jerzyk.eu 30.05.11, 10:35 Jakie znacie samochody w których okazjonalnie, w miarę wygodnie można się przespać ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
nazimno Nawet w maluchu mozna spac. 30.05.11, 10:46 Pamietaj, NIGDY nie zamykaj okien na amen, gdy masz zamiar spac . ZAWSZE zostaw sczczeliny na wentylacje w oknach. Bo CO2 tez moze zabic. Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: Nawet w maluchu mozna spac. 05.06.11, 02:18 nazimno napisał: > Bo CO2 tez moze zabic. nooo, jak w stanie stalym ze 20kg CO2 walnie w leb, to i moze zabic Link Zgłoś
milos75 Re: Auto do spania 30.05.11, 10:50 Zależy w ile osób ;-) Generalnie w tych minivanach, które mają płaską podłogę po złożeniu siedzeń drugiego i trzeciego rzędu. W mojej Verso w zeszłe wakacje spałem z żoną 2 noce nad jeziorem na Mazurach i było całkiem wygodnie. Przydały się rolety na tylne szyby mocowane na zaczepy we framugach okien, które zakrywają dokładnie i szczelnie tylne boczne szyby, tak że nie zostają żadne dziury po opuszczeniu szyb. Dzięki temu powstaje moskitiera i po opuszczeniu tylnych szyb do samego dołu, żeby mieć czym oddychać, komary (i ciekawscy) mają zakaz wstępu. Teraz dokupiłem jeszcze trzecią roletę na tylną szybę i też się sprawdza - nie widać z zewnątrz co jest w bagażniku (ani kto śpi w aucie). Link Zgłoś
trypel Re: Auto do spania 30.05.11, 10:52 bardzo wygodnie spało się w skodzie 105s w wersji bez zagłówków. Siedzenia po rozłożeniu tworzyły kompletnie płaską płaszczyznę. Spałem ponad miesiac w lasach w tym aucie :D Link Zgłoś
qqbek Re: Auto do spania 30.05.11, 15:26 trypel napisał: > bardzo wygodnie spało się w skodzie 105s w wersji bez zagłówków. Siedzenia po r > ozłożeniu tworzyły kompletnie płaską płaszczyznę. Podobne doświadczenia mam z VW1300 z 1968 roku... może zupełnie płasko nie było, ale właściwie to dwa małe tapczany się zyskiwało po złożeniu siedzeń. Szkoda tylko, że dźwignia zmiany biegów i kierownica przeszkadzały trochę w "bliższej integracji" śpiących po obydwu stronach (ale i tak "dało się":). > Spałem ponad miesiac w lasach w tym aucie :D Ja 6 nocy, nad jeziorem... ech, wspomnień czar :) Link Zgłoś
trypel Re: Auto do spania 30.05.11, 21:35 qqbek napisał: > > Szkoda tylko, że dźwignia zmiany biegów i kierownica przeszkadzały trochę w "bl > iższej integracji" śpiących po obydwu stronach całe szczescie. z kumplem byłem Link Zgłoś
nazimno Ale - spac trzeba czujnie !!! 30.05.11, 11:23 forum.gazeta.pl/forum/w,72,125666139,125666139,Zlodzieje_wlamali_sie_do_auta_i_obudzili_wlasci_.html Link Zgłoś
sibet Re: Ale - spac trzeba czujnie !!! 30.05.11, 12:52 Ja polecam: Mitsubishi Outlander, tutaj masz parametry i wszystkie dane, chyba większy niż Twoje domowe łóżko?autonegocjator.pl/autooferta_pojazd/335458/Mitsubishi+Outlander.html Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Ale - spac trzeba czujnie !!! 30.05.11, 21:37 O! Ja to pół życia w autach przespałem w sumie, więc temat jakby dla mnie. Ale autorowi się rozchodzi chyba o prawdziwe ułożenie do snu -składa się, co trzeba i leży się. Wśród wyr na kólkach moim faworytem jest: Mercedes R (L wersjon jakby co)- przespałem 10 h i byłem wyspany, gdyby nie nieobecność żony, byłoby lepiej, niż u mnie hacjendzie A poza tym wyróżnienie dla Renault 19:) Link Zgłoś
loyezoo Re: Ale - spac trzeba czujnie !!! 30.05.11, 22:07 Granada kombi.Tam z tyłu wchodziła rozłożona wersalka:) Link Zgłoś
szopen_cn Re: Auto do spania 31.05.11, 13:06 Spac w samochodzie zdarza mi sie bardzo czesto, wiec w miare rozsadne rozwiazanie tego problemu jest jednym z podstawowych kryteriow wyboru samochodu. Oczywiscie zawsze bedzie to pewien kompromis bo inne kwestie tez maja spore znaczenie. Wersja w zasadzie idealna w kwesti spania to Toyota Troop carrier, niestety nie maja automatow wiec jak dla mnie odpada. Nastepne w tej kwesti sa rozmaite SUV'y (Rav4, Outlander, Suzi), ktore w wiekszosci maja 2 rzad siedzen skladanych do przodu tworzac plaska powierzchnie do spania (niektore jak Nissan Pathfinder czy Toyota Kluger maja 3 rzad skladanych do wglebien tak, ze powierzchnia nadal jest plaska) i te samochody sie do spania najlepiej nadaja. Duzy dmuchany materac z tylu sie spokojnie rozklada i 2 osoby spia bardzo wygodnie a 3 sie mieszcza. Poniewaz ja w miare niski jestem (tylko 180cm) to nie mam problemow ze spaniem z wyprostowanymi nogami. Problem w moim przypadku jest taki, ze owe SUV'y nie wszedzie gdzie ja chce sie dostac wjada/wyjada i jezdzic musze wiekszym samochodem a w tych nie ma takich, w ktorych 2 i 3 rzad siedzen tak dobrze sie sklada. Spie w druga strone, wyjmujac zaglowki, rozkladajac przednie siedzenia i 2 rzad do tylu. Spac sie da ale to nie jest to samo co na dobrym materacu. Kompromis po prostu. Zauwaze tez, ze zawsze spie czy spimy z zamknietmi oknami i nie ma zadnych problemow, samochod nie jest projektowany jako szczelne urzadzenie (powyzej 700mm). Link Zgłoś
macarthur co2 może zabić 31.05.11, 19:55 w sumie uwaga słuszna że co2 może zabić natomiast ryzyko w samochodzie raczej znikome Link Zgłoś
nazimno Byly juz takie wypadki "zasniecia" z CO2 01.06.11, 14:50 Wszystko zalezy od kubatury wnetrza oraz szczelnosci konstrukcji nadwodzia. To ostrzezenie nikomu nie zaszkodzi. Niewielu o tym mysli. Link Zgłoś
do.ki Re: co2 może zabić 04.06.11, 07:55 Tak gwoli scislosci to w przypadku spania w malej niewentylowanej przestrzeni to nie gromadzenie siedwutlenku wegla "zabija", ale chyba raczej spadek poziomu tlenu w powietrzu. Link Zgłoś
szopen_cn Re: co2 może zabić 04.06.11, 15:12 do.ki napisał: > Tak gwoli scislosci to w przypadku spania w malej niewentylowanej przestrzeni > to nie gromadzenie siedwutlenku wegla "zabija", ale chyba raczej spadek poziomu > tlenu w powietrzu. Tu kolega ma racje. Nawet nieduzy spadek zawartosci tlenu w wdychanym gazie jest niebezpieczny. Wdechniecie powietrza o zbyt niskiej zawartosci tlenu powoduje szok organizmu i prawie natychmiastowa utrate swiadomosci. Przez cala historie naszej ewolucji nasz organizm nigdy sie do czegos takiego nie przystoswal. Link Zgłoś
archonix Re: Auto do spania 01.06.11, 12:29 Ponac tico, bo fotele rozkladaja sie na plasko. Byla kiedys taka wersja mazdy demio, gdzie mozna bylo zrobic lozko dla 2 os Link Zgłoś
qqbek Przypomniały mi się... 02.06.11, 15:23 jerzyk.eu napisał: > Z Tico myślę, że to jest żart. Też tak sądzę. Przypomniały mi się za to trzy fajne typy:) Omega B kombi (miejsca będzie ze 180-190cm po złożeniu tylnej kanapy, ale daje się też złożyć przednie siedzenie pasażera). Scorpio kombi (Mk. III) - miejsca, subiektywnie, więcej niż w Omedze :) No i niekwestionowany król campingowego spania w samochodzie: W124 Kombi :) Link Zgłoś
archonix Re: Przypomniały mi się... 09.06.11, 22:04 Nie zart, nawet kiedys pokazywalli w telewizorni takich co tak do afryki pojechali:D. Naprawde to najlepsze auto do spania.... Link Zgłoś
bolkowiak Każde auto jest dobre 03.06.11, 14:27 Auto do spania to tylko camper za 500 tys. zł. A z takich normalnych to każde auto nadaje się do spania, choć o wygodzie lepiej nie wspominać. Nawet we Fiacie 126p da się przegibać :-) Link Zgłoś
robert888 pacz pan bezdomne mają już ałta i neta, a mówiom 04.06.11, 09:33 ludziska rze kryzys jest he he:) Link Zgłoś