Gość: keny TOP 5 | Używane SUV-y IP: 89.174.35.* 20.09.11, 16:07 infiniti fajne lacz półośki ma takie jak w golfie. przy mocy 390KM często są do wymiany. Link Zgłoś
Gość: mm TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 16:14 Gelenda jest w srodku bardzo wygodna Link Zgłoś
Gość: Arizona TOP 5 | Używane SUV-y IP: 173.233.203.* 20.09.11, 16:15 Samochody terenowe i silnik "Turbo Diesel"? To jakas pomylka! W USA te samochody sa zazwyczaj sprzedawane z silnikiem benzynowym, o pojemnosci przynajmniej 3-L ! Link Zgłoś
Gość: daniel TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.croy.cable.virginmedia.com 20.09.11, 16:40 brakuje Porsche Cayenne Link Zgłoś
Gość: pr TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 16:41 @Arizona Tak, turbodiesle. Nawet jeep ma tu diesla. Diesle w Europie maja tez Range Rover i LR Discovery 4. Ba, najdrozszy SUV (drozszy od najdrozszego RR Vogue V8) to Audi Q7 z 12-cylindrowym poczwornie bodaj doladowanym turbodieslem; no i sprzedaje sie, w Polsce sie je widuje choc cena w przeliczeniu to ponad 200 tysiecy zielonych. Link Zgłoś
Gość: pr TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 16:43 "Zdecydowanie Q7, którego tu nie pokazujecie" "brakuje Porsche Cayenne" Ludziska, to maja byc uzywane SUV-y do 50 klocków. Ani q7 ani kajen nie kupicie za tyle, chyba ze niezdatne do jazdy. Link Zgłoś
popijajac_piwo TOP 5 | Używane SUV-y 20.09.11, 16:53 Porównanie jest bez sensu. Gdzie Land Rover czy Mercedes G klasa? Porównajcie właściwości jezdne i podzielcie te samochody na dwie grupy: asfalt i bezdroża. Ile z tych samochodów ma opcje reduktora i blokady mechanizmów różnicowych? Touareg na pewno, reszty nie znam. Kupowanie SUV do jazdy po mieście nie ma sensu (lepiej duże kombi albo van), kupowanie SUV do jazdy po bezdrożach ma sens tylko wtedy, kiedy naprawde można na bezdroża wyjechać np. Land Rover, Mercedes G klasa czy Touareg - X5 czy Q7 nadaje się wyłącznie na asfalt. Link Zgłoś
Gość: Intoxicated TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 17:00 Wszyscy piszecie o tym samym, a gdzie jest Subaru Forester spytam ja się? Najbardziej niepozorne auto w porównaniu z przedstawionymi w arcie i przez komentujących a do którego start ma jedynie Cheerokee i Range rover. Link Zgłoś
puch4cz TOP 5 | Używane SUV-y 20.09.11, 17:36 Bawia mnie teksty o defektach turbosprezarek. Przeciez producenci samochodow nie produkuja wlasnych turbosprezarek. Biora to co jest juz w produkcji. Wiec jakim cudem w tym samochodzie te turbosprezarki sa defektywne, psuja sie itp. ?! W innym samochodzie juz nie? Jesli turbo pada przez niestosowne chlodzenie i smarowanie, to jest wina ukladu, a nie turbo. Turbo nie pada ot tak sobie. Zywotnosc zalezy od prowadzenia i chlodzenia po mocnym uzywaniu. Samochody starszej daty ze starymi turbosprezarkami (np. Nissan 300zx, ktorego posiadam) nie maja z nimi problemow. Stykaja na conajmniej 160 tys kilometrow a bywa ze i przejezdzaja 300 tys. I to jest technologia z wczesnych lat 80tych. Dlatego uwazam, ze pisanie o defektowych turbosprezarkach to kompletna bzdura. Link Zgłoś
Gość: maxxi TOP 5 | Używane SUV-y IP: 173.233.203.* 20.09.11, 18:03 "Bawia mnie teksty o defektach turbosprezarek." A jednak to jest cos z czym powaznie musza sie liczyc amatorzy tego typu silnikow!!! Link Zgłoś
Gość: g TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.play-internet.pl 20.09.11, 18:12 2.5 TDI bezawaryjne?Od kiedy? Link Zgłoś
Gość: zacny TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.radom.pilicka.pl 20.09.11, 18:20 Q7 - auto ma klamki zewnętrzne oraz przełączniki przy kolumnie kierownicy identyczne jak Skoda Octavia. To chyba jakaś pomyłka... Link Zgłoś
the_stig_uk TOP 5 | Używane SUV-y 20.09.11, 18:48 adam "mialem wypadek, na czołówke wyjechał mi golf..." Skoro tak, to moze kup czołg, bo jak kolejna czołówke bedziesz mial z Hummerem... to co wtedy? SUV'y kupuja tez ludzie ktorzy nie potrafia jezdzic, taka jest prawda Link Zgłoś
Gość: klient TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 18:58 Rok temu stałem przed wyborem 'SUVa' MLa w ogóle nie brałem pod uwagę Touarego odpadł w przedbiegach - silniki diesla 2,5tdi i 5,0tdi to totalne porażki - 3,0tdi - niestety zadbane egzemplarze wykraczały poza założony budżet X5 - brałem pod uwagę jedynie wersje po liftingu - 3.0d 218 KM XC90 - fajne auto ale diesel jest za słaby jak na taką masę - a V8 nie znalazłem w dobrym stanie No i na koniec został Jeep GC - diesle jak zwykle droższe w zakupie jak i eksploatacji i zreguły zjeżdżone na maksa. Receptą stało się duże V8 w Jeepie - tyle że kupiłem Commandera 5,7hemi a nie GC Miał być diesel dlaczego zatem duże v8? bo 5,7hemi jest mocniejsze od wszelakich diesli i bardzo komfortowo wyprzedza się TIRy na trasie. bo koszty obsługi i serwisu amerykańskiego V8 są i tak o wiele mniejsze od utrzymania ww. diesli (wtryski, turbiny, koła dwumasowe itp) bo założyłem instalację gazową - i koszty podróży są minimalnie niższe niż w dieslu bo koszt instalacji (ok 6tys pln) był i tak kilkukrotnie niższy niż dopłata do tego samego auta w dieslu bo diesle mają większe przebiegi - mi udało się trafić 3letnie V8 z naprawdę minimalnym przebiegiem (potwierdzonym przez autoryzowany serwis w którym auto było serwisowane), które jeździło tylko w ciepłe weekendy wożąc łódkę na mazury - a na co dzień stało w garażu :) Diesla z taką historią ciężko znaleźć. Więc jako wielki fan diesli (nadal uważam że są świetne do małych średnich aut) stwierdzam że do SUVa tylko mocna benzyna :) Link Zgłoś
Gość: ggg TOP 5 | Używane SUV-y IP: 92.35.121.* 20.09.11, 18:59 @zacny Audi to volkswagen dla bogatszych w q7 masz płytę podłogową z touarega. Osobiście nie mógłbym spojrzeć w lustro kupując jakiekolwiek Audi bo tyle przepłacać dla lansu marki i innych reflektorów to jakieś buractwo albo hmm niewiedza. Link Zgłoś
159ti1750 TOP 5 | Używane SUV-y 20.09.11, 19:01 @the_stig_uk: "SUV'y kupuja tez ludzie ktorzy nie potrafia jezdzic, taka jest prawda" To czesto prawda, a juz w najlepszym wykonaniu nowobagackich mlodych mezatek, majacyk stresa wiazac dzieci do szkoly, nie mowiac juz o manewrach jak cofanie, nawracanie.. Link Zgłoś
Gość: chuubakaa TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 19:19 @ggg - a nie bierzecie pod uwagę opcji, że Audi może się komuś po prostu bardziej podobać od VW?? szczególnie że Q7 w analogicznych wersjach wcale nie jest dużo droższe od Touarega - i dodatkowo Q7 wolniej traci na wartości. @the_stig_uk @159ti1750 tak, tak i nie. Mieszkam 7km od granicy miasta - i prawie wszyscy mają SUVy. Część dlatego, że nie ma problemu z kiepskim odśnieżaniem dróg gminnych, dlatego że można pojechać na narty, dlatego że można pociągnąć ciężką przyczepę np. z łódką na mazury, przyczepę z koniem na pokładzie, lawetę z samochodem lub motocyklem. Link Zgłoś
Gość: honda TOP 5 | Używane SUV-y IP: 87.204.33.* 20.09.11, 20:04 A gdzie jest Honda CRV reszta to jest dno!!! Link Zgłoś
satyron TOP 5 | Używane SUV-y 20.09.11, 20:08 ja wam proponuje po prostu traktory Ursus...dobry polski produkt ktory przezyl lata , w sam raz na polskie drogi i dla takich jak wyyyy! ulaniiii Link Zgłoś
Gość: Gość TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.lcs.net.pl 20.09.11, 20:23 zgadzam sie z przedmowca. Ursus dobra rzecz. fizyka fizyka ale po uderzeniu w stabilna nieruchoma rzecz jaK NP DRZEWO zginiesz tak samo jak w tico i w cayenne... smierc bedzie bolala podobnie zapewniam was Link Zgłoś
Gość: killixi TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.cnow.pl 20.09.11, 20:34 a gdzie toyota land criuser, którajest obecna na całym swiecie i bije na głowe te niemieckie szmelce Link Zgłoś
Gość: m TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.centertel.pl 20.09.11, 21:14 Suv-y i terenówki są niepraktyczne....pali toto jak smok 15 litrów i zaparkować trakdno takim czołgiem ...nie to co moje Polo....pali 6 litrów i zaparkuje wszędzie ;-) a po lesie i tak nie będę jeździł więc po co mi SUV? Do jazdy po polach służy traktor a nie samochód ....samochód jest na drogę ...Hehe Link Zgłoś
Gość: blondyna TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.09.11, 21:30 @159ti1750 -nawrócić to można się np w kościele-samochodem można zawrócić-tylko tyle, nic z duchowości Link Zgłoś
Gość: SUV TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 20.09.11, 21:43 Hehe młotki, CRV, RAV4, Forester, X-Trial to nie są SUVy tylko osobówki na dużych kołach z budami stylizowanymi na SUV. Dla takich samochodów powstała klasa crossover po to właśnie żeby nie mylić ich z SUVami. Crossovery tylko udają SUVy nie mając mechanicznie żadnych cech terenówek. BMW to też nie jest SUV. Firma sama nazywa je SAV - Sport Activity Vehicle, jako, że nie są to auta Utility (użytkowe- czyli konstrukcyjnie przystosowane do pracy w terenie). Definicję z Wikipedii też można sobie w buty wsadzić. SUV MUSI być terenowy żeby zasłużyć na U. Link Zgłoś
Gość: SUV TOP 5 | Używane SUV-y IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 20.09.11, 22:07 Aha, od razu wyjaśnię jak odróżnić SUVa od crossovera. Wygląd nie ma znaczenia (NIE MA!). Trzeba się choć trochę znać na konstrukcji zawieszeń i napędów. Jeśli auto ma MacPhersony i wielowahacze (jak np. Forester) albo belkę skrętną i do tego drogowe 4x4 to może być najwyżej crossoverem. Taki zestaw tłuczony w terenie szybko się rozleci ale za to precyzyjnie prowadzi auto na asfalcie. SUVy mają terenowe zawieszenia, np. sztywne mosty albo wahacze trójkątne i wahacze poprzeczne + terenowy napęd ze skrzynką rozdzielczą, reduktorem (jak Grand Vitara) i czasem nawet blokadą jedną lub kilkoma. Taki zestaw można dać leśniczemu do patrolowania terenu i prędko go nie zarżnie. Link Zgłoś