Dodaj do ulubionych

wgniecione drzwi - zatrz. dowodu rejestracyjnego

16.04.11, 13:44
DEBIL w autobusie nie spojrzał w lustreko i nie zauważył mnie stojącej na prawym pasie. zakręcił sobie ostro z lewego, a mi pozostało stać i patrzeć jak tyłem przejeżdża mi po lewym poku, uszkadza lusterko itd.
w związku z tym, że czekam na zamówione drzwi do samochodu, a auta potrzebuję, to mam pytanie. samochód ma wymienione lusterko na nowe, kierukowskaz także. auto poza wgniecionymi drzwiami (tył i przód) nie zostało uszkodzone, słupek nawet nie draśnięty, nic poza drzwiami, lusterkiem i kierunkowskazem nie zostało uszkodzone. drzwi nie chcę klepać, chcę wymienić. są wgniecione i porysowane, wyglądają paskudnie, ale auta naprawdę potrzebuję. czy mogą zatrzymać mi dowód rejestracyjny? jeśli tak to na jakiej podstawie? bo brzydko wygląda? a te przeżarte złomy mogą jeździć?
Obserwuj wątek
    • v-6 Na 99% nie. 16.04.11, 14:28
      Jeśli lampy, szyby i lusterka są na miejscu i wszystko działa, nie ma podstaw do zabrania. Nawiasem mówiąc miałaś szczęście, że nie zatrzymali ci dowodu zaraz po wypadku (ze względu na kierunkowskaz i lusterko). Teraz nie stwarzasz zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu i środowiska, a "zasadnicze elementy nośne nadwozia" nie są naruszone. W/w mogłyby być przyczyną odebrania dowodu. Jednak słyszy się czasem o przypadkach, kiedy policjant czepia się wgnieceń - albo niekompetentny, albo chce w łapę. Jednak prawo jest po twojej stronie.
      Pozdrawiam
      v-6
      • v-6 O, link znalazłem. 16.04.11, 14:34
        kodeks-drogowy.org/kontrola-ruchu-drogowego/zatrzymywanie-i-zwracanie-dowodow-rejestracyjnych
        • silje78 Re: O, link znalazłem. 17.04.11, 09:42
          dziękuję za link :)
      • carfan Re: Na 99% nie. 17.04.11, 10:45
        Dodatkowo należy uwzględnić jeśli blacha nie ma ostrych krawędzi, uszkodzeń, które mogłyby stwarzać zagrożenie.
        • silje78 Re: Na 99% nie. 19.04.11, 10:33
          nie ma uszkodzeń takich jak pęknięcie. jest po prostu wgniecenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka