Dodaj do ulubionych

złomowanie auta

08.03.11, 11:53
witam jak w temacie jak sie do tego zabrac chce zezłomowac auto,ale jest pewien problem auto ma aktualne oc ale zostalo zabrany dowod rejestracyjny za brak przegladu od czego zaczac i czy za zlomowanie dostane jakas kase?pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: złomowanie auta 08.03.11, 15:04
      donata72 napisała:

> witam jak w temacie jak sie do tego zabrac chce zezłomowac auto,ale jest pewien
      > problem auto ma aktualne oc ale zostalo zabrany dowod rejestracyjny za brak pr
      > zegladu od czego zaczac i czy za zlomowanie dostane jakas kase?pozdrawiam

Po kolei:
      1. Udaj się do Wydziału Komunikacji po poświadczoną kopię dowodu rejestracyjnego (koszt 10 lub 17 złotych, nie pamiętam). Musisz mieć ze sobą książkę pojazdu, zaświadczenie z Policji i dowód osobisty (z tego co pamiętam).
      2. Znajdź punkt skupu złomu, który zajmuje się rozbiórką aut i wydaje zaświadczenia (a nie taki, który zaproponuje Tobie lipną umowę kupna-sprzedaży pojazdu). W zależności od marki, wieku i stanu pojazdu zaproponują Tobie jakieś ochłapy, albo przynajmniej darmowy transport. Nie będą to jednak poważne pieniądze, tak więc wszystko, co możesz/chcesz sprzedać znajomym, albo przez alledrogo musisz wymontować z samochodu (musi być jednak na kołach, z siedzeniami, pasami i z kompletem części blacharskich i układu napędowego w chwili przekazania na złom).
      3. Jedziesz do punktu po tablice rejestracyjne (przetną je na pół) i zaświadczenie o ekologicznej rozbiórce pojazdu.
      4. Z zaświadczeniem wracasz do Wydziału Komunikacji, zdajesz książkę pojazdu, przecięte tablice i otrzymujesz zaświadczenie o skreśleniu pojazdu z ewidencji.
      5. Zaświadczenie przedstawiasz ubezpieczycielowi, który zwraca Tobie składkę za niewykorzystany okres ubezpieczenia (od daty skreślenia pojazdu z ewidencji).

Jest też opcja numer 2:
      • qqbek Opcja numer 2 08.03.11, 15:09
        Czyli opcja z nieuczciwym złomiarzem.
        Zakładamy, że zwrot składki OC jest zerowy (albo nie wart zachodu) i że legalny "rozbieracz" pojazdów jest tak wysoce zainteresowany pojazdem, że zaproponował, że od biedy może sobie go wziąć za darmo, ale nic więcej nie dostaniesz, oraz że nie chce się Tobie bawić w próbę odzyskania jakichkolwiek pieniędzy poprzez aukcje internetowe.
        Szukasz wtedy złomiarza nielegalnego.
        Sprzedajesz mu samochód za tyle ile wynegocjujecie i masz problem z głowy, musisz jedynie zgłosić sprzedaż w Wydziale Komunikacji (bo słup na którego będzie umowa tego nie zrobi) i w towarzystwie ubezpieczeniowym (30 dni od daty sprzedaży wygasa twoja polisa).
        • kraqsek80 Re: Opcja numer 2 10.03.11, 17:04
          Witam.
          I jak tu w Polsce nie kombinować???? Tyle załatwiania żeby pozbyć się grata.
          • qqbek Re: Opcja numer 2 10.03.11, 17:20
            kraqsek80 napisał:

> Witam.
            > I jak tu w Polsce nie kombinować???? Tyle załatwiania żeby pozbyć się grata.

Ja tak (czyli urzędowo, z pomocą "opcji nr.1") w lipcu pozbywałem się wraka po swoim Oplu. Po chwili refleksji stwierdzam, że "opcja numer 2" byłaby bardziej atrakcyjna dla mnie.
            Nie żeby było tak źle: pojechał na złom na fatalnych felgach i łysych oponach, nie było już w środku ani radia, ani całego centralnego panelu... ale mimo wszystko lepiej bym wyszedł na "ledwo legalnej" sprzedaży, niż na legalnym złomowaniu.
          • bmwracer Re: Opcja numer 2 10.03.11, 18:02
            Tez tak to czytam i uszom nie wierze.....O Kurcze ile to zachodu i kosztow....

U nas to wyglada tak... w przypadku auta prawie nic nie wartegto..
            Dzwonie do firmy ktora sie tym zajmuje....Przyjezdzdza tolowanie, Biora auto a mnie wysylajaja symboliczne $50 ( albo wiecej jak mysle ze czesci z wraka sa warte wiecej.
            W najgorszym wypadku zabiora za darmo.
            Ja wypelniam jeden krotki (pol kartki) druczek i wrzucam do skrzynki pocztowej - taki ze auta juz nie posiadam i nie jestem za nie odpowiedzialay ..i wysylam do DMV (odp Wydzialu komunikacji)
            - ci wysylaja mi reszte niewykorzystanej oplaty rejestracyjnej
            Dzwonie do Firmy ubezpieczeniowej - Ci skreslaj z rejestru i wysylaja mi niewykorzystana reszte ubezpieczenia...

Koniec. Kropka
      • bmwracer Re: złomowanie auta 10.03.11, 18:13
        hehehehe jak tyle zachodu i kosztow aby sie auta pozbyc to mage sobie jedynie wyobrazic ile czasu i pieniedzy potrzeba aby zarejestrowac......strach sie bac...
        U nas sprzedjacy musi dac kuujacemu 2 paierki - dowod wlasnosci i certyfikat czystosci spalin.
        Na certtyfiakcie wlasnosci - pisze sie za ile sie sprzedalo/kupilo (oczywiscie w 80& procentach pisze sie polowe tego co sie zaplacilo aby zaplacic mniej podatku i nikt zwykle nie pyta dlaczego)
        Idzie sie na komputer i zapisuje na konkretny czas obslugi (ja ostanio zostalem przyjety w ciagu 2 minut po wejsciu do urzedu) Podchodzi sie do okienka - pani kasuje 9% podatku, , jesli rejestracja poprzednia jest do odnowienia to oplate rejestracyjana jesli jest wazna to $7 za zmiane wlasciciela, wydrukowuje tymczasowy dowod rejestracyjny (orginal przyjdzie poczta).
        I po mniej wiecej 10 minutach jest sie nowym legalny i pelnym wlascicielm pojazdu....
        Aha jescze trzeba zadzwonic do firmy ubezpieczeniowej aby zdlosci nowe auto - oni zwykle przez telefon to zalatwiaja i potem wysylaja rachunek. Raz (na chyba 15 aut ) mi sie zdzarzylo ze ubezpieczyciel chcial zobaczyc auto ale to bylo wtedy kiedy bylem dla nich "nowym" a potem juz wierza na slowo.
        • qqbek Opresyjny system bmwracer... 10.03.11, 18:18
          zapytaj lepiej tomka854 jak kupuje się auto w UK.
          Poezja.
          Kupując podpisujesz się wraz ze sprzedawcą na dowodzie rejestracyjnym (V5C).
          Potem przez Internet/telefon kupujesz ubezpieczenie i odjeżdżasz autem.
          Potem idziesz sobie na najbliższą pocztę i zupełnie za darmo pozbywasz się całości V5C poza "New Keeper Supplement". Po tygodniu z DVLA przychodzi do Ciebie pocztą nowy dowód rejestracyjny na twoje nazwisko.
    • fredoo Re: złomowanie auta 10.03.11, 19:26
      Znajduje się ogłoszenie o treści:kupię każde auto i wyspwcjalizowany człowiek płaci symboliczne 100PLN i zabiera samochód.
      • qqbek Czytaj... 10.03.11, 19:53
        ...opcja numer 2 u mnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka