Dodaj do ulubionych

renault megane II vs bmw 3 e46 compact

15.02.11, 21:50
Które wybrać, biorąc pod uwage kwote około 20 000 +/- pare kafli , dla młodego chłopaka , preferuje je w dwóch furtkach, z silnikiem diesla. Będe robił około 30 tys kilometrów rocznie. Proszę o za i przeciw oraz różne inne uwagi.
Obserwuj wątek
    • dr.buzz Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 15.02.11, 21:59
      renoffka za wiele nie zrobisz :D
    • ulubiony19 Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 15.02.11, 22:10
      Ja bym wybrał Compacta, bo mi się zawsze podobał i wypada zwyczajnie lepiej na tle Megane, auta fajnego, nawet z dieslem szybkiego, cichego, pewnego w prowadzeniu, ale nie dającego takich wrażeń, jak 3 Compact .
      Compact, mimo oczywistych konotacji ze standardową "trójką" jest autem bardzo odmiennym, ale mimo to niezwykle przyjemnym na co dzień. Jakby nie patrzeć, śmiga to to w dechę, a silnik R6 urywa łeb - piękny, dopracowany, charakterny. Diesla bym nie brał, bo byłoby mi szkoda auta. Ale motory są ok. Nie jeździłem jak do tej pory Compactem w wersji wysokoprężnej, ale silnik 2.0 150 KM znam z popularniejszej "trójki" i jest git, nawet dużej zwłoki nie ma po naciśnięciu gazu. Bardzo oszczędny of koz do tego.
      Fotele z możliwością wydłużenia siedziska są super.

Pozdr

• mechanik72 Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 16.02.11, 08:58
      Niestety to są tak różne samochody, że trudno je porównywać. Podstawowa różnica rodzaj przenoszonego napędu. Natomiast przy przebiegu, ok. 30 tys. km radzę zastanowić się nad silnikiem benzynowym+sprawdzony system LPG (LandiRenzo, Lovato). Unikniesz problemów zimą, kosztownej naprawy układu wtryskowego(Diesel), problemów z niską jakością oleju napędowego.
      • jestklawo Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 16.02.11, 11:54
        mechanik72 napisał:

>radzę zastanowić się nad silnikiem benzynowym+sprawdzony system LPG (LandiRenzo, Lovato
        >

co za bajki tu opowiadasz. To najgorsze złomy. Są drogie i beznadziejne. Nie ma do nich części zamiennych, a padają po 5 tys. km. Najlepsze są BRC
        • v-6 Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 16.02.11, 14:13
          jestklawo napisała:

> co za bajki tu opowiadasz. To najgorsze złomy. Są drogie i beznadziejne. Nie ma
          > do nich części zamiennych, a padają po 5 tys. km. Najlepsze są BRC

:)) Szkoda tylko, że musisz wyręczać admina.
          Pozdrawiam
          v-6
    • pavulon78 Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 16.02.11, 13:48
      Mieliśmy w firmie flotę ok 100 Megane II 1.5 DCI. W 12 z nich wymieniane były silniki bo Renault nie opłacało się ich naprawiać (były na gwarancji) nie opłacało się ich naprawiać.
      Naprawdę fajne auto, wygodne, dobrze sie prowadzi, zrywne, ale osobićie bałbym się go kupić.
      • chris62 Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 16.02.11, 14:13
        Mieliśmy w firmie flotę ok 100 Megane II 1.5 DCI. W 12 z nich wymieniane były s
        > ilniki bo Renault nie opłacało się ich naprawiać (były na gwarancji) nie opłaca
        > ło się ich naprawiać.

A pokaż mi takie, które opłaca się naprawiać:)

Byłem na wymianie oleju u mechanika i było tam auto z rozwalonym rozrządem bo obrzeże kółk synchronicznego pękło i dostało sie pod pasek. Słowa mechanika - koszty robocizny przewyższą koszty zakupu adekwatnego silnika. i wymianę.
        Swoją drogą znam przypadek znajomego który miał firmowe Megane dCi które przejeździło 120 tys km na oryginalnym pasku rozrządu - zgodnie z instrukcją czas na wymianę -wizyta w ASO- wymiana paska- wyjazd z serwisu 25 km jazdy i łup po silniku.... Faktycznie w takim przypadku ASO nie miało nic innego do roboty jak wymienić silnik na nowy...
    • mort_subite Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 16.02.11, 14:40
      Na takim poziomie ogólności (model vs model) to dość oczywistym wyborem wydaje się BMW. Z tym, że - jak przypuszczam, nie chce mi się szukać ofert dla porównania - za kwotę, jaką masz do wydania relatywnie łatwiej będzie kupić dobrze utrzymane Renault, niż BMW.
      A tak z ciekawości - czemu akurat tylko te dwa modele? Czemu nie coś "pośredniego", czyli jakiś "Niemiec" ale niekoniecznie premium - można wszak kupić Focusa, Golfa czy Astrę w pożądanej przez Ciebie wersji 2-drzwiowej i z silnikiem diesla. Wybór powinien być znacznie szerszy, niż w przypadku BMW, dając większą szansę na znalezienie czegoś, co nie spędziło miesiąca w wodzie, albo nie jest spawane z dwóch różnych egzemplarzy i kawałka przystanku.
      • mieszko1988 Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 16.02.11, 20:18
        "za kwotę, jaką masz do wydania relatywnie łatwiej będzie kupić dobrze utrzymane Renault, niż BMW. "
        No właśnie o to chodzi, to jest cały dylemat, czy brać meganke czy szukać zadbanego bmw
        "A tak z ciekawości - czemu akurat tylko te dwa modele?"
        Szczerze powiedziawszy, czytając fora internetowe, recenzje samochodów to można zgłupieć, gdyż nie ma jednego idealnego, każde ma swoje plusy i minusy, i występuje tyle opini co użytkowników. Więc w ostateczności i tak wszystko sprowadza się do tego, że zwróciłem uwage na samochody, które mi się zwyczajnie stylistycznie podobają. Ale chętnie wysłucham opini i spostrzeżenia o innych modelach, biorąc pod uwagę kryteria, które podałem.
        • mieszko1988 Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 17.02.11, 12:56
          To jaka jest alternatywa dla tych aut? A może jednak któreś z nich ?
          • qqbek Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 17.02.11, 15:31
            mieszko1988 napisał:

> To jaka jest alternatywa dla tych aut? A może jednak któreś z nich ?

Renault Megane II = wielka niewiadoma. Możesz trafić na egzemplarz "szczęśliwy" i cieszyć się niezakłóconą niczym eksploatacją... ale fora internetowe pełne są historii egzemplarzy "pechowych", z których cieszą się jedynie mechanicy. Znam jednego właściciela Megane II 1,5 (diesel) i należy on, niestety, do tych drugich.

BMW E46 Compact = Zbrodnia stylistyczna rodem z Monachium. Samochód ani ładny, ani standardowy (koszt części!). Nie dość, że brzydki, to jeszcze do wyboru (diesel) jedynie dwa dwulitrowe M47 (318td i 320td) w tym nadwoziu. Dupa nie BMW. Rozejrzałbym się raczej za E46 Coupe (po dołożeniu kilku tysięcy do tych 20). Nie dość, że ładniejszy, pojemniejszy i wygodniejszy, to jeszcze do tego wybór silników diesla poszerza się o genialny M57.
            • mieszko1988 Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 17.02.11, 19:39
              Dzięki qqbek właśnie o tego typu opinie mi chodziło. Chociaż powiem szczerze stylistyka samochodu jest rzeczą subiektywną. Mi się wygląd compacta podoba. Tylko mam taką wątpliwość, mam 193 cm wzrostu i 95 kg wagi i zastanawiam się czy będzie dla mnie wygodny. Chodzi głównie o przednie siedzenia, bo samochód będzie użytkowany głównie przez jedną, dwie osoby jednocześnie.
              • qqbek Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 17.02.11, 20:15
                mieszko1988 napisał:

> Dzięki qqbek właśnie o tego typu opinie mi chodziło. Chociaż powiem szczerze st
                > ylistyka samochodu jest rzeczą subiektywną. Mi się wygląd compacta podoba. Tylk
                > o mam taką wątpliwość, mam 193 cm wzrostu i 95 kg wagi i zastanawiam się czy bę
                > dzie dla mnie wygodny. Chodzi głównie o przednie siedzenia, bo samochód będzie
                > użytkowany głównie przez jedną, dwie osoby jednocześnie.

Na pewno wygodniejszy niż Meganka.
                Mam 180cm wzrostu i ciut ponad 80kg wagi... w Megance II siedzi mi się nieźle, ale na trasie dłużej bym nie wytrzymał. W E46 (co prawda sedan a nie compact) siedziało mi się tak, że cały dzień za kierownikiem mógłbym spędzić (a fotel dał się spokojnie jeszcze odchylić i odsunąć).
                Mam kumpla (2,03 wzrostu i ze 130kg żywej wagi), który ma Forda Focusa na codzień... jak wsiadł w moje E36 (właściwie tyle samo miejsca i ten sam kokpit co w E46), to stwierdził, że dopiero tutaj może się trochę wyprostować :)
                • mieszko1988 Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 17.02.11, 20:53
                  A jeśi chodzi o ilość miejsca z przodu w sedanie i w compactcie to jest chyba taka sama prawda?
                  • qqbek Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 17.02.11, 21:09
                    mieszko1988 napisał:

> A jeśi chodzi o ilość miejsca z przodu w sedanie i w compactcie to jest chyba t
                    > aka sama prawda?

Szczerze powiem: nie wiem.
                    E46 jeździłem tylko sedanem i coupe.
                    W E36 ilość miejsca była mniejsza w kompakcie niż w sedanie (ale nie wiem, na prawdę nie wiem, jak to wygląda w E46).
                    Inna sprawa, że kokpit przedliftowej E46 sedan jest niemalże identyczny z kokpitem poliftowej E36 w tej samej wersji nadwoziowej, podejrzewam więc, że w E46 compact jest mniej miejsca niż w innych wersjach nadwoziowych.
                    (Właściwie to E36 compact był "E36" tylko do słupka A... potem to już radosna twórczość BMW)
                    • dr.buzz Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 18.02.11, 08:23
                      > Inna sprawa, że kokpit przedliftowej E46 sedan jest niemalże identyczny z kokpi
                      > tem poliftowej E36 w tej samej wersji nadwoziowej,

kokpit w e46 niezaleznie od liftu jest identyczny - nie bylo zadnych zmian (nie poprawia sie czegos co jest doskonale;)...
                      kokpit w e36 po lifcie przeszedl niewielkie zmiany, zwlaszcza czesc pasazera...

natomiast co do podobi9enstw o ktorych piszesz, to nie ma w zasadzie zadnych, procz ogolnej koncepcji...

e36 compakt to technicznie e30, do e36 wizualnie tylko podobny, maska, nadkola i reflektory tez sa inne :P
                  • ulubiony19 Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 21.02.11, 19:42
                    mieszko1988 napisał:

> A jeśi chodzi o ilość miejsca z przodu w sedanie i w compactcie to jest chyba t
                    > aka sama prawda?

Compact jest ciaśniejszy z tyłu.
                • dr.buzz Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 18.02.11, 08:15
                  Zaraz, ta sama deska co w e46 sedan/coupe jest w e46 compact, w e36 jest przeciez zupelnie inna, a w e36 compakt jeszcze inna (z e30 po paru zmianach) ;)
                  • qqbek Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 18.02.11, 11:04
                    dr.buzz napisał:

> Zaraz, ta sama deska co w e46 sedan/coupe jest w e46 compact, w e36 jest przeci
                    > ez zupelnie inna, a w e36 compakt jeszcze inna (z e30 po paru zmianach) ;)

W E46 jest właściwie ta sama tablica przyrządów... co do kształtu deski, też znacznie się nie różni od E36 (trochę inny kształt, ale układ najważniejszych elementów identyczny - sterowanie szyb, sterowanie klimą, radio... wszystko jest dokładnie tam, gdzie było w E36).
                    • dr.buzz Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 18.02.11, 11:13
                      Jak to sie nie rozni? Zalozenia (jak wczesniej napisalem) podobne, ale ksztalt i wykonanie zupelnie inne...bardziej elegancka...gdzie masz w e36 ozdobne listwy?

prawie identyczna jest w e39 i e38 ;)

• qqbek Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 18.02.11, 15:21
                        dr.buzz napisał:

> Jak to sie nie rozni? Zalozenia (jak wczesniej napisalem) podobne, ale ksztalt
                        > i wykonanie zupelnie inne...bardziej elegancka...gdzie masz w e36 ozdobne listw
                        > y?
                        >
                        > prawie identyczna jest w e39 i e38 ;)

E38 nie jeździłem, w E39 rzeczywiście bardziej podobny do E46 niż E36.
                        No ale co tak na prawdę różni E36 od E46 (poza ozdóbkami w postaci listw i podwójnymi nawiewami [w miejsce pojedynczego w E36] w centrum konsoli?
                        Włącznik świateł przeciwmgielnych? (W E36 przeciwmgielne zapala się dwoma okrągłymi przyciskami, w E46 są prostokątne) ... ach już wiem... regulacja pozycji świateł drogowych i jasności podświetlenia deski rozdzielczej... w E46 rzeczywiście trochę wygodniej toto umieszczone ;)
                        No i popielniczka... w E46 jest odsuwana, w E36 bajerancko zamykana obrotową klapką.

Powiem tak:
                        Jeżdżę na codziennie E36.
                        Jeżdżę od czasu do czasu też E46 jednego z członków mojej rodziny.
                        Zdarzało mi się prowadzić też kilka razy E39...

...i we wszystkich tych samochodach nie czułem żadnej różnicy w układzie kokpitu.
                        Co akurat w wypadku wszystkich tych trzech aut jest zdecydowaną ich zaletą :)

Być może nie zauważam detali, być może prowadząc nie skupiam się tak na tym, czy mam ozdobną listwę od drzwi do drzwi (E46, E39) czy też nie.
                        Wiem jedno... ergonomia rozwiązań przyjętych przy projektowaniu wszystkich trzech desek jest wzorcowa i z punktu widzenia kierowcy jedynymi różnicami w prowadzeniu tych trzech aut
                        są te wynikające z różnych mas, długości (dotyczy jedynie E39, bo E46 jest ledwie kilka cm dłuższy od E36) i mocy :)
                        • dr.buzz Re: renault megane II vs bmw 3 e46 compac 21.02.11, 09:06
                          Nie wiem czy sie rozumiemy ;)

Zalożenia sa takie same - o czym pisalem, ale czy to moze dziwic, skoro to jedna i ta sama marka?
                          Mi chodzi o podobienstwo "kreski"...dla mnie:
                          e30=e34=e32;
                          e36=? (wg mnie nie pasuje ani do linii zapoczatkowanej przez e30, ani do linii zapoczatkowanej przez e38)
                          e46=e39=e38;
                          e90=e60=e65;
                          F10=F01;

regulacje swiatel w e46 w porownaniu do e36 umieszczono wygodniej, pod lekkim katem, popielniczna jest wlasnie w e46 bajerancko zamykana - klapka, jak w starym dobrym kaseciaku hehe, powyzej w wersjach R6 znajduje sie podobna klapka zakrywajaca schowek (w R4 brak tej klapki). schowek przed pasazerem w e46 otwierany jest za pomoca solidnej klamki, w e36 - przycisk, etc....jedyne podobienstwo kotre laczy te 2 modele to przedni podlokietnik (choc nie do konca identyczny :P)

• qqbek Ech... przyznaj... 21.02.11, 19:10
                            ...że częściej jeździłeś BMW jako pasażer, niźli kierowca.
                            Od E30 po E46 w "3" czuję się tak samo.
                            To samo ma miejsce w wypadku E34 i E39...

...po prostu czuję się w domu w tych autkach.

E90 też jeździłem, ale niespecjalnie mi się podoba... irytuje mnie w tym aucie nawet taki drobiazg, jak przeniesienie przycisku sterowania szybą kierowcy na lewy podłokietnik. W starszych BMW czuję się jak w domu i jest to uczucie podzielane przez większość wieloletnich "kierowników" tych aut. Nowsze (od "5" E60) są już niestety bardziej "internacjonalnie" ukierunkowane na klienta masowego :(
                            • dr.buzz Re: Ech... przyznaj... 21.02.11, 21:22
                              Pisze to jako byly posiadacz e30-316, e34-525, e36-328, e39-528, obecnie e46-330i
                              ;)
                              znam te auta od podszewki...:P

do nowego, banglowskiego stylu nie moglem sie dlugo przekonac, ale im wiecej przymierzam sie do zmiany samochodu, tym bardziej mi ten styl podchodzi, zarowno e90 (po lifcie) jak i e60...
                              • chimera03 Re: Ech... przyznaj... 21.02.11, 22:26
                                Banglowski styl jest inny niz wczesniejsze bety... ale to fajne auta i warto chyba kupic ;) Da sie tym jezdzic ;)
                                • loyezoo Re: Ech... przyznaj... 22.02.11, 18:45
                                  Te Meganki faktycznie coś nie tak,bo braciszkowi (REP-auto praktycznie non stop w trasie i bez katowania-nie ten wiek już:)) skończył się silnik po 100tys. oczywiście jeszcze na gwarancji:)
                                  E46 ma mój przyjaciel ale sedana z silnikiem 2.0d 136KM na łańcuszku (odchodzą spore koszty wymiany rozrządu)Jeździ 2 lata i jedyne co wymienił to świece żarowe,bo padły.Autko zrywne,prowadzi się super ( w końcu tylny napęd) i pali naprawdę mało.Jeszcze chyba jedna ważna kwestia.Bmw nie traci w tak zastraszającym tempie na wartości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka