Gość: roman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:28 Kupilem duze auto - bez abs. Teraz mam dylemat? Wada czy nie? Czy absy sa naprawde niezbedne na wyposazeniu? Czy mozna sie bez nich doskonale obejsc? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: JanG Re: ABS-y - opinie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.05.04, 14:32 > Kupilem duze auto - bez abs. Teraz mam dylemat? Wada czy nie? Nie. Po prostu brak pożytecznego udogodnienia. > Czy absy sa > naprawde niezbedne na wyposazeniu? Nie są. > Czy mozna sie bez nich doskonale obejsc? Czy "doskonale", tego nie wiem, ale obejść się można. Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 14:38 Jestem zwolennikiem teorii ze nie nalezy pozwalac pojazdowi decydowac co ma robic i nie lubie wszelkich elektronicznych bajerow majacych na celu "ulatwienie" mi zycia. Ale ABS jest jednym z tych niewielu udogodnien ktore uwazam za warte pieniedzy. Szczegolnie w nowych samochodach gdzie montowane sa systemy 4-ro kanalowe. Przez pewien czas mialem pojazd z wyjatkowo badziewiastym ABS-em - jak juz sie wlaczyl na suchym to bylo koniec hamowania - hamulec wpadal, samochod szarpal i sunal jak na lodzie. Za to na mokrym byl O.K. Teraz mam pojazdy w ktorych wlaczenie sie ABS'u mozna jedynie wyczuc po delikatnym drzeniu hamulca; hamuja wspaniale a jednoczesnie zachowuja pelna manewrowosc. Tak - ABS jest bardzo potrzebny. -- 480 KM w 2 kawalkach. Szkoda ze nie w jednym... Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: ABS-y - opinie IP: *.katowice.pl 11.05.04, 14:39 Tez tak myślałem, jak nie miałem. Po 2 latach użytkowania stwierdzam, że to zdecydowanie poprawia bezpieczeństwo. Kilka razy uratowałem swój wózek przed "większym zadrapaniem" przy szybkim hamowaniu. Z ABS jest tak jak z klimą, jak nie jeździsz to myslisz ze zbędne, jak juz użytkujesz to w nastepnym aucie obowiązkowo tego wymagasz. Ja dzisiaj nie kupiłbym auta bez : poduszek, ABS, wspomagania i klmy. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: ABS-y - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:50 wg mnie generalnie na naszych wyboistych drogach i suchym asfalcie przeszkadza. natomiast zimą i kiedy jest naprawdę ślisko jest nieoceniony.pzdr Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 14:53 W takim razie musisz sie przejechac pojazdem z porzadnym ABS'em - to co piszesz wskazuje na to ze masz doswiadczenia z pojazdami w ktorych ABS byl kiepski. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: ABS-y - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:57 w takim razie przejedź się szybko na wyboistym asfalcie, takim na którym koła tracą kontakt z nawierzchnią, lecisz jak na lodzie Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 15:00 Probowalem. Naprawde zalezy od ABS'u. Sa takie ktore wpadaja w rezonans i latwiej byloby zahamowac bez nich. Sa tez takie ktore wiedza co robia. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: ABS-y - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 15:06 no dobrze, dużo zależy też od zawieszenia Link Zgłoś
Gość: Poll Re: ABS-y - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 21:57 Masz słabe amortyzatory i dlatego ABS u Ciebie nie działa prawidłowo Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: ABS-y - opinie 12.05.04, 04:03 Nie, nie. W tym samochodzie (model 97) byl ABS jakiejs starej konstrukcji - 3 kanalowy ze strasznie wolnym procesorem. Czytalem gdzies narzekania uzytkownikow. W kazdym razie pozbylem sie juz tego grata i mam spokoj. Link Zgłoś
Gość: roman Re: ABS-y - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:59 dziekuje za porady - wiadomo ze popularne jest obecnie posiadanie abs-ow jako dodatkowego faktoru zwiekszajacego bezpieczenstwo. Jednak czy - jak ktos tu juz napisal - "pozwalanie" samochodowi zeby sam "decydowal" jest naprawde udogodnieniem? Rowniez mam drugie pytanie - czy to ze samochod nie ma abs-ow decyduje o jego nizszej wartosci? czy moze jest to indywidualne podejcie to tego jako kolejnego "bajeru"- moze byc, ale nie musi? Link Zgłoś
Gość: AdM Re: ABS-y - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 15:08 Gość portalu: roman napisał(a): Rowniez mam drugie pytanie - czy to ze samochod nie ma abs-ow decyduje o jego > nizszej wartosci? czy moze jest to indywidualne podejcie to tego jako > kolejnego "bajeru"- moze byc, ale nie musi? abs to już teraz nie bajer, tylko konieczne wyposażenie Link Zgłoś
Gość: Radek Re: ABS-y - opinie IP: *.2015.com 14.10.04, 18:26 Jest to pewna wygoda, jak musisz to po prostu deptasz pedal w podloge i reszta Cie nie interesuje. Mnie to nie robi specjalnej roznicy szczerze powiedziawszy, jezdzilem roznymi autami i wszystko zalezy od tego co oczekujesz od samochodu, w niektorych autach przeszkadzalby mi brak abs/wspomagania/klimy/elektrycznych szyb i foteli itp w innych wrecz przeciwnie. Link Zgłoś
grzek Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 14:59 Przy ABS-sie np: zwiększa się szansa, że nie wjedziesz komuś w bagażnik w ciasnym ruchu miejskim, w razie nagłego hamowania, gdy ktoś wyskoczy na jezdnię lub wymusi pierszeństwo. Wtedy nie ma czasu na hamowanie pulasacyjne, ABS robi to szybciej za ciebie. Link Zgłoś
Gość: limo Re: ABS-y - opinie IP: 212.244.79.* 11.05.04, 15:06 Grzek, z całym szacunkiem, ale po co się wypowiadasz, skoro nie masz pojęcia o czym mówisz? Zresztą zupełnie nie na temat, bo nikt tu nie pyta jak działa ABS. Link Zgłoś
Gość: limo Re: ABS-y - opinie IP: 212.244.79.* 11.05.04, 15:15 Po pierwsze ABS albo się ma, albo nie. Co najwyżej można wymieniać sytuacje, kiedy się przydaje, a kiedy nie. Po drugie > nie ma czasu na hamowanie pulasacyjne, ABS robi to szybciej za ciebie to prawda, ale co ma hamowanie pulsacyjne do > nie wjedziesz komuś w bagażnik w > ciasnym ruchu miejskim, w razie nagłego hamowania, gdy ktoś wyskoczy na > jezdnię lub wymusi pierszeństwo ?? Link Zgłoś
grzek Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 15:29 Może za bardzo zawile napisałem, ale chodziło mi o to że: - posiadając ABS jesteś w stanie szybciej się zatrzymać w razie nagłej niespodziewanej sytuacji na drodze zwłaszcza przy dużym ruchu w mieście( w moim przykładzie chodziło o nie wjechanie komuś w bagażnik), - nie posiadając ABS, nie jesteś tego lepiej zrobić, stosując hamowanie pulsacyjne. Cały czas mam na myśli ten jeden powyższy przykad i nie chciałbym żeby moje rozumowanie było uogólniane na inne spotykane sytuacje lub możliwości. Link Zgłoś
Gość: limo Re: ABS-y - opinie IP: 212.244.79.* 11.05.04, 15:36 Nie napisałeś zawile, tylko źle. Jeśli jesteś kierowcą, to nie chciałbym, abyś jadąc za mną, w sytuacji, kiedy musisz gwałtownie się zatrzymać, hamował pulsacyjnie. Dlatego proszę Cię, zapamiętaj: jeśli chcesz jak najszybciej się zatrzymać, to wciśnij hamulec roboczy najmocniej jak potrafisz. I nie kombinuj z żadnym pulsowaniem... Co innego, gdy nawierzchnia jest śliska, ale to już inna szkoła jazdy. Tutaj hamowanie pulsacyjne (albo ABS) ma jak najgłębszy sens, bo zapobiega wpadnięciu w poślizg. Tylko nie raczyłeś o tym wspomnieć w swoim poście. Link Zgłoś
grzek Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 15:56 Gość portalu: limo napisał(a): > Nie napisałeś zawile, tylko źle. > > Jeśli jesteś kierowcą, to nie chciałbym, abyś jadąc za mną, w sytuacji, kiedy > musisz gwałtownie się zatrzymać, hamował pulsacyjnie. Miałem na myśli, że hamowanie pulsacyjne może wydłużyć hamowanie >Dlatego proszę Cię, > zapamiętaj: jeśli chcesz jak najszybciej się zatrzymać, to wciśnij hamulec > roboczy najmocniej jak potrafisz. I nie kombinuj z żadnym pulsowaniem... Na suchej nawierzchni też mogę wpaść w poślizg. > Co innego, gdy nawierzchnia jest śliska, ale to już inna szkoła jazdy. Tutaj > hamowanie pulsacyjne (albo ABS) ma jak najgłębszy sens, bo zapobiega wpadnięciu > > w poślizg. Tylko nie raczyłeś o tym wspomnieć w swoim poście. Pewne rzeczy potraktowałem za bardzo jako oczywiste. Link Zgłoś
Gość: limo Re: ABS-y - opinie IP: 212.244.79.* 11.05.04, 16:37 1. Zgadzam się z Tobą, że hamowanie pulsacyjne może wydłużyć drogę hamowania. ABS jest niczym innym, jak elektronicznie sterowanym, automatycznym hamowaniem pulsacyjnym. Zatem zgodnie z logiką, ABS może wydłużyć drogę hamowania, prawda? 2. Oczywiście, że możesz wpaść w poślizg na suchej nawierzchni. Tyle, że w warunkach suchej nawierzchni, ten "poślizg" może skrócić Twoją drogę hamowania, natomiast ABS - patrz punkt 1. 3. Piszesz o dodatkowych aspektach ABS, zaś te najbardziej krytyczne i ważne dla kierowcy (śliska nawierzchnia i panowanie nad pojazdem) uznajesz za oczywiste. Jaki jest zatem sens Twojego postu? Link Zgłoś
Gość: stary pirat Re: ABS-y - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 17:09 > 1. Zgadzam się z Tobą, że hamowanie pulsacyjne może wydłużyć drogę hamowania. > ABS jest niczym innym, jak elektronicznie sterowanym, automatycznym hamowaniem > pulsacyjnym. Zatem zgodnie z logiką, ABS może wydłużyć drogę hamowania, prawda? w stosunku do czego? > 2. Oczywiście, że możesz wpaść w poślizg na suchej nawierzchni. Tyle, że w > warunkach suchej nawierzchni, ten "poślizg" może skrócić Twoją drogę hamowan uwazasz ze zawsze przy zablokowanych kolach jest najkrotsza droga hamowania ???? Link Zgłoś
Gość: limo Re: ABS-y - opinie IP: 212.244.79.* 12.05.04, 09:05 > > 1. Zgadzam się z Tobą, że hamowanie pulsacyjne może wydłużyć drogę hamowan > ia. > > ABS jest niczym innym, jak elektronicznie sterowanym, automatycznym > hamowaniem > > pulsacyjnym. Zatem zgodnie z logiką, ABS może wydłużyć drogę hamowania, > prawda? > > w stosunku do czego? O to zapytaj Grzeka, bo była to odpowiedź na jego post. > > 2. Oczywiście, że możesz wpaść w poślizg na suchej nawierzchni. Tyle, że w > > > warunkach suchej nawierzchni, ten "poślizg" może skrócić Twoją drogę hamow > an > > uwazasz ze zawsze przy zablokowanych kolach jest najkrotsza droga hamowania ??? > ? Zwróć uwagę na słowo >może<. Poza tym poczytaj pozostałe posty, np. Bracket forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=12566491&a=12575764 niknejm forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=12566491&a=12572396 Link Zgłoś
Gość: TakMaByc? Re: ABS-y - opinie IP: 213.199.243.* 08.10.04, 18:58 Gość portalu: limo napisał(a): > 1. Zgadzam się z Tobą, że hamowanie pulsacyjne może wydłużyć drogę hamowania. to po co je stosowac ,zeby mocniej walnac ? > ABS jest niczym innym, jak elektronicznie sterowanym, automatycznym hamowaniem pulsacyjnym. Zatem zgodnie z logiką, ABS może wydłużyć drogę hamowania, prawda? w stosunku do czego ? bo ,ze robi to lepiej niz sam kierowca to oczywiste > 2. Oczywiście, że możesz wpaść w poślizg na suchej nawierzchni. Tyle, że w > warunkach suchej nawierzchni, ten "poślizg" może skrócić Twoją drogę > hamowania, w jaki sposob zablokowane kola hamuja lepiej? Link Zgłoś
Gość: Radek Re: ABS-y - opinie IP: *.2015.com 14.10.04, 20:54 > w jaki sposob zablokowane kola hamuja lepiej? Podobno na suchym dobrym asfalcie lepiej hamuja kola zblokowane, taka opinie slyszalem, nie wiem czy sie z tym zgadzam. Inna sprawa to na nierownej nawierzchni gdy kola podskakuja lepiej zeby byly zblokowane niz zeby ABS puszczal hamulce za kazdym razem gdy kolo jest w powietrzu, no i w glebokim piasku lepiej przyblokowac kola, z tym ze to jest sytuacja zadko spotykana na drodze, chyba ze ktos sie do afryki wybiera hehe. Link Zgłoś
mooj Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 15:38 wręcz odwrotnie! jeśli mówimy o dobrej przyczepności -krótsza droga hamowania jest bez ABS-u:) najmniej przydaje się w "dużym ruchu miejskim" - i tak nie ma gdzie uciec na ogół -czyli wykorzystanie podstawowej zalety ABS-u marne podstawowej - czyli możliwości zmiany kierunku ruchu podczas hamowania -nawet bez posiadania nawyków i techniki przy śliskiej nawierzchni...ABS górą.. ale jeśli jest "wspomożony" myśleniem 'mam ABS to się zatrzymam -zmniejsze odległość od poprzednika' -wtedy zgroza:) pomimo wszystko -samochód ABS-u ..nie kupiłbym Link Zgłoś
grzek Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 15:49 Ja nie neguję że krótsza droga jest bez ABSu, ale tylko wtedy gdy robimy zawody na placu, ale gdy wpadasz w paniekę w wyniku nagłej niespodziewanej sytuacji na drodze to wtedy takie już oczywiste nie jest. Nie myślę też że mając ABS moge ryzykowniej jechać. Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 15:53 grzek, a jestes na 100% pewny, ze piszesz o ABS, a nie np. o BA (system aktywnego wspomagania naglego hamowania czy jakos tak)? Pzdr. Link Zgłoś
Gość: limo Re: ABS-y - opinie IP: 212.244.79.* 11.05.04, 16:02 Grzek, jesteś niemożliwy... i bardzo uparty! Wytłumacz mi zatem, dlaczego hamowanie pulsacyjne (lub z ABSem) jest skuteczniejsze (krótsza droga hamowania) od nie pulsacyjnego? Link Zgłoś
grzek Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 21:48 Gość portalu: limo napisał(a): > Grzek, jesteś niemożliwy... > i bardzo uparty! > Wytłumacz mi zatem, dlaczego hamowanie pulsacyjne (lub z ABSem) jest > skuteczniejsze (krótsza droga hamowania) od nie pulsacyjnego? Nie chcę żeby tan wątek przerodził sie w bicie piany :-) i stał sie wątkiem pobocznym. Moim zamysłem było stwierdzenie, że ABS jest pewnym dodatkowym elementem bezpieczeństwa w sytuacjach nagłych. Droga hamowania natomiast w/g mnie zależy przede wszystkim od umiejetności kierowcy i najkrótsza jest wtedy kiedy koła są na granicy przyczepności z podłożem, ale nie następuje ich pełne zablokowanie (rozpatruję przypadek teoretyczny). Hamowanie pulsacyjne lub z ABS jest pewnym substytutem tego. Nie wiem czy jesteś usatyswakcjonowany, ale możesz oczywiście się ze mną nie zgadzać. Link Zgłoś
Gość: Radek Re: ABS-y - opinie IP: *.2015.com 14.10.04, 21:36 W kwestii pulsacji napedu, motocykle terenowe maja silniki jednocylindrowe zeby zwiekszyc pulsacje napedu i przez to trakcje, z tego samego powodu na torach wyscigowych motocykle V2 kopia dupe R4 mimo gorszego stosunku mocy do masy, z podobnego tez powodu w motocyklach klasy GP500 kilka lat temu zaczeto stosowac silniki typu big bang (gary odpalaly po dwa na raz itp),wiec cos w tej pulsacji musi byc. Link Zgłoś
maciejosss Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 15:16 przy średniej cenie ABS-u 2500zł jako dopłatę warto dokupić za te pieniądze. ja posiadam ABS w autku klasy "B" i w zimę przekonałem się o jego skuteczności. podczas suchych dni nie ma różnicy podczas jazdy no chyba że jakiś "bardzo ostry hamulec" co się bardzo rzadko zdarza. ABS jest warty polecenia Link Zgłoś
Gość: trooper 1. Dobre opony. 2. Dwie nawierzchnie IP: *.revers.nsm.pl 11.05.04, 15:47 Przydaje się na pewno w jednej sytuacji: gdy koła znajdują się na skrajnie różnych nawierzchniach (np. lewe : asfalt - prawe : rozsypany piasek). Poza taką sytuacją można obejść się bez, ale trzeba temu pomóc treningiem. Druga sprawa: opony, deszcz, ABS. Wg mnie lepsze jest auto bez ABS-u, ale na bardzo dobrych oponach desczowych, które pozwalają hamować z wyysokimi opóźnieniami. Bo co z tego, że mam ABS, skoro opony to np. Michelin Energy albo Dębica Vivo? One są bardzo "śliskie", a więc i ABS wcześnie się uaktywnia. Działa, ale samo hamowanie jest mało efektywne (długa droga). Krócej wyhamuje dsprawny kierowca (nie blokujący kół) z doskonałymi oponami. Link Zgłoś
Gość: stary pirat Re: 1. Dobre opony. 2. Dwie nawierzchnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 17:15 > Bo co z tego, że mam ABS, skoro opony to np. Michelin Energy albo Dębica Vivo? > One są bardzo "śliskie", a więc i ABS wcześnie się uaktywnia. Działa, ale samo > hamowanie jest mało efektywne (długa droga). Krócej wyhamuje dsprawny kierowca > (nie blokujący kół) z doskonałymi oponami. Fajnie wybrales przyklad A mniej sprawny kierowca i na tych (jednak) sliskich oponach da rady lepiej hamowac bez ABS-u ?? Link Zgłoś
Gość: Żubr Re: 1. Dobre opony. 2. Dwie nawierzchnie IP: 217.96.2.* 11.05.04, 17:40 alez wy bzdury wygadujecie o drodze hamowania przeciez to oczywiste ze przy zerwaniu przyczepnosci droga hamowania sie wydluzy bo sila tarcia dynamicznego jest zawsze mniejsza od statycznego niezaleznie od nawierzchni nie przecze ze ABS moze wydluzyc droge hamowania ale w szczegolnych, wyjatkowych warunkach ale nie na suchej nawierzchni pozwala na natychmiastowe odzyskanie przyczepności i wowczas skraca droge hamowania Link Zgłoś
niknejm Re: 1. Dobre opony. 2. Dwie nawierzchnie 11.05.04, 18:04 Gość portalu: Żubr napisał(a): > nie przecze ze ABS moze wydluzyc droge hamowania ale w szczegolnych, > wyjatkowych warunkach Czytałem niedawno artykuł gdzieś - ponoć według testów ABS wydłuża drogę hamowania na nawierzchniach luźnych, gdzie ABS zapobiega tworzeniu się 'zbitego klina' przed oponą (taki klin pełni rolę hamującą). Dotyczy to np. śniegu, żwiru czy szutru. Natomiast nawet wtedy ABS pełni tez pozytywną rolę - można próbować ominąć przeszkodę, bo auto nie sunie na zablokowanych kołach, tylko ma sterowność. ABS jest wrażliwy na jakość opon i amortyzatorów - mając go, trzeba szczególnie dbać o utrzymywanie zawieszenia i ogumienia w dobrym stanie. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Żubr Re: 1. Dobre opony. 2. Dwie nawierzchnie IP: 217.96.2.* 11.05.04, 18:15 dokladnie a szczegolne warunki to (testowane przeze mnie) nierowna, pokryta zwirem, sniegiem i lodem szosa z góry (Słowacja pare km za Łysą) ABS glupieje bo po zadzialaniu hamulcow kola sie natychmiast blokuja i ABS zaraz odpuszcza i tak w kolko samochod sie toczy niemal bez hamowania Link Zgłoś
mooj Re: 1. Dobre opony. 2. Dwie nawierzchnie 11.05.04, 20:53 oj żubrze ja ci od bzdur wymyślać nie będę ale zastanów się czasem i nad formą i nad treścią:) Link Zgłoś
Gość: Żubr Re: 1. Dobre opony. 2. Dwie nawierzchnie IP: 217.96.2.* 12.05.04, 14:51 jesli wasze teorie sa sluszne to proponuje male udoskonalenie ABSu przy jezdzie na wprost jest zawsze wylaczony bo zablokowane kola lepiej hamuja a wlacza sie przy skrecie kierownica Link Zgłoś
dywersant1 Re: 1. Dobre opony. 2. Dwie nawierzchnie 08.10.04, 07:28 A może tak forum "opony"? Link Zgłoś
Gość: Radek Re: 1. Dobre opony. 2. Dwie nawierzchnie IP: *.2015.com 14.10.04, 21:03 AFAIK model tarcia statycznego i dynamicznego nie wyjasnia w pelni procesow zachodzacych na styku opon z asfaltem. Tam dochodzi jeszcze kwestia odrywania sie czastek gumy z opony i z tego procesu pochodzi czesc przyczepnosci opon. Zeby pokomplikowac wszystko jeszcze bardziej ilosc gumy odrywajacej sie z opony wzrasta przy zblokowaniu kola ale zwieksza sie tez temperatura opony, a spalona guma hamuje gorzej. Link Zgłoś
bracket Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 20:33 Ja tez sadze, ze bark abs'u nie jest wada, jednak faktycznie trzeba umiejetnie korzystac z hamulcow by wpelni docenic jego brak :))), osobiscie sprawdzalem na dwuch autach i pustym SUCHYM placu skutecznosc tego wynalazku, bo zaczal mi cos podpadac, poprzednimi samochodami mimo teoretycznie slabszych parametrow, w tych samych warunkach zaczalem zatrzymywac sie kawalek dalej, wiec zabralem honde civik i fiata brava na plac i rozpedzilem sie do pewnej predkosci jednym potem drugim zaznaczylem to jakimis butelkami i .... wyjelem bezpieczniki od abs co prawda pedal dziala kiepsko i okazalo sie ze we fiacie hamulce biora jak chca czyli nie wiadomo jak ale bardzo nie rozno, ale i tak wynik byl lepszy niz przy wlaczonym abs'ie o jakies 1.5 m nie pamietam juz predkosci , nie mogla byc jakas bardzo duza bo i plac nie byl wielki w hondzie roznica byla mniejsza, ale to tez chyba zasluga nowszego auta,. Tak wiec abs wydluza droge hamowania, podobnie jest w zime, na luznym , nie ma takiej mozliwosci by auto z abs wyhamowalo wczesniej niz wprawny kierowca, ktory wie do czego ten srodkowy pedal sluzy, abs pomaga tylko i wylacznie zachowac sterownosc przy hamowaniu, ale nie wiele to pomoze jesli ktos zaufa w te wszystkie trzyliterowe skroty!!!! w miescie na slizkim i tak nie ma gdzie skrecic bo np. na obu pasach stoja auta wiec nic nie zastapi zdrowego rozsadku i umiejetnosci Link Zgłoś
Gość: AdM Re: ABS-y - opinie IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 20:40 no proszę, nie ma jak własnonożny teścik :-) nawiasem mówiąc przypominam, że abs w zamyśle nie miał skracać drogi hamowania w żadnych warunkach! miał zapewnić kierowalność pojazdu w czasie hamowania na śliskiej nawierzchni. z czego wywiązuje się lepiej niż 99,99% kierowców. od skracania drogi hamowania jest tzw asystent hamowania, bas czy jak go tam nazywają i jego wariacje np cba itp Link Zgłoś
bracket Re: ABS-y - opinie 11.05.04, 22:09 Alez ja nie usilowalem ani sie upewniac, ze abs skraca droge hamowania, wrecz odwrotnie udowodnic ze ja wydluza i to istotnie. Natomiast sadze, ze sie mylisz co do tych cudownych nowych trzyliterowych skrotow :)) sytem wspomagania gwaltownego hamowania takze nie powduej skrocenia drogi hamowania, a jedynie powoduje pelne wykorzystanie mozliwosci ukladu hamulcowego. Wymyslili to po jakis badaniach w ktorych okazalo sie ze ok 30 % kierowcow potrafi odpowiednio zareagowac na sytuacje na drodze i w pelni wykorzystac hamulce z abs'm reszta poprostu za lekko naciskala pedal Link Zgłoś
Gość: AdM Re: ABS-y - opinie IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 22:38 bracket napisał: > Alez ja nie usilowalem ani sie upewniac, ze abs skraca droge hamowania, wrecz > odwrotnie udowodnic ze ja wydluza i to istotnie. źle mnie zrozumiałeś, ja się z tobą zgadzam Natomiast sadze, ze sie mylisz > > co do tych cudownych nowych trzyliterowych skrotow :)) sytem wspomagania > gwaltownego hamowania takze nie powduej skrocenia drogi hamowania, a jedynie > powoduje pelne wykorzystanie mozliwosci ukladu hamulcowego. Wymyslili to po > jakis badaniach w ktorych okazalo sie ze ok 30 % kierowcow potrafi odpowiednio > zareagowac na sytuacje na drodze i w pelni wykorzystac hamulce z abs'm reszta > poprostu za lekko naciskala pedal co do przeznaczenia tych 3literowych skrótów to ja się nie mylę. co najwyżej można podyskutować nad ich skutecznością. tak, czy siak teoretycznie skracaja drogę hamowania w 70%, co sam napisałeś :-)) Link Zgłoś
Gość: XXL Re: ABS-y - opinie IP: *.echostar.pl 11.05.04, 22:27 Dokładnie tak. Masz rację. Nieraz mnie wkurza działanie ABS-u na suchej lub jednakowo śliskiej jezdni. Naciskając pedał z wyczuciem (a czuję się gdy koła tracą przyczepność) hamowanie jest efektywniejsze. Jednak raz dzięki ABS-owi uniknełem rozbicia samochodu a może i ran. Jak mi ciężarówka z lewego pasa zajechała drogę. Jedne koła na poboczu, drugie na asfalcie a przed sobą betonowe słupki. Jestem pewien, że by mnie zarzuciło przy ostrym hamowaniu a nie miałem miejsca na jakiekolwiek manewry czy korekty kierownicą. Link Zgłoś
ford_focus Re: ABS-y - opinie 12.05.04, 15:32 Witam! ABS jest absolutnie rzecza bez ktorej nie mozna sie obejsc! Fakt ze jak chcesz poszalec - na torze czy na lodzie - bedzie ci przeszkadzal, wtedy w niektorych modelach mozna wyciagnac bezpiecznik od ABS i juz nie dziala. Ja tez jestem kierowca ktoremu ABS kilka razy uratowal skore! Link Zgłoś
Gość: e_man Re: ABS-y - opinie IP: *.toya.net.pl 08.10.04, 19:36 Wniosek, za ostro jeździsz. Zwolnij. Link Zgłoś
wernes Re: ABS-y - opinie 08.10.04, 20:24 A dlaczego ABS-y ? Przeciez to ABS a nie ABS-y - dlaczego niektorzy mowia w liczbie mnogiej ? To oczywiscie tak na marginesie... Pozdrawiam Link Zgłoś
karburatorek Re: ABS-y - opinie 08.10.04, 23:00 No tak właśnie wszystkie posty przeczytałem, bo chcę ten wątek poruszyć: ile ABS-ów zmieści się w jednym aucie? Czy to jakieś sztuczne podwyższanie wartości pojazdu? Link Zgłoś