Dodaj do ulubionych

pomocy! = problem

08.08.11, 19:38
Witajcie,

Uprzedzając kąśliwe uwagi, które kiedyś tu na mnie spadły zacznę od tego, że jestem blondynką i nie znam się na samochodach (tak, mam prawo jazdy - od sześciu lat). Póki co, proszę was o zdiagnozowanie (przynajmniej w przybliżeniu) problemu. Objawy:
-tłusta, czarna plama pod autem;
-tylne prawe koło w ogóle się nie obraca:(
Będę wdzięczna za rozjaśnienie mroków niewiedzy - przyda się na wstępie przed wizytą u mechanika.
Dzięki za wyrozumiałość.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bmwracer Re: pomocy! = problem 08.08.11, 20:16
      "czarna tlysta plama" to pewnie olej albo jakis stary nie wymieniany plyn jak np hamulcowy, ze skrzyni biegow czy tez mechanizmy roznicowego... latwo rozwoznic po zapachu czy miescu z ktorego wycieka...
      A nie obracjace sie kolo ma albo nie ma nic wspolnego z plama...
      A wizyta u mechanika nieunikniona - on Ci powie co to jest bo przez internet bez szczegolowych okreslen i zdjec to niemozliwe....
      • ollena Re: pomocy! = problem 08.08.11, 20:27
        Chcę do mechanika, tylko na razie próbuję ustalić w czym rzecz (trudno mi się przemieścić do mechanika, skoro koło się nie obraca).
        Thx anyway!
        • trypel Re: pomocy! = problem 08.08.11, 21:11
          nie obraca sie bo na podnosniku sprawdziłaś czy jedziesz przednionapędówką a z tyłu piszczy i zostawia czarny slad na asfalcie?
          • ollena Re: pomocy! = problem 08.08.11, 21:55
            Dokładnie tak: piszczy i zostawia czarny ślad.
            • trypel Re: pomocy! = problem 08.08.11, 21:59
              długo stał?
              na ręcznym?
              jak felga stalowa to młotkiem przez klocek drewniany obij przyzwoicie :)
        • analny_wybawca Re: pomocy! = problem 08.08.11, 21:53
          > Chcę do mechanika, tylko na razie próbuję ustalić w czym rzecz

A po diabła? Żeby mu potem rzucać internetowe rady "co to może być"? Tacy klienci są najgorsi, przeczyta ze 3 wątki na forum, popyta internetowych fachowców i już wszystko wie najlepiej.

Nie piszę tego personalnie, ale jak sama przyznałaś - nie znasz się na autach. A auto masz zepsute. Nie jeździ. Jeśli "koło się nie obraca" to wezwij po prostu lawetę, ew. jakiegoś zaprzyjaźnionego mechanika do siebie, a w najgorszym wypadku - po prostu kogoś kto się zna i mniej więcej zdiagnozuje usterkę
          • ollena Re: pomocy! = problem 08.08.11, 22:00
            Wydaje mi się, że temu właśnie służy forum-radzeniu się w kwestiach, na których człowiek się nie zna. Jasne jest, że muszę do mechanika. Poza tym pytam tu, bo nie znam nikogo, kto ma pojęcie o usterkach samochodowych. I raczej nie będę wszystkiego wiedzieć najlepiej:)
            • nioma Re: pomocy! = problem 08.08.11, 22:14
              w naszym samochodzie ostatnio trzymal reczny i kolo nawet nie drgnelo.
              sprawdzilismy, ze linka nie byla zablokowana, odkrecilismy kolo, pare walniec mlotkiem w bebny hamulcowe i odpuscilo.
    • toreon Re: pomocy! = problem 09.08.11, 08:13
      Ta plama oleju wydaje się poważniejszym zjawiskiem niż niekręcące się koło. W tym drugim przypadku zapewne zablokowały się szczęki hamulcowe lub linka od ręcznego.
      Co do plamy, dość istotne jest z którego dokładnie miejsca wycieka owa ciecz. Jeśli z silnika, ktoś chyba niechcący pojechał miską olejową po krawężniku.... Tak czy owak mechanik sobie trochę pocmoka i wykona kilka teatralnych gestów zanim weźmie się do roboty.
      • zielony_listek Re: pomocy! = problem 09.08.11, 09:48
        A sprawdzałaś poziom oleju silnikowego bagnetem?
        Może korek spustowy puszcza i cieknie?
        Tu masz opis jak sprawdzić (akurat w Civicu, u Ciebie bagnet może byc w innym miejscu):
        www.civic5g.pdg.pl/silnik.php?art=olej_silnikowy
        Jesli to jest to, to przed pojechaniem do mechanika dolej (taki sam albo niech Ci w sklepie/stacji benzynowej powiedza, ktory mozna domieszać).
        • nioma Re: pomocy! = problem 09.08.11, 14:56
          a jestes pewna ze plama jest z Twojego samochodu? moze juz byla jak parkowalas a zwrocilas na nia uwage przez zablokowane kolo?
          • ollena Re: pomocy! = problem 09.08.11, 15:13
            Zwróciłam uwagę, próbując ruszyć z miejsca. Na pewno plama jest moja, bo parkuję na własnym miejscu parkingowym. Jak przesunęłam samochód zobaczyłam w miejscu, gdzie stałam, pod przednią częścią auta tłustą, czarną maź. Sprawdzę bagnetem, co z poziomem oleju:( Nie mam pomysłu, co i skąd może cieknąć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka