Dodaj do ulubionych

samochód dla 3 osobowej rodziny

27.02.11, 15:17
Witam,
proszę o radę jakie kupić auto. Do tej pory jeździmy golfem 3 z 1993 roku. Chcemy coś nowszego, większego i z klimatyzacją. Jakieś mało awaryjne auto (mąż kompletnie nie zna się na mechanice i z wszystkim trzeba do warsztatu), z dużym bagażnikiem (kombi niechętnie) i w środku wygodne - duże (teraz w golfie jak córeczka siedzi za mną w foteliku to kolana mam pod brodą). Mieszkamy w górach z dziurawymi drogami, więc dobrze aby zawieszenie nie było zbyt niskie. Ważne również aby części nie były drogie, bo mąż nie zgadza się na drogie (mi się podobają volvo, ale dla męża za drogie części). Mamy do wydania 15 tyś. Jako, że oboje nie znamy się na samochodach to postanowiłam zapytać fachowców. Z góry dziękuję za cenne uwagi.
Obserwuj wątek
    • cloclo80 Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 27.02.11, 15:38
      Wypisz wymaluj reklama Dacii Logan lub wynalazków na bezdroża klasy Thalia czy Albea ewentualnie Astra II.
    • pperzok Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 27.02.11, 15:46
      Witam. Proponuję VW Passata B5 TDI przed faceliftingiem lub Forda Focusa I kombi TDDI -ceny wahają się w przedziale od 11 do 17 tys.zł Oba modele są świetne i ich koszty utrzymania nie są tak duże .
      Pozdrawiam
      Samochody z innego punktu widzenia
      szybkiefury-pismak.blogspot.com/
      • conveyor Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 27.02.11, 21:20
        Polecasz im na dziurawe gorskie drogi Passata B5 z aluminowym, wielowahaczowym zawieszeniem? Heheh...
        Mam takie delikatne wrazenie, ze chodzi ci tylko o zareklamowanie wlasnego bloga.
        • maciekqbn Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 07.03.11, 08:36
          conveyor napisał:

> Polecasz im na dziurawe gorskie drogi Passata B5 z aluminowym, wielowahaczowym
          > zawieszeniem? Heheh...

Dokładnie to samo pomyślałem... Passat B5 ze swoim dobrym lecz delikatnym zawieszeniem i górskie dziurawe drogi...
    • sulianna Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.02.11, 10:52
      Dziękuję i proszę o jeszcze;)))
      • mmsadlo Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.02.11, 11:45
        Polecam Opel Astra II tanie części prosta budowa do niedawna produkowany w Gliwicach silniki 1.4 lub 1.6 benzynowe .
        • tocqueville Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.02.11, 12:05
          (teraz w golfie jak córeczka siedzi za mną w foteliku to kolana mam pod brodą).

w Astrze II kolana też będą pod brodą
          to ciasne auto (rozmiar dzisiejszej klasy B), choć bagażnik duży

może SCENIC?
          • qqbek Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.02.11, 18:22
            tocqueville napisał:

> w Astrze II kolana też będą pod brodą
            > to ciasne auto (rozmiar dzisiejszej klasy B), choć bagażnik duży

Też racja. Astra II to tylko ciut więcej miejsca z tyłu w porównaniu z Golfem III, więc moim zdaniem odpada.

> może SCENIC?

Zdecydowanie tak... byleby nie Scenic II... poliftowa jedynka załatwi całość trosk. Tanie części, dużo miejsca i w miarę znośne wnętrze z masą schowków.
            Sam polowałem na Scenica, zanim kupiłem Astrę II... ale ja mam ciut mniejsze wymagania co do pojemności wnętrza (z tyłu jeździ właściwie tylko pies) a za to większe, co do komfortu prowadzenia auta (o których to wymaganiach nic nie ma w początkowej wiadomości)
    • tocqueville Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.02.11, 12:07
      auto ma być tanie, obszerne, z dużym bagażnikiem, nieawaryjne i z tanimi częściami?
      chyba z czegoś trzeba zrezygnować :)
      • cloclo80 Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.02.11, 17:48
        Nie pękaj. Scenic niedobry?
        • sulianna Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.02.11, 20:08
          Dziękuję za odzew. Mówiąc szczerze myślałam, że będziecie proponowali wyłącznie niemieckie auta. Przyjrzałam się Scenic i nawet ok, ale pamiętam powiedzenie z dawnych lat - żadnych samochodów na F - czyli nie fordy, fiaty i francuskie.
          A co myślicie o subaru Forrester? Chyba z czegoś (niektórych wymagań) zrezygnuję - wiem, że dużo pali ale na góry to chyba niezły samochód. Mówiąc szczerze sama nie wiem na co się zdecydować...
          • tocqueville Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.02.11, 20:30
            mam wrażenie, że naprawdę nie wiesz co chcesz kupić
          • tocqueville Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.02.11, 20:48
          • conveyor Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.02.11, 21:57
            Forestera za 15 tysi chcesz kupic? Hehehe, dobry dowcip. Ja kiedys kupilem Espero za 10 tysi, i nie byl to jakis mocno wychuchany egzemplarz, wiec pomysl w jakim stanie bedzie Forester za niewiele wiecej. Skoro nie chcesz aut na F, zostaja Ci tylko tojtoje albo vw, oczywiscie w "oborniku".
          • cloclo80 Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.02.11, 22:12
            Terenówki się zachciało?
            Proszę bardzo.
            Skóra, klima automat, grzane fotele, 4x4, grzane szyby, miejsca w zbój. Dla goroli istny mniód.

otomoto.pl/renault-scenic-rx4-super-autko-skora-klimatronic-C16026948.html
            • sulianna Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 01.03.11, 08:20
              Nie znam się kompletnie na samochodach i dlatego pytam. Nie wiem po co złośliwości i dziwne komentarze. Zwróciłam się do Was jako do specjalistów a niektórzy zamiast naprawdę coś doradzić to kpią. Przyjmuję to z uśmiechem, ale nie bardzo mi pomogliście. Mimo to dziękuje.
              • eurofan74 Łada Niva 01.03.11, 09:07
                Jeżeli czujesz, że faktycznie potrzebujesz terenówki, to poszukaj łady nivy. Nie jest przestronna, komfort jady nie będzie rewelacyjny, ale jest solidna i tania. Idealna na drogi górskie.
                Alternatywnie spójrz na dacię - logan lub sandero. Nie są to terenówki, ale mają trochę większy prześwit.
                • tocqueville Re: Łada Niva 01.03.11, 15:06
                  co jedna rada to lepsza
                  łada niva? to auto ma 3,7 m. kompletnie nie nadaje się na auto rodzinne
                  • lux80gm2 Re: Łada Niva 07.03.11, 14:47
                    Sandero też nie bo za 15.000 raczej nie kupi.
              • cloclo80 Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 01.03.11, 11:16
                Przedstawiliśmy ci zestaw aut do wyboru wg. podanych kryteriów. Trudno nie zareagować gdy ktoś wtrąca Passata, gdzie remont bardzo dobrego, ale delikatnego zawieszenia może kosztować 2-3 tyś PLN. Trudno też nie reagować gdy mówisz o Subaru, które jest autem dobrym, ale nadającym się jedynie dla bogatych koneserów z łatwym dostępem do serwisu.
                Żeby było tanio i prosto powtarzam: jedynie Logan spełnia wszystkie twoje wymagania.
                A Scenica RX4 przywołałem dlatego, że w odróżnieniu od Logana zapewnia za podobną cenę udogodnienia przydatne w twoich warunkach i rzadko spotykane w takim nasileniu luksusy, a jako żywo można nim jechać na przełaj nawet przez orane pole.
      • archonix Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 05.03.11, 13:46
        Nie koniecznie, sa nubiry, chociaz 15 k za nubire to troche za duzo. 2.0 LPG w dobrym stanie i spokoj, ma praktycznie wszystko, duze szybkie, tanie( dzieki spalaniu nie najtansze), Sa renault kangoo(partner,berlingo), chociaz tu juz czesci nie takie tanie. Jak o nierownosciach mowa to byly kangury 4x4. Sa wynalazki typu albea,fabie,lanos moze poza fabia to mozna dowolnie przebierac. Lanos ma ten bol ze jest nisko zawieszony, nie wiem jak umiejscowienie miski olejowej w fabii, w felicii byla latwa do urwania, ale moze zmienili....
    • egolit Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 01.03.11, 09:16
      A o hondzie JAZZ myśleliście? Bardzo ciężko będzie znaleźć auto w tej cenie, ale nie jest to niemożliwe. Części ma droższe niż ford czy opel, ale za to rzadziej się psuje (podobno). Miejsca ma na pewno wystarczająco i z przodu i z tyłu z dużym głębokim bagażnikiem i genialnymi siedzeniami z tyłu. Ma twarde zawieszenie (przez co się pewniej prowadzi) i tylko te dziury...
      A może nieco starszy CIVIC?
    • eurofan74 Przede wszystkim z pewnego źródła 01.03.11, 10:00
      15 tys. zł. to dość niska kwota na samochód dla całej rodziny. Ponadto wozicie nim wasze małe dziecko. Na waszym miejscu rozejrzałbym się za samochodem z pewnego źródła - wśród rodziny i znajomych, czy ktoś nie ma do sprzedania auta ze znaną historią, najlepiej jako pierwszy właściciel. Inaczej ryzykujecie kupno "sklejanki" z kilku innych samochodów z dodatkiem np. fragmentów przystanków autobusowych, z zerowym bezpieczeństwem dla kierowcy i pasażerów.
      Druga sprawa - piszesz, że oboje nie znacie się na mechanice i każda usterka bedzie wymagała pomocy mechanika. Auto moze szybko stać się "skarbonką" czy raczej "studnią bez dna". Może od razu lepiej kupic coś nowego lub 1-2 letniego z rozłożeniem części płatności na raty? Najprostsze wersje dacii sandero lub logan są od 29 900 zł.
    • czujny_obywatel Tylko czekałem 01.03.11, 11:38
      Aż zwolennicy francuskich złomów się odezwą. Dacia to też złom w dodatku mocno obciachowy.

Forester to genialny samochód, ale strasznie dużo pali i gaz tu nawet nie pomoże. Ponadto potwornie drogi serwis i części. Wiem co piszę.

Dla ciebie Twoje wymagania spełnia tylko Skoda Octavia I , najlepiej benzyna przerobiona na gaz lub 1.9 tdi. Drugi to Golf IV, Bora - te egzemplarze w wersji kombi.

Przy tym budżecie - 15 tys. z daleka trzymaj się od francuskiego, pozabezpieczanego elektronicznymi kodami złomu i od wszelkiej włoszczyzny :)

Generalnie trzymaj się z daleka od samochodów na F, bo fordy to też zbyt bezawaryjne nie są

• eurofan74 Też na "F" 01.03.11, 13:22
        Od ferrari też trzymaj się z daleko, bo również jest na "f" :)
    • jeepwdyzlu masz za mały budżet 01.03.11, 11:39
      weź jeszcze 10 tys kredytu i mając 25 tys coś znajdziesz
      o volvo czy subaru przy swoim budżecie (nawet powiększonym) zapomnij
      stać Cię i to z trudem na auto kompaktowe
      O bredniach z niekupowaniem aut na F zapomnij
      Pomyśl o astrze kombi, może focus, może też golf tylko młodszy
      Jak bardzo potrzebjesz przestrzeni - może rzeczywiście scenic albo poprzednie picasso
      Generalnie - nie możesz sobie pozwolić na kręcenie nosem - kup co Ci wpadnie w ręce a będzie z pewnego źródła..
      jeep
    • elfkabezhaltera Kierunek Korea (a ściśle rzecz biorąc, Słowacja) 01.03.11, 12:04
      Szczerze mówiąc, to bym radził kupić nowy. W stary prawie zawsze trzeba włożyć pieniądze w wymianę różnych części. W nowym co się popsuje jest wymieniane na gwarancji.
      Polecałbym tu Hjundaja i30SW ew. Kia Cyd SW. Są dość wysoko zawieszone - Kia 15cm, Hjundaj nie wiem, powiniem mniej więcej tyle samo, bo te dwa wozy to bracia przyrodni.
      W Hjundaju jest więcej miejsca na tylnej kanapie.
      hyundai.pl/Promocje/Promocje_na_modele/
      kia.pl/content/promocje.aspx
      Gwarancje 5-ciu, 7-mio letnie.
      Te SW to są takie "łżekombi" - ciut dłuższe klapozady (heczbeki) i tyle ...
      • elfkabezhaltera 15 tysięcy 01.03.11, 12:21
        Moim zdaniem w wóz za 15K w ciągu 2-3 lat trzeba będzie włożyć kilka, jeśli nie kilkanaście tysięcy.
        Używany plus naprawy przez 5 lat może (podkreślam "może", są szczęściarze którym się mniej psują :)) kosztować tyle samo co nowy +kredyt.
        A taki za 15K po 5-ciu latach ma niewielką wartość w porówaniu z 5-cioletnim ...
        • sky.83 Re: 15 tysięcy 07.03.11, 09:05
          Co za wierutna bzdura, a uwzględniłeś utratę wartości nowego auta? Poza tym starsze auta z reguły naprawia się dużo taniej, ponieważ jest masa zamienników/używanych części.
      • eurofan74 Za delikatne zawieszenie 01.03.11, 13:38
        Na swoich forach użytkownicy ceeda i i30 narzekają na usterki w zawieszeniu, więc to marny wybór na górskie drogi. Gwarancja na zawieszenie jest tylko 1 rok. Poza tym, cena znacząco przekracza załozony budżet.
        • szela81 Re: Za delikatne zawieszenie 01.03.11, 15:29
          no właśnie
          7 lat gwarancji in my ass
          a jak się poczyta wykluczenia, partycypacje, części eksploatacyjne i inne różnice w długości gwarancji to wychodzi że mamy antykorozyjną (a taką wszyscy chyba mają...)
    • kraqsek80 Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 05.03.11, 19:11
      Jak z wysokim zawieszeniem to honda crv ( tu może przekroczyć budżet 15 tyś), toyota rav 4
      www.fachoweremonty.pl
    • wielki_czarownik Nubira? 06.03.11, 00:53
      Co prawda sporo pali i zawieszenie raczej woli autostrady, ale:
      1. Nie psuje się.
      2. Części tanie.
      3. Świetnie wyposażona.
      4. Duża.

Za 15 tysięcy dostaniecie zadbaną Nubirę z klimą, pełną elektryką, welurową tapicerką itp.
      • cloclo80 Re: Nubira? 08.03.11, 20:30
        Żeby dostać Nubirę nie trzeba się włamywać do muzeów?
        • wielki_czarownik Re: Nubira? 08.03.11, 23:22
          Spokojnie. Blachy z podwójnym ocynkiem, więc wytrzyma to auto jeszcze wiele lat.
    • marcin.73 Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 07.03.11, 14:39
      Co prawda wyczytałem, że masz "fobie" w stosunku do samochodów na "F", ale mimo wszystko polecam Ci Forda Fusiona, najlepiej z silnikiem benzynowym (diesel może sporo kosztować przy serwisie) i z polskiego salonu (95% samochodów sprowadzonych, to pojazdy powypadkowe, a pozostałe 5% ma kosmiczne przebiegi i cofane liczniki). Jest to najbardziej niezawodny z modeli Forda, ma podwyższone zawieszenie i całkiem dobrze sprawdza się w górach na dziurawych drogach. Ja od 5 lat jeżdżę Fiestą i na awaryjność nie narzekam, a ceny części, nawet w autoryzowanym serwisie, są do zaakceptowania. A jeżeli ma to być trochę większy pojazd, to Focus najlepiej kombi, tylko trzeba zwrócić uwagę, czy nie ma korozji.
      • lux80gm2 Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 07.03.11, 14:56
        Z fordami to jest tylko taki problem, że mechanicy nie zalecają przerabiania tego na gaz. A taki fusion to 10 litrów łyknie bez problemu, szczególnie w górach gdzie trzeba go jednak trochę kręcić.
        • marcin.73 Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 08.03.11, 08:49
          Jeżeli instalacja gazowa, to tylko montowana "fabrycznie", czyli np. nowa Skoda Octavia. W pozostałych przypadkach więcej może być z nią problemów, niż korzyści wynikających z oszczędności. W poprzednim samochodzie miałem instalacje LPG, wielu moich znajomych ma i tylko parę osób nie ma z instalacją większych problemów. Jak się coś złego zaczyna dziać z silnikiem, to "gazownik" zazwyczaj odsyła do serwisu, a serwis do "gazownika" - błędne koło i często sytuacja do rozstrzygnięcia tylko w sądzie. Co do reszty Twoich uwag, to masz rację - gaz do Fordów to skrajnie zły pomysł, wyjątkiem jest silnik 1.3 występujący w Fieście. Co do wysokości spalania, to wszystko zależy od kierowcy. Ja mam ciężką nogę i po mieście moja Fiesta (rocznik 2006, silnik 1.25) pali w zimie nawet ok. 11 l/100km, ale żeby było śmiesznie, to najniższe spalanie zawsze odnotowuję właśnie w górach. W lecie bez używania klimy można zejść nawet poniżej 6 l/100 km. Średnie spalanie z 5 lat wychodzi u mnie na poziomie 8,2 l/100 km, ale jak mówię, jeżdżę bardzo dynamicznie. W każdym razie wszystko zależy ile się jeździ - jeżeli poniżej 15 kkm rocznie, to moim zdaniem najbezpieczniejszym wyborem jest "normalny" silnik benzynowy i bez LPG. Czasami oszczędności są tylko pozorne i nie rekompensują innych niedogodności i możliwych problemów.
          • ulubiony19 Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 10.03.11, 23:18
            Matra Murena albo McLaren F1:)
    • joanna4819 Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 11.03.11, 09:07
      Na stronie motoryzacyjna.blogspot.com/ znajduje się wyszukiwarka. Polecam również tekst.
      • pperzok Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 12.03.11, 02:02
        Bzdury wypisujecie.Wystarczy policzyć koszty paliwa i passat tdi będzie ok lub inny diesel.Mimo tego że zawieszenie ma wykonane z aluminium a po coś to zostało zrobione żeby był lżejszy i silnik miał mniej do targania.Passat pali na górskiej trasie około 6 max 7 litrów czyli 100 km kosztuje 30-35 zł czyli tysiąc km kosztuje 300-350zł .Porównajmy go z 2 litrową benzyną np.bmw która w górach weźmie 10- 12 litrów .100 km kosztuje 60 zł a 1000 wyniesie już 600zł a 10 tys km ??W passacie max 4000 zł a w bmw 7000 tys. Na paliwie zaoszczędzasz 3 tysiaki i remontujesz zawieszenie co 10 tys . jak masz taki kaprys a w opcji z innym samochodem nie dieslem płacisz 2 razy tyle za paliwo i jeszcze dokładasz do remontów. Nie róbcie cyrków z Loganem bo to syf tj. G-WIZ.A co do eksploatacji nie patrzy się tylko na słabe punkty patrzy się na ogół tj ujeliście to w passacie -zawieszenie.Jest aluminiowe ale reszta jest ok.Głupia kostka do stacyjki w pasku kosztuje 30-50 zł a w starym brzydkim fiacie uno 146 120 zł.Jeżdżę VW GOLFEM IV TDI i nie narzekam a kumple którzy jeżdżą benzyniakami 1.4 2.5 ciągle płaczą że dużo pali i paliwo drogie.
        • arojamajka22 Re: samochód dla 3 osobowej rodziny 28.03.11, 19:32
          Hmmm trudny wybór za taka kwotę na auto które ma być użytkowane na złych drogach górskich i ma służyć kilka lat mam znajomego który na podobnych drogach używał długo volvo s40 i nie miał większych problemów. Ciekawy miałaś pomysł z subaru ale fakt drogie części ale nie wiem jak się sprawują. Za 15tys możesz kupić mercedesa klasa C 97-99r ale one mają duże przebiegi i też maja drogie części Auta francuskie są dobrze wyposażone klima i inne bariery ale elektronika czasem pada a jeszcze w zimie w górach może częściej odmówić posłuszeństwa ale może się wam udać coś kupić z 2001-2003r. ja jeszcze bym się zastanowił nad jakąś Toyotką avensis lu corollą też możesz kupić z początku wieku części są troszkę drogie ale rzadko się psują a nikt ci go nie zaproponował albo Opla Merivkę 15tys powinna wystarczyć na diselka z 2001-2004 nawet. co do części nie zależnie od modelu i marki to teraz praktycznie nie ma tanich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka