Dodaj do ulubionych

Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R

25.05.04, 18:12
Szukam opini na temat takiego przeprogramowania - kto robi, jaki przyrost
mocy i momentu, jakie efekty uboczne. Mam s60R, z tiptronikiem, i obcietym
przez Volvo momentem maksymalnym. Rozumiem, ze boja sie o transmisje, na
ktora jest 100,000 km gwarancji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R IP: *.fornfyndet.se 25.05.04, 18:42
      Sopocianinie ,rany julek co Ci sie stalo.
      Niedotykaj tej maszyny.Volvo wiedzialo co robi,byli juz specjalisci pamietam w
      roku 1993 zabawiali sie w modelu 850 tez z Tiptroniciem i programowana skrzynia
      biegow,koszt wymiany skrzyni biegow doprowadzil do tego ze auto zostalo
      zezlomowane roczne.Gosciu sprzedal z niego co sie dalo a reste wywiozl na
      zlom.Niedotykaj domorosly specjalisto.Volvo jest i tak juz wyzylowane,niema
      tego zapasu jak dawniej.Pzdr.Michal
      • sopocianin Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R 25.05.04, 18:58
        Michal,
        Z tego co wynalazlem na necie wynika, ze robia takie przerobki, i mozna kupic
        urzadzenie do przeprogramowania. Na podobnym forum dyskutanci twierdza, ze ten
        model (2004), jest zaprojektowany z 50% zapasem. Slyszalem o siadajacych
        automatach w poprzednim roczniku, model S60T5, ale transmisja w tegorocznym
        modelu R jest zmieniona (nieco inne przelozenia, inny numer katalogowy)
        engstrom.net/cgi-bin/SoftCart.100.exe/scstore/p-PPC_VOLVO.html?L+scstore+jvmt3883ffe784e7+1085433882
        www.swededemon.com/v70rhtml/ecu2.html
        Na tych linkach zobacz o co mi chodzi. Ciekawy mnie czy zmiana kodu w ECU jest
        pozniej (po przywroceniu oryginalnego) wykrywalna przez komputer diagnostyczny.

• otomas Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R 25.05.04, 19:14
      Czlowieku, a czego Ci brakuje w mocy tego samochodu 300KM, 350Nm i naped na 4
      kola.
      Mialem okazje przejechac sie takim tyle ze z manualna skrzynia i szczerze
      powiem ze wrazenia mialem jak z motocykla tyle ze mocno zabudowanego...

A co do diagnostyki to komputer diagnostyczny Volvo (wiem cos o tym bo pracuje
      w serwisie) wyciagnie wszystko...

Nie radze bedziesz mial problemy z gwarancja...

Pozdrawaim
      • sopocianin Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R 25.05.04, 19:45
        otomas napisał:

> Czlowieku, a czego Ci brakuje w mocy tego samochodu 300KM, 350Nm i naped na 4
        > kola.
        > Mialem okazje przejechac sie takim tyle ze z manualna skrzynia i szczerze
        > powiem ze wrazenia mialem jak z motocykla tyle ze mocno zabudowanego...
        >
        > A co do diagnostyki to komputer diagnostyczny Volvo (wiem cos o tym bo
        pracuje
        Otomas,
        Nastepujacy tekst jest skopiowany z www.volvospy.com/frameset.php?
        bn=volvospy_s60
        "I like the reversibility, it even has a function to clear the NVRAM on the ECU
        to erase recorded boost pressures thereby making it IMPOSSIBLE for Volvo to
        know you've ever done anything at all to the car. You can update the device via
        a serial cable connection to your pc and logging into an FTP site in sweden."
        Z tego by wynikalo, ze tym gadzetem mozna skasowac co komputer pamieta, i
        przywrocic fabryczny kod. Rozumiem, ze brak zapisow o pracy silnika tez bedzie
        podejrzany, ale coz, moze przeciez sie zdarzyc.
        Na razie nie zamierzam sie w to bawic, bo gwarancja, i.t.d. Ale w przyszlosci,
        czyli po uplywie podstawowej gwarancji, gdzie woz jest wylacznie przegladany
        przez Volvo (za darmo!), kto wie? Zawsze warto sprobowac, co ten dobrze
        zabudowany motocykl naprawde potrafi. Masz racje, ze normalnemu czlowiekowi
        powinno wystarczyc te 300 koni. Ale ciekawosc pcha dalej...
        Pozdrowienia
    • greenblack Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R 25.05.04, 19:48
      Bełkot.
      • Gość: Michal Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R IP: *.fornfyndet.se 25.05.04, 20:11
        dokladnie.
        • lexus400 Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R 25.05.04, 20:54
          :))
          Pzdr.
      • sopocianin Re: do zielono-czarnego 25.05.04, 20:58
        Stary, Rozumiem, ze cierpisz na niestrawnosc, lub tez przechodzisz menopauze.
        Polecam wizyte u dobrego lekarza, moze tez psychiatry.
        A tak generalnie - jak nie wiesz, lub sie tobie temat nie podoba, to sie po
        prostu nie wpieprzaj

I pamietaj - zazyj te tabletki, co ci doktor zapisal...
    • Gość: Stanley Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 08.06.04, 14:36
      Nie wiem jak przegapiełem Twój wątek, ale przegapiłem. Nie będę strzępił języka
      nadaremnie więc napisz czy jeszcze to czytasz ?? Myślę , że możemy sobie pomóc -
      opiniami powyżej się nie przejmuj, tu to normalka i trzeba sporej cierpliwości
      nim w zalewie postów od szczeniaków, bezrobotnych i właścicieli skód i tanich
      złomów spotkać kogoś kto kojarzy.
      • sopocianin Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R 08.06.04, 15:12
        Czasami czytam, ale prawie stracilem nadzieje, ze ktos kumaty tutaj czasami
        zaglada.
        Pisz albo na tym watku, albo na e-mail
        Pzdr
        • Gość: Stanley Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 08.06.04, 17:09
          Daj jakiś namiar do siebie. Znam miejsce gdzie w ramach fabrycznej gwarancji,
          oficjalnie wykonują fabryczny tuning.
          Kosztuje to ok. 9,5 tys PLN - moc 337 koni, moment 445Nm przy obrotach 1950-
          5250, przyspieszenie 5,4s do 100. Vmax (ograniczona) 260km/h - zdjęcie blokady
          też można zamówić. Do tego sporo akcesoriów m.in. sześciotłoczkowe zaciski
          hamulcowe, wydech z czterema końcówkami, inne.
          Z tego co wiem dostępne mogą być również inne, mocniejsze warianty, wymagające
          wymiany sprzęgła i turbiny , modyfikacji skrzyni, ale niestety nieobjęte
          gwarancją fabryczną.
          Pozdrawiam, Stan
          • sopocianin Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R 08.06.04, 18:46
            To mniej wiecej to, o co mi chodzi.
            Pzdr
            sopocianin@NOSPAM.gazeta.pl
            • Gość: Stanley Namiary IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.04, 13:57
              Tuning możesz zamówić w Skan-Car w W-wie. Wszystko co zakładają pochodzi od
              Heico. Szczegóły - wykresy mocy, momentu , dokładny opis przeróbek możesz od
              nich zamówić mailem.
          • Gość: Scarlet Spider Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R IP: *.client.comcast.net 08.06.04, 19:33
            Wydech z czterema koncowkami/???? Stanley on chce dodac mocy a nie odjac :P
            Sopocian zmien wydech na cos lekkiego (moze byc Invidia jesli robi cos do
            twojego samochodu), Pozbadz sie katalizatorow. Zmien headers (nie wiem jak po
            polsku glowice????), ta czesc laczaca cylindry z wydechem.) Robisz to i wlasnie
            dodales 60-70 koni do bryki (zazdroszcze ludziom z turbo). Teraz musisz sie
            dowiedziec co dodaje twojemu samochodowi wiecej mocy: Cold air intake czy
            Upgrade turbo. Tzn. Turbo dodaje wiecej ale czasami lepiej wlozyc tanszy intake
            ktory ma tylko 15-20 koni straty. Dopiero po tym sie martw o ECU. Moze
            fabrycznie dali 50% zapas ale nie kazdy model jest taki sam. MArtwic ze sie
            zepsuje sie nie musisz jesli Cie stac wyslij do dealera. Tam ci przeprogramuja
            za slona oplata ale bedziesz mial gwarancje.
            • greenblack Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R 08.06.04, 19:40
              Gość portalu: Scarlet Spider napisał(a):

Pozbadz sie katalizatorow. Zmien headers (nie wiem jak po
              > polsku glowice????), ta czesc laczaca cylindry z wydechem.) Robisz to i
              wlasnie
              >
              > dodales 60-70 koni do bryki (zazdroszcze ludziom z turbo).

Modelowy pollack za granicom z azbestem w butach.
              • 01boryna Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R 08.06.04, 21:59
                greenblack napisał:

> Modelowy pollack za granicom z azbestem w butach.

Nie wtracaj sie zasciankowy prostaczku gdy inni rozmawiaja.
                I nie wyjezdzaj poza Polske bo wstyd temu krajowy zrobisz
            • Gość: Szymi Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 23:23
              >Pozbadz sie katalizatorow. Zmien headers (nie wiem jak po
              >polsku glowice????), ta czesc laczaca cylindry z wydechem.) Robisz to i
              >wlasnie
              >dodales 60-70 koni do bryki

:)))))

jeszcze powinno byc nalep sobie na klapke od wlewu paliwa naklejke imitujaca
              sportowy wlew i powies CD na lusterku - wlasnie uzyskales dodatkowe 30 KM
              :))))))))))
    • Gość: Scarlet Spider Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R IP: *.client.comcast.net 08.06.04, 23:06
      www.tme.com/e_main.htm

Tutaj wiecej o twojej bryce
      forums.swedespeed.com/zeroforum?id=12
      • sopocianin Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R 09.06.04, 02:09
        Dziekuje.

www.ipdusa.com/
        www.sct-tuning.com/
        www.evolvecars.com/
        engstrom.net/index3.htm
        www.rica.nl/
        www.samsteffansson.se/
        www.heicosportiv.de/
        www.upsolute.com/
        Ja tez znalazlem pare. Nie moglem tylko znalesc, jakie cztery koncowki zalozyc
        na rure wydechowa i jak maja wygladac? Czy jak krowie cycki? I nie wiem, czy CD
        moze byc "blank", czy tez musi bys ze zdrowym disco polo? Doda to ze 30?
        • Gość: ww Re: Przeprogramowanie ECU - Volvo S60R IP: *.nyc.rr.com 10.06.04, 07:08
          up
    • Gość: abc I tak po tych wszystkich IP: *.acn.waw.pl 11.06.04, 18:25
      przerobkach zrobi Cie na trasie biala Skoda Octavia (silnik obojetny), ale
      koniecznie z kratka (jakies 200 nm wiecej niz model bez) prowadzona przez
      przedstawiciela handlowego (kolejne 200 nm + brak jakichkolwiek ograniczen)
      Pozdrowienia ;-)
      • viper39 Re: I tak po tych wszystkich 11.06.04, 18:56
        takie mam powazne pytanie, o co chodzi tym oszolomom od skod? czy oni maja
        jakies kompleksy ze kazdy tu wspomina skody?

a swoja droga to ciekawa przerobke chcesz zrobic swojemu autku, problem z
        przeprogramowaniem jest taki ze mimo czyszczenia historii pozostaje slad w tzw
        registry, i po tym sladzie moga odtwarzac co bylo robione (ktos to juz
        wspomnial) a zrobiona jest taka opcja po to aby moc wyciagac kazde mozliwe
        zmiany w samochodzie i jesli cos nie bylo zrobione gwarancyjnie to odbiera sie
        gwarancje, nie wiem jak w polsce ale tutaj jest tzw lemon law ktore mowi ze
        jesli samochod na gwarancji jest wadliwy i ma zbyt duzo napraw (nie pamietam
        ile) to podlega wymianie na nowy (nawet jesli ma on juz powiedzmy 2 lata), tak
        ze to bylo takie zabezpieczenie przed kombinatorami radzieckimi..
        powodzenia i radze jak masz samochod na gwarancji zrobic to w servisie gdzie
        mozesz dostac gwarancje na przerobke

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka