Dodaj do ulubionych

Dziecko w aucie

25.05.11, 21:12
Nie wiem czy dobrze trafiłam jeśli źle to przepraszam.
Moje dziecko ma 5 miesięcy przewoze je w nosidełku 0-13kg aktualnie waży ok 7kg. Jak do tej pory montowałam nosidełko na tylnim siedzeniu wyłem do kierunku jazdy, ale za chwile nie zmieszcza sie nogi dziecka tzn będzie musiała je podkurczać. Moje pytanie jest takie, kiedy i czy w ogóle będę mogła odwrócić nosidełko przodem do kierunku jazdy. Dodam tylko że jak na swój wiek moje dziecko jest dość długie i coraz bardziej się denerwuje kiedy wkładam ją do nosidełka bo nie może swobodnie wierzgać nóżkami. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: Dziecko w aucie 25.05.11, 21:33
      dziecko jak najdłużej powinno być wożone tyłem do kierunku jazdy, to jest po prostu bezpieczniejsze, moim zdaniem przynajmniej do 10 kg (1 roku)
      fotelik.info/pl/art/od_kiedy_fotelik_przodem_do_kierunku_ruchu,12.html
      • zapytam.bo.niewiem Re: Dziecko w aucie 25.05.11, 21:47
        Super ten link, dziękuję... nie martwię się już nóżkami :)
        • nazimno Re: Dziecko w aucie 26.05.11, 10:04
          Dziecko z fotelikiem zamontowanym tylem do kierunku jazdy jest najbezpieczniejsze.
          W razie jakiejkolwiek kolizji "od przodu" dziecko opiera sie calym cialem na miekkiej
          wykladzinie fotelika, rowniez glowa jest oslonieta i oprze sie na miekkiej wykladzinie.

Gdyby to samo dziecko siedzialo przodem, to obciazenie przejma pasy i kregoslup dziecka.
          Glowka jest najciezsza i to wlasnie kregoslup szyjny jest maksymalnie narazony.

• crannmer Re: Dziecko w aucie 25.05.11, 21:34
      zapytam.bo.niewiem napisała:
      > Moje pytanie jest takie, kiedy i czy w ogóle będę mogła odwrócić nosidełko
      > przodem do kierunku jazdy.

Fotelika przeznaczonego do montazu tylem do kierunku jazdy nie wolno montowac przodem.
      Raz, ze mocowanie nie jest do tego przystosowane, a dwa, ze szyja takiego malego dziecka jest jeszcze za slaba, aby utrzymac glowe podczas lekkiego nawet wypadku.
      • zapytam.bo.niewiem Re: Dziecko w aucie 25.05.11, 21:44
        Ja mam nosidełko ale bez bazy. Przypinam nosidełko pasami auta a dziecko pasami z fotelika.
        Podjechałam kiedyś na komendę (może to głupie ale tak wtedy pomyślałam) i policjant pokazał mi jak zamontować nosidełko i powiedział że baza nie jest konieczna.
    • hutchence Re: Dziecko w aucie 25.05.11, 21:57
      Kup większe auto. Co to za samochód jeżeli 7miesięczne dziecko się nie mieści?
      • zapytam.bo.niewiem Re: Dziecko w aucie 26.05.11, 12:30
        Chyba ciężarówkę mam kupić wg Ciebie, bo jeżdżę Sceniciem. Poza tym nie zrozumiałeś wątku.
        • zapytam.bo.niewiem Re: Dziecko w aucie 26.05.11, 12:30
          I nie 7 miesięczne a 5, czytaj ze zrozumieniem i dokładnie.
          • romanticca Re: Dziecko w aucie 26.05.11, 17:49
            Tu jest forum o fotelikach samochodowych. Przyda się, gdy przyjdzie czas na zmianę fotelika. A i teraz może skorzystasz, bo tam są ludzie, którzy się znają na rzeczy bardzo dobrze :)

forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
            • ulubiony19 Najlepsiejszy fotelik to ten dla kierowcy 26.05.11, 19:37
              5 miesięcy to idealny wiek, by zostać kierowcą - nie ma się wtedy nic, z wyjątkiem smoczka, co można by stracić.
              Ja na przykład w podobnym wieku byłem już rolnikiem i generalnie zajmowałem się produkcją nawozu. Niestety zostałem zmuszony do zmiany branży, bo interes okazał się mało dodchodowy

:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka