Dodaj do ulubionych

Głośne stukanie w silniku

22.03.11, 14:48
Witam użytkuję Fiata Bravo 1.8 96r ostatnio pojawił się głośny stukot w silniku, dźwięk przypomina obijanie się metalowej części o metal , hałas znika po wciśnięciu sprzęgła. Co to może oznaczać, wymiana skrzyni ? czy może jakaś inna usterka? Prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • bmwracer Re: Głośne stukanie w silniku 22.03.11, 17:22
      Stuko0t stukotowi nie rowny. Oznacza to na pewno natychmiastowa wizyte u mechanika
    • dark13 Re: Głośne stukanie w silniku 22.03.11, 17:29
      Jesli halas zanika po wcisnieciu sprzegla to raczej nie w silniku jest problem a w skrzyni b.
      W samochodzie tej wartosci naprawa skrzyni ma maly sens , lepiej kupic i wymienic na sprawna uzywana.

• ulubiony19 Re: Głośne stukanie w silniku 22.03.11, 20:20
        Zajechane łożysko wałka głównego może powodować takie objawy, a jeśli to to, to nie wiem czy ma sens zakup innej skrzyni:)
        A odczuwasz jakieś mrówki/chrobotanie na pedale?

• mackowy84 Re: Głośne stukanie w silniku 23.03.11, 14:53
          nic nie odczuwam , ogółem sprzęgło według mnie chodzi o.k . A wiec na czym sie bardzij skupić na sprzegle czy skrzyni?? Czasami przy zmianie biegu słychać dziwny dzwiek ale nie wiem czy to się łączy.
          • ulubiony19 Re: Głośne stukanie w silniku 23.03.11, 20:06
            Nie wiem, na czym się masz skupiać, ale to, co się spsuło, mieści się z grubsza w tym samym miejscu;)
            Jako zajebista wróżka obstawiam, że przyczyna Twoich autoproblemów to to, co wymieniłem w poście wyżej (w dodatku mówisz, że nie czujesz chrobotania).
            Nie masz się co zastanawiać, więc działaj. Bo np. chcąc zmienić zespół sprzęgła i tak najprzyjemniej jest wyciągnąć silnik i skrzynię z auta;)

Pozdr
            • loyezoo Re: Głośne stukanie w silniku 23.03.11, 20:20
              Trochę przesadziłeś z tym wyjmowaniem silnika.Skrzynię owszem.Osobiście też obstawiam łożysko lub ogólnie docisk.Jak już skrzynia zrzucona ma być, to i tak najlepiej wymienić kompletne sprzęgło.Pzdr.
              • ulubiony19 Re: Głośne stukanie w silniku 23.03.11, 20:52
                loyezoo napisał:

> Trochę przesadziłeś z tym wyjmowaniem silnika.Skrzynię owszem.

Etam. Ja wiem, że większość zrobi to bez demontażu wieeelu rzeczy, bo się nie na nakombinują, ale dla mnie jest to paradoksalnie kombinowanie mechaniorów z podwórka. Naszarpią się, to uszkodzą, to zgubią, to scharatają...

Podam taki denny przykład:) Dawno temu spędziłem kilka dobrych godzin w pewnym warsztacie nie wiem po co (chyba czekałem na kogoś/coś ważnego alboco), gdzie dwóch facetów usiłowało wymienić sprzęgło?/koło zamachowe dwumasowe? w VW Bora TDI.
                W tym przypadku pewnie najfajniej jest opuścić/wyjąć zespół napędowy, ale te pany bali się aż tak kombinować, więc robili po polsku. Co się nabluzgali, to głowa mała! Gieli te wszystkie plastiki, stukali, rozpychali, no coś jak poród pośladkowy. Ech... Of koz wymienili, ale dla mnie to bylejaka robota.

Pozdr
    • fredoo Re: Głośne stukanie w silniku 24.03.11, 08:29
      Diagnoza na podstawie opisu stuków jest bez sensu. Prawdą jest że można osłuchać silnik z niemal 100% pewnością określić co stuka. Skrzynia prawie nigdy nie stuka najwyżej szumi rzęzi czy chrobocze. Stukaja natomiast panewki, sworznie i wydarty wałek rozrządu.
      Ale tego nie załatwisz przez maila.
      • lapufkasz Re: Głośne stukanie w silniku 24.03.11, 08:34

Tak styukaja panewki a po wcisnieciu sprzegla przestaja

Ty i te twoje porady .
        • novationen Re: Głośne stukanie w silniku 24.03.11, 12:41
          jemu chodziło raczej o stukanie - ogólnie. nie w tym konkretnym przypadku :)

tak czy inaczej zamiast pisać co mu stuka i co puka to pojechałby do mechanika, a nie dywagacje na forum prowadzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka