnie dużym prześwitem, co spełniałoby wymóg poruszenia po wiochach. Turbowana benzyna zapewnia, że mało kto na drodze podskoczy. Diesel z kolei dałby minimalne koszty eksploatacji.
        • clo-clo80 Re:Ty jesteś Dilerem fiata, nareszcie się przyznał 18.02.11, 12:26
          eś. Czyli miałem rację z tym FIATEM 126P.
          Pozdrawiam.
          • cloclo80 Re:Ty jesteś Dilerem fiata, nareszcie się przyzna 18.02.11, 12:41
            Szczekaj dalej Szkodliwy skługusie.
            • clo-clo80 Re:Odpowiadasz na swoim poziomie. Obelgami. 18.02.11, 13:11
              Taki twój biedny byt.
              • cloclo80 Re:Odpowiadasz na swoim poziomie. Obelgami. 18.02.11, 13:25
                Jesteś tylko nędznym klonem innego uczestnika forum, który wysługując się swoim drugim ja popuszcza tutaj śmierdzące wiatry.
                • clo-clo80 Re:Dalej obelgi. Nic więcej nie potrafisz? 18.02.11, 13:38
                  Napij się nervosolu i idź spać. Cha,Cha,Cha.
                  • v-6 Z kim ty wojujesz? :-) 18.02.11, 15:27
                    Mnie się twój oponent nie wyświetla, a nikomu tutaj nie dalem bana...
                    • clo-clo80 Re: Dzięki. Pozdrawiam. 18.02.11, 18:32
    • tajlerdarden Focus ma lepsze zawieszenie 17.02.11, 22:21
      eurofan74 napisał:

> Głównie rozważam astrę III i focusa II. Który z nich ma lepsze zawieszenie?

Focus zdecydowanie ma lepsze zawieszenie.
      Jak projektowali focusa to wydali pierdyliardy na nowe zawieszenie i układ kierowniczy co zaprocentowało. Dodam, że układ kierowniczy focusa poszedł (pewnie po modach) do forda gt.

Nie kupuj nowego, szkoda kasy.
      Jak jesteś z laską, to za okres czasu krótszy niż 8 lat pojawią się małe :) i wtedy lepsze będzie
      kombi albo jakiś van. Kup sobie używkę za 35 tys. jakąś 4-letnią, za 2 lata sprzedasz, nie będziesz tyle w plecy.

Osobiście doradzam 2 litry benzyna i masa do 1300kg żebyś miał frajdę z jazdy, bo jak będą dzieci to prędkość spadnie...
      Wiadomo, że 2 litry spali więcej niż 1.4 czy 1.8, ale tamte też na wodę nie jeżdżą, więc relatywna różnica nie jest bardzo duża, może 2l na 100km. W trasie mniej jak jeździsz jak człowiek. Po prostu 2l mniej będziesz "cisnął".
      • wowo5 Re: Focus ma lepsze zawieszenie 18.02.11, 04:30
        A moze Nissan Juke?
        • nostromo1 Juke zamiast Astry kombi? 18.02.11, 15:51
          Kiepski pomysl, Juke nie ma bagażnika.
          • mir123bych Re: Juke zamiast Astry kombi? 10.03.11, 18:20
            co to za głupoty piszesz? Bagażnik Juke'a ma 251 litrów
    • k2i Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 18.02.11, 05:04
      astra jest ładna ale mało komfortowa i do tego cena średnia
      Ford super zawieszenie tyle że czasami lubi coś tam zawieść ale ogólnie samochód naprawdę godny uwagi
      H i30 no niby fspoko a jednak czegos brakuje
      Kia cee'd samochód naprawdę solidny i do tego ma spoko zawieszenie, choć z tyłu trochę ciasnawy.
      Każdy z tych samochodów jest spoko ale ja bym wybrał jednak Cee'da .... naprawdę kia zrobiła gigantyczny postęp jak dla mnie zaostawiła w tyle już takie marki jak nissan, renault, opel, fiat a spokojnie może konkurować z czołówką pod każdym względem
    • saonline Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 18.02.11, 10:30
      Kupiłem tydzień temu KIA CEED KOMBI 1,6 CRDI za 59 600 rocznik 2010 przemówiła do mnie 7 letnia gwarancja. Było ciężko coś znaleźć ale zapytaj w www.superauto.com.pl -konsultanci poszukają Ci co chcesz u dealerów w PL.
    • rysiek2011 Re: Astra III, focus II, ceed czy i30 22.02.11, 09:19
      Najnowszy raport TUV dla samochodów 2-3 letnich , może komuś ułatwi wybór samochodu
      www.auto-swiat.pl/wiadomosci/auto-bild-tuev-report-2011-wybral-najmniej-zawodne-auta-na-rynku
    • eurofan74 renault megane III lub citroen c4 II 22.02.11, 16:21
      Jako, że jestem raczej wysoki (190 cm), ważnym kryterium jest dla mnie komfort jazdy. Pod tym względem bardzo dobrze wypadły auta francuskie - megane III i nowy c4. Oba są w ciekawych promocjach. W obu przypadkach rozważam 1,6 benzynę.
      To jak to jest z tą delikatnością i awaryjnością "francuzów"? Który z ww. samochodów jest waszym zdaniem lepszy?
      • cloclo80 Re: renault megane III lub citroen c4 II 22.02.11, 17:59
        Staremu dziadowi w twoim wieku bardziej przystoi stateczny Citroen niż nieudolna kalka Fiata Bravo na żabich nóżkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka