Dodaj do ulubionych

Tabletka zamiast płynu

IP: *.regis.com.pl 15.04.11, 09:45
No dobra, ale w każdym chyba aucie znajduje się sitko na rurce wlewu płynu do spryskiwaczy - więc trzeba by zdemontować. Nie mówiąc o tym, ze np w moim suzuki nie widzę zbiornikczka na płyn tylko sama rurka gdzieś wystaje - więc nigdy nie wiadomo ile jest płynu. Więc co zrobić przy dolewaniu? Musiałbym za każdym razem zużywać płyn do zera i wtedy robić miksturę. Bo jakbym miał przy każdej dolewce dla pewności wrzucać tabletkę to już nawet płyn na stacjach BP wyjdzie mnie taniej ;)
Obserwuj wątek
    • mzyo Tabletka zamiast płynu 15.04.11, 09:50
      Pytanie tylko czy to działa jak płyn za 12 czy za 40 zł? Pięciolitrowy baniak ma to do siebie, że jest drogi w transporcie/składowaniu, a także w produkcji. Dlaczego wiec tabletka miałaby kosztować podobnie?
      Pytanie drugie? Czy trzeba będzie to rozmieszać przed wlaniem czy wystarczy wrzucić do zbiorniczka z wodą? Ważne szczególnie zimą na trasie?
    • Gość: gość Tabletka zamiast płynu IP: *.torun.mm.pl 15.04.11, 09:53
      Produkt niestety nie ma specjalnie sensu. Ani to tańsze od płynów do spryskiwaczy (pomijam tu te dostępne na stacjach benzynowych w absurdalnych cenach), ani wygodniejsze. I tak trzeba mieć wodę - jak ktoś ma samochód pod domem lub garaż bez bieżącej wody to trzeba kombinować pojemnik na wodę, nosić, itp. Jak ma garaż to i trochę miejsca na przechowaniu paru zapasowych baniek na płyn się znajdzie. A w trasie? Niby zawsze można mieć parę tabletek w zapasie, ale żeby z nich skorzystać w trasie, to i tak trzeba mieć pojemnik na wodę, który zajmie tyle samo miejsca co gotowy płyn do spryskiwaczy.

W wariant zimowy do -20 stopni jakoś nie chce mi się wierzyć, ale pożyjemy - zobaczymy. Z nim wiązałoby się jedyne rozsądne rozwiązanie - kupić taką tabletkę przed zimą i dorzucić do letniego płynu, żeby zrobić z niego zimowy.
    • red_moto Re: Tabletka zamiast płynu 15.04.11, 09:53
      Producent podaje, że wystarczy wrzucić bezpośrednio do zalanego wodą zbiorniczka.

Pozdrawiam i dziękuję za lekturę,
      MS
    • Gość: pawel Re: Tabletka zamiast płynu IP: *.regis.com.pl 15.04.11, 10:02
      MS: no tak, ale pytanie jak uzupełniać płyn? Dorzucać 1/2 tabletki? W zasadzie to tylko zostaje rozrabianie tego w domu i wożenie w bagażniku jako tańszej opcji dla płynów na stacjach. Nie wspominając, ze ja np. nie byłbym w stanie tego użyć - z okazji sitka przy wlewie (pewnie jest w 99% aut).
    • Gość: Milo Re: Tabletka zamiast płynu IP: *.home.aster.pl 15.04.11, 10:50
      Ja kupowałem ostatnio 5 litrowy za 4,60, nie mówiąc już o tym, że tej tabletki nawet nie włożyłbym do mojego zbiorniczka bo nie ma jak.
    • Gość: gość Re: Tabletka zamiast płynu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 11:25
      żaden interes z tymi tabletkami. Polecam koncentraty! 2 lata temu kupiłem koncentrat firmy AUTOLAND, koncentrat 1:100, zawartość 250ml wiec jak łatwo można sobie policzyć, wychodzi 50litrów płynu (tylko letniego, choć producent sugeruje że można dodawać do zimowego w celu polepszenia właściwości myjących). A co jest najlepsze? oczywiście cena! Zakupione w supermarkecie T**** za 6zł!!!! Pachnie lekkim grejfrutem, myje ładnie i na pewno nie gorzej od tych tanich płynów, a zaschniętego bąka to nawet te za 35zł nie umyją :)
      Tak to wygląda: img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/31/68/77/1531687780 a na najpopularniejszym serwisie aukcyjnym spokojnie można kupić jak by się komuś nie chciało ruszać z domu :)
    • Gość: gość Re: Tabletka zamiast płynu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 11:28
      @Milo:
      Ale mnie rozbawiłeś :D no szacun dla Ciebie, tego się NIE WKŁADA do zbiorniczka spryskiwaczy tylko do baniaka i zalewa wodą. Rozmieszasz to i jak sie rozmiesza :) to wlewasz do zbiorniczka.

a ten Autoland to 25ml na 5l wody, czyli z 250ml mamy 50l płynu za okolo 6-7zł.
    • Gość: gość Re: Tabletka zamiast płynu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 11:30
      zresztą wszycy którzy pomyśleli że to się wrzuca do zbiorniczka na płyn są w ciemie bici :D HAHAHA pozdrawiam!!!!
    • Gość: Ad Re: Tabletka zamiast płynu IP: 151.193.220.* 15.04.11, 11:46
      W tym roku za 5l baniak plynu zimowego do -20 stopni C, ladny zapach, w Lidlu placilem 8.99.

Za tabletke do -12 chca 12.99. Niezły interes, nie ma co.
    • Gość: berdys Re: Tabletka zamiast płynu IP: *.multimo.pl 15.04.11, 13:56
      ja kupiwalem w biedronce ostatnio, zimowy, chyba cos okolo 9 zlotych, ale ztcp to bylo tylko 4 litry- no ale mnie przycisnelo - nawet nie zamarzł, samochod stal na -27. Ceny plynu na stacjach to faktycznie wysokie. Pamietam tylko jak kiedys byl Plus ( takie dyskonty ) i tam bym plyn -25C, 5 L za 4.99 ;) Bylo -35 a plyn nie zamarzl ;) ;) Chcemy takich cen i takich produktow ! ;)
    • Gość: gosc Re: Tabletka zamiast płynu IP: 78.16.87.* 15.04.11, 15:27
      A konieczne jest dodawanie >calgonu< do kazdego spryskania?
    • Gość: do pawel Re: Tabletka zamiast płynu IP: *.multimo.pl 15.04.11, 15:33
      a może zamiast tabletek jakiś proszek albo gesty koncentrat?

mi ten pomysł na coś mniejszego od tych baniaków bardzo przypadł mi do gustu

po pierwsze takie coś powinno być dużo tańsze w produkcji, po drugie to bardzo poręczne jeżeli nie trzeba szukać sporej ilości wody :-p

• Gość: do pawel Re: Tabletka zamiast płynu IP: *.multimo.pl 15.04.11, 15:45
      a może zamiast tabletek jakiś proszek albo koncentrat?

mi ten pomysł na coś mniejszego od tych baniaków bardzo przypadł do gustu

po pierwsze takie coś powinno być dużo tańsze w produkcji, po drugie to bardzo poręczne jeżeli nie będzie trzeba szukać sporej ilości wody :-p

tylko szkoda, że tego nie będzie można wrzucać od razu do zbiorniczka

ALE TAK CZY SIAK POMYSŁ NA COŚ TAKIEGO ŚWIETNY
    • Gość: gosc Re: Tabletka zamiast płynu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 19:38
      A po jaką cholerę lać do spryskiwacza cokolwiek innego niż woda i kilka kropel płynu do zmywania naczyń ? Oczywiście w lato.
    • Gość: fytax Re: Tabletka zamiast płynu IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.11, 21:48
      Czekam aż wymyślą wode w proszku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka