hippolin
08.05.04, 20:28
Witam
W tym roku zamierzam kupić samochód. Mam ok. 20tys. zł.
Chciałbym sobie sprowadzić Golfa III. Jestem skłonny zrobić to sam, jak to zrobić? Na czym to polega?
Kłopot w tym, że mam 18lat i prawko od 3mies. Samochodu moi rodzice nie mieli bo nie mają prawka, więc i ja nie jezdze natyle dobrze żeby pchać się od razu za kułko, trochę się obawiam jazdy - pierwszy raz bez instruktora! Ale podobno za granicą kultura, a na Autobanie się nie skręca.
Ojciec ma w Reichu kolegę, który pomoże kupić. Więc wchodzą pod rachubę tylko Niemcy. Niemiecki znam na tyle, że może sobie bym jakoś poradził, żeby dojechać z Berlina do granicy.
-Czy warto kupować auto w Berlinie? ( Golf III 1.6 rok 94 - 96.)
-Czy warto to robić samemu?
-Czy mogę pojechać pociągiem do Berlina i wrócić autem na białych tablicach samemu/kupionym autem? Czy muszę mieć lawetę? Jak wygląda kwestia tablic?
-Gdzie go oclić?
-Gdzie i w jaki sposób wymieniać pieniądze? W kantorze, w banku, przelew, gotówka, wymieniać u siebie w mieście, czy na granicy, czy na miejscu, a może przyjmą złotówki w zamian i sobie poradzą ci sprytni Niemcy.
-Na co zwracać uwagę przy kupnie? w umowach? w samochodzie?
-Co jeszcze muszę wiedzieć?
Proszę o odpowiedzi. Sprawa jest dla mnie ważna. Dodam, że dresem nie jestem, a auto chcę kupić na prawdę. Jezeli ktos nie chce tego pisać na forum to proszę chociaż o meila hippolin@wp.pl
Pozdrawiam