Gość: RPWL Re: Opel Insignia 1.4 Turbo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.06.11, 22:57 I jeszcze raz. Duzy moment obrotowy jako zarzut dla diesla. Pierwsze slysze! Ale jak w trasue trzeba wyprzedzic to co ma to auto ciagnac jak nie Nm?? A wiesz jak sa zbudowane kola stozkowe w CVT? Wiesz jakie sa skomplikowane? Nie twierdze, ze CVT to bzdet, ale niewatpliwie nie wplynie pozytywnie na niezawodnosc. Skrzynie nie padaja masowo w hybrydach, bo nie ma mas hybryd ;-P "Duze znaczenie ma tez to z jakim silnikiem wspopracuja i tu wlansie pojawia sie kolejna wada "wspanialego" diesla, ktory wibrujac i dawkujac duzy moment obrotowy zabija te skrzynie." - to raczej zarzut do CVT niz diesla... I jeszcze uwaga w kwestii niezawodnosci hybryd. Zwykle sa kupowane przez spokojnych kierowcow - kto kupuje Priusa, zeby go katowac? Spokojna jazda ogolnie rzecz biorac koszystnie wplywa na bezawaryjnosc. Link Zgłoś
Gość: ... Re: Opel Insignia 1.4 Turbo IP: *.play-internet.pl 06.06.11, 22:05 Ten moment obrotowy ktory tak napedza auto pojawia sie za przekaldnia glowna czyli na kolach, przed nia jest wlasnie skrzynia i teraz w zlaeznosci od zakresu obrotow silnika moment bedzie wiekszy lub mniejszy. Jak wiadomo diesel ma waski zakres obrotow totez nadrabia duzym momentem obrotowym. Dla przykladu silnik elektryczny priusa moze obracac sie 13500obr/min to ponad 3 x wiecej niz diesel. W lexusie GS450h zespol napedowy generuje ponad 300KM i tez nie ma problemu ze skrzynia. Myslisz ze nim tez jezdza spokojni kierowcy? Zostawmy juz temat samej skrzyni. Swiat nie konczy sie na Polsce. Tutaj hybryd jest malo, ale w innych krajach mozna je sptokac najczesciej w miescie na taksowkach. Ciekawe bo akurat to jest chyba najlepszy sprawdzian dla skrzyn gdzie samochod ciagle narazony jest na zmienne obciazenia. Podobno w takich warunkach wlasnie diesel wymieka(kolo dwumasowe). Ja akurat nie mam dwumasy w swoim i nie moge tego potwierdzic ale taka jest obiegowa opinia. "I jeszcze uwaga w kwestii niezawodnosci hybryd. Zwykle sa kupowane przez spokojnych kierowcow - kto kupuje Priusa, zeby go katowac? Spokojna jazda ogolnie rzecz biorac koszystnie wplywa na bezawaryjnosc" Akurat priusowi jest ciezko zrobic krzywde. Nie mowie tu o jezdzie w stylu 0-1 ale normalnej eksploatacji. Niewazne co robisz jak bedziesz jechal, to nie masz wplywu na to co sie dzieje z napedem. To znaczy zachodzi to posrednio. Innymi slowy nie zdlawisz silnika, nie wjedziesz pod gorke na 5 biegu i nie spalisz sprzegla bo go nie ma. Wszsytkim steruje jednostka centralna. Diesel nie jest nieznisczalny. Nowe doladowane jednostki tez sa czule na czynnik ludzki. Goracy stop i zimny start to zapewne znane pojecia tym ktorzy w dieslach troche siedza. A spokojna jazda na pewno korzystnie odbije sie dla obu napedow I jeszce cos. Tak naprawde naped hybrydowy nie determinuje zastosowania skrzyni CVT (np. HONDA CRZ). A to co znajdzie sie za walkiem napedowym to juz fantazja producenta i wymogi rynku. Ja ogolnie wole automat i na pewno nie balbym sie CVT. Link Zgłoś
Gość: RPWL Re: Opel Insignia 1.4 Turbo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.06.11, 22:02 Nie twierdze, ze diesel jest idealny, ma swoje wady. Niemniej jednak jego wadami czesto sa obarczone rowniez nowoczesne silniki benzynowe. Dwumasowe kola zamachowe sa powszechne. Np. ciezko kupic benzynowe BMW E60/61 bez dwumasu. Co wiecej BMW juz pracuje nad trojmasowym kolem do silnikow benzynowych (zeby system start / stop lepiej pracowal...) Jesli chodzi o sposob uzytkowania - nie chodzi mi o oczywiste bledy w stylu palenie sprzegla. Daj Priusa ostremu kierowcy nie uprawiajacemu ekodriving, a szybko sie przekonasz, ze japonska technologia padnie. Lexusamitez jezdza spokojni ludzie, raczej kolo 60 ;-P Mlodzi gniewni kupuja BMW, Audi. CRZ to slaby przyklad. Samochod bez osiagow, o denerwujacym sposobie rozpedzania sie. ogolnie badziew w (podobno ;-) atrakcyjnym opakowaniu. Moment obrotowy diesli ma znaczenie - w przeciwnym razie benzynowce nie dostawalaby takich batow w rozpedzaniu 60 - 100 i 80 - 120 km/h ;-) Uwierz mi, nie siedze tylko w Polsce, sluzbowo zjezdzilem pol swiata w tym cala Europe. Hybrydy to totalny margines. OK, w USA nie bylem, troche hybryd bylo w Hong Kongu. Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Opel Insignia 1.4 Turbo IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 06:39 Opel przynajmniej nie czaruje że zapatrzył się w Volskwagena i chce mieć taką jednostkę jak 1,4 TSI. Ciekawe jednak jak z przebiegiem momentu obrotowego bo największą zaletą volkswagenowskiego TSI jest to że ma i turbinę i kompresor dzięki czemu rozwija moc i moment w zasadzie liniowo Link Zgłoś
Gość: ... Re: Opel Insignia 1.4 Turbo IP: *.play-internet.pl 09.06.11, 21:14 Teoretyzowanie o spokojnych kierowcach priusa i Lexusa jest smieszne i wyglada na nieudolna probe poszukiwana "haka" na hybrydy. Tak na prawde trudno to zmierzyc kto jezdzi hybrydami. Wiadomo, auto ma konkretna misje - oszcedzac paliwo. Ale ma to robic zawsze a nie tylko wtedy kiedy ktos uprawia ekodriving. Jesli jezdzisz normalnie spalasz malo, jesli jezdzisz oszcednie to jescze lepij dla ciebie i portfela. W dieslach tez widze spokojnych kierowcow jak i tych wiecznie spoznionych. I nie uzurpuj sobie prawa do zapewniani mnie ze "hybryda padnie" pod noga ostrego kierowcy bo tego nie wiesz i ja tez tego nie wiem a chetnie chcialbym sprawdzic. Poki co jedno wiem na pewno. To hybryda stoi przed szeregami w rankingach niezawodnosci. CRZ to faktycznie slaba hybryda, ale i tak z tym malym motorkiem elektrycznym pojedzie lepiej niz bez niego. Mimo to za bardzo podobna jest do konwencjonalnego napedu, wiec jest badziewiem. O momencie obrotowym pisalem w realcji ze wspolracy ze skrzynia a nie przyspieszaniu. Link Zgłoś
Gość: ef Re: Opel Insignia 1.4 Turbo IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.10.11, 10:25 cdti 2.0 z moca 160KM przyspiesza w 9,8 do setki a nie 8,9 Link Zgłoś